Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

finka 22:24, 10 sty 2012

a mam też te książki, a ławka - o takiej zawsze marzyłam... jest świetna, teraz pokazać jakiemuś dobremu stolarzowi i będzie nowy mebel w ogrodzie.

Jutro jadę na Czarną, może w drodze powrotnej wjadę do Ciebie?
monteverde 22:25, 10 sty 2012

no ja też mam te książki
Martek 00:37, 11 sty 2012

Serdecznie dziękuję Ewo ,straszna ze mnie czarownica,ale jest synek bardzo fajne zdjęcie
magnolia 10:08, 11 sty 2012

Pomyślałam.
Wydaje mi się że studnię można włączyć w rabatę z tyłu, tylko trochę zmienić rysunek brzegu tej rabaty. Studnie właczyłabym nie szerokim łukiem, bardziej czymś w rodzaju lekkiego półwyspu żeby nie dodawać za dużo masywaej rabacie.
Myślę też o tym, żeby tę przestrzeń nową do zagospodarowania zasadzić dość oszczędnie, tzn jednorodnie, może nisko- irgą, berberysem Green Carpet, lub nawet cisem niskim- np Repandens. Można w to wkomponowac na brzegu jakieś ozdobniki w postaci kupek małych krzewinek czy kęp traw. Albo jak radziła Danusia krótkie , falujace żywopłoty w czymś jednorodnym.
Jesli nie żywopłoty , to studnia też w tych jednorodnych nasadzeniach, ale z 1 jej strony , troszkę z przodu patrząc od tarasu małe drzewko lisciaste lub iglaste ( albo 3 niewielkie iglaki). Oczywiscie nie zamaskujemy studni szczelnie, ale potraktujemu ją jako element krajobrazu, 'wkleimy' w całość. Gdyby studnia miała ładny dekiel, można postwić na niej płąską, szeroką misę czy podstawę donicy i wsadzić w to rozchodnik, albo rojniki na gęsto, tak żeby się tłoczyły i wypiętrzały. Nie są wymagajace, przeżyją nawet jak zapomnisz podlać. A obok, na rabacie cynowe wiaderka, z jednorocznymi czy trawami.
Wkleję Ci szybki bargroł o jakim przebiegu rabaty pomyślałam. Przepraszam za jakość

zbigniew_gazda 10:21, 11 sty 2012

Magnolio - podoba mi się ten pomysł.
Pszczelarnia 11:34, 11 sty 2012

Angielscy autorzy mają zawsze rabaty mieszane (bylinowo-krzewiaste). Ja ostatnio dużo takich rysowanych gotowców widzę/zaczęłąm zauważać w gazetach (Ogrody, Działkowiec) - mogę Ci pożyczyć roczniki (mam je introligatorsko oprawione, wszystko w jednym). I jeszcze coś. Ja dopiero dzięki OB we Wrocławiu pojęłam, że ogród to jakaś kompozycja, wydzielenie przestrzeni o różnych nastojach. I pierwsze kroki to było spisywanie gatunków i malowanie kwater z tego ogrodu.
Pszczelarnia 11:39, 11 sty 2012

Magnolio, dziękuję. To jest po mojej myśli. A te cynowe wiaderka to już odjazd totalny - świetny. No nie wiem co powiedzieć. I są cisy!
magnolia 11:57, 11 sty 2012

uff.Cieszę się
W pierwszej chwili myślałam że ten post wyżej jest do mnie- żebym wzieła się za porządną litearurę i się podszkoliła a nie tu z cynowymi wiaderkami wyjeżdżała.
siaaska 12:21, 11 sty 2012

Ewo jak mieszkałam w rodzinnych stronach często widziałam czarnego bociana regularnie do nas przylatywał... Tutaj gdzie teraz mieszkam mamy tylko te białe ale jaka radość jak podchodzą blisko domku... Spacerują po sąsiednich działkach w poszukiwaniu pewnie żabek

Ławeczka śliczna będzie fajnie wyglądać pod drzewkiem... aż chce się tam przysiąść i popatrzeć na Twój cudny klimatyczny ogród... Rozmarzyłam się
Pszczelarnia 12:31, 11 sty 2012

magnolia napisał(a)
uff.Cieszę się
W pierwszej chwili myślałam że ten post wyżej jest do mnie- żebym wzieła się za porządną litearurę i się podszkoliła a nie tu z cynowymi wiaderkami wyjeżdżała.

Magnolia, nie do Ciebie. Odpowiedź Agnieszce, choć pewnie nie do końca na temat. Ja lubię cynowe wiadra od zawsze. I ta prosta myśl o wiadrach dała mi wiele radości. I kształt rabaty. To były moje bolączki, że ja nie widziałam tego zupełnie.