Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Evergold"

Nadzieja na spełnienie marzeń 16:35, 12 paź 2011

Do góry
Ok, poprawiłam nieco projekt i mam troche pytań

Patrząc od lewej:
czy pod te hortensje trzeba jakos szczególnie przygotować podłoże, np zakwasić? A może wybrac inny kolor? Jak wysokie urosną i czy trawka ich nie zasłoni?

Ilex `Golden Gem` - nie wiem czy mi pasuje tu kolor żólty - chyba że wpada w zieleń, niestety nie widziałam go na żywo...

stożek - no własnie, jaki? Podoba mi się świerk biały `Daisy`s White` ale wydaje mi sie za mały. Gdzie szukać czegoś wiekszego?

Zamieniłam powojnika za radą Danusi - nie mogłam znaleźć Carex morrowii "Evergold" - biały, czy ktoś mnie oswieci zdjeciem? Jak wysokie muszą być kule bukszpanu aby ładnie wyłaniały sie z tej trawy?

W ogóle tu nie jestem pewna co do ilości - może dodac jeszcze 2 kule większe? na rysunku troche proporcje sa przeklamane i tam jest dużo wiecej miejsca

A czy ten miłorząb nie bedzie za niski - może dac tu za radą kaisog1 drzewko - wisnie `Umbraculifera` zawsze mi sie podobała ale wolałabym np głóg `Paul`s Scarlet` - czy mozna go strzyc aby uzyskac ładną kulkę?

Dalej za żurawką `Sparkling Burgundy` dać jeszcze inny kolor?

przepraszam za ten ogrom pytań ale tak si zakreciłm, że najchetniej zmieniłabym zawód - strasznie wciąga
Nadzieja na spełnienie marzeń 09:11, 12 paź 2011

Do góry
butterfly napisał(a)
Wczoraj miałam jeszcze napisac ale zaniemówiłam z zachwytu jak zobaczyłam najnowsze zdjecia z ogodu z lustrem - napisać PIEKNIE to za mało.

Danusiu, guru moje ogrodnicze - dziekuję za migdałka tylko powiedz mi kochana w które miejsce go przesadzic aby juz to było na stałe...

Danusiu, nie będe ukrywać, ze na Twoją radę licze najbardziej...

Już podpowiadam:

Zamiast żurawki Palace Purple - Sparkling Burgundy.
Nie wiem, czy Zebrinus, jest mało "mgiełkowaty" a może cieńszy? albo Carex Ice Dance?

Trawa nie musi być tak wysoka. Och nie... widzę że jest Ilex crenata- no to musi być wysoka. No to Morning Light, jest cieniutka.

Odradzam Clematis tutaj, zarośnie na bukszpany kulki. Zamiast tego Carex morrowii "Evergold" - biały.

Reszta chyba będzie dobrze. Nie sadź tylko H. Palace Purple, ona w sumie jest najbrzydsza ze wszystkich bordowych.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:21, 07 paź 2011

Do góry
Ewciu - nie nie, tych podkolorowanych to ja nie ruszam To sa normalne wrzośce, tylko próbka, bo 4 szt, a na wiosnę chcę dokupić większe ilości...

Rabata nieskończona a nawet nie zaczęta prawdę mówiąc...(jest po tej stronie co różanki i patio, za ciurkadłem) sa tam teraz samotne 4 szt hortensji, trawę wykopałam i przeniosłam na rabatę z klonem japońskim, a na końcu są jeszcze 4 turzyce Evergold i 2 żurawki marmelade...bardzo chciałam skończyć tę rabatę jesienią, ale odpuszczam. Mam calą zimę, żeby obmyślić ją na nowo, może wreszcie będzie ostateczny projekt...póki co chcę skończyć rabatę z klonem, przygotować skarpę do wiosennych nasadzeń (przekopoać z obornikiem), odświeżyć wrzosowisko i w październiku jeszcze posadzić róże na różankach.
Na początek przedogródek do poprawki 10:19, 03 paź 2011

Do góry
Witam,

Popróbowałam różnych wariantów

1. żurawka citronelle +konwalnik

2. trzmielina Emerlad gold+ carex evergold

3. żurawka 'Bressingham Bronze'

I którą teraz opcję wybrać? Może macie jeszcze inne pomysły?

Pozdrawiam

Nietypowo :D Balkon... 01:09, 01 paź 2011

Do góry
Te trawy na rogach: Hakonechloa macra "Aureola"
Kule na pniu - wiadomo : cis (najgorzej tuja) ale od biedy może być.

Pod kulą trzy hosty.
Kule bez kija - bukszpany, kule najlepiej albo cisy.

Trawa z lewej miskant Morning Light - mgiełka niebieskawo-zielona.

Te zielone plamy - konwalnik może czarny przewrotnie nie... za ciemno będzie.

Daj bluszcz biało zielony, albo zielistkę jak Sebek radzi, albo Carex Evergold.

Te kule fajnie wyglądałaby jak ta tuja, którą widziałam u Szmita.

Dwa czerwone dęby 07:46, 28 wrz 2011

Do góry
Berberys tak, ale molinia? Zastanawiałabym się, to już wolałabym czarny konwalnik i jeszcze jedno pole przejściowe np. coś żółtego (nie wiem, berberys Maria?) Czyli dołożyć pośrodku żółte pole jako przejściówkę. Zamiast molinii białe może być Carex morrovii Evergold - ale z zimowaniem może być problematycznie, no to Euonumys "Blondy" lub "Sunspot".

Witaj Myszaczku
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:26, 27 wrz 2011

Do góry
shrekol napisał(a)
Kasiu pokazuj pokazuj te cudeńka dalej niesamowicie klimatyczny masz ogródek i te trawy....................., a powiedz jak z zimowaniem turzyc i ostnic? u mnie wymarzły dwa lata temu a siały się tak jak piszesz tylko ja wszystko wydałem i teraz ich juz nie mam

Przemku turzyce zimowały u mnie już dwie zimy, zauważyłam że na stanowisku suchym bardziej wymarzają dwie padły wyczesałam im wszystkie suche źdźbła nic z nich nie zostało, ale teraz widzę że wypuszczają, na wilgotniejszym stanowisku bez problemu zimowały po zimie je tylko wyczesałam i rosną jak szalone podwajają , a nawet potrajają swoją objętość.
Turzyce zimozielone nieokryte podmarzają i brązowieją na końcówkach, lepiej okryć.
Turzyca - Carex oshimensis 'Evergold' zimowała bez okrycia bez najmniejszych problemów.

Ostnice to nowy nabytek sama się martwię co z ich zimowaniem, kupowałam je w Buku i Pan od którego kupiłam miał swoje w gruncie ostatnie trzy zimy widziałam je były piękne i całkiem spore. W razie czego okryję je

http://trawki.pl/?p=productsMore&iProduct=14&sName=stipa-tenuissima-pony-tails
Ogród z Czerwonym mostkiem 20:28, 26 wrz 2011

Do góry
Carex comans 'Frosted Curls' ta zielona

Carex flagellifera Coca-cola

Turzyca palmowa

Carex oshimensis 'Evergold'

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:12, 22 wrz 2011

Do góry
Hosta z dużą ilością białego

I Ophipogon (poniżej z Carex "Evergold"

Ophipogon. Hosta i Erica

Jedna z rabat z wystawą południową. 23:14, 17 wrz 2011

Do góry
Ta rabata jest dosyć wąska i trudna do obsadzenia.
Ja bym widziała coś na pniu, np. miłorząb, albo coś zimozielonego (wiadomo że bym posadziła cis kulę na pniu) i potem rozchodzące się wachlarzem zimozielone rośliny (żurawki polami w róznych kolorach) to tak naprędce mi się nasuwa.

Albo różne pola traw - miskanty i rozplenice, a na brzegu Carex "Evergold".
Na początek przedogródek do poprawki 14:34, 17 wrz 2011

Do góry
Witam Was moi drodzy!

Dziękuję, że do mnie zajrzeliście i za słowa uznania dla moich pierwszych prób aranżacji rabat i ich wizualizacji .

Malkulku, wizualka powstała po prostu w Paint. Wyczyściłam ogródek z roślinek a potem przez copy/paste uzupełniałam o nowe pobrane z neta . Fajnie bo można ustawić już gotowe, duże i ładne roślinki

A Myszorka to chyba kojarzę z forum Muratora? Zaglądam tam czasami.

Danusiu, wiedziałam, że mi się proporcje rozjechały... Następnym razem rzuty z góry narysuję w autocadzie, to chociaż wymiary będę miała dobre . Propozycja uzupełnienia rabaty żwirowej o Careksik Evergold bardzo mi się podoba. Napisz proszę jak najlepiej je rozmieścić?

Pawle, nie ukrywam, że projekt z miłorzębem też mi wpadł w oko.
Przed składzikiem na drewno rośnie właśnie miłorząb i spróbuje wkrótce przeplanować kolejną rabatę z wykorzystaniem podpowiedzi od Danusi. Pokażę wizualkę do oceny .

No i teraz mam do Was kochani pytanie.
Czy teraz jest dobry czas na zakładanie rabaty czy zaczekać z realizacją do wiosny?

Pozdrawiam // Tumarker

Na początek przedogródek do poprawki 11:12, 17 wrz 2011

Do góry
Ładnie, w żwirku mozna by rzucic cosik np Careksik Evergold?

Obwódka z trawnika jest troszku za wąska wygląda jak obwódka z bukszpanu, powinna byc szersza.
Kompozycje z wrzosami w pojemnikach 13:27, 02 wrz 2011

Do góry

Koszyk z wrzosami i turzycą "Evergold" - to już w moim ogrodzie

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:11, 29 sie 2011

Do góry
W tak zwanym międzyczasie szybka zmiana koncepcji na poczatku rabaty hortensjowej - mialam tydzien na odpoczynek, czas zabrać się do pracy, bo we wrześniu rabata MA BYĆ SKOŃCZONA

Jest tak:

Tak na szybko narysowałam projekt przed chwila:

Kółko i kamyki biale idą precz, podobnie jak modrzew w donicy - będzie wsadzony na skarpie na sloneczku. Pod murem dwa stożki formowane, pomiędzy nimi miskant variegatus, przed nimi cisowa kula na pniu podsadzona 3 bukszpanami. Z przodu przedluzony pas z turzycą Evergold i za nią zurawka marmelade.
co o tym sadzicie?

ponowię pytanko - z czego zrobić stożki, żebym nie musiałas czekac na efekt kilka lat jak w przypadku cisa i bukszpanu???

Ten iglak pod rynna to pomylka, nie zwracajcie uwagi
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 08:42, 21 sie 2011

Do góry
Powstała też pierwsza lista roślin, które chcę mieć w swoim ogrodzie:
* Cis pospolity, cis kula na pniu i inne formy iglaste na pniu, choina kanadyjska, karłowa kosodrzewina
* klon Globossum, klon palmowy, katalpa
* jałowiec płożący "Limeglow", jałowiec "Blue Pacific", rhododendron "Cunnigham's White", hortensja "Limelight" i "Blue Billow", berberysy, jaśminowiec, trzmieliny, laurowiśnia, funkie, perukowiec
* żurawki "Obsidian", "Citronelle", "Hercules"
* miskant chiński , turzyca "Evergold", kostrzewa
* lawenda, wrzośce, bukszpan
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:41, 20 sie 2011

Do góry
posadziłam tez dzisiaj obwódkę z lawendy przy drugiej różance (no teraz nie wygląda najlepiej, nie ma kostki, żwirku), pomiędzy lawendę powtykałam lobelię, która zdobiła stół tarasowy - też nie miałaby szans bez podlewania więc ją wsadziłam chwilowo w ziemię )

I jeszcze dosadziłam z przodu rabaty hortensjowej jedną żurawkę Marmelade i turzycę Evergold

Za nimi docelowo będzie stożek z cisa podsadzony 3 kulami z bukszpanu...chyba
I chyba zlikwiduję koło, a na pewno zabiorę stamtad ten biały kamyk i midrzewia dam na słoneczko

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:51, 12 sie 2011

Do góry
Ok, kolejna wersja rabaty hortensjowej

Od lewej idąc:

1.Ciurkadełko z kamienia naturalnego - przy tarasie
2. Miskant Giganteus - ma zasłonić rynnę, czym go podsadzić?? Żurawkami? Kostrzewą niedźwiedzią?
3. hortensja NN - ażurowa (paniculata) - mam
4. zielona kula na pniu - może byc modrzew? Czy tujka, cis, trzmielina???

5. Miskant karłowy little silver spider - mam
6. Hortensja Annabelle - mam
7. hortensja limelight - mam
8. Hortensja Annabelle - mam
9. miskant chiński Gracilimus
10. hortensja Limeligt
11. hortensja NN - ażurowa (paniculata) - mam
12. Hortensja limelight
13. Miskant chiński Gracilimus

W kole - trzmielina żółto-zielona na pniu podsadzona kulkami z bukszpanu
przed kołem 3 x żurawka marmelade - mam
4 x turzyca Evergold - mam
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:46, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kreatywna z Ciebie dziewczyna

Danusiu, usłyszeć to od Ciebie to jak czek na milion dziękuję to dzięki Wam w moim ogrodzie drgnęło

Skłaniam się więc ku temu, aby rósł tam jasminowiec aureus...
Danusiu, wszystkie rady zanotowane, nad zmianą miskantów pomyslę, bo już jednego wsadziłam w tym tygodniu...tak się prezentuje ta rabata obecnie (nie patrzcie na bałagan proszę )

od frontu - póki co w kole stoi donica z modrzewiem, ktory docelowo powędruje na skarpę japońską. Przed kołem posadziłam już żurawkę Marmelade i 3 turzyce Evergold - generalnie na całej rabacie chcialabym tylko kolor biały i żółto-zielony, dla uspokojenia oczu Danusiu, chyba faktycznie dosadzę jeszcze żurawek ze 2 szt. tworząc trójkąt? i jeszcze 1 turzycę?
A pod trzmieliną dać 3 kule z bukszpanu, czy może spróbowac z tawułą japońską goldmound strzyżoną w kulki?

Dalej jest wolne miejsce - czy jaśminowiec aureus rośnie bardzo wysoki? tam jest okno kuchenne i nie chcę go zasłonić.
Miskant może być jednak ten wyższy - tak patrzę, że "wypada" w przerwie między oknami - jaki polecacie??

Kostka wzdłuż domu będzie przesunięta bliżej domu, to poszerzy rabatę

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 07:40, 03 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Czy ta Budleja dawida będzie pasować koło okręgu i hortensji? czy lepiej wsadzić tam jaśminowca?

a czy zamiast początkowo planowanej donicy w żwirowym okręgu będzie pasować trzmielinka żółto-zielona na pniu?
Z przodu przed okręgiem posadziłam już 3 turzyce Evergold i żurawkę Marmelade

Zamiast budlei posadziłabym kolejną hortensję. Trzymałabym się nawet jednej odmiany: Limelight () albo na przemian "A" i "L", wszystkie białe, będzie elegancko
Za lawendą daj dużo róż, pnące nawet dwie w jeden dołek, abo najlepiej rów wykop pod pergolą i nasyp super podłoża, poustawiaj na przemian róże z clematisami i dopiero zasyp. Zobaczysz jaki będzie efekt za dwa lata
Ławeczka ślicznie usytuowana, po jej bokach postaw donice w kulami bukszpanowymi, będzie cudownie to wyglądało. kule duże Z ławeczki rozciągają się piękne widoki.

Koło ciurkadełka wielka kula i dwie mniejsze w żwirku, posadzone w trójkcie nierównoramiennym, dodatkowo "rozsyp" jakieś byliny (jedna ale wiele sztuk). (Ophipogon)
Zamiast miskantów karłowych (przykryje je hortensja) dałabym właśnie wysokie, tej samej wysokości.

Trzmielina na pniu, a pod nią trzy kulki z bukszpanu blisko pnia, no i żurawki - ok, tylko czy nie za mało jedna i trzy? Zobaczysz jak ustawisz

Kreatywna z Ciebie dziewczyna
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:25, 02 sie 2011

Do góry
Witam po dluższej niezamierzonej przerwie (problemy z netem) - piszecie tyle postów w wątkach, że nie wiem kiedy wszystko nadrobię
Póki co zmykam położyć Antosia spać i na ogród - w weekend byli goście, kolejna impreza - grill party z okazji urodzin M - już w sobotę ogród musi zachwycać - powiedzmy trzeba uprzatnąć wszystko, pograbić, poukładac i może coś jeszcze dosadzić

troszkę zmodyfikowałam projekt - o nasadzenia, które już są - co o nim myslicie??

Czy ta Budleja dawida będzie pasować koło okręgu i hortensji? czy lepiej wsadzić tam jaśminowca?

a czy zamiast początkowo planowanej donicy w żwirowym okręgu będzie pasować trzmielinka żółto-zielona na pniu?
Z przodu przed okręgiem posadziłam już 3 turzyce Evergold i żurawkę Marmelade

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies