Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 17:09, 20 lip 2023

Do góry
Aniu tu masz link na przykładzie odmiany "Duke" ja mam chyba Patriot i Czendler

https://akademiaroslin.pl/sklep/borowka-amerykanska-duke/

Nie miałam zielonego pojęcia jak to trzeba sądzić i jakie odmiany. Po przeczytaniu literatury fachowej wiele zmieniłam w uprawie.
Owocowanie jest zależne od kwitnięcia.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 16:48, 20 lip 2023

Do góry
Aniu nie można mieć wszystkiego za dobrze byś miała. Tyle masz pięknych owoców i warzyw.

Zaraz poszukam ci linka.
Bo może ty masz nie dobre odmiany połączone.
Borówka musi być o różnych odmianach ale muszą w tym samym czasie kwitnąć.
Blaski i cienie nowego życia 14:35, 20 lip 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Niezawodny bodziszek korzeniasty

Tę hosty też lubię

Bardzo ładnie wygląda ta ściana z Bodziszkami. Żeby te bodziszki jeszcze kwitły to cudo.

Mam też ta hoste kilka sztuk też je bardzo lubię zaczynają kwitnąć. Nazywa się Patriot.

U mnie liliowce idą w liście nie kwitną. Wywalam na teren gdzie może zakwitną.
Ptasi gaj 11:46, 19 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jak sądziłam 4 lata temu za radą znajomej które też tak posadziła. Kupiłam mocne czarne worki foliowe 50-60 l. Wykopałem dziurę włożyłam worek nasypalam ziemi do borówki i wsadziłam krzak zapalam woda.
I tak leje od kilku lat 2 x w tygodniu.
Nawiozlam pod koniec marca bo listki puszczały i teraz 2 tygodnie temu nawozem do borówek. A w piątek posłałam gnojówka ze skrzypu i mlecza.

4 Lata, to nie tak dużo. Moje najstarsze mają już ponad 14 lat i są mojego wzrostu Z tym że 3 lata temu przesadziłam je na nowe miejsce, bo stare stało się zbyt zacienione i niestety 2 wtedy padły, więc dosadziłam 2 nowe.
Nie wiem czy takie duże krzewy dobrze by się w workach czuły.
Co roku sypię im torf kwaśny oraz kompost i lekko przekopuję.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 23:41, 18 lip 2023

Do góry
Napisz mi na priv lub nawet tutaj skąd jesteś. Z ciekawości chce wiedzieć. Takie plony warzywne masz o tej porze i to pod gołym niebem?

Działka w górach ale plantacja warzyw gdzie?

Aniu kosmos
Ogród hortensjowo różanecznikowy 23:31, 18 lip 2023

Do góry
Mam jedną Anabelle i ma bardzo duże kwiaty. W tym roku zapomniałam ja przyciąć i tak zakwitła.
U ciebie widzę dużo młodych pedow. U ciebie takie zielone. Gdzie rosną w cieniu, półcieniu?
Piszesz 6 krzaków one w szeregu posadzone czy w 2 rzędach bo tak szeroko rosną.

Jak będą kwitły te pełne lilie to pokaż fotki.
Ja mam sporo lilii, ale jakieś ciężkie grube łodygi. Może to był zły wybór.
Ptasi gaj 19:54, 18 lip 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne masz te lilie. Dokarmiasz je czymś ?
Mam parę też takich wysokich.
Ja tak ogólnie tylko na wiosnę sypne trochę nawozu i tyle.

Aniu niczym nie dokarmiam nawet wiosna.
Duże lilie posadzone w ziemi kompostowej i pewnie dlatego takie wysokie.

Martagony posadzone przy różach też wysokie i duzo kwiatów mają. Sypie wiosna pod róże może i one nawozu zaczerpnęły.
Ptasi gaj 18:08, 18 lip 2023

Do góry

Monika one mają pędy grubości mojej ręki w nadgarstku.
Chyba je za płytko posadziłam i pod ciężarem się przechylają.
Będę je musiała wykopać i głębiej wkopać. Zapach się unosi w całym ogrodzie bo wszędzie posadziłam lilie i już mają swoje dzieci (cebulki)
Mają 6 lat.

W tym roku liście zaatakował poskrzypek, też go specjalnie nie kupiłam i duzo dziur w lisciach narobiły.
W zeszłym roku rano chodziłam i rozgniatałam.

Szczerze Martagony mi się lepiej podobają.

To nieźle jak mają takiej grubości pędy, ja moje lilie też chyba za płytko posadziłam bo są tak lekko pochylone ale na jesieni ponownie je posadzę głębiej. Zapach mają one obłedny!
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:54, 18 lip 2023

Do góry
U mnie drzewiaste mają po 2 metry. Już ich nie podwiązuje zasłaniają mi przejście, ale niech to. Już bym ich nie kupiła.
Dla mnie ładne to są Martagony. One delikatne dostojne, wysokie ale sztywniejsze.

U mnie też Anabel się pokłada. Jeszcze wczoraj ulewa kwiaty nasiąkły i leży.

Bukietowe najładniejsze wg mnie. Bez kłopotu.
. A widzisz Elu a mnie się podobają drzewiaste, azjatyckie i mieszańce orientalne o pełnych kwiatach w tym roku kupiłam kilka cebul orientalnych o pełnych kwiatach i czekam na kwiaty bo będą kwitły, i najwyraźniej są z tych późniejszych w kwitnieniu.
Ptasi gaj 23:48, 17 lip 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)

Ela, ale jak w workach foliowych? To im nie zaszkodzi? No, i chyba musisz je mocno nawozić?

Jak sądziłam 4 lata temu za radą znajomej które też tak posadziła. Kupiłam mocne czarne worki foliowe 50-60 l. Wykopałem dziurę włożyłam worek nasypalam ziemi do borówki i wsadziłam krzak zapalam woda.
I tak leje od kilku lat 2 x w tygodniu.
Nawiozlam pod koniec marca bo listki puszczały i teraz 2 tygodnie temu nawozem do borówek. A w piątek posłałam gnojówka ze skrzypu i mlecza.
Dębowe zakątki 18:11, 17 lip 2023

Do góry

Też mam takie żuki. Właśnie te z opalizującymi skrzydełkami. Zastanawiałam się, czy one nie są szkodliwe.
U mnie liliowce nie kwitną bardzo je lubię. Kupiłam kwitnące i guzik trzymam bo trzymam. Jak znajdę trochę czasu wysadzę je w inne miejsce. Chociaż już jedne przesadziłam i nic stan taki sam.
Aniu to czas że wszystko kwitnie, pięknie masz. Chwastów już nie widać to teraz tylko doglądaj.

Nie wyobrażam siebie z nogą w gipsie. Tylko się pociąć taki pech. Każdego dnia proszę Boga abym całą bez żadnego szwanku poszła spać.
Raz się przewróciłam na skalniaku widziałam wszystkie gwiazdy walnelam głowa. W oczku też się wykąpałam w listopadzie.
Jakoś się trzymam całą

Aniu szybkiego powrotu do pełnej sprawności.
Pozdrawiam
L
Te żuki to uwielbiają białe i jasne kwiaty Latają głownie w słoneczne dni jak zauważyłam.
O dziwne ,że liliowce ci nie kwitną A na słońcu rosną czy w cieniu ?
Chwasty w większości wypieliłam Ale małe rosną. A póki ja będę mogła coś zrobić, to penie na stojąco je będę wyrywać takie duże porosną.
No narobiło mi się i to w środku sezonu .ECH
Ale jakoś trzeba dać sobie rade z tym wszystkim.
To miałaś też rózne wypadki i kontuzje. ech
Dziękuję i pozdrawiam
Ptasi gaj 12:28, 17 lip 2023

Do góry
Borówki posadziłam w workach foliowych. I jak wleje wiadro czy konewkę wody to im wystarczy woda się nie rozlewa po całym terenie tylko pod korzeń.

Na plsntacji np w Piskorce ma tylko królujące, puszcza wieczorem i krzaki żyją.

U mnie w tym słońcu mimo podlania mocnego wczoraj i dzisiaj hortkom zwisają kwiaty.

Ela, ale jak w workach foliowych? To im nie zaszkodzi? No, i chyba musisz je mocno nawozić?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:06, 17 lip 2023

Do góry
Dobrze zrobiłaś teraz obserwuj.

No pewnie tak, moje horty to już olbrzymy. U mnie to eksperyment jeżeli się uda to w przyszłym sezonie zrobię piętrusy ze wszystkich

A ja się zezliłam i żeby wyglądało piętrowo to 2 duże wsadziłam z tyłu a 2 mniejsze z przodu i jak kwitną to mam piętrusy
Ptasi gaj 00:17, 17 lip 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
. OMG sporą wysokość osiągają te drzewiaste, moje drzewiaste jeszcze takiej wysokości nie osiągnęły. Pięknie wygląda ta lilia❤

Monika one mają pędy grubości mojej ręki w nadgarstku.
Chyba je za płytko posadziłam i pod ciężarem się przechylają.
Będę je musiała wykopać i głębiej wkopać. Zapach się unosi w całym ogrodzie bo wszędzie posadziłam lilie i już mają swoje dzieci (cebulki)
Mają 6 lat.

W tym roku liście zaatakował poskrzypek, też go specjalnie nie kupiłam i duzo dziur w lisciach narobiły.
W zeszłym roku rano chodziłam i rozgniatałam.

Szczerze Martagony mi się lepiej podobają.

Ptasi gaj 00:06, 17 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
U mnie właśnie dwa krzaki przyschły. Było okej ale ostanimi czasy mocno wieje a temperatura jest wysoka i wilgotność powietrza spada. Dlatego część krzaków mi przeschła. Teraz lejemy mocno by ich nie stracić. Nawóz dwa razy już sypałam ale i tak kilka ma chlorozę.

Też drzewka ktore posadziłam rok dwa lata temu wczoraj podlewalam.
Mam studnie to sobie mogę pozwolić na lanie.

Jak wyjeżdżam to przełączam studnie na wodociąg aby solary chodziły.
Studzienna to pompa w domu i boje się aby nas nie zalało.

Wyjeżdżając przełączyłam na wodociąg i z kranu woda ciurkała obniżają ciśnienie, aby nie podlewali na wsiach.
Studnia to skarb.

Dzisiaj to makabra.
Teraz w domu taka sama temperatura jak na dworze.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:54, 16 lip 2023

Do góry
Dobrze zrobiłaś teraz obserwuj.

No pewnie tak, moje horty to już olbrzymy. U mnie to eksperyment jeżeli się uda to w przyszłym sezonie zrobię piętrusy ze wszystkich
Ptasi gaj 19:27, 16 lip 2023

Do góry
CD

Ponad 2,5 metra za dobrze im u mnie

. OMG sporą wysokość osiągają te drzewiaste, moje drzewiaste jeszcze takiej wysokości nie osiągnęły. Pięknie wygląda ta lilia❤
Ogród Muszelki 15:53, 16 lip 2023

Do góry
To ty w wodzie najpierw moczysz?
Ja wsadzalam do piasku mokrego i na 20 sadzonek ani jedna. Może spróbuję z moczeniem od przyszłej wiosny.

Tak, po wiosennym cięciu bukietowek "patyczki" wkładam do słoików z wodą i cierpliwie czekam, aż zechcą wypuścić korzonki. Całą procedurę wraz ze zdjęciami umieściłam we wcześniejszych wpisach. Zaraz dla Ciebie poszukam.

Edit: str. 288
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=288
Zacisze Alicji 15:50, 16 lip 2023

Do góry

Ale pięknie co ty dajesz tym liściom lilii że one tak rosną wysoko i mają tak zielone liście.
U ciebie pewnie trochę chłodniej. U mnie żółkną pewnie za gorąca wodą. Ryby po dnie szoruja. We wierzchnich warstwach oczka lustrze jajko się ścina przy takiej pogodzie.

Elu! Dziękuję, lilie rosną sobie same, nic im nie daję.
U mnie jest dużo cienia, więc w upalną pogodę jest trochę przyjemniej, chociaż przy tych ostatnich temperaturach
to pewnie tylko klimatyzacja może przynieść ulgę.
Zacisze Alicji 15:47, 16 lip 2023

Do góry

U mnie się wysialy nawet te Delawaya. Mam już w doniczkach. Jesienią wysadzę na stałe miejsce.
Ja kwiatostany ucielsm jesienią i rzuciłam na ziemię, wiosna patrzę a tu siewek od groma.
Nie świadomie to zrobiłam.

Elu! Muszę też tak zrobić, może moje też się zasieją.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies