Takie cenny wpis a ja jeszcze nie podziękowałam. Dziękuję bardzo za podzielenie się swoimi doświadzczeniami i obaleniem mitu, że cis trudno ukorzenić. Ja na pewno spróbuję po wiosennym cięciu cisów.
Zależy jak chcesz skrócić i jak grube będą gałęzie a co za tym idzie - rany. Samo skrócenie cienkich przewodników nie zrobi szkody. Ale uchlastanie połowy tui już tak.
Tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą. Przecież nie mamy tutaj mapy i info, co gdzie kiedy, za ile jest dostępne. Szukaj w internecie, on wie wszystko i masz jak na dłoni, możesz zadzwonić i zapytać. Spis szkółek w Polsce jest na stronie Związku Szkółkarzy Polskich. Tyle tylko odpowiem.
Na to pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Trzeba tak podlewać aby ziemia byłą wilgotna w strefie korzeni które wodę pobierają, a na jakiej głębokości u Ciebie są korzenie?
Ilość wody zależy też od przepuszczalności/chłonności gleby. Zwięzłą dłużej trzyma wodę, przez piasek przelatuje... Tutaj nikt litrów nie mierzy, podlewaj tak żeby tuja wodę dostałą a nie mierz tego na litry.
Tniesz w pionie i poziomie na wiosnę. Teraz nie tnij.
Z tej tui nie da się docelowo utrzymać żywopłotu wysokości 3 metry, bo tuja się ogołoci od dołu i będzie chciała rosnąć wyżej a nie odbija ze starego drewna więc odmłodzić się nie da.
Na zdjęciach nie wygląda najgorzej ale to tylko zdjęcia. Chyba faktycznie przeniosę ją w mniej eksponowane miejsce. Niech sobie sąsiad podziwia. Dziękuję
Tego to nikt nie wie. Zależy jaki pokrój drzewa, w jakich warunkach rośnie i ile lat będą drzewa rosły. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie rozmiary osiągną po np. 10 latach.. to pytanie z kategorii - "nie wiem".