Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Sosna - Pinus 09:43, 27 wrz 2016

Do góry
No to uschły w takim razie z powodu zaniedbań pielęgnacyjnych. Albo z powodu słabych korzeni, za słabo je wykopałeś pewnie, albo nie podlałeś po posadzeniu, albo nie podlewałeś potem i uschły, W takich chwastach mają silną konkurencję o wodę. Trzeba opielić na metr średnicy, wyściółkować, podlewać
Sosna - Pinus 09:42, 27 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli to od pryskania i był to herbicyd, to nie ma szans, wyglądają coraz gorzej, pobrały herbicyd i robi się to samo co z chwastami. Trzeba okrywać rośliny kartonami podczas pryskania i robić to bardzo uważnie.

Czy to jedna i ta sama, czy dwie różne sosenki. Ta pierwsza wygląda lepiej, można jej oberwać te suche igły, podlewać i opielić. Rosliny nie mogą rosnąć w takim chwastowisku

Ale trawa była opryskiwana kilka miesięcy przez posadzeniem drzewek, później nie było żadnych oprysków. A trawę dzisiaj wykosiłem 17 arów . To są dwa różne drzewka
Sosna - Pinus 09:42, 27 wrz 2016

Do góry
draglukasz napisał(a)
Witam!
na jesieni w ubiegłym roku posadziłem około 200 młodych sosen. Wys. około 30-40cm. Coś mi sie wydaje że się nie przyjęły... nie wiem dlaczego, ale troche są przyschnięte i jakby martwe...
Sadziłem też brzoze, malutkie modrzewie i te są ok...
Na działce wcześniej kilka miesięcy przed posadzeniem była pryskana trawa... Może dlatego?
Jest jakaś szansa na odratowanie tych sosenek?

Jeśli to od pryskania i był to herbicyd, to nie ma szans, wyglądają coraz gorzej, pobrały herbicyd i robi się to samo co z chwastami. Trzeba okrywać rośliny kartonami podczas pryskania i robić to bardzo uważnie.

Czy to jedna i ta sama, czy dwie różne sosenki. Ta pierwsza wygląda lepiej, można jej oberwać te suche igły, podlewać i opielić. Rosliny nie mogą rosnąć w takim chwastowisku
Czarny bez (Sambucus). Jak się pozbyć czarnego bzu 09:37, 27 wrz 2016

Do góry
A tak na serio to bym w ogóle czarnego bzu w ogrodzie nie sadziła zwykłego, ewentualnie o czarnych liściach lub żółtych.
Czarny bez (Sambucus). Jak się pozbyć czarnego bzu 09:36, 27 wrz 2016

Do góry
Obetnij część zieloną do połowy, albo jak radzi Zbyszek, będzie mniej liści, wtedy zmniejszy się transpiracja.
Zastanów się jak chcesz krzew prowadzić, czy zwarty czy drzewkowaty?

Jeśli w drzewko, to musisz zostawić najsilniejszy pęd, pozostałe uciąć przy ziemi, a ten pozostawiony przywiązać do kijka.

Ale ja to bym z tego krzew zrobiła bo i tak nie dasz mu rady za ileś lat. Po co sobie utrudniać robotę ?

Do góry
Jeśli badylek zrzucił tylko liście a reszta czyli patyk, nie jest suchy to powinno być ok. Trzeba go podlewać aby miał wilgotno i sprawdzać, czy jest żywy.

Do góry
mleczajka napisał(a)
Witajcie, potrzebuje pilnej porady.
Córcia zeszłej jesieni wsadziła do ziemi kawałek patyka, nazwała go badylkiem i bardzo się z nim zaprzyjaźniła Ja w sumie nie wierzyłam, że z tego coś urośnie... A tu wczesną wiosna badylek wypuścił pierwsze listki, córka była prze-szczęśliwa.

Jak badylek podrósł, zaczął mi na czarny bez wyglądać.
Tak wyglądał jeszcze niedawno.

Ponieważ nie było miejsca na tej rabacie dla niego, postanowiłam, że przeniosę go w inne miejsce ogrodu, obiecałam córce, że nie spadnie mu ani jeden listek... I stało się coś, czego nie przewidziałam - roślinka zwiędła zaraz po przesadzeniu Czy można ją jeszcze uratować? Wiem, ile badylek znaczy dla mojej córeczki...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:31, 27 wrz 2016

Do góry
Jest Hakone, w słońcu może być żółta przypalana, posadź zwykłą, zieloną.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:21, 27 wrz 2016

Do góry
Znalazłam takie zdjęcie na ogrodowisku: ale moim zdaniem kikuty są nieładne.

Gocha napisał(a)

A to przycięta jedna z brzóz. Ja lubię takie przycięte brzozy bo mają wtedy piękne, duże liście a najładniejszy u brzozy pień jest dobrze widoczny.

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:18, 27 wrz 2016

Do góry
Aghla2747 napisał(a)
Witam, mam pytanie odnośnie przycinania brzóz. Mam ich aż 10. Z tego trzy przy ogrodzeniu a siedem tworzy lasek brzozowy- posadzone co 2,5 metra w dwoch rzędach 4 i 3 sztuki. Na razie są mlodziutkie, mają po 130-150 cm. Wiotkie. W przyszlosci jednak chcialabym je troszkę przycinać aby rosły wolniej i byly gęste. Czy jest to możliwe? Jak to robić aby zachowac ich ładny kształt, naturalny wyglad?

Drzewo, które w naturze rośnie wysoko nie da się ujarzmić przez człowieka aby tak, jak piszesz: "zachować naturalny wygląd" - bo każda ingerencja człowieka oraz cięcie nie nada "naturalnego" siłą rzeczy wyglądu Będzie to wygląd nienaturalny dla danego drzewa i będzie to drzewo formowane, nie "naturalne".

Brzoza nie jest drzewem do cięcia, choć widziałam różne cuda w tym zakresie, całkiem ogłowione brzozy, wyglądające jak niskie kuliste drzewa, a także z pozawijanymi warkoczami, które rzeczywiście skarlają brzozę, ale nigdy takie działanie nie da "naturalnego" wyglądu. Zapomnij o brzozie wolno rosnącej, bo drzewo żywe w naturze ma rośnięcie, a nie zatrzymanie się w rośnięciu. Chyba że będziesz podcinała korzenie celem skarlenia drzewa lub izolowała od wody.

Nasz ogrodnik zrobił coś takiego ale trudno przyznać tej brzozie wygląd naturalny

Nie napisałaś jaką brzozę chcesz przycinać?

Na pewno nie należy przycinać tak, bo to normalnie zbrodnia na drzewie. Obrazek
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:09, 27 wrz 2016

Do góry
Wg mnie to Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise', czyli gatunek - hortensja bukietowa
Jak rozmnożyć cisy 08:24, 27 wrz 2016

Do góry
Takie cenny wpis a ja jeszcze nie podziękowałam. Dziękuję bardzo za podzielenie się swoimi doświadzczeniami i obaleniem mitu, że cis trudno ukorzenić. Ja na pewno spróbuję po wiosennym cięciu cisów.
Wierzba Hakuro Nishiki 08:18, 27 wrz 2016

Do góry
Spóźniłam się z odpowiedzią to już nieaktualne w takim razie. Tak, można było
Przycinanie - cięcie tui 08:13, 27 wrz 2016

Do góry
Zależy jak chcesz skrócić i jak grube będą gałęzie a co za tym idzie - rany. Samo skrócenie cienkich przewodników nie zrobi szkody. Ale uchlastanie połowy tui już tak.
Świerk serbski - Picea omorika 07:35, 27 wrz 2016

Do góry
Są posadzone zbyt rzadko jak na cięty w zamysle żywopłot. Tylko wierzchołki równać. Miejsce jest, nie musisz go szlifować ze wszystkich stron.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:33, 27 wrz 2016

Do góry
oliwka napisał(a)
zadam pytanie ponownie, bo nikt nie odpowiedział gdzie można kupic miłorząb pendulę ?

Tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą. Przecież nie mamy tutaj mapy i info, co gdzie kiedy, za ile jest dostępne. Szukaj w internecie, on wie wszystko i masz jak na dłoni, możesz zadzwonić i zapytać. Spis szkółek w Polsce jest na stronie Związku Szkółkarzy Polskich. Tyle tylko odpowiem.
Thuja 'Brabant' 07:30, 27 wrz 2016

Do góry
zecik napisał(a)

A mi się brabanty bardzo podobają. Poza tym szmaragdy bardzo wolno tworzą zwarty szpaler - brabanty znacznie szybciej.

Mam pytanie - jaką ilością wody podlewacie swoje tuje? Posadziłem krzaczki o wysokości ok. 50-70cm i nie wiem, jak ustawić linię kroplującą.

Czy faktycznie wystarczy im 3 litry wody dziennie na krzaczek?

Czy jak podleję za dużo dolne gałązki będą brązowiały?

Skoro nikt nie wie...jak można tak napisać.

Na to pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Trzeba tak podlewać aby ziemia byłą wilgotna w strefie korzeni które wodę pobierają, a na jakiej głębokości u Ciebie są korzenie?
Ilość wody zależy też od przepuszczalności/chłonności gleby. Zwięzłą dłużej trzyma wodę, przez piasek przelatuje... Tutaj nikt litrów nie mierzy, podlewaj tak żeby tuja wodę dostałą a nie mierz tego na litry.
Thuja 'Brabant' 07:27, 27 wrz 2016

Do góry
lawenda001 napisał(a)
z niewiedzy mam posadzone thuje brabanty (teraz wybrałabym szmaragdy), mam pytanie, żeby zagęścić żywopłot powinnam na wiosnę przyciąć go z góry? teraz ma ok. 120-160 cm wysokości (niestety nie są równe). Zależy mi, aby odgrodzić się szczelnie od sąsiada, wysokość docelowa to ok. 3 metry.

Tniesz w pionie i poziomie na wiosnę. Teraz nie tnij.

Z tej tui nie da się docelowo utrzymać żywopłotu wysokości 3 metry, bo tuja się ogołoci od dołu i będzie chciała rosnąć wyżej a nie odbija ze starego drewna więc odmłodzić się nie da.
Cis - Taxus 07:25, 27 wrz 2016

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
W sobotę sadziłem żywopłot z cisa hicksii i mam pytanie czy koniecznie teraz muszę go wyrównać czy mogę zrobić to na wiosnę np.w marcu niektóre mają długi przewodnik nie ciąłem ich bo myślę że już jest trochę za późno.

Nie musisz go teraz równać, możesz to zrobić na wiosnę.
Cis - Taxus 07:24, 27 wrz 2016

Do góry
margi napisał(a)
Ciachałam 1x chyba w maju,mogę jeszcze teraz?

Nie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies