Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Migawki z ogródka 22:46, 07 lip 2020

Do góry
Według mnie to amsonia. Taką właśnie niedawno kupiłam. Co odmiana to mają inny pokrój, listki i sam kolor kwiatów. Mam 3 różne odmiany.

Dziś w końcu dotarłam do Lucy. Powiem wam, że ilość kwitnących kwiatów powala. I nie są to tylko róże ). Lilie, szałwie, cudowne floksy i obłędne powojniki. Dwa z nich bardzo chcę. Rooguchi i Victoria. Piękny też był Beautiful Bride. Wchodząc z ulicy ma się wrażenie wejścia do zupełnie innego świata, bajecznego, pachnącego, kojącego. Bardzo mi się podoba.

Ale po kolei - lilie, te żółte mimo iż nie wiadomo skąd są to tu bardzo pasują.

Powojniki i floksy
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:09, 07 lip 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Goście u mnie zawsze mile widziani, tylko niech minie zagrożenie Korona wirusem, bo ja z grupy podwyższonego ryzyka jestem. Za miłe słowa ślicznie dziękuję.

Dorotko, dziękuję za otwarta furtkę. To na razie w sferze moich marzeń.Kiedyś tam
Piękne kwitnienia. Bogactwo przeogromne. cudne
Rabaty, ech mozna sie gapić i gapić
Misternie wszystko dobrane
a liliowce, lilie masz piękne.
W ogródku emerytki 21:34, 07 lip 2020

Do góry
Aniu, dziękuję w imieniu lilii
Masz rację, że są piękne, a do pomyłek muszę przywyknąć

Te pomarańczowe nie są pomylone, takie miały być

Różowe trochę się różnią kolorem.

Po bokach tych lilii rosną 2 kępki gipsówki, miały być wyższe [a może to lilie za bardzo urosły]

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:56, 07 lip 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję za tyle miłych słów pod adresem mojego ogródka. U mnie kwitną tylko anabel strong, one są wcześniejsze. Nawet hortensje bukietowe podsadziłam patyczkami z anabelek, żeby nie były tak długo tylko zielone. Jest duża wilgotność w powietrzu to i szansa na to, że się ukorzenią jest duża.

Lilie sadziłam tak na wyczucie, tak żeby nad cebulą było jeszcze z 8 cm ziemi. Spiesz się z sadzeniem, one potrzebują około 100 dni żeby zakwitnąć.
Mam też taką niziutką odmianę może 30 cm wysokości, idealna na brzeg rabaty. Zdjęcie kiepskie, ale widać, ze to są niskie lilie.

O, nie wiedziałam. To lecę sadzić.
Ptasi gaj 16:25, 07 lip 2020

Do góry
Oj można złapać oddech chłodniej.
Uprzątnę ale jeszcze nie w tym tygodniu. Sama nie dam rady drwale muszą być

Róża Wen rosa przesadzona chorowała na plamistość jak na razie zdrowa i pięknie kwitnie.
Lilie tuż tuż

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:21, 07 lip 2020

Do góry
Lilie i liliowce

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 12:25, 07 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Piękny kolor tych lilii. Te na na innych zdjęciach różowe też cudne. U mnie co roku lilie jakby mniejsze i powoli zanikają. Myślałam, że to wina gleby. Mam glinę tak jak Ty. Ale widzę, że u Ciebie mają się dobrze.

Żółtego unikałam jak wiele osób na ogrodowisko jednak sam mi się wprasza do ogrodu. Mam problem z wkomponowaniem w rabatę ale trzeba będzie się nauczyć. W tych liliach najbardziej podoba mi się wielkość i kształt kwiatu. W tym roku właśnie zaczynają

Mam jeszcze takie oczywiście nie zamawiałam tylko pomylona zamiast Easy Waltz. Przy sąsiadach wygląda jak uboga krewna ale sama w sobie brzydka nie jest. Muszę porozsadzać bo razem posadzone jedne przyćmiewają drugie.

A Easy Waltz już po mały kończą

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:45, 07 lip 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Dziękuję, też mi się podobają.

W tym roku wszystko tak zarosło że ciężko mi zbierać poskrzypki i niestety pogryzione nieco. Muszę je przesadzić bo kalina zaczyna je zarastać.

Piękny kolor tych lilii. Te na na innych zdjęciach różowe też cudne. U mnie co roku lilie jakby mniejsze i powoli zanikają. Myślałam, że to wina gleby. Mam glinę tak jak Ty. Ale widzę, że u Ciebie mają się dobrze.
Ogród na piasku i z wielkim murem 20:21, 06 lip 2020

Do góry
Lilie i liliowce w moim ogrodzie chyba dobrze się czują, rozrastają się nieprawdopodobnie. Po przekwitnięciu zamierzam je wykopać i od nowa porozsadzać, aby miały miejsce na dalsze rozmnażanie

Clematisy i róże

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 20:14, 06 lip 2020

Do góry
TAR napisał(a)

Na kowalach byly ładne Royalty w cenie 42 zł. Kupilam jedna z ładnie wyprowadzona korona i jednego Rudolpha.
Mozesz stipie dodać przetaczniki albo floksy, tez sie ładnie prezentuja i jeżówki w odmianach pomaranczowych. Wstepnie widzimy sie w sobote? Czy inne plany?

Dobrze wiedzieć gdzie szukać royality, chciałabym ją mieć

Przetaczniki wezmę pod uwagę.
Dzisiaj mi po głowie chodzi szałwia caradonna i lilie te różowe Easy Waltz one mają u mnie tę samą wysokość co stipa.

Jeśli tylko nie macie innych planów to w sobotę możemy podjechać. O której by wam najbardziej pasowało?
W ogródku emerytki 18:00, 06 lip 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Sylwio, dzięki
To taka pomyłka, jak Twoja róża z czerwonymi smugami, bo takiej dalii nie zamawiałam i tym bardziej cieszy

Lilie też pomylone.
Ta miała być mocno różowa z cętkami.

A ta czysto biała, chyba, że nie rozróżniam kolorów, bo jest kremowa.

Grazynko .
Bardzo ładne te lilie
nic nie szkodzi ,ze pomylone
W ogródku emerytki 17:08, 06 lip 2020

Do góry
Danko, straszyłam i nic, chyba czują, że byłoby mi żal się ich pozbyć.
Dam im ostatnią szansę

Kasiu, mają słońce cały dzień.
Jeśli podejmę decyzję o wymianie, to na pewno nie na inne liliowce.
Raczej na lilie, bo te u mnie kwitną obficie co roku
A pewnie będą to róże
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 15:32, 06 lip 2020

Do góry
Cienisty a jak już Ci pięknie lilie zakwitły, ale masz okaz Świdośliwy, w pierwszym momencie myślałam, że to buk. Piękne drzewo. Pozdrawiam
Moja codzienność - ogród Oli 13:01, 06 lip 2020

Do góry
Fajnie wyszło. Ta kratka to dobre rozwiązanie i nawet nie szpeci a wręcz przeciwnie. Dodaje uroku.

Wydaje mi się że jest dłuższe a węższe od wcześniejszego oczka. Tak?

Pewnie rybek już nie da się tam trzymać.

Lilie to będzie już wisienka na torcie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:33, 06 lip 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Lubię takie dni jak dzisiejszy. Gdyby nie impreza za płotem w popołudniowej porze, byłoby idealnie. Nic nie musiałam, wszystko mogłam.
Podzieliłam czas między film, lekturę na hamaczku, oprysk propionianem wapnia i łuskanie groszku do zamrożenia.

Zakwitły trzcinniki.

i róże Lovely Fairy. The Fairy jeszcze w pąkach.

Kiedy sadzi się lilie w okresie zakładania ogrodu, to potem trudno je znaleźć w dojrzałym ogrodzie. Tych już nie widać zza traw.

Zgrabna z nich parka!

Kupiłam 12 krzaczków the fairy, z tego 1 pomylony (nie wiem jaka odmiana), jeden się złamał. Mąż pojechał do szkółki i przy okazji miał kupić 2 krzaczki, przywiózł i znowu nie takie. Dzięki Twojemu zdjęciu wiem co przywiózł haha Teraz mam znowu dwie lovley fairy i nie mam na nie miejsca... może wymienią

Haniu, u nas walka z czasem, przy dzieciach jakoś na nic go nie starcza. Ostatnio jestem psychicznie skonana z tego powodu. Chciałabym i bawić się z dziećmi, zająć się domem i ogrodem, poodpoczywać, a muszę wciąż wybierać... ehh. I w sumie nic nie jest do końca zrobione, a dzieci są nienasycone.

Ślicznie masz, ale to już wiesz
Dwa ogrody 06:57, 06 lip 2020

Do góry
bardzo pieknie hortensja cudowna i to chyba dalia jak malowana na dodatek te lilie takie miesiste
Migawki z ogródka 22:58, 05 lip 2020

Do góry
W takie dni jak dzisiejszy najbardziej mnie urzekają świetliste światłocienie.
Lilie kusząco wyglądają z różami.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:15, 05 lip 2020

Do góry
Lubię takie dni jak dzisiejszy. Gdyby nie impreza za płotem w popołudniowej porze, byłoby idealnie. Nic nie musiałam, wszystko mogłam.
Podzieliłam czas między film, lekturę na hamaczku, oprysk propionianem wapnia i łuskanie groszku do zamrożenia.

Zakwitły trzcinniki.

i róże Lovely Fairy. The Fairy jeszcze w pąkach.

Kiedy sadzi się lilie w okresie zakładania ogrodu, to potem trudno je znaleźć w dojrzałym ogrodzie. Tych już nie widać zza traw.

Zgrabna z nich parka!

Działeczka Asi :) 21:58, 05 lip 2020

Do góry
Powtarzam się z ujęciami, ale inaczej się nie da
Ascoty i Richardson

Znowu lilie

Jeszcze raz Hansestadt Rostock, ale na innej rabacie.

Queen of Sweden też przesadzana.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies