Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 23:48, 17 lip 2023

pestka56 napisał(a)

Ela, ale jak w workach foliowych? To im nie zaszkodzi? No, i chyba musisz je mocno nawozić?

Jak sądziłam 4 lata temu za radą znajomej które też tak posadziła. Kupiłam mocne czarne worki foliowe 50-60 l. Wykopałem dziurę włożyłam worek nasypalam ziemi do borówki i wsadziłam krzak zapalam woda.
I tak leje od kilku lat 2 x w tygodniu.
Nawiozlam pod koniec marca bo listki puszczały i teraz 2 tygodnie temu nawozem do borówek. A w piątek posłałam gnojówka ze skrzypu i mlecza.
anabuko1 09:51, 18 lip 2023

Piękne masz te lilie. Dokarmiasz je czymś ?
Mam parę też takich wysokich.
Ja tak ogólnie tylko na wiosnę sypne trochę nawozu i tyle.
Monika83 18:08, 18 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Monika one mają pędy grubości mojej ręki w nadgarstku.
Chyba je za płytko posadziłam i pod ciężarem się przechylają.
Będę je musiała wykopać i głębiej wkopać. Zapach się unosi w całym ogrodzie bo wszędzie posadziłam lilie i już mają swoje dzieci (cebulki)
Mają 6 lat.

W tym roku liście zaatakował poskrzypek, też go specjalnie nie kupiłam i duzo dziur w lisciach narobiły.
W zeszłym roku rano chodziłam i rozgniatałam.

Szczerze Martagony mi się lepiej podobają.

To nieźle jak mają takiej grubości pędy, ja moje lilie też chyba za płytko posadziłam bo są tak lekko pochylone ale na jesieni ponownie je posadzę głębiej. Zapach mają one obłedny!
ElzbietaFranka 19:54, 18 lip 2023

anabuko1 napisał(a)
Piękne masz te lilie. Dokarmiasz je czymś ?
Mam parę też takich wysokich.
Ja tak ogólnie tylko na wiosnę sypne trochę nawozu i tyle.

Aniu niczym nie dokarmiam nawet wiosna.
Duże lilie posadzone w ziemi kompostowej i pewnie dlatego takie wysokie.

Martagony posadzone przy różach też wysokie i duzo kwiatów mają. Sypie wiosna pod róże może i one nawozu zaczerpnęły.
Kontonaogrod 08:37, 19 lip 2023

Posadzę borówki jak piszesz. Moje od wiosny w torfie, w ziemi, ledwo zipią, wiecznie przesuszone, owoców garstka. Heh

pozdrawiam
pestka56 11:46, 19 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Jak sądziłam 4 lata temu za radą znajomej które też tak posadziła. Kupiłam mocne czarne worki foliowe 50-60 l. Wykopałem dziurę włożyłam worek nasypalam ziemi do borówki i wsadziłam krzak zapalam woda.
I tak leje od kilku lat 2 x w tygodniu.
Nawiozlam pod koniec marca bo listki puszczały i teraz 2 tygodnie temu nawozem do borówek. A w piątek posłałam gnojówka ze skrzypu i mlecza.

4 Lata, to nie tak dużo. Moje najstarsze mają już ponad 14 lat i są mojego wzrostu Z tym że 3 lata temu przesadziłam je na nowe miejsce, bo stare stało się zbyt zacienione i niestety 2 wtedy padły, więc dosadziłam 2 nowe.
Nie wiem czy takie duże krzewy dobrze by się w workach czuły.
Co roku sypię im torf kwaśny oraz kompost i lekko przekopuję.
Urszulla 20:57, 20 lip 2023

Śliczna drzewiasta i inne lilie
ElzbietaFranka 21:54, 20 lip 2023

pestka56 napisał(a)

4 Lata, to nie tak dużo. Moje najstarsze mają już ponad 14 lat i są mojego wzrostu Z tym że 3 lata temu przesadziłam je na nowe miejsce, bo stare stało się zbyt zacienione i niestety 2 wtedy padły, więc dosadziłam 2 nowe.
Nie wiem czy takie duże krzewy dobrze by się w workach czuły.
Co roku sypię im torf kwaśny oraz kompost i lekko przekopuję.

Kasiu moje też starsze ok 7-8 lat. Też rosły byle gdzie nawet w cieniu nie rodziły.
Zrobiłam im miejscówkę nad suchym oczkiem nawiozlam igliwia no i posadziłam w te worki.
Od razu odżyły i owocują.
W tym roku też kupiłam 6 krzaków. Posadziłam tak samo w igliwie sosnowe i liście dębowe. Worki ziemią do borówki i kompostowa zmieszalam. Bardzo ładnie rosną i wypuszczają od korzenia dużo pędów.

Czytałam, że krzaki borówek trzeba przycinać nie wiem jak i kiedy to zrobić. Muszę trochę poczytać.
ElzbietaFranka 22:13, 20 lip 2023

Gosialuk napisał(a)
Elu masz prześliczne martagony. Znowu nacieszyłam nimi oczy. Jak dla mnie to możesz je wstawiać co chwilę.
Róże i funkie też Ci wspaniałe rosną.

Gosiu te Martagony są wyjątkowe co rok ładniejsze. Kwiatostany bardzo długie muszę policzyć kwiaty.
W tym roku kupiłam jeszcze różowe i nie widzę ich.
Nie wiem gdzie posadziłam może któraś z tych które nie wypuściły kwiatów.
W każdym razie te poniżej mają sporo młodych te niskie na focie.
Mają bardzo ładny kolor tutaj słońce trochę przeswietla

Poniższe jeżówki bardzo ładny kolor i mocne tworzą ładne kępy. Mam też białe.

Kupiłam ostróżki w tym roku takie mizeroty i kwitnie. Bardzo je lubię ale nie mogę się ich jakoś doczekać albo małe albo nie ten kolor. Może ziemią nie taka sądzę je nie w tym miejscu.
Ostróżki kupuję i suszę to są szczyty.

ElzbietaFranka 22:15, 20 lip 2023

Dzisiaj po raz pierwszy widziałam tak kwitnące drzewko (krzak). Chodzę obok przez kilka lat i pierwszy raz widzę jak kwitnie

Może ktoś wie jak się nazywa