Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Tajemniczy Ogród 21:38, 07 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo ładnie na frontowej urósł miskant i pięknie się zgrała ze sobą cała reszta.
U mnie glina. Cebulki sadzę gdzieś w połowie października i wszystkie kwitną.
Pamiętacie jak pod koniec zimy było ciepło, cebulowe wystartowały z liśćmi, potem w marcu przyszły mrozy i wszyscy obawiali się, czy będą kwiaty. Były!

No powiem Ci Haniu, że chodzę koło tej frontowej z bananem na twarzy i sobie wzdycham Dzięki Ci za wszelkie natchnienia! Tak mi tam wszystko gra jak nigdzie indziejI smukłe cisy, i szałwie z tą delikatną trawką, a przy nich te moje hortensje i pęcherznice,i róże Artemis i kulki... A naparstnice kwitną bez ustanku i widzę, że ostróżka ponownie się zbiera. Miskanty piękne, dosadziłam jeszcze jednego z drugiego końca i ładnie jest. Zastanawia mnie tylko zupełny brak przyrostów na tym moim klonie ściętolistnym. Tak jak go posadziliśmy na początku maja, tak do tej pory nawet jednego nowego listka nie wypuścił. Ake zielony cały więc chyba żyw
Ja nie pamiętam Miałam trzy tulipany na krzyż Ale teraz trochę poszaleję
Tajemniczy Ogród 20:21, 07 wrz 2018

Do góry
Bardzo ładnie na frontowej urósł miskant i pięknie się zgrała ze sobą cała reszta.
U mnie glina. Cebulki sadzę gdzieś w połowie października i wszystkie kwitną.
Pamiętacie jak pod koniec zimy było ciepło, cebulowe wystartowały z liśćmi, potem w marcu przyszły mrozy i wszyscy obawiali się, czy będą kwiaty. Były!
Okno na ogród 14:34, 06 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Spotkałam się z tym miskantami sprzedawanymi jako Gracilimusy: Silberspinne, Georg,Silberfeder oraz Graziella.

Gracilimus to od dwóch lat najbardzej popularny miskant. Dlaczego ten a nie inny?
...Hmmm...chyba większość wie jaki wpływ na popularność roslin ma forum?

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zrobić porównane Gracilimusa z innym miskantem

Ja chętnie zobaczyłabym porównanie bo właśnie będę wybierać jakiś Miskanty
Okno na ogród 13:06, 06 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Spotkałam się z tym miskantami sprzedawanymi jako Gracilimusy: Silberspinne, Georg,Silberfeder oraz Graziella.

Gracilimus to od dwóch lat najbardzej popularny miskant. Dlaczego ten a nie inny?

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zrobić porównane Gracilimusa z innym miskantem

Ja bardzo zrobię zdjęcie mojego "Gracka". Ciekawa jestem bardzo co to za jegomość.
Okno na ogród 12:57, 06 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

tego nie wiedziałam .... w takim razie co to za trawy sprzedawane jako gracki ? Bo wyglądają jak one.

Okno na ogród 12:04, 06 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Dorka, anomalie występują jak Gracilimus zakwitnie co się nie zdarza często w naszym klimacie. Jeśli teraz kwitnie miskant to nie Gracilimus. Mam 50 Gracilimusów i żaden jeszcze nawet nie myśli o zawiązywaniu kwiatostanów. Jesli zakwitnie to pażdziernik-nie wcześniej.

tego nie wiedziałam .... w takim razie co to za trawy sprzedawane jako gracki ? Bo wyglądają jak one.
Okno na ogród 11:56, 06 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Cześć Haniu, nadrabianie zaległości zaczęłam od Ciebie z czystego lenistwa Krótki wątek i od razu jestem na bieżąco
Nie będę oryginalna wychwalając garażową , jest cudna. Aż nazwa nie pasuje do niej ....taka zwyczajna W ogóle zastanawiam się dlaczego nie zostałaś w Naszych Ogrodach skoro gród już taki dojrzały i piękny ? Co Ty chcesz jeszcze projektować kobieto ?

W kwestii rozpoznawania traw to nie zgodzę się z Anią ,że gracek nie zakwita tak wcześnie. U mnie kwitną 2 od tygodnia Anomalie pogodowe w tym roku całkiem zaburzyły cykl rozwojowy roślin.

Dorka, anomalie występują jak Gracilimus zakwitnie co się nie zdarza często w naszym klimacie. Jeśli teraz kwitnie miskant to nie Gracilimus. Mam 50 Gracilimusów i żaden jeszcze nawet nie myśli o zawiązywaniu kwiatostanów. Jesli zakwitnie to pażdziernik-nie wcześniej.
Okno na ogród 11:51, 06 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Dorka, tu Hanię mamy po sąsiedzku (dosłownie) i towarzysko
Wesoło jest

Z Grackami jest inny problem...to pomimo pozorów trudno dostępny miskant, często pod tą nazwą sprzedawane są inne miskanty. Dlaczego? Nie pytaj...trzeba by pospekulować

Dlaczego u mnie nie ma takich sąsiadek
o gracki nie pytam i nie wnikam. Ja kupiłam gracka i z tą świadomością będę trwać
W samym słońcu 11:27, 06 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
tulipany i jeżówki to bizuteria.

Z tą wystawą słoneczną to ta rabata najlepsza by była dla ogrodówek i różaneczników...wiesz?
Będziesz musiała pilnować tuje aby nie były wyższe niż 2,20 do max 2,50.
Będzie cień na 3/4 rabaty.

ale nie o tem

Pojedyncza trawa nie będzie dobrze wyglądać. Proponuję posadzić Mornning Light z 3-5 sztuk. Ten miskant zniesie zacienienie w przyszłości.

Potem rząd hortensji...i Red Baron będzie bez słońca Tak, czy siak będzie bez słońca, bo cała rabata jest dupką do niego odwrócona.
Wg planu jedyne rozsądne miejsce na niego to po prawej stronie tam gdzie zaznaczyłaś tawuły lub danica.

Rozchodniki w ogóle będą w cieniu...ale łatwo je przesadzić jak tuje urosną

Jakie tawuły chcesz?

Tawuły już mam, nie wiem jakie to są, w sumie to jest ich 5-6 sztuk.

Rabata nie jest szeroka i nie zmieści mi się trawa między tujani a hortensjami :/ połowica moja nie daje zgody na zrobienie rabaty o większej szerokości, aktualnie to jakieś 220 czy 240 cm od podmurówki. Może kiedyś zmieni zdanie... A o dodatkowe 50-100 cm szerokości to nie ma opcji

Będa w przysLosci 1-2 rabaty w sloncu,nie cały dzień, ale długo, ale to nie w tym roku i nie w przyszłym raczej,więc gdzieś te rośliny muszę ulokować przynajmniej na pewien czas jeszcze mam tawułki Arendsa (?) 2- białe. Są też mała bukszpanu,ale to też tymczasowo upchne.

Idę kopać,zostało mi 40 min tylko
W samym słońcu 11:07, 06 wrz 2018

Do góry
tulipany i jeżówki to bizuteria.

Z tą wystawą słoneczną to ta rabata najlepsza by była dla ogrodówek i różaneczników...wiesz?
Będziesz musiała pilnować tuje aby nie były wyższe niż 2,20 do max 2,50.
Będzie cień na 3/4 rabaty.

ale nie o tem

Pojedyncza trawa nie będzie dobrze wyglądać. Proponuję posadzić Mornning Light z 3-5 sztuk. Ten miskant zniesie zacienienie w przyszłości.

Potem rząd hortensji...i Red Baron będzie bez słońca Tak, czy siak będzie bez słońca, bo cała rabata jest dupką do niego odwrócona.
Wg planu jedyne rozsądne miejsce na niego to po prawej stronie tam gdzie zaznaczyłaś tawuły lub danica.

Rozchodniki w ogóle będą w cieniu...ale łatwo je przesadzić jak tuje urosną

Jakie tawuły chcesz?
Okno na ogród 10:54, 06 wrz 2018

Do góry
Dorka, tu Hanię mamy po sąsiedzku (dosłownie) i towarzysko
Wesoło jest

Z Grackami jest inny problem...to pomimo pozorów trudno dostępny miskant, często pod tą nazwą sprzedawane są inne miskanty. Dlaczego? Nie pytaj...trzeba by pospekulować
W samym słońcu 09:49, 06 wrz 2018

Do góry
Taki plan mam mnirj więcej w głowie od jakiegoś czasu.
Red baron mało bo z roku na rok bym go dzieliła, a póki co planuje kupić.
Trawa pomiędzy odmianami żeby odsirlic- jest sens? Pewnie Miskant jakiś
Nie dopisałam, ale posadzilsbym jeszcze tulipany, jeżówki różowe.
Pamiętajcie o ogrodach 13:40, 05 wrz 2018

Do góry
Przyszły nowe zakupy, moje pierwsze przez internet.

przetacznik kłosowy (fioletowy)
rozchodnik oriental

i trawy
perłówka orzęsiona

sporobolusy różnołuskowe i wrightii ( na jesień stają się pomarańczowe)

trzcinnik krótkowłosy, bo trzcinniki ostrokwiatowe już mam

i do kolekcji pięciu miskantów kolejny miskant flamingo
Ogród w remoncie 09:28, 04 wrz 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Za każdym razem jak pokażesz szersze kadry to wpadam w osłupienie i mega podziw dla Ciebie. Ja to chyba takie areały to bym po prostu obsadziła wielkimi krzewami a Ty mozolnie, krok po kroku tworzysz piękne, zróżnicowane rabaty. Jak będę łapała lenia to zawsze będę tu przychodzić .
Wizualnie to te japonki chyba dobrze posadziłaś. Co ile w końcu Ci wyszło? I w jakich carexach chcesz je utopić bo nie doczytałam?

Historia ze sklepem A. bardzo budująca .
Ja kupiłam od nich w zeszłym roku rozplenice na frontową i karłowego miskanta. Przyszły maleńkie sadzonki, miskanta prawie nie było widać. Wszystko się ładnie przyjęło i rośnie jak na drożdżach. Miskant urósł chyba 20- krotnie .

Wpadaj kiedy chcesz ,nie tylko jak leń dopadnie.
Chcę tam ze trzy większe(wielkie ) plamy carexów. Na tym wysuniętym cypelku rośnie dereń controversa w zielonej odmianie,pod nim hortki wielkokwiatowe ,azalie i tam posadziłam póki co carexy włosiste te brązowe(nie znam dokładnie nazwy),dalej w stronę brzóz będą jeszcze te carexy ,które pokazywałam na fotce z rozchodnikami. Podobne są do SS,ale nie wiem czy to one ,dostałam masę ich od Bogdzi. Myślę nad trzecią plamą . Coś w cień,może hakone Aureola-mam jej trochę.
Z A. mam te same spostrzeżenia. Wszystko mi ładnie rośnie od nich.
Ogród w remoncie 09:11, 04 wrz 2018

Do góry
Za każdym razem jak pokażesz szersze kadry to wpadam w osłupienie i mega podziw dla Ciebie. Ja to chyba takie areały to bym po prostu obsadziła wielkimi krzewami a Ty mozolnie, krok po kroku tworzysz piękne, zróżnicowane rabaty. Jak będę łapała lenia to zawsze będę tu przychodzić .
Wizualnie to te japonki chyba dobrze posadziłaś. Co ile w końcu Ci wyszło? I w jakich carexach chcesz je utopić bo nie doczytałam?

Historia ze sklepem A. bardzo budująca .
Ja kupiłam od nich w zeszłym roku rozplenice na frontową i karłowego miskanta. Przyszły maleńkie sadzonki, miskanta prawie nie było widać. Wszystko się ładnie przyjęło i rośnie jak na drożdżach. Miskant urósł chyba 20- krotnie .
Wśród brzóz i dębów 23:44, 03 wrz 2018

Do góry
Patrzę na Twój miskant i coraz bardziej mi się podoba. Ale nie bardzo mam gdzie posadzić takie olbrzymy. Ten, który kupiłam Little Miss rośnie do 60-70 cm.
A Twoje surfinie wyglądają pięknie, moje kwalifikują się do wyrzucenia, tak im lato dopiekło
W ogródku emerytki 21:34, 02 wrz 2018

Do góry
Dzięki, Grażynko za zdjęcia. Twoje kwiaty są ładne. U mnie wiekszość kwiatów była po prostu brzydka i jak ścinałam przekwitłe kwiaty, to je usunęłam. Jutro sfotografuję, bo pewnie coś tam się jeszcze uchowało
U mnie całe popołudnie i wieczór padało.
widzę, że stopniowe i Twój ogródek zmienia oblicze

Wczoraj kupiłam sobie jeszcze miskant ML.
Rozplenice i zebrinus będe miała do podziału.
Ogród tworzony z pasją 13:22, 02 wrz 2018

Do góry
To miskant olbrzymi.
Wśród brzóz i dębów 10:20, 02 wrz 2018

Do góry
Aniu, ta trawa to miskant, przypuszczam, że to Morning Light, ale pewności nie mam. Pierwszy raz w tym roku kwitnie.
A ten sukulent to grubosz potocznie zwany Uszami Shrecka. Na zimę wróci do domu.

Słoneczny Ogród 22:19, 01 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Szpaler z hortensji i traw niesamowity .... Co to za gatunek trawy?
Bardzo mi się u Ciebie podoba, kolorów mnóstwo. Pięknie!!!!!!!!!!!!!

Dziękuje bardzo, też mi się coraz bardziej podoba
Teraz żałuję, że od początku jak tylko się wprowadziłam nie sadziłam kwiatów i nie robiłam rabat. Tylko ramy i pojedyncze rośliny.

Trawy za hortensjami to miskant variegatus, a przed nimi te małe to molinia variegata.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies