Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 20:20, 26 mar 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Magnolię podziwiam, ale przesadzanie z flanki na flankę jeszcze bardziej Pozdrawiam

Aga właśnie do Ciebie miałam uderzyć.. pokaż jak przycinasz Bonicę.. bo muszę też pociachać ostro, a mi żal..
yolka 20:30, 26 mar 2015

Co masz dokładnie posadzone na rabacie w obwódce bukszpanowej. Ta rabata jest bardzo podobna do mojego pomysłu. Chodzą mi po głowie białe róże i perowskia z jednorocznym bordowym kosmosem. a jako najwyższe piętro myślałam i dwóch wisniach umbra...
Mala_Mi 20:31, 26 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Cudnie musi być z tą kwitnącą magnolią. Co do ślimaków potwierdzam, u mnie też jest plaga, a mówili, że żwiru nie lubią

Ha, ha, ha... cholery wyłowiłam nawet z oczka.. siedzą w donicach z roślinami wodnymi, siedzą w suchym i wszędzie.. kamaszują po kamykach, jałowcach kłujących i igliwiu z jałowców.. mają to wszytko w nosie.. Teraz nie mam ich tak dużo jak na początku, wiec do okien nie pukają.. ale na 2 metry potrafią wleźć po chropowatej elewacji. I jak ktoś pisze, że sypać szorstkie bo ich brzuszki tego nie tolerują to dochodzę do wniosku, że pisze to ktoś kto u siebie tych pomrowów nigdy nie miał. I tak pisze aby pisać... bo natura Polaka to znać się najlepiej na wszystkim.

Mój Crimsonik.. niestety od 2 lat nie przycinany, bo nie ma zimy i płacze... latem nie mam sumienia go ciąć, bo wtedy się zeszpeci. I tak sie rozrósł potfffór.. Foto pod słoneczko wiec słabiutkie. PO prawej wygląd z 3 maja zeszłego roku.. czerwona linia jak go przycinam.. powyżej to roczne przyrosty.

malgorzata_s... 20:34, 26 mar 2015

Ania potrzebuję cztery pienne drzewka z czerwoną czupryną. Klony czy Pisardi??
Na słońcu bedom
Mala_Mi 20:39, 26 mar 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
U mnie ślimaki zeżarły wręcz wszystkie hosty! W tym roku podejmuję walkę z nimi. Trochę mnie to przeraża, gdyż jak przypomnę sobie ile ślimaków miniaturowych rozmiarów pełzało po macie wiklinowej na ogrodzeniu to nie wiem, czy nie złożyć broni

Jak złożę broń to nic nie będę mieć Najbardziej smakowite rośliny podsypuję granulkami.. sypię w pobliżu łodygi i troszkę, by inne zwierzątka miały utrudniony dostęp.. bo ślimakom zawsze dostęp łatwy. I oczywiście chodzę po ogrodzie z gwoździem.. mam zawsze złożone takie sprzęty przy każdej rabacie.. Ale obchód trzeba robić wieczorem i rano.. ja to nawet potrafię z latarką wyjść.. wtedy najlepszy zbiór. Zakładam pułapki z granulkami .. walczę bo bym nic nie miała... po łąkach u nas nie da się chodzić... tyle tego jest.. W pobliżu rowów jak jeszcze popada deszcz to ulica cała w ślimakach bo głupie na asfalt wychodzą. Brrr... koszmar. Współczuję Tobie. Szklarnia zamknięta a cholery i tak do niej wchodzą i są nie do wytępienia.. marchewki mi w zeszłym roku pogryzły od spodu.. z góry ładna, a od spodu dziury na przestrzał. Mam nerwa na te ślizgacze.
Kacha123 20:46, 26 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Aniu, toż to rzeczywiście potwór - zastanawiam się, czy wlezie, tam gdzie planuję?
babka 20:55, 26 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Zawilce mojej gliny nie lubią.. i rosną słabo. Sam co rok dokupuję.. bo je lubię

Jeżówki mam tylko różowe, a raczej będę mieć siewki co zakwitną dopiero w przyszłym roku. Jeszcze się nie pokazały, ale się pokażą Mam tak dużo chciejstw że nadwyżki szybko rozdaję na bieżąco. W zeszłym roku robiłam totalną czystkę..
Tak, że siewki będę mieć na pewno.
I ciemierniki

Moja największa kępa jeszcze w pąkach.. a reszty nie oglądałam, bo nie mam czasu... teraz też uciekam do pracy... zabałaganiłam w ogrodzie zbyt długo

I NIgry zeszłoroczne z Biedronki

Ok. W taki razie będę się naprzykrzać pod koniec lata
A u Ciebie kolorowo i czytam, że sezon rozpoczęty na całego. Szalejesz z przenosinami roślin, ten tu - ten tam ... co Ty będziesz latem robić ??
U mnie ślimaków zatrzęsienie ale zbieram je po prostu i przenoszę tam skad do mnie nie wrócą. Nie sypię niczym by jeżykom nie szkodzić Pozdrawiam wieczornie Aniu
Mala_Mi 20:58, 26 mar 2015

Madżen - tak jest co roku.. u Ciebie szybciej wiosna, a potem się wyrównuje..

Jola - jaki traktor??? Dostałaś wolne i już nie orzesz??? Koloru spranych majtek nie lubię.. dlatego blady róż u mnie ma słabe wzięcie.. takie PRL-owe majtki .. czyli majtkowy róż.
Na rabacie w obwódce bukszpanowej mam dwa rzędy róż.. w tle wyższe, a na przodzie niższe. Przed niskimi mam lawendę.. ale nie podoba mi się lawenda i bukszpan.. wiec lawenda idzie out... nie wiem co tam dam.. może kocimiętkę taką jak ma Viva?
Pomiędzy miejsca za dużo nie ma.. gęsto posadzone. Szerokość rabaty ok 2m..to mało. Róże też posadzone gęsto, bo Bonice są co ok 70cm. Pomiędzy nic już się nie mieści.
Pomiędzy rzędami mam lilie.. dużo lilii bo wysokie. I jakieś różne .. floksy, miałam liatrę ale wyciepałam, bo byłą za wielka. Są dzwonki, przesadziłam na tył jesienią serduszki Aurora. Ogólnie aby zrobić fajnie to jest za wąsko.. Dlatego pomiędzy różami mam dużó krokusów.. bo potem tam tylko lilie maja racje bytu. I ogólnie rabata nie do końca mi się podoba Powiem więcej.. nie podoba mi się. Za dużo różowości.. jest mdła i stłamszona. Ale przyjdzie i na nią pora Pomysła mam... ale to za rok..
Lawenda stłamszona i też taka blada.. nic tu nie wciśnie Jak były róże małe to mieściły się granatowe astry, szałwie.. i jakoś to było.. a teraz tragedia Majtkowo aż miło.

A tak z liliami.. zapałki tu nie wciśnie

elzbieta_g 21:05, 26 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Aga właśnie do Ciebie miałam uderzyć.. pokaż jak przycinasz Bonicę.. bo muszę też pociachać ostro, a mi żal..

ja też chętnie popatrzam czy dobrze ciachłam swoją Bonice bo jakoś wszystko w tym sezonie ciacham konkretnie
a w temacie ślimaka....to żaden kamień im u mnie nie straszny, nawet po tynku typu ,,baranek'' spacerują
Mala_Mi 21:24, 26 mar 2015

Ciociu Małgoś - klony rosną duże. A Pisardi nie mam, wiec się nie wypowiem .. znam tylko z internetu..czyli czysto teoretycznie.

Kacha - będziesz ciąć, na szczęście klony zroszą cięcie dobrze. Tylko jak brzozy .. jak nie w porę ucięte to strasznie płaczą.

Babka - Ola - jeżówki wysyłam jak podrosną, jest to gdzieś jak kwitną piwonie. Potem wysyłam je w kosmos.. bo by mi zarosły całe rabaty, a nie mam gdzie ich hodować, ogród duży ale upchany Muszę pilnować porządku. A co do ślimaków... jakbym miała taki mały ogród jak Twój i tylko tyle rabat, większość w kamieniu.. to bym każdego ślimaka upilnowała.. A ja nie dość, że mam tego sporo, a niestety pracuję zawodowo i nie mogę siedzieć w ogrodzie cały czas . Dwa długie boki działki są w zasadzie nieużytkami, łąka koszona raz na jakiś czas... tam się mnożą na potęgę. Tam gdzie sąsiedzi pilnują porządku to takiego wielkiego problemu nie ma.. Położyłam na parkingu (kamień, kostka) worek z trawą.. po pół godzinie był cały obleziony w ślimakach .. które przelazły przez murek.. wyczuły jedzonko, jakby im mało u siebie było. Problemem są ślimaki które przyłażą zza płotu. W jedną noc potrafią zjeść dużą roślinę. Dorosły ślimak mierzy ok 10 cm, a widziałam i większe. Chociaż najgorsze są te młode i małe.. bo trudno wypatrzyć. Nasz rejon ma z nimi palgę.. nawet pisali do ministerstwa rolnictwa by uznać je za plagę.. http://luzna.info/old/aktualnosci/id/180/
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3512559,tarnowskie-paskudne-slimaki-zzeraja-wszystko-to-juz-plaga,id,t.html?cookie=1

I drugi artykuł.. pisze, ze nie lubią macierzanki, krwawnika i czegoś tam... pokazywałam na forum fotki jak wpinkalaja krwawnik i macierzankę aż miło

Pierwszy rok miałam ochotę sprzedać działkę i uciekać z niej... ślimaki. Po nocach mi się śniły. Mojej mamie też, była załamana.