Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:16, 27 sty 2012

Do góry
trochę nie jasno piszę, bo w kolejnych postach daję Ci różne propozycje. Jeśli wywalamy Danicę, wtedy tawuły 'rzucamy' w coś zadarniającego, a kocimiętkę między tuje Aurea i może lekko przed nie. Można tez nieregularnie, kępami, albo regularnie, tak żeby kocimiętka otoczyła tuje Aurea. Jeśli ta druga wersja, wtedy niech bedzie równa granica kocimiętki od zadarnienia.
Sesleria urośnie Ci wszędzie, kostrzewa owcza rzeczywiście na suche. wrzośce- raczej sucho,
Choć myślę też że dla płytko korzeniacych możesz na głębokości szpadla wymieszać ziemię z pisakiem, albo taką skałą= zoolitem, lub z keramzytem, żeby nie miały korzeni w wodzie.
Trzmielina Em Gaiety dla mnie najlepsza z pstrych, ale tez nie za bardzo. do tego masz tam barwę żółtą- nie będzie Ci przeszkadzało Ci zestawienie z zielono-białym? Dla mnie niezbyt dobre.
Hakonechloa zielona- też raczej do cienia i półcienia. Możesz jeszcze dopytać M.Surowińskiego, może da radę jak nie za sucho.
Wczesniej pisałaś o Carex morrowi variegata- teoterycznie do półcienia, ale znajoma szkółkarka mói że jak nie ma za sucho, daje sobie dobrze radę w słońcu. No i jest jeszcze Carex The Beatles.
Wiesz , być może nawet i Pachysandra by dała rade u Ciebie jak masz wilgoć, ale tego bez wytestowania nikt nie stwierdzi na 100%. Możesz próbować, poświęcając na to, np. sezon.
Co do ostatniej kwestii, czy możesz dodać coś z przodu jak zadarnienie jednorodne. Możesz, tylko żeby nie było za wysokie. Niższe od tawuł powinno być żeby z daleka widać było, a najlepiej nie wyższe niż zadarnienie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:46, 27 sty 2012

Do góry
Magnolia bardzo przypomina kwiat storczyka w pierwszych fazach rozkwitu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:56, 27 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, zdrówko no to wiadomo, dobrze Tylko wyobraźcie sobie chodzić non stop przez dwa dni
Pierwszego od 9 do 17, a drugiego od 10 do 22 przysiadów zrobiłam co najmniej 1500

Drugiego dnia to się ciągnęłam za Hanią wieczorkiem, że aż się śmiała ze mnie i chciała film nagrywać. Ale dziś hasam już jak sarenka po lesie

A co czuję?

WIELKĄ Satysfakcję

Oto magnolia o nazwie "Satisfaction"

Urocza W magnoli zakochałam sie kilkadziesiąt lat temu...jestem już właścicielką "Spectrum" i mojej ulubienicy "Alexandrina"
Przedogródek Agniechy973 16:33, 27 sty 2012

Do góry
Aga o sosnach myślałam początkowo żeby je zostawić na samym brzegu, od strony trawnika. teraz jednak, jak sucha rzeka ma być tam, to nie, bo sosny w niej, i blisko niej, to wiecznie brudny żwir.

A dla czego tak Ci zależy żeby tam je ulokować?
Masz dużo miejsca, będzie je gdzie posadzić.

Możesz wypisać co masz i ile sztuk do wysadzenia, z czasem pewnie będziemy gadać o innych miejscach w ogrodzie, wtedy podrzucaj tę listę, żeby wykorzystać te gatunki.
Co do irgi o których pisałyśmy- jednak wybierz Coral Beauty, już nie kombinuj z Major na wziesieniach. Uprzytomniłam sobie że takie koczyki musiałyby mieć b. ostre boki od strony następnego pasa roślin, żeby dobrze się zgrywały z tym pasem, raczej nie do zrobienia.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:16, 27 sty 2012

Do góry
Możliwe, że na mokrych ziemiach szałwię męczy mączniak.
Kocimiętka trochę szara, no i nie każda jest wyższa od szałwi. Zwykła Nepetta fassenii to 30 cm.

Żurawki i wrzośce są drogie niestety. Osobiście jednak poszłabym chyba w niskie trawy, bo sa niezawodne, mniej chorują, a z żurawkami tez różnie bywa

Trzmielinę Minimus bardzo lubię, tez jest dość droga, ale można ja pięknie dzielić i robić sadzonki z pędów. No i sadzi się ją rzadziej- jak ładne sadzonki to nawet co 60 cm
Runianka jest śliczna, ale w pełnym słońcu będzie jej za jasno, może przypalać, będzie brzydka
Za duzo dla mnie wyrazistych kształtów istniejących. Jak byś chciała wywalić Danicę, będzie lepiej. Tylko wtedy zastąp ją tawułą , ta która już masz, albo zrób dywan z gatunku zadarniającego, a tym 'rozrzuć; tawuły które masz.
Tom Stuart jest specem od takich kompozycji

http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/focus/pools/

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:20, 27 sty 2012

Do góry
Ale pewnie było czym oko nacieszyć cudna magnolia! Mam bardzo podobną, jak tylko zakwitnie wstawię zdjęcie, bo nie znam nazwy swojego drzewka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:17, 27 sty 2012

Do góry
Kochani, zdrówko no to wiadomo, dobrze Tylko wyobraźcie sobie chodzić non stop przez dwa dni
Pierwszego od 9 do 17, a drugiego od 10 do 22 przysiadów zrobiłam co najmniej 1500

Drugiego dnia to się ciągnęłam za Hanią wieczorkiem, że aż się śmiała ze mnie i chciała film nagrywać. Ale dziś hasam już jak sarenka po lesie

A co czuję?

WIELKĄ Satysfakcję

Oto magnolia o nazwie "Satisfaction"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:00, 27 sty 2012

Do góry
a jaka jest skal tego planu?
Pytam, bo trzeba zaplanować do przestrzeni.
No i napisz, dlaczego ten ekran z cisa? Wysoki bardzo?. Wg. mnie przesłony, ok, ale aż takie warstwowe chcesz mieć? Katalpy są b. ładne, niech będzie im widać choć kawałek pnia.
Ja bym zrobiła mocno nowocześnie- Hortensje z miskantami ,ale nie równo, tylko np 2 hortensje razem, potem miskant, 1 h., 1 miskant itp.- dla przełamania.
A resztę posadziłabym w jednym rodzaju zadarnienia- jakaś niska, zielona trawa- kostrzewa owcza, Carex 'the Beatles', Sesleria skalna albo nie trawa- trzmielina Minimus ( kolorowa trzmielina wg. zbyt dużo już wnosi), albo irga Major jeśli się tam zmieści, czy 1 odmiana wrzośca.
Jak zależy Ci na kwiatach, to może daj pas za cyprysikiem szałwi omszonej ( lepsza niż kocimiętka tu bo nie ma szarych liści) i gdzieniegdzie wpleć ich kilka jeszcze w tuje w 1 linii, ale nie w równych odstępach. Lub po prostu jako zadarnienie posadź bordową żurawkę- doda kolor.
Nie wiem czy nie boisz się odejść od stosowania rzędów. Ja bym się nie bała. W nowoczesnych ogrodach mogą być rzędy,symetria, ale też odejście od symetrii, dodanie plam, czy grup, ale w przemyślany sposób. Za to wolałabym ograniczać ilość gatunków w zestawieniach- dla mnie tu jest o 1 gatunek o wyraźnej formie za dużo.
Ogród w Tarnowie 00:47, 27 sty 2012

Do góry
Richie witaj, i to u Ciebie. Spaceruję tu dość długo, czy mogłam z pieskiem? Czy Ty masz jakieś zwierzaczki?
Powiem krótko: ogród z klasą, i też z kasą. Projektant na początek, elektryk, pan od opylania, dużo klinkieru, japońskich budowli, kaskady,światło i jeszcze raz światło, donice, latarki,lustra, o roślinach nie wspomnę.
Musisz być pracoholikiem, estetą i pasjonatem. Romantykiem też, ławeczka, różana pergola...
Masz pięknie obwieszony koralami ognik (mój niech się wstydzi), a jaka magnolia, kloniki, powojniki.
Co to jest malwa chińska, albo obiela...muszę poczytać. Zadbany drugi ogród w zdrojach.
Twoje zdjęcia z Hortulusa powinny trafić na POLSKIE OGRODY.
Gratuluję ogrodu i wygranej w konkursie na Zielony Tarnów. Pozdrawiam!
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 10:59, 26 sty 2012

Do góry
Magnolia już tam rośnie, dlatego o niej pomyślałam, ale też mi się wydaje , że lepiej by wyglądało coś "podkasanego"
Ogród Ewy :) 10:54, 26 sty 2012

Do góry
Witam nowych gości, Bogdziu, Elu i Agato

Małgosiu napisałam do Ciebie na priv, którą różę masz na myśli?

Koniec maja 2009, jak widać zniknęła wierzba z trawnika przed domem, pojawiły się 2 stożki bukszpanowe, malutkie niestety, w donicach szaleją agapanty, na ogrodzeniu panoszy się wiciokrzew, na murze zaczynają kwitnąć powojniki, w narośniku magnolia Susan, przed tarasem szczepiona magnolia Soulengana.

Ogród za domem.

Przedogródek Agniechy973 10:45, 26 sty 2012

Do góry
Witaj Agnieszko, nie wiem czy wpisałam sie już w Twoim głównym wątku, bo być to na pewno byłam. Jażeli nie to tu się przywitam, gdyż fajne rzeczy się tu dzieją. Niesamowity jest ten pomysł Magnolii z tymi pasami zimowielonych i rzeką z kamyczków. Ciekawa jestem realizacji.
Magnolia wspomniała coś o bylinach. Mogę zaproponować przywrotnika, szybko się rozrasta, nie wiem jednak czy nie lepiej pozostać przy zimozielonych przy wejściu do domu.
Ja mam derenia rozłogowego - nizbyt się u mnie rozrasta.
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 09:52, 26 sty 2012

Do góry
Magnolia rośnie szeroko od samego dołu, chyba tam nie ma na nią miejsca, można też próbować wyprowadzić w formę drzewka ale po co się trudzić, jak można wybrać inne, nie wiem co dziewczyny na to?
Przedogródek Agniechy973 00:00, 26 sty 2012

Do góry
Idę spać, bo inaczej rano będę wredna i czepialska.
Pa
Przedogródek Agniechy973 23:55, 25 sty 2012

Do góry
Taaak, nawiezieni ziemi starczy. ale co Ty biedaku będziesz musiała zrobić swojemu mężowi, żeby Ci takie rzeczy chciał robić? Chyba będziesz mu pastować buty bez szemrania do końca życia.
Pszczółko, ja tez powinnam iść spać, ale jesteście bardzo zajmujące. I tak mi miło jak mnie chwalicie
Przedogródek Agniechy973 23:54, 25 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
???? ?

Ściął mi się komputer, a zapomniałam dodać imienia Magnolia przy drugim zdaniu. Już edytuję. No nieźle wyszło. Uśmiecham się do siebie
Przedogródek Agniechy973 23:52, 25 sty 2012

Do góry
zmierz powierzchnię tych pasów. tak do końca nie wiem czy dobre miary zakładam.
Potem te powierzchnię dzielisz przez kwadrat odległości między roślinami i masz.
Przykład 10 m2 dzielę przez 0.16 ( 0.4mx0.4) i mam wynik ile sztuk roślin na 10 m2 w odległości co 40 cm mi wyjdzie. Zrób jeszcze odstęp między pasami -mierząc powierzchnię zwęź je o np 10 cm
Irgę co 1 metr- troszkę za rzadko.Lepiej co 80 cm. a nawet powinno być gęściej Cisy i berberys
Green Carpet co ok.90cm. Tawuły co 70 cm posadź ( też to nie jest książkowe) Przez pierwsze sezony przy takich odległościach będzie zabawa z pieleniem
Nie wiem czy powinnaś liczyć na noc- sporo Ci wyjdzie. W razie czego może zwęzić całość trochę?
Przedogródek Agniechy973 23:40, 25 sty 2012

Do góry
kombinuje jeszcze z ta irgą Major.
ale pomysł mam diabelski, na szcęście pewnie jesteś realistką. A
A jakby pod rzekę troszkę obniżyć teren, a ziemię z niej wysypać, falującymi, niziutkimi wzniesieniami na pas na którym posadzimy irgę Major? Mówię tu o wykopaniu ziemi na szpalel w najgłebszym miejscu, a górki też z grubsza takie, tylko ładnie, łagodnie uformowane.
Przedogródek Agniechy973 23:27, 25 sty 2012

Do góry
nie, generalnie nie trzeba.
Jak rysowałam to widziałam głównie masywne, niskie pasy. Rogownica przyszła mi do głowy kiedy myślałam co na szambie da radę, ale to nie jest dobry pomysł.
Wiesz, można tez robić z czegoś innego te pasy, ja chyba nawet nie czytałam Twojej listy.
Dla siebie pewnie bym przemyślała tez byliny, bo je lubię, ale nie wiem czy bym się na nie zdecydowała.
To co jeszcze mi się przewineło przez głowę w sprawie pasów, to także :
- dereń Kelsey- śliczny, ale musi mieć wilgotno
- tawulec pogięty- jak go posadzisz za gęsto będzie za wysoki
- Śnieguliczka Hancok
. jałowiec Tamariscifolia- ale chyba nie, cis lepszy, a zestawiać je ze sobą mi nie leży
Przedogródek Agniechy973 23:10, 25 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeszcze Twoje słowa z wczorajszego opisu: Po prostu zrobić tu żwirowy pas z wyspami z roślin a rysunek brzegu zaznaczyć znów kostrzewą owczą
Myślałaś o zaznaczeniu zewnętrznego pasa kostrzewą?

A może jednak z tą irgą spróbować najbliżej żwiru? Trochę mniej śmieci. Ma owoce, wcześniej kwiatki. Ale chyba niższa jest. Będzie dobrze?

myślałam o granicy między żwirami-pasami na szambie. ale jak tam jest 5 cm ziemi, to za mało.
Co do irgi. Major to moja ulubiona. Stosuję właściwie tylko major, czasem Eicholz. Obie zadarniają na gęsto, ale są całkiem niskie. Za niskie do reszty nasadzeń.
Spotykam często irgę Coral Beauty- wyglada ładnie, gęsto, a jest wyższa- ok 40 cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies