Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Klimaty świąteczne, ogrody w Szwecji 20:16, 13 paź 2014

Do góry
Ogród Botaniczny w Sztokholmie...

Piękna XIX wieczna mała szklarnia, unikalna w Skandynawii, teraz jest wykorzystywana jako miejsce uprawy ciepłolubnych roślin wodnych.

A tu budynki Uniwersytetu Sztokholmskiego widoczne ponad bogatą kolekcją systematyczną, wykorzystywaną głównie do zajęć dydaktycznych.

W ogrodzie jest tez część jednoroczna, zmieniająca się co sezon, choć podzielona na część ziołową i warzywną. W tym roku wiodącym tematem nasadzeń były rośliny włókniste i barwierskie, dlatego na rabatach prezentowano wełnę zabarwioną ekstraktem z danej rośliny. O tak jak tu, na takiej jakby procy.

Spędziłam w tym ogrodzie cały dzień, znalazłam wiele inspiracji i ciekawostek. Gorąco polecam na dłuższy spacer przy okazji wizyty w Sztokholmie!
"Baśniowy" Ogród 21:25, 30 wrz 2014

Do góry
Doroto jestem, chociaż co prawda ostatnio tylko cichym spacerowiczem po ogrodowisku...

Przemku szklarnia ładnie wygląda ,ale jak z jej wytrzymałością to dopiero się okaże po zimie

Pozdrawiam

"Baśniowy" Ogród 19:28, 30 wrz 2014

Do góry
Twoja szklarnia to moje marzenie Mam nadzieję że kiedyś się spełni

Pozdrawiam
W spadku po dziadku... 21:03, 26 wrz 2014

Do góry
07_Rene napisał(a)
Benia, pokaż tą piwniczkę z przodu i broń boże nie likwiduj Mam taką samą ziemiankę u siebie, na razie jeszcze jej nie pokazałam, bo sama szukam na nią pomysłu. Na razie mam tam 3 jałowce pośrednie i powiem Ci, że się sprawdzają, bo lubią suche miejsca. Rozważam jeszcze w komponowanie tam jałowców płożących i czegoś kwitnącego, ale to dopiero w przyszłym roku. U Ciebie chyba jest w pełnym słońcu? Tak? Na pewno znajdziesz coś fajnego .
Taką piwniczkę ma też Marzena ogród O...!
https://www.ogrodowisko.pl/watek/854-o?page=417
może znajdziesz tam jakąś inspirację tylko musisz poszperać, bo teraz nie mogę odszukać akurat tych zdjęć.
Powiem Ci, że też mieszkam w pewnym sensie w domu po dziadku Stąd ta piwniczka u mnie, bo teraz takie rzeczy się rzadko buduje.Fajnie ogarnęłaś ogródek. Ato dopiero początek

Reniu, u mnie jest ta piwnica na trzy strony, od południa jest od strony warzywnika, ale tam za czereśnią rosną trzy morele, stoi szklarnia, folia na pomidory, w ogrodzeniu orzech a po sąsiedzku u moich rodziców stoi garaż, więc aż tak strasznie gorąco nie jest. od bramy to pod wschód jej końcówka a od strony wjazdu w głąb podwórka, północ no i dylemat bo tkie byliny skalne, słońca by chciały
Mój wywalczony ogród 13:47, 29 sie 2014

Do góry
Witaj, Śliczny duży ogród.
Na pierwszych zdjęciach myślałam, że masz szklarnię i trochę zdziwiło mnie, ze w takim miejscu. Dopiero później spostrzegłam, ze ta szklarnia to kryty basen. Piękny.

Śliczne te trzy kępy traw. Przyciągają uwagę.
Mój wymarzony ogród 09:07, 18 sie 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)

murki powstały od zera i są zalane z betonu, grill jest wymurowany z cegły. Kiedyś na miejscu tego zakątka była szklarnia ale wyleciała w inne miejsce. Fundamenty są na głębokość 1 szpadla. Ważne, żeby te donice były ocieplone - wtedy rośliny mają większe szanse zimą
tu nasz moje piny:
www.pinteremadziabrzoza/ogród/st.com/
może coś ci pomogą

Dziękuję za info, nie działa mi link, czy coś u mnie jest nie tak ?
Mój wymarzony ogród 20:55, 17 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Przepraszam, powinnam się najpierw przywitać - tak więc : witam serdecznie .
Madziu trafiłam na Twój wątek w poszukiwaniu białych murków i bardzo, bardzo się cieszę Widuję Cię na innych wątkach,kiedyś do Ciebie wstąpiłam ale dopiero teraz widzę że podobają nam się podobne rzeczy, i inspiracja powyżej i murki - pięknie wyszedł ci ten zakątek grillowy, i płyty wylane z betonu w kamyczkach
przejrzałam wątek od str. 15- mocno z grubsza, nie czytałam wszystkiego - za co od razu przepraszam i postaram się nadrobić późnym wieczorem, mam jednak pytanie co do murków - czy one są z rozbiórki - w sensie coś tam było i tak fajnie to nadbudowałaś , z czego są budowane , jak głęboko mają fundament i czym są otynkowane - to mój zestaw pytań do wszystkich posiadaczy murków zbieram informacje, połączę sobie to jakoś i strzelę sobie takie ze dwa a jak mi dobrze pójdzie to taką betonową trumienkę na oko wodne też
Gratuluję Ci efektów, bardzo ładnie wszystko Wam wychodzi, zaznaczam Twój wątek , będę podglądać i ściągać tzn - jak to się mówi po ogrodowiskowemu będę "zgapiać"
Już tyle mam tych wątków że nie ma kiedy ogrodu doglądać

murki powstały od zera i są zalane z betonu, grill jest wymurowany z cegły. Kiedyś na miejscu tego zakątka była szklarnia ale wyleciała w inne miejsce. Fundamenty są na głębokość 1 szpadla. Ważne, żeby te donice były ocieplone - wtedy rośliny mają większe szanse zimą
tu nasz moje piny:
www.pinteremadziabrzoza/ogród/st.com/
może coś ci pomogą
Kondziowy ogrod cz II 17:54, 17 sie 2014

Do góry
mira napisał(a)
ja ..ale super wypad, dzięki za zdjęcia, czekam na wszystkie i komentarze

dobrej niedzieli Wam życzę i spokojnego powrotu

pozdrawiam

a! a zakupy były ??
bylem tylko zawiedziony ogrodem botanicznym tylko,szklarnia wypasiona a wokół pomyłka pełno chwastów tak naprawdę nie było rozpoznać rosliny która była w opisie z chwastem Polska naprawdę nie ma sie co wstydzić komponujemy dobrze rosliny och ty zawsze wyczaisz zrobiliśmy zakupy roślinne takich które u nas sa mało dostępne
Moja codzienność - ogród Oli 22:27, 15 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

MOje ogranicza szklarnia.... wiec bez drabiny sie da...tylko pomiędzy nie wejdzie .... busz.
Jeżówki odmianowe..szkoda zachodu z sianiem.. nic z tego nie wyjdzie.

Czytałam u Ciebie, że sianie odpada dobrze, że ''nasz pan'' ma normalne ceny
a moje pomidorro zaraza bierze, za dużo deszczu...
Moja codzienność - ogród Oli 09:00, 15 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Chcesz zrywać pomidory z drabiny ? moje niedługo chyba tylko tak się da

MOje ogranicza szklarnia.... wiec bez drabiny sie da...tylko pomiędzy nie wejdzie .... busz.
Jeżówki odmianowe..szkoda zachodu z sianiem.. nic z tego nie wyjdzie.
Ogród do kwadratu 10:21, 13 sie 2014

Do góry
Alex... eM też mówił, że mogę przy drodze z taczką stanąć i sprzedawać ...
KoktajLOVE ... są jakby lekko słonawe... bossskie w smaku prosto z krzaczka - dzieciaki je uwielbiają i biegają wciąż po nie do szklani...

Justyś... nie było nas, a warzywka szu, szu porosły jak szalone Reszta zielona... jeszcze dojrzewa . Stronka bardzo mi się spodobała... różne ciekawe eko informacje

Agata - jestem szczęśliwą posiadaczką szklarni od ubiegłej jesieni ... upchałam w niej ile się dało... i warzywnik też od początku ogrodu miałam... A jesienią dojdą jeszcze jagodowo-owocowe klimaty ... sielskie życie... I nie kłamałam, że miałam mnóstwo pracy w ogrodzie... jak nie ozdobna część to warzywna do obrobienia...

Bogdziu... gdyby nie szklarnia, w życiu nie miałabym takich pomidorasków! Próbowałam już sadzić je na świeżym powietrzu... nic z tego nie wychodziło. Ale tego roku... udało się dzięki szklarni
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:13, 07 sie 2014

Do góry
Aneta - kwiatostany na rozplenicy były, ale jeszcze ukryte.. pomiędzy liśćmi, a przez te 3 dni wydarły do góry Zresztą na tak krótkiej wizycie trudno wszytko zobaczyć.. to jest niemożliwe, ja sama zapominam o niektórych roślinach, że je mam..

Marek - róża Mary Ann jest przepiękna.. i też Anna.. w połowie, ale Anna Zaczęłam nadrabiać Twój wątek.. ale pora uciekać do obowiazkó.. znó zasiedziałąm sie na forum

Jola - ja mam sklerozę.. i chaos, wiec zapomnieć łatwo.. i tu juz nawet nie gra roli wielkość ogrodu, tylko jego styl

Ola - u mnie padało, a raczej kropiło... i ani deszczu, ani słońca...

Teraz muszę już uciekać... znów ugrzęzłam u siebie zamiast u Was... chyba nigdy nei nadrobię zaległosci...buuuuu

Na pocieszenie zostawiam jakieś słąbe fotki.... czyli ja i moje 4 litery...

I przygotowania do kręcenia w szklarni..ale tam pomysłodawca i wytwórca konstrukcji stalowej szklarni się produkował.. mi było wstyd pokazać sie przy takich plonach, które w tym roku są okropne... pomidory jako taka, a ogórów nie mam....bo nie takie posadziłam i wydarłam dziady.. na cholerę mi szklarniowe?? Dokupiłam zwykłe i złapały przędziorka.. wiec też wydarłam... Szklarnia to moja tegoroczna największa porażka.. Ja uciekłam z tego miejsca .. nie wiem co kręcili i o czym rozmawiali.. dostali zakaz pokazywania ogórków.. Ja w tym czasie zajęłam sie Muminkiem i jego ulubioną zabawką

Spełnione marzenie - ogród 20:39, 05 sie 2014

Do góry
Grażynko męczennice na zimę trzeba zabrać do domu . Lubi w zimie temp ok 10 stopni i częste zraszanie 3 razy w tygodniu. Najlepsza na zimę jest wilgotna szklarnia. Owoce się zrywa i są jadalne choć nie wszystkim smakują Pozdrawiam.
Ogródek Ewy 22:59, 29 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Jestem niepocieszony

Hmmm to znaczy że ma jadalne owoce ? Nie mam pojęcia co to może być

Ewciu a co to za szklarnia w której pracowałaś ?

Kiedyś daleko w świecie pracowałam na chlebek.
Była to uprawa ekologiczna ziółek (prawdziwych), warzywek, nawet jadalnych kwiatów. Część uprawiana była pod szkłem a część pod chmurką. Tam połknęłam bakcyla grzebania w ziemi.
Ogródek Ewy 22:49, 29 lip 2014

Do góry
Jestem niepocieszony

Hmmm to znaczy że ma jadalne owoce ? Nie mam pojęcia co to może być

Ewciu a co to za szklarnia w której pracowałaś ?
Pokażę nasz ogród 17:23, 15 lip 2014

Do góry
Na szybko przyszłam z rewizytą. Zajrzałam do wizytówki. Cudnie! Bardzo przytulnie. A najbardziej to jestem zachwycona warzywnikiem. Szklarnia to moje marzenie, ale nie mam na nią już miejsca.
Pozdrawiam i zapraszam!
Ogród do kwadratu 17:04, 06 lip 2014

Do góry
Graby... pięknie przyrosły - będzie cięcie

I szklarnia...

"Baśniowy" Ogród 14:41, 03 lip 2014

Do góry
Zawitko ,Agatko wracam po miesięcznej przerwie, w ogródku cudów nie zrobiłam, szklarnia w końcu złożona, wszystko dosyć ładnie rośnie bez specjalnej, mojej opieki z braku czasu niestety...

Kondziowy ogrod cz II 09:45, 03 lip 2014

Do góry
Ozz napisał(a)

Może to tak niegrzecznie się wtrącać, ale dwa kroki od Berlina w Poczdamie jest rezydencja rokokowa Sanssouci - wraz z parkiem, generalnie mekka tego stylu w tamtych czasach, zaś w innej części miasta (tam niestety nie zdążyłam dotrzeć ) - jest Park, który został po wystawie ogrodniczej (chyba najsłynniejszej po CHelsea) BUGA - Volkspark i jest mega ciekawy, zwłaszcza, że znajduje się obok tzw. Biosphare czyli ogromna palmiarnio-szklarnia. Wklep sobie te nazwy w grafikę w wyszukiwarce to będzie widać czy warto

ech - zazdroszczę. Berlin też super ciekawe miasto.
dzieki za podpowiedzi na pewno sie przydadzą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies