Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogród z lustrem 22:31, 09 paź 2014

Do góry
Ah, ah, ah jak pięknie i użytkowo!
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:23, 09 paź 2014

Do góry
Jakże chętnie bym się rozchorowała... I popatrzyła przez okno na ogród...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:20, 09 paź 2014

Do góry
Sebek będziesz the best z rachunkowości i analizy ekonomicznej Spoko ja jestem po LE i ekonomia była dla mnie prościutka Matma na pierwszym roku UE to abstrakcja ,ale statystyka będzie Twym ulubionym przedmiotem
Wracasz na weekend działać w ogrodzie?
Pszczelarnia 22:15, 09 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czytam, że sadzenie roślin powinno polegać na tym, że jeden gatunek podkreśla kolorystycznie drugi. Tutaj zwykła jarzębina i miskanty Morninglight - mają tę samą zieleń w sobie ale mimo to podoba mi się to monotonne zestawienie. Dodam tylko, że planuję im dosdzić świecznice Brunette (już 1 rośnie koło nich, więcej w szkółce nie było). To dobry duet na wysokie towarzystwo.
Zastanawiam się co dać jako niższe piętro. Na razie są żurawki zielono-białe. Ale wydaje mi się, że jest duża dysproporcja wysokości miskantów do żurawek. Więc zastanawiam się jeszcze nad piętrem pośrednim, hortensją 'Bobo'.

To jest rabata w trakcie przeróbek/tworzenia:
Zółte turzyce muszą stąd pójść. Więcej miskantów ML, świecznic, piętra pośredniego.Zostanie też poszerzona.

Miskanty i jarzębina podkreślaja swa urode, dzieki zupełnie innej fakturze liści.
U Ciebie też jeszcze nie widać jesieni?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:12, 09 paź 2014

Do góry
O jesień u Ciebie. Mam nadzieję, że u mnie w weekend nadejdzie i posadze cebulowe.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:06, 09 paź 2014

Do góry
Cieszę sie z Twej radości Piekne graby!!!!
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:02, 09 paź 2014

Do góry
Uwielbiam werbenę a na Twoich zdjęciach piękniejsza niż w naturze.
Ogród w duszy mi gra... 21:59, 09 paź 2014

Do góry
Bedzie super! Ja nie umię planować na papierze... Planuję łopatą i oczami...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:49, 09 paź 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

no to muszę Wiliama sobie sprawić ... różanka w składzie JG (2) SI (1) A (1) miała mieć jeszcze QoS ... gdzieś wyczytałam jednak, że królowa lubi mieć leciutko ocienione miejsce ... dlatego zrezygnowałam ... dam ją pod taras ... ...

Iza Williama musisz mieć
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:47, 09 paź 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Marzenko, prawdziwa z Ciebie trendseterka Powinnaś dostawać róże od hodowców za darmo, bo taki im zrobiłaś marketing
Ciekawe co będzie modne w następnym sezonie ogrodniczym???
Może się w końcu wpiszę w aktualne trendy.

Pozdrawiam

Roż bardzo wiele osob się obawia , dlatego chyba lansu nie bedzie
Stawiam za rok na szławię w lawendzie z miniturowymi przetacznikami

Ps. Może kiedys na emeryturze sama zostanę hodowcą ale nie roż
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:44, 09 paź 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Ja tu się wyleczyć próbuję z choróbska i Ty mi tu takie widoki?...no jak możesz?...mi najbardziej pasuje zestaw Alnwick Rose z William Shakespeare, ale czy te fotki nie kłąmią z kolorami?..szukam , cały czas szukam...do wiosny mam czas

Pozdrówka

Na moim ekranie mają kolor taki jak w rzeczywistości. Na rabatach purpury różane wygladają gorzej. Alnwick teraz jest bardziej różowa , latem jest bledsza aczkolwiek równie piekna.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:54, 09 paź 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Madżenka ja koniecznie muszę wiedzieć w jakiej odległości sadzisz od siebie róże ... od siebie i od traw ... popełniłam główną różankę i zastanawiam się czy aby nie za gęsto ...

Gospel przepiękna w swej purpurze ... zwróciłam uwagę na nią bo własnie wsadziłam ... pod JG i w towarzystwie A ... chyba będzie migracja bo WS wydaje się lepiej z nimi konweniować ... jak to widzisz ? ... zapytowywuje bo masz kwiaty w wazonie więc widzisz lepiej ... ...

Gospel ma aktulanie odcien zblizony do Ascot czyli bardziej malina niż ciemna purpura. WS zdecydowanie lepiej konweniuje z JG i A. Do tego kompletu dojdzie Queen Of Sweden. Ja sadzę za gęsto... Co 50 cm czyli nieproawidlowow... Będę rozsadzać za kilka lat trway wsadzam bezposrednio w nogi róz
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:51, 09 paź 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

z tego co pamiętam ... tocoś psuje się po pierwszej setce ale nie nalezy reklamując zepsute tocoś mówić tego pani (ew panu ) bo osoba ta paczy na reklamującą z pewną nazwijmy to dozą nieśmiałości ... ... i bez zrozumienia ...

byłam w kuchni ... obczaiłam inne coś w rzeczy samej do czynienia piany i choć mam otwarte podejście do eksperymentów uznaję, ze odwrotnie siem nie da !!! ... tzn trzepaczką cebul siem nie wsadzi ...

Ja czasami robię dziurki pikownikiem
Trzepaczką jeszcze nie probowałam !
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:49, 09 paź 2014

Do góry
Madżenka ja koniecznie muszę wiedzieć w jakiej odległości sadzisz od siebie róże ... od siebie i od traw ... popełniłam główną różankę i zastanawiam się czy aby nie za gęsto ...

Gospel przepiękna w swej purpurze ... zwróciłam uwagę na nią bo własnie wsadziłam ... pod JG i w towarzystwie A ... chyba będzie migracja bo WS wydaje się lepiej z nimi konweniować ... jak to widzisz ? ... zapytowywuje bo masz kwiaty w wazonie więc widzisz lepiej ... ...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:48, 09 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
to ja nie będę ruszać tej lawendy, z resztą, dopiero rozwija kwiaty
ale kiedy to ciecie, to dalej nie wiem
nie wtedy kiedy drzewa się tnie zanim ruszą, a potem?
nie znam się na różach, kiedy ich cięcie
maj?
czy ta lawenda już nie ruszy w maju?

Na cięcie lawendy za pózno. Ja cięłam miesiąc temu i miałam obawy, że wymarnarzną mi zima.
Lawendę należy ciąc wiosna po minięciu silnych przymrozkow, najlepiej w tym samym terminie co róże, czyli w czasie kwitnienia forsycji

Rench napisał(a)

No to fest,ja własnie wygoliłam połowę swojej lawendy

Uciekła mi aukcja róży Souvenir du dr Jamain, rozgłosiłam wszem i wobec, a sama się spóźniłam , jestem wściekła

A ja już tego Souvenira zamówiłam w sierpniu Lawendę ogoliłaś? Nie za póżno?
Ewkakonewka napisał(a)

Aaaaa cudownie wiedzieć, że nie tylko ja tak robię
Normalnie ulgę poczułam

Wyłamałam się z tego kręgu

nicol21 napisał(a)

Napisałam - teraz planuj prace weekendowe. W niedzielę jak już ciemno będzie oczekuję 3 stronicowego eseju o przeprawach w ogrodzie
Ale jeśli chcesz działać teraz/wieczorem to włączasz oświetlenie ogrodu + latarka na czoło i do dzieła hehe!

He jesienia to ja odpoczywam a nie latam z latarką
monteverde napisał(a)

Marzenko a ja widziałam jak z zieleni rzucali na ziemię cebulę i łopatami nasypywali ziemię podeptali i było posadzone a tulipany wiosna urosłydobre i nie ma katorgi pozdrówka

No czegoś takiego ejszcze nie widziałam...
tusiawka napisał(a)

Dzięki za namiary chyba list do Mikołaja napiszę .

Spoko, Mikołaj jeszcze ma czas aby środki pieniężne uzbierać

Luki napisał(a)
Ja na prawde nie mogę się doczekać tego wybuchu różanego w Twoim ogrodzie... cóż to miejsce robi z ludzmi, o to bym się nie podejrzewał, że zaczną mi się róże podobać... fakt u siebie już miejsca nie mam, ale za płotem to sporo posadze
Tak czytam o tych żółtych Carexach i sam zacząłem się rozglądać i przy okazji znalazłem ostatnio w szkółce Kosmatke olbrzymią Aurea, no i nawet mi się spodobała, ale nie wiedząc nic o niej nie zabrałem. Co o niej myślisz?

Ha jak u Ciebie pojawią sie róże odtrąbię sukces!

aage napisał(a)

Co roku przesadzałam a ostatecznie oddałam w dobre ręce...tak skończyło się życie przetaczników w moim ogrodzie

Przesadziłam teraz na tyly, więc chyab z dwa sezony przetrwają

Mala_Mi napisał(a)

Skąd to znam ?????

Dlatego kupiłam teraz przetacznki inspire blue, osiągają 15 cm
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Marzenko dzięki za instrukcję obsługi trytom

Polecam sie

polinka napisał(a)
Madżen dzięki za kontakt do p.Henia Zakupy mega udane

O ciekawa jestem co kupiłaś

stychaz napisał(a)
Marzenko, wklejam linka gdzie przykładałam seslerię jesienną do bukszpanu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1017-wersja-mini-mini?page=140

Pozdrawiam cieplutko

WIdzialam, zachwycająca sesleria. Nie mam tego koloru...

Pszczelarnia napisał(a)
EDIT: posadziłam mój rekord życiowy - 900 cebulek. I nie umiem posługiwać się tym czymś do sadzenia, dobre do ubicia piany w kuchni.

Hi hi zaraza cebulowa cię dopadła aleź będzie widok wiosną!!

GabiK napisał(a)
A ja ciągle nie wiem, czy sadzić, czy nie te cebulowe. Tak rzucić na ziemię i przysypać nie bardzo można, bo inne rośliny by miały za wysoko potem, a to by było najlepsze wyjście.
Czas się kurczy - Laura chce chodzić na zajęcia dodatkowe 3 razy w tygodniu, my 2 razy mamy swoje. I kiedy pracować w ogrodzie, kiedy odpoczywać? Gdzie litość, gdzie miłosierdzie?

Rzucić i przysypać to się nie da, nie w naszych warunkach a w szczególności w Warszawie. Wymarzną. Wykop dłuzszy rowek i powtykaj je gęsto
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:35, 09 paź 2014

Do góry
Sebek, Kondzio, Karolina, Gardney, Aikya nawet nie wiecie jak miło w taki jesienny dzień nawąchać się tych purpurowych róż. Aż wraca mi energia na sadzenie tych , ktore jutro dotrą A kolejna partia next week
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:33, 09 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Cudne kolorki chodziłas z latarka? Bedziesz z nich cos robiła? Czy tylko wazonik?

Aż świeciły gdy wróciłam z pracy. Podobno dzisiaj było we Wrocławiu 25 stopni... I chyba dlatego tak rozkwitły wszystkie na raz. I te róże mają pełno paków, przy tak pieknej pogodzie w weekend zakwitną kolejne.
Tylko do wazonu poszly
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:31, 09 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Chciałam napisać, która róż podoba mi się najbardziej, ale nie wiem ... chyba Munstead Wood z James Galway, te kolory ładnie współgrają.

Wg mnie najpiekniej wygladają z tym chlodnym jasnym bladym rożem i z Louis Odier. Jestem ciekawa jak będą wygladać z Claire Marshall ale to dopiero za rok....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:48, 09 paź 2014

Do góry
WItajcie
Późno wracam z pracy, ciemno już w ogrodzie ale dojrzałam rozwinięte róże. W prezencie dla Was purpury i zapowiedź przyszłorocznego szaleństwa różanego

Od lewej purpury
William Shakespeare, J.W.Goethe, Gospel, Munstead Wood.

Na gorze bladawce od lewej Alnwick Rose, James Galway, szkodabyło mi uciąc wielkiego kwiatka bo obok były dwa pąki, zatem ucięłam malutkiego . Gospel pójdzie chyba do malinowych róż na rabacie "kuchennej"
Kwitnie zaledwie kilka róż z moich nabytków, za rok będzie 4 x wiecej. Już się nie mogę doczekac
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:32, 07 paź 2014

Do góry
I jak Ty kochana teraz te trytomy posadzisz? Musisz paluszkiem pokazywać Krzysiowi

Wszystko co chcesz wiedzieć o trytomach a wstydzisz się zapytać biegnij do mnie

1. Nie lubią mokro w nogach
2. Nie lubią mokro w środku rozety, dlatego na zime trzeba je w pióropusze związywać
3. W mrożne zimy musza być wysoko okopczykowane - do 25 cm.

W ostatnią zimę nie kopczykowalam ich bo było cieplo i nic im się nie stalo ale wygniły im liście dosyć głeboko i słabiej kwitły. Dlatego nawet jeśli bedzie łagodna zima będę je w tym roku kopczykowac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies