Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Jak to wszystko ogarnąć? 08:41, 23 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)

Asiu, placyk i pierwszy krąg kaskady są na tym samym poziomie, więc może jednak będę słyszeć to ciurkadełko

Tutaj na tym zdjęciu jest taras/placyk w innym kształcie. Ale dokładnie o to chodzi. Pleckami kaskady jest skarpa

Ok, nie dopatrzyłam się tego placyku na inspiracji. A zresztą - inspirowałam się dość luźno tą kaskadą".

Przerobię ten swój pomysł, tylko później.
Jak to wszystko ogarnąć? 08:36, 23 lis 2016

Do góry
Owszem, placyki są na jednym poziomie, ale skarpa na inspiracji jest bardzo stroma, więc jeden jest "w skarpie" (murek oporowy) a drugi "na skarpie"(balustrada).

U Ciebie będzie jeden placyk i trzeba wybrać, który z tych dwóch zastosujemy.
Ja zaplanowałam placyk "w skarpie", tak jak ten z przodu, a ty wolisz placyk "na skarpie", czyli jak ten drugi.
Jak to wszystko ogarnąć? 08:29, 23 lis 2016

Do góry

Asiu, placyk i pierwszy krąg kaskady są na tym samym poziomie, więc może jednak będę słyszeć to ciurkadełko

Tutaj na tym zdjęciu jest taras/placyk w innym kształcie. Ale dokładnie o to chodzi. Pleckami kaskady jest skarpa

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/22956/medium__MG_2440.JPG
Ogród Marty 09:42, 22 lis 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Trochę mnie na forum nie było i dlatego dopiero teraz przychodzę podziękować za odwiedziny. Trafiłam na oszronione fotki, pogoda nam się zmieniła na wiosenną i pewnie trochę nam przyjdzie poczekać na takie białe znowu.
Jak już zima ma być, to poproszę ze śniegiem (żeby otuliło rośliny) i mrozikiem (żeby zginęły wszystkie robale i grzyby).
Tak trochę z zazdrością patrzę na te Twoje kopania jesienne...moja skarpa się nie doczekała plewienia jesienią i pewnie do wiosny musi poczekać
Macham

Dziękuję za odwiedzinki Zimowe życzenia mam takie same jak Ty, niech wymrozi nam te niepożądane ogranizmy, trapiące zarówno rośliny, jak i nas samych. Wiosną z chęcią zabierzesz się za skarpę, mam nadzieję, że wiosenne, weekendowe prognozy pogody będą sprzyjające Pozdrawiam
Ogród Marty 17:46, 21 lis 2016

Do góry
Trochę mnie na forum nie było i dlatego dopiero teraz przychodzę podziękować za odwiedziny. Trafiłam na oszronione fotki, pogoda nam się zmieniła na wiosenną i pewnie trochę nam przyjdzie poczekać na takie białe znowu.
Jak już zima ma być, to poproszę ze śniegiem (żeby otuliło rośliny) i mrozikiem (żeby zginęły wszystkie robale i grzyby).
Tak trochę z zazdrością patrzę na te Twoje kopania jesienne...moja skarpa się nie doczekała plewienia jesienią i pewnie do wiosny musi poczekać
Macham
Ogród Nety- moje marzenie 15:17, 21 lis 2016

Do góry
Anetko, wracaj do zdrowia. Brakuje Cię.
Ale przy okazji czytam o skarpie i wodnej ścianie. Czy ja dobrze rozumiem, że w grę wchodzi ściana wodna wzdłuż skarpy na której stoi dom ?
Jak wysoka jest ta skarpa? Ze zdjęć nie bardzo mogę wywnioskować?
Ogród Nety- moje marzenie 23:47, 19 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Ale czytam, że Ty też masz skarpę. Jak sobie z nią poradzilaś?
Czytam i już wiem. A te tony ziemi, które nawiozlaś.... Ale będziesz miała piękny ogród. Już widzę jak rośliny tu będą rosnąć

Teresko, mam ogród na dwóch poziomach, skarpa kończy się 2m za domem. Pomimo ton ziemi, musieliśmy tak zrobić, bo potrzebowalibyśmy kolejnych 50 ciężarówek ziemi aby cały teten wyrównać, a wtedy wisielibyśmy w powietrzu w stosunku do drogi za domem. Nie chcieliśmy tak.

A co do ziemi.. zamawialiśmy ziemię z pola, myśląc że to będzie coś, w czym można sadzić rośliny, siać trawnik, a przyjechała ziemia z głębszych warstw, martwica, więc zasilamy ją obornikiem, kompostem, korą, mieszamy z czarnoziemiem i dopiero uzdatniamy. Na razie kiepsko rośnie, ale może w tym sezonie będzie już lepiej.
Jak to wszystko ogarnąć? 23:43, 19 lis 2016

Do góry
Aaaaa, to taka długa i duża jest ta skarpa. No, to tam jest sporo miejsca i na placyk i na kaskadę. Trzeba usiąść i porysować.
Jak to wszystko ogarnąć? 23:10, 19 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Anetko, chodzi o tył domu. Tam faktycznie nie ma tarasu, ale jest skarpa. Na niej widziałbym placyk, którego przedłużeniem byłaby ta kaskada.

Oglądam właśnie plan, który narysowałaś i tam jest wyznaczona linia rabaty. To jest jeszcze na skarpie, tak? A naniosłabyś delikatną kreską jak daleko sięga góra skarpy? w sensie ile jest miejsca od domu so skraju skarpy i czy chcesz rabatę pod samym domem tak jak narysowałas?
Jak to wszystko ogarnąć? 23:04, 19 lis 2016

Do góry
Anetko, chodzi o tył domu. Tam faktycznie nie ma tarasu, ale jest skarpa. Na niej widziałbym placyk, którego przedłużeniem byłaby ta kaskada.
Ogródek frontowy 19:09, 18 lis 2016

Do góry
To fakt, miłorzęby nie należą do tanich,a Twoja skarpa do małych ale pozostałe proponowane rośliny bardzo mi się podobają.Będzie piękna skarpa
Ogród Nety- moje marzenie 10:58, 17 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ostatnia propozycja Magnolii bardzo mi się podoba

W całą tą rabatę powrzucać luzem cisy kolumnowe, posadzić między nimi trawy, liliowce i cebulowe (żeby "coś" się tam działo przez cały sezon) i będzie git.

Co prawda gospodarcze tyły nie będą tak przesłonięte jak pierwotnie to sobie wyobrażałam, ale wystarczająco.
Będzie za to prosto, nowocześnie i dużo trawnika, tak jak chciała Netka.
I skarpa w tej sytuacji też nie przeszkadza.

Fajnie, nie.

Ale żeby nie było za fajnie i za prosto (bo u mnie prosto nie ma ), to pokaże widok z okna na moją masakrę, gdzie albo serby posadzę albo jakies dzrewa wielkie chyba trzeba. Zdjęcia przez okno robione, więc nie najlepsze, ale to faktyczny widok z okna z kuchni

Dlatego zależało mi na zaokrągleniu przy placyku żeby było miejsce na drzewa- zasłoniłyby ten kontener, ale jest jeszcze ten budynek sąsiada...

Jeju, ja sie tu obnażam ze wszystkiego co najgorsze normalnie. Ale teraz juz nie mam nic więcej do ukrycia

Ogród Nety- moje marzenie 10:51, 17 lis 2016

Do góry
Ostatnia propozycja Magnolii bardzo mi się podoba

W całą tą rabatę powrzucać luzem cisy kolumnowe, posadzić między nimi trawy, liliowce i cebulowe (żeby "coś" się tam działo przez cały sezon) i będzie git.

Co prawda gospodarcze tyły nie będą tak przesłonięte jak pierwotnie to sobie wyobrażałam, ale wystarczająco.
Będzie za to prosto, nowocześnie i dużo trawnika, tak jak chciała Netka.
I skarpa w tej sytuacji też nie przeszkadza.
Ogród Nety- moje marzenie 09:14, 16 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W tych trójkątach zastosować złudzenia optyczne (odpowiednim nasadzeniem roślin) Wykorzystać drzewa, ekrany

Haniu już w tej chwili za późno na takie rozwiązanie. Jest już podjazd, ścieżki, skarpa, parę drzew, więc na pewno nie w tym kształcie. Można pomyślec czy dałoby się na tych miejscach, gdzie jeszcze nie ma utwardzonych powierzchni, gdzie mają być rabaty.

Ale zanim cokolwiek zmieniłabym, musiałabym mieć kompletny projekt nasadzeń, bo na jesieni zmieniłam na kółka i widze, ze było za szybko. Teraz morduje się z planem nasadzeń. Jakbym miała znowu zmieniać, to tylko pod konkrety.
Ogród Nety- moje marzenie 23:35, 15 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Da się to zrobić, Tylko wtedy robisz tak jak Ola- oszukujesz wzrok i nie sadzisz żywopłotu w jednej linii, tylko tworzysz ekrany. Jej działka to też nie prostokąt.
Wyprowadzasz linie proste nie od płotu, tylko od budynku.
W geometrii jestem niezbyt mocna, bardziej pociągają mnie sentymentalizmy ogrodowe.
W przypadku wnętrz potrafię być konsekwentna, w przypadku ogrodu już trochę mniej.

Może masz rację. Ale ja nie umiałam tego zrobić. Za dużo tych krzywizn było. Płot po skosie, budynek pod skosem, ale nie równolegle do płotu, skarpa pod skosem. Plan jest dostosowany do planowania i trochę już obrócony, ale w rzeczywistości wyglądało to tak:
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 15 lis 2016

Do góry
A czy ja tu się mogę wcisnąć do kolejki po poradę z moją skarpą Pani Danusiu?
Skarpa jest ze wschodnią wystawą dł 40 m szerokość od 2 do 2,5 m

To ta skarpa za placem zabaw

7 sztuk drzewek pokochałam klony, ale nie wiem czy nie za dużo będą tu miały słońca.
Jako roślinę okrywową która będzie mi pomagać w zminimalizowaniu pielenia chce irgę 'Major'
A między to chce dać tak:
- Tawułę 'Golden Princes'
- Azalie japońskie ( białe)tu mam wielkie wątpliwości
- Szałwie omszone białe i niebieskie
- Lawendę niebieską
- Różę białą okrywową
- Jakieś małe Rozplenice ' Little bany'
Bardzo proszę o opinie czy to ma sens?
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:20, 11 lis 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Dobrze, że poszerzysz rabatę, ale tam widać, też, że jest różnica w poziomach. Za murkiem chyba jest ulica, nie myślałaś o posadzeniu tu krzewów?

My na całym terenie mamy spadki poziomów, zresztą cała okolica jest pofalowana , dlatego też powstał murek przed sosnami, przedtem była sypiąca sie skarpa .
Ulice to mamy za płotem betonowym i główną , która jest obsadzona tujami, ale troche potrwa zanim urosną .
Ogród Nety- moje marzenie 11:43, 09 lis 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
piękny plan
Anetko

Parę dni nam zajął, ale jest.
Teraz widać jaki ma kształt działka, jak dom ustawiony, skarpa i ile faktycznie miejsca zostało po tych wszystkich pierdółkach typu kontener (oczywiście eMa), kompostownik, warzywnik, sad i ten ogromny podjazd. Wrrr
Ogród Nety- moje marzenie 11:21, 09 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)

No... Tak to jest jak się eMa nie przypilnuje. Z ogrodu tak tego nie widać, bo skarpa jest, ale na planie jak zobaczyłam, tez się wkurzyłam.

Już wiem dlaczego to tyle kosztowało...

Mój tez amator kostki
Ogród Nety- moje marzenie 10:55, 09 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ty masz tyle kostki po lewo?

No... Tak to jest jak się eMa nie przypilnuje. Z ogrodu tak tego nie widać, bo skarpa jest, ale na planie jak zobaczyłam, tez się wkurzyłam.

Już wiem dlaczego to tyle kosztowało...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies