Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Majówka na Majówce 15:10, 04 wrz 2019

Do góry
I podcięłam mojego pana Buczka, zrobiłam mu butki, galotki i kaftanik, nie wiem co prawda jak będę to dopieszczać jak będzie rósł, ale o tym pomyślę jutro
Pięknie będzie się prezentował zimą

Tak wyglądał wczesnym latem

A tak po postrzyżynach

Dwa ogrody 14:31, 04 wrz 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Sierpień to hortensje i dalie
Vanilki różowieją coraz szybciej

Przepiękne te hortensje, o daliach nie wspomnę. Już jestem chora na nie . Właśnie też dojrzałam do tego,żeby wywalić trzy wielkie róże z frontowej rabaty i zastąpić je hortensjami.Tylko mam dylemat jakimi
Tajemniczy Ogród 14:25, 04 wrz 2019

Do góry
A druga sprawa to mikrorabata pod domem:
widziana ze stołu na tarasie:

Kusi mnie, żeby ją pociągnąć jakoś płynnie wzdłuż chodnika tak, żeby pomiędzy oknami w odpowiedniej odległości posadzić dęba kolumnowego
Tajemniczy Ogród 14:23, 04 wrz 2019

Do góry
A teraz brzydkie fotki poglądowe. POWOLUTKU zabieram się za przeróbkę tej mikrorabaty i całościowo próbę połączenia tych dwóch kawałków ziemi. Zrobiłam foty przez okienko dachowe
Od lewej:

I tak, od lewej do drewutni jest w miarę ok. Teraz muszę się zmierzyć z zamknięciem rabat, które były na granicy pierwszej działki i rozrysować dalej na nowej ziemi Coś czuję, że muszę tu ściągnąć Asię M.
Pszczelarnia 14:23, 04 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dyskusja co do osi widokowej Nr 1

Wygląda to tak:

i ze strony przeciwnej:

Sielsko, klimatycznie. Strasznie mi się podobają te daliowe rabaty. Mam mocne postanowienie zakupić kilka karp w nowym sezonie. Bukieciki śliczne. Coraz częściej zaczynam ścinać moje kwiatki do wazonu, kiedyś było to nie do pomyślenia. Kupowałam bukiety na straganach a moich nie wolno było ruszać
Podmiejski ogródek 14:14, 04 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Na kwaśnej zaczynają wrzosy i hamelny:

po raz drugi zakwitła mi też lewizja - przyjemna niespodzianka

Jaka ta lewizja to słodziak jest . Pierwszy raz widzę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:09, 04 wrz 2019

Do góry
TAR napisał(a)
tak na szybko takie cos mi wpadlo do glowy, moze zupelnie zle mysle ale troche poukladalam i masz pole do popisu z cala reszta

Kochana, że też Ci się chciało .
Niestety, altana w proponowanym przez Ciebie miejscu byłaby cały dzień w słońcu, a z kolei warzywnik już od 12-tej w cieniu...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:49, 04 wrz 2019

Do góry
tak na szybko takie cos mi wpadlo do glowy, moze zupelnie zle mysle ale troche poukladalam i masz pole do popisu z cala reszta
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:04, 04 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Ale ciekawy jak meduza
Ogród w mieście-ogrodzie 13:01, 04 wrz 2019

Do góry
Kojak napisał(a)
Andrzej aż ciężko uwierzyć, że te wspaniałe widoki wyczarowałeś na piaskach i w sosnowych zagajnikach. Jak zawsze kolorowo i bajecznie. Może zaczniesz trochę pisać o technikaliach Swoich założeń. Bardzo jestem ciekawy tych szczegółów .

Tomku, chętnie odpowiem na bardziej szczegółowe pytania, tak potoczyście narracyjnie to nie umiem Pomysły raczej dość długo we łbie dojrzewają, a potem nagle "pyk" i "biere się za łopatę"
Ogrodów nie zwiedzam, bo choć ochota wielka, to nie mam czasu. W necie szukam info o roślinach, które będą pasowały do stanowiska / pomysłu. Nawet sklepy ogrodnicze odwiedzam coraz rzadziej, bo powiedzmy 30 sztuk byliny z 1 odmiany trudno dostać stacjonarnie, poza tym drogo. No, a skoro już mnie podpuściłeś, to podzielę się jeszcze taką uwagą, że warto czasem pójść w poprzek schematów, choć jak wiadomo sosny są "be" a bukszpanowe kulki wprost przeciwnie.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:50, 04 wrz 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

spojrzalam raz jeszcze i Twoj pomysł z tymi kompostownikami nie jest najgorszy, to sie w miare chowa a od strony tarasu mozesz zrobic sciane zielona

z kolei na tym zdjeciu nie podoba mi sie umiejscowienie calosci, jest rozstrzelone wszystko to co powinno byc "w kupie" czyli domek, kompost i warzywniak. I to miejsce na ognisko - centralny punkt widokowy, moze je przeniesc w poblize zagajnika brzozowego? lekko ukryc

Pszczelarnia 12:31, 04 wrz 2019

Do góry
I to jest cała nasza prawda o tworzeniu kwietnych rabat...eksperymentalnie,
przez to nasze rabaty są zawsze żywe i zmienne...Tobie to wychodzi rewelacyjnie, moją eksperymentową bylinówkę opanowały floksy, więc teraz w tę bezobsługową rabatę muszę zaingerować
Podoba mi się wykorzystanie na tej rabacie kuli zimozielonych ja też szukam u siebie miejsca na ich dopasowanie do czegoś?
Co to za bylina ta borodowa Ewcia z tą cudną jeżówką?

Ominęła mnie burza mózgów na temat osi widokowej dobrze tam pasuje ten słupek wodny ja jeszcze pomyślałam o inspekciku po drugiej stronie wanny i słupka?

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:15, 04 wrz 2019

Do góry
Kondzio napisał(a)

Super!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:01, 04 wrz 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Cyt. za Wikipedia: Samorzutnie rozprzestrzenia się w środowisku naturalnym. Gatunek inwazyjny, powoduje znaczne zmiany siedliskowe i jest trudny w zwalczaniu. Bardzo łatwo tworzy liczne odrośla korzeniowe

No to sprawa jasna.

tulucy napisał(a)
W którym narożniku te brzozy mają być? Anyway, w drugim narożniku kompostowniki i całe zaplecze - możesz od tarasu i reszty ogrodu wydzielić je zasłoną roślinną jakąś, a przed tym warzywnik może być...

Kompostowniki mają być 4 ? Dobrze zrozumiałam ten dokładniejszy rysunek? Ja bym je dała w linii, jednym ciągiem. Jeśli po dwa - to naprzeciwko siebie.

Lu, o brzozach myślałam w narożniku wschodnio-południowym.
Kompostowniki mają być dwa. Klapy otwierane tak jak pokazują strzałki.

Mój ogrodowy pamiętnik 11:52, 04 wrz 2019

Do góry
Ćma bukszpanowa u mnie lata w najlepsze. Parę okazów złapałam i zabiłam. Jedną wygoniłam z bukszpanu. Lepinox zamówiłam i mam nadzieję, że zdąży przyjść .

Krokosmia.

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 11:20, 04 wrz 2019

Do góry
Orientalna noc zakwitła po raz trzeci

Rozplenica to był dobry pomysł

Odnowienie ogrodu 11:14, 04 wrz 2019

Do góry
Cześć, kupiłem dom z ogrodem. Ogród zaniedbany co doprowadziło do uschniecia wielu roslin i drzew. Aktualnie sprawa tak wygląda. Chciałbym odsłonić go od tyłu od pól i wiatrów oraz od prawej i lewej strony. Po prawej rosnie duży (cyprys?) Były tam tuje ale je zadusił. Na samym końcu były stare wysuszone świerki. Myślałem aby w to miejsce posadzić swierk serbski wzdłuż calego plotu na koncu działki. Ogrod ma lacznie ok 650m2. Nie wiem natomiast co z prawa i lewą stroną.
Dziękuję z góry za porady
Ogród w mieście-ogrodzie 11:09, 04 wrz 2019

Do góry
Przerwa na kawę... 11:05, 04 wrz 2019

Do góry
Nie, Salmony po wyciągnięciu z ziemi, tak jak inne parroty, cebulki miały mikrusie i nie powtórzą kwitnienia. Ale są obłędne kolorystycznie i bardzo długo trzymały kwiat.
Zobacz sama - część zdjęć poniżej dziewczyny robiły u mnie na spotkaniu, ściągnęłam je do aktualizacji wizytówki. Od środka były łososiowe, na zewnątrz różowe z białym i kapką zielonego
Ogród w mieście-ogrodzie 10:42, 04 wrz 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Masz wielkie tereny do spacerów i na dodatek przepiękne ostatnie rabaty
jak obrazy...niesamote połacie z sadźcami
Na jednym zdjęciu pokazujesz rozplenice pamietasz odmiany tych gigantów..ten z tułu wyraźnie jasniejszy czy to tylko gra światła?

Lecę na spacer

Agato, rozplenice z jasnymi szczotami kupione jako "hameln", z ciemnymi "moudry", zaplątały się jeszcze gdzieniegdzie "little bunny". "Rubrum" nie przeżyły zimy.
Ten najwyższe to LadyU, właśnie sobie uprzytomniłem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies