Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Jak rozmnożyć cisy 08:24, 27 wrz 2016

Do góry
Takie cenny wpis a ja jeszcze nie podziękowałam. Dziękuję bardzo za podzielenie się swoimi doświadzczeniami i obaleniem mitu, że cis trudno ukorzenić. Ja na pewno spróbuję po wiosennym cięciu cisów.
Wierzba Hakuro Nishiki 08:18, 27 wrz 2016

Do góry
Spóźniłam się z odpowiedzią to już nieaktualne w takim razie. Tak, można było
Przycinanie - cięcie tui 08:13, 27 wrz 2016

Do góry
Zależy jak chcesz skrócić i jak grube będą gałęzie a co za tym idzie - rany. Samo skrócenie cienkich przewodników nie zrobi szkody. Ale uchlastanie połowy tui już tak.
Świerk serbski - Picea omorika 07:35, 27 wrz 2016

Do góry
Są posadzone zbyt rzadko jak na cięty w zamysle żywopłot. Tylko wierzchołki równać. Miejsce jest, nie musisz go szlifować ze wszystkich stron.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:33, 27 wrz 2016

Do góry
oliwka napisał(a)
zadam pytanie ponownie, bo nikt nie odpowiedział gdzie można kupic miłorząb pendulę ?

Tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą. Przecież nie mamy tutaj mapy i info, co gdzie kiedy, za ile jest dostępne. Szukaj w internecie, on wie wszystko i masz jak na dłoni, możesz zadzwonić i zapytać. Spis szkółek w Polsce jest na stronie Związku Szkółkarzy Polskich. Tyle tylko odpowiem.
Thuja 'Brabant' 07:30, 27 wrz 2016

Do góry
zecik napisał(a)

A mi się brabanty bardzo podobają. Poza tym szmaragdy bardzo wolno tworzą zwarty szpaler - brabanty znacznie szybciej.

Mam pytanie - jaką ilością wody podlewacie swoje tuje? Posadziłem krzaczki o wysokości ok. 50-70cm i nie wiem, jak ustawić linię kroplującą.

Czy faktycznie wystarczy im 3 litry wody dziennie na krzaczek?

Czy jak podleję za dużo dolne gałązki będą brązowiały?

Skoro nikt nie wie...jak można tak napisać.

Na to pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Trzeba tak podlewać aby ziemia byłą wilgotna w strefie korzeni które wodę pobierają, a na jakiej głębokości u Ciebie są korzenie?
Ilość wody zależy też od przepuszczalności/chłonności gleby. Zwięzłą dłużej trzyma wodę, przez piasek przelatuje... Tutaj nikt litrów nie mierzy, podlewaj tak żeby tuja wodę dostałą a nie mierz tego na litry.
Thuja 'Brabant' 07:27, 27 wrz 2016

Do góry
lawenda001 napisał(a)
z niewiedzy mam posadzone thuje brabanty (teraz wybrałabym szmaragdy), mam pytanie, żeby zagęścić żywopłot powinnam na wiosnę przyciąć go z góry? teraz ma ok. 120-160 cm wysokości (niestety nie są równe). Zależy mi, aby odgrodzić się szczelnie od sąsiada, wysokość docelowa to ok. 3 metry.

Tniesz w pionie i poziomie na wiosnę. Teraz nie tnij.

Z tej tui nie da się docelowo utrzymać żywopłotu wysokości 3 metry, bo tuja się ogołoci od dołu i będzie chciała rosnąć wyżej a nie odbija ze starego drewna więc odmłodzić się nie da.
Cis - Taxus 07:25, 27 wrz 2016

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
W sobotę sadziłem żywopłot z cisa hicksii i mam pytanie czy koniecznie teraz muszę go wyrównać czy mogę zrobić to na wiosnę np.w marcu niektóre mają długi przewodnik nie ciąłem ich bo myślę że już jest trochę za późno.

Nie musisz go teraz równać, możesz to zrobić na wiosnę.
Cis - Taxus 07:24, 27 wrz 2016

Do góry
margi napisał(a)
Ciachałam 1x chyba w maju,mogę jeszcze teraz?

Nie.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 07:18, 27 wrz 2016

Do góry
bartekkkkkkkkkkkkkk napisał(a)

Czy mógłby ktoś mi powiedzieć co to za dąb naklejony jest na zielniku.?
Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 07:15, 27 wrz 2016

Do góry
Nina napisał(a)
Witam,
Co z tym począć? Czy ktoś spotkał się może z poniższym naroślem? W środku pęcherza jest mały robaczek...
Drzewa liściaste na ciężką glebę 07:12, 27 wrz 2016

Do góry
cicior112 napisał(a)
Tak to jest jak się działkę kupuje jak śnieg na niej leży a przy roztopach ....

Nie, to nie tak. Tu było inaczej.
Tak to jest jak się na działkę zwozi darmową ziemię na wyrównanie 2 metrów.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 07:07, 27 wrz 2016

Do góry
MariooT napisał(a)
Witam,
Proszę o identyfikację dębów
1. Liście jak na foto średniej wielkości, żołędzie podłużne

2. Liscie mniejsze bardziej powycinane, żołedzie pękate. Obstawiam błotny lub szkarłatny

3. Liście większe, żołędzie pękate obstawiam czerwony

Zdjęcia porównujące liście

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 07:06, 27 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ona niekoniecznie jest "zła" - jest po prostu pstrokata

Tak w zbliżeniu wygląda

Na zdjęciach nie wygląda najgorzej ale to tylko zdjęcia. Chyba faktycznie przeniosę ją w mniej eksponowane miejsce. Niech sobie sąsiad podziwia. Dziękuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:04, 27 wrz 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)

Ewuś a nie wiesz czy można jeszcze ciąć tuje?

Skrócić na górze, czyli wyciąć przewodniki żeby równo wyglądały można.
Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 07:01, 27 wrz 2016

Do góry
Napisz gdzie zrobiłaś to zdjęcie bo drzewo wygląda na nie zimujące w naszym klimacie i potem przeniosę post do wątku rozpoznawanie.
Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 07:01, 27 wrz 2016

Do góry
AnettaGlapinska napisał(a)
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 06:59, 27 wrz 2016

Do góry
Kasia73 napisał(a)
W jakim odstępie posadzić Pissardii żeby korony bardzo się nie stykały? Czy przepisowe 3 metry to optymalnie rozwiązanie czy bliżej? Jeśli bliżej to ile?

Tego to nikt nie wie. Zależy jaki pokrój drzewa, w jakich warunkach rośnie i ile lat będą drzewa rosły. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie rozmiary osiągną po np. 10 latach.. to pytanie z kategorii - "nie wiem".
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 06:57, 27 wrz 2016

Do góry
Ewa_K napisał(a)
Witajcie,

Trafiłam na ten wątek w poszukiwaniu informacji o śliwach wiśniowych, nad którymi od kilku dni się mocna zastanawiam. Biorąc pod uwagę Wasze doświadczenia napiszcie proszę którą odmianę polecacie: NIGRA czy PISSARDI.

No i druga rzecz - chcę wsadzić 3 w rzędzie wzdłuż płotu od strony południowej.
I które polecacie - rozgałęzione czy szczepione na pniu. Na jakie wysokości one dorastają?

Ile Wasze pissardi szczepione na pniu rosną w koronie. Czy mocna pójdą w górę?

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami.

Ewa

Bardziej polecam "Nigra" trzyma kolor - nie zielenieje, druga miom zdaniem zielenieje.

Polecam wysoko na pniu, korona nikomu nie zaszkodzi.

Il;e rosną w koronie? Tego się nie da zmierzyć, zalezy to od warunków jakie ma w glebie.

Forsycja 06:53, 27 wrz 2016

Do góry
Forsycja, zwłaszcza po kilku latach "rośnięcia" to bardzo mocny i masywny krzew i nie polecam sadzenia w tej strefie. Na bank wrośnie w oczyszczalnię.

Raczej posadź odmianę "Maluch" albo całkiem inne, delikatne krzewy np. tawuły japońskie czy karłowe odmiany berberysików.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies