Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 08:44, 10 sty 2012

Dziękuję za odwiedziny.
Co do bociana czarnego. Znajomi ornitolodzy mówią, że populacja tego bociana u nas na Ziemi Kłodzkiej jest stabilna (wiecie pewnie, że to gatunek szczególnie chroniony prawem unijnym w tzw. Dyrektywie Ptasiej), gorzej z bocianem białym - choć i on występuje. Tego najszybciej można spotkac na popołudniowych niedzielnych spacerach letnich.
Widziałam też sokoła wędrownego. Na łąkach koncert o 4 rano w czerwcu urządzają derkacze - przepięnie grają jakby na grzebieniu.
Tyle ptasich osobliwości.

A teraz inni mieszkańcy ogrodu. To jest chyba padalec - choć nie jestem pewna, ma znamię kainowe czy nie ma? Ten osobnik nie zachowywał się jak padalec. Miał sjestę w różach koło donicy z truskawką wiszącą, tuż koło stołu ogrodowego.
tyna 08:44, 10 sty 2012

Mi tez trudno się ze zdjęć zorientować....ale powiem Ci, ze u moich rodziców studnia jest wciągnięta do rabaty, na brzegu.....na studni jest jak to powiedział mój pierworodny, gdy miał trzy latka.... "domek dla aniołów"
Ja nie robiłabym ze studni "gwiazdy" na rabacie, głównego punktu, bo tak to ostatecznie moze wyglądać.....zanim zasłonią ją rośliny.....
właczyłabym, podobnie jak EwaG
magnolia 09:49, 10 sty 2012

a możesz okreslić odległosci studni do ścieżki z boku do rabat wokół? No i wielkość tcych rabat? Chyba że to już gdzieś jest, tylko mi umkneło.
magnolia 10:01, 10 sty 2012

najpierw napisałam, a potem się cofnełam. Znalazłam rysunek i inne zdjęcia.
Pomyślę
Pszczelarnia 10:20, 10 sty 2012

Od tarasu do studni jest jednak tylko 3 m. Od studni do rabaty dużej (do której chcę włączyć studnię) jest około 1m.
Rabata duża graniczy ze strumieniem. Charakterystyczne stałe jej nasadzenia to szpaler cisów jako tło, derenie i kaliny, w dolnym piętrze żurawki.
Obok jest rabata hortensjowa z cisami jako słupkami na tle choin kanadyjskich a w dolnej partii funkiami i paprociami. To są główne nasadzenia w chwili obecnej.
Tak więc rabata studniowa z roślinnością zaproponowaną przez Danusię (cisy, irgi, trzmieliny, wrzosy) łączyłaby się z tymi nasadzeniami.
Bogdzia 14:40, 10 sty 2012

Ewo, w planach Ci nie pomogę bo nie czuję się na siłach w tej materii, ale przyrodę i Twój zapał podziwiam bardzo.
EPODLAS 18:22, 10 sty 2012

Jak miło mieszkać blisko przyrody i jeszcze mieć takich gości jak bocian czarny. U mnie najwięcej jest ropuch, najróżniejszego ptactwa, parę razy widziałam jaszczurki. Często też widuję zające, a podczas spacerów po lesie kilka razy widziałam sarny. Zimą jestem tam mało, więc nie mam okazji do obserwacji. Ale np. nigdy nie widziałam jeża. A chętnie zaprosiłabym go do ogrodu.
ana_art 18:30, 10 sty 2012

Fajnie tak obserwować Jak sie wprowadziliśmy do domu to mieliśmy widok z salonu na budynki gospodarcze (w oddali) a na nich było bocianie gniazdo. Ileż mieliśmy frajdy z ich obserwowania. Codziennie rano gdy piliśmy kawę one wylatywały na żer, codziennie o tej samej godzinie. Leciały, zataczały koło nad naszym domem i siadały na pobliskiej łące. Przyszła jesień sąsiad pobudował dom i zasłonił nam gniazdo strasznie ubolewam z tego powodu... bo to było bardzo ciekawę
Pszczelarnia 21:50, 10 sty 2012

Na przekór przeciwnościom wynikającym z pory roku i ogólnego niechciejstwa, zwątpienia i stanu odrętwienia wklejam sobie zdjęcie ławki, o której myślę, tej spod lipy. Autor TIM (tyle wiem), prowadzi bloga ogrodniczego (ostatnio namiętnie czytam/oglądam angielskie blogi ogrodnicze - dziękuję wszystkim wskazującym mi wątki w cyberprzestrzeni mobilnej). Zachwyciłam się, jest piękna i właściwie wygięta.

I jeszcze. Badara zachwycała się książkami p. Buczackiego - ja właśnie niedawno nabyłam kilka, ze sprzedaży chodnikowo-namiotowej sprzed wrocławskiego dworca tymczasowego PKP. "Ogródek - poradnik dla początkujących" oraz "Rośliny w zacienionym ogrodzie". Szczerze polecam.
agniecha973 22:17, 10 sty 2012

Ewo, a możesz polecić jeszcze jakieś ksiązki ogrodowe. Najbardziej interesuje mnie księga z gotowymi opisami i rysunkami rabat. Tak jak wklejałaś u Sebka w wątku o rabatce Gertrudy. Tam były gotowce, ale mi są potrzebne bardziej "stabilne" rabaty, tzn. bez tak dużej ilości bylin, z przewagą (rozsądną) zimozielonych. Gdzie mogę tam oglądam jakie książki mają w sprzedaży, ale po przeglądnięciu wszystkie odkładam, jakieś prymitywne one albo mi się tak zdaje.