Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Między brzozami 17:29, 20 sie 2019

Do góry
Dziewczyny może pomożecie w palowaniu bo chyba jednak ciężko mi idzie chodzi o tylną rabatę, która jest już przygotowana do sadzenia. Miały być jodły hortensje i trawy ale plany muszę pozmieniać z dwóch powodów po pierwsze ph gleby już chyba się dla jodeł nie nadaje bo jest za mało kwaśno (ph około 7) a dwa mam trochę roślin do przesadzenia. Ogólnie to chciałabym się osłonić od wiatrów. Poniżej plan i zdjęcia (przepraszam za bałagan).

widok z góry

widok z tarasu

plan

Rabata ma w najwęższym miejscu 3,5 m a szeroka jest na 16m. Linia przerywana oznacza miejsce do którego na razie mam przygotowane do sadzenia. Oznaczenia:
1 - teraz rosną tam graby kolumnowe (posadzone co 1,2 m )
2 - Jarząb "Granatnaja" - też już rośnie
3 - to rośliny w kolorach żółtych, pomarańczowych i różowych (liliowce, jeżówki, rudbekie, 3 czerwone berberysy, miskanty i rozplenice).
4 - świerki serbskie lub inne iglaste "stożki"
6 - rosnące brzozy za domkiem, podsadzone różowo kwitnącymi bylinami

Jest jeszcze sosna czarna ale zniknie z tego miejsca, wiec nie zaznaczałam na planie.

Zostaje wolne miejsce między świerkami (3 kółeczka ze znakiem zapytania) - myślę tam o dereniach z czerwonymi pędami oraz żeby powtórzyć je przed świerkiem z prawej strony.

Niebieska plama to małe oczko które zostawiam na przyszły rok, a jesienią w tym roku chciałabym zacząć przygotowywać rabatę między trawnikami.

Czy ten plan ma ręce i nogi?
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 16:20, 20 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)

Pod Miłorzębem mam Turzyce evergold może bym ją podzieliła i dała pod Red barona wtedy pociągnęła bym Reda pod Miłorzęba ale czy mogę dzielić teraz Turzyce ?

Turzyce możesz dać , będą super przy red baronie.
Ale czy możesz teraz dzielić to nie wiem.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 16:18, 20 sie 2019

Do góry
Lilak jest bidny większość liści opadła a te które zostały są żółte

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 16:15, 20 sie 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
pokaż ta rabatę z lilakiem

Mówisz i masz
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:10, 20 sie 2019

Do góry

Trawa szybko się ukorzeniła.
Trawnik jest mały, ma 33m. Co 5 tyg sypię 1kg azofoski siewnikiem.

Podpowiecie jak pozbyć się tych plam? Irytują jak patrzy się z góry

Poniższe zdjęcia są robione rano więc rosa nieco niweluje wygląd tych plam.

ja bym teraz dał delikatnie na te plamy lub testowo na jedną z nich nawozu jesiennego(np.florowit)ktory szybko zaczyna działać,
u mnie już po 2 dniach trawa zrobiła się ciemniejsza.
Zobacz kilka wątków wcześniej jak u mnie wyglądał trawnik i jakie miałem plamy,
ale to jest moje zdanie...
a dzisiaj tak wygląda z góry:

podczas cytowania oryg. wiadomości usunąłem zdjęcia ale coś chyba poszło nie tak...
Bylinowa łąka 16:00, 20 sie 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)

A teraz pora na relację z weekendu.
Pamiętacie ten stary krąg betonowy ze studni. Leżał sobie biedaczek cały rok, aż po urlopie się za niego wzięliśmy. W jedną sobotę zapełnił koleiny przed mostkiem, a w drugą za. Mąż woził taczkami, bo trochę mokro było i baliśmy się, że auto nie da rady wjechać.

Ja w tym czasie zabrałam się za melioracje i odnawiałam kawałek rowu przy mostku. Widok na prawo (koło drzewa jest przepust), tam było najciężej kopać ze względu na kamienie i korzenie.

Ogrom pracy włożyliście!
Wiem coś o tym bo w tamtym roku miałem podobnie. Czyszczenia rowu nie zazdroszczę. Widać po narzędziach jaką glinę macie.
Za to radość z efektów wielka
Lubię Twoje ogólne widoczki. Wspomnienia wracają
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:36, 20 sie 2019

Do góry
W ogrodzie nadszedł już czas na wymianę kompozycji w donicach na jesienne

To pora królowania traw

Moja największa rozplenica jeszcze nie rozkwitła, ale mniejsze i rubrum w donicach już zaczynają kotkować
Przerwa na kawę... 15:16, 20 sie 2019

Do góry
Na sałatkę z łososiem to ja bym też przepis przytuliła.

Zapomniałam jeszcze jednego zdjęcia ku pamięci dodać z tyłów. Z tej strony też w miarę wygląda. Za rok hakonki od Izy już większe powinny być i efekt lepszy. Begonie może nie będą potrzebne
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:12, 20 sie 2019

Do góry
Takie coś zrobiłam na okno od wschodu, tam ciągle świeci słońce i rośliny nie radzą sobie.

Ale piękna kompozycja donice jakie ślicznie gdzie takie kupiłaś?
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:10, 20 sie 2019

Do góry
QoS, piękna jest, taka delikatna
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:09, 20 sie 2019

Do góry
U mnie nic ciekawego się nie dzieje, ogarniam działkę i czekam za borówkami.
Będę powiększać jagodnik, dokupiłam 4 krzaczki późnych odmian,bo już u nas nic nie ma, wszystko zjedzone

Wypielilam trochę przy kompostownikach, nie dało się przejść haha

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:03, 20 sie 2019

Do góry
Ewo, tu widac jeszcze pokrój tych zielonych berberysów (zdjęcie rabaty z wiosny)

Moja bajka 14:55, 20 sie 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Dziś spotkała mnie wielka niespodzianka i zarazem zaszczyt, gdyż miałam przyjemność gościć naszą Danusię
Danusiu bardzo dziękuję Ci za przemiłą wizytę. Wspaniale było Cię gościć. Zawsze bardzo chciałam Cię osobiście poznać, a to, że stało się to w moim własnym ogrodzie to już pełnia szczęścia .

Cudne spotkanie
Jurajski Ogród 14:47, 20 sie 2019

Do góry
pastelowy Jurajski

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies