wiesz, magnolia, np soulangeana to drzewo do ok 4 metrów. Chyba to nie jest dużo. Oczywiście są wyższe magnolie, ale ta niższa to małe drzewo. Nie rezygnuj z drzew, choćby małych. Nie wiem jakiej wielkości jest ogród, ale drzewa w ogrodzie to bardzo, bardzo ważny element.
Ja bardzo lubię tez grujeczniki- drzewa wyższe, ale delikatne, nie dają głębokiego cienia, cudne wiosną, a jakie piękne jesienią...
Co do oczka- szukasz formy dla siebie? Poczekaj proszę, lepiej zaplanuj całość żeby miec wyobrażenie i wizję całości. Nie będziesz żałować, potem wszystko będzie spójne, powiązane ze sobą, klarowne.
Co do ogrodów z piaszczystą ziemia- sama mam taki. Można nauczyć się uprawy takich ogrodów, mogą być piękne, trzeba tylko dobrać do nich odpowiednie gatunki, które tolerują słabe gleby.
Można tez zamontować tam nawodnienie, tylko w przepuszczalnej ziemi trzeba przy nawodnieniu wiecej nawozić, bo szybciej nawóz ucieka w głąb. A z drugiej strony, szybciej działa, więc dawki nawozowe powinny być stosowane bardziej ostrożnie, mniejsze, a najlepiej, bezpieczniej zgłębić temat nawozów organicznych, nie chemicznych, bo to bezpieczniejsze.
Na pewni bardzo, bardzo by się przydał u Was kompost. Wiem ze ogród jest mały, ale kompost to duża wartość, właśnie na Twoją słaba ziemię. Można go wkomponować umiejętnie tak, żeby nie szpecił.
Pierwszy mój typ na Twoja działkę, ze słaba ziemią- lawenda w duuużych ilościach- kwitnące , pachnące obłoczki , doskonałe na słoneczne piaski. I zimozielone!