Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Ogród Kamila z Kluczborka 11:23, 13 sie 2019

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:21, 13 sie 2019

Do góry
Może komuś się przyda mój sposób na kwitnienie storczyków. Podlewam tym też inne kwiatki doniczkowe. Skórkę z jednego banana kroję w centymetrowe paski. Wrzucam do słoika o pojemności 410 mililitrów, zalewam do pełna wodą i tak to stoi 2 dni. Po 2 dniach odlewam zawartość do litrowej butelki i uzupełniam wodą do pełna. Do słoika dolewam czystej wody i znów czekam 2 dni. Powtarzam tę czynność do 3 razy, później skórki wyrzucam pod róże. W tym moczę storczyki co około 2 tygodnie, a w międzyczasie podlewam tym roztworem wszystkie kwiatki, storczyki też.
Zwykle szybko udawało mi się ukatrupić wszystkie storczyki. W tym roku dostałam storczyki w lutym i w marcu i cały czas mi kwitną. Jeden wypuścił cztery pędy kwiatowe. Dwa kwitną, a dwa mają już pączki. Różowe mają piękne rozgałęzienia.

W samym słońcu 09:55, 13 sie 2019

Do góry
Skąpana w słońcu 09:54, 13 sie 2019

Do góry
Czesław Niemen śpiewał, że mimozami jesień się zaczyna, nieśmiertelni żółty październik

Ha, ha, mamy dopiero sierpień

I tak troszkę trawiaście

Nie wiem co to za trawa, ale mam jej bardzo dużo. Czy to jest trzycinnik ?

Zaczyna kwitnąć miskant Kleine fontane

Ogród Basi 09:50, 13 sie 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basiu oglądam Twój ogród i nie mogę się naoglądać. Mało czytam, głównie fotki, bo czasu mało na szczegółewe czytanie.
Pozwolisz, że zacytuję kilka zdjęć, bo mam mnóstwo pytań!!! Wogóle ogród baaardzo mi przypomina Danusiny zimozielony, niektóre rabaty, styl, donice. Bardzo udane kompozycje
To oczko, piękne, zdradzisz jak jest zrobione, to jakaś forma, kilka form? Wygląda zjawiskowo.

basia3012 napisał(a)
Dzisiejszy poranek w ogrodzie.

Te korony drzew na kilku pniach (na prawo na zdjęciu), tak elegancko uformowane, jakie to drzewa?

basia3012 napisał(a)

A tutaj, to derenie Elegantissima podkrzesane wysoko i formowane u góry? Mam derenie i to byłby świetny pomysł, gdybym je tak wyfryzowała. Zrobiło by się miejsce w nóżkach na byliny

basia3012 napisał(a)

Powojniki, bez komentarza, przepiękne!!! MAsz do nich rękę! Ja dopiero mam cztery egzemplarze i mam nadzieję, że będą kiedyś równie piękne jak Twoje!

Pozdrawiam i przepraszam za taką lawinę pytań ale naprawde jestem Basiu oczarowana Twoim ogrodem
Dwa ogrody 09:20, 13 sie 2019

Do góry
Panowie pracują, koparka warczy, idę zrywać pomidorki. Miłego dnia
Dwa ogrody 09:18, 13 sie 2019

Do góry
Zlikwidowane truskawki, wykopane dalie i posadzone do donic, zrywam pomidorki i wekuję, bo następne dwie skrzynie likwiduję. W przyszłym roku warzywa będę mieć na sąsiedniej działce.

Na koniec widoczki

podwiązane hortki po burzy

mam nadzieję, że sadziec w końcu się zbierze i będzie tak wysoki jak vernonia na fotce poniżej

Mirkowy ogród (początki) 09:13, 13 sie 2019

Do góry
MonikA napisał(a)
Sporą masz tą działkę, u mnie też trawy kwitną, może będzie powtórka z zeszłego roku i gracki też zakwitną
Witaj Monika Działka ma 30 arów i jeszcze dzikie zakątki są .Ta część z brzozami zostaje taka leśna.
Trawy powoli zaczynają kwitnąć tz.jesień się zbliża.

Ps. Nie mam cię w obserwowanych i nie mogę cię odwiedzić .Zrób coś z tym

Ogród z uśmiechem 09:00, 13 sie 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Witaj Jolu.

Bardzo spodobała mi się Twoja hortensja. Co to za odmiana ?

Ta hortensja to Wim’s Red. Zima pędy ma czerwone jak dereń, pięknie to wygląda
Dwa ogrody 08:57, 13 sie 2019

Do góry
Iza, dziękuję, ale sama wiesz, że najczęściej pokazujemy, to co ładne
Małgosiu, hortki wiosną dostały wieloskładnikowy nawóz jak wszystkie rabaty, na początku lipca Agrecol do hortensji i to wszystko. Mogłyby być wyższe
Ula, największe rabaty są już obsadzone i tych już nie ruszam, no chyba że coś wyleci.
Jednak założenie oczka i posadzenie magnolii skutkuje dalszymi zmianami. Magnolia za chwilę zacieni tę rabatkę i liliowce oraz rozchodniki będą marnieć, jeżówki zdrobniały, mus było wymienić rośliny. Pozostało wzbogacić te miejsca w kompost i posadzę tam hortensje ogrodowe.

Urósł judaszowiec, trzeba było wykopać spod niego kilkuletnie róże Parky, co się naszarpałam z nimi, lepiej nie mówić. Posadziłam w ich miejsce bodziszki.Jeszcze została mi się Acropolis do wyjęcia stamtąd i Lions Rose.
Kontynuacja robót budowlanych wymusza korektę niektórych nasadzeń z początków nasadzeń - do przeniesienia czekają dwie lub trzy hortensje ogrodowe, których nie chcę wydać, bo to resztka z tych, które rosły przy leśniczówce i lwia część poszła do ludzi.
I na koniec to, co wymusiło zmiany bieżące

Skąpana w słońcu 08:34, 13 sie 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Ależ kolorowo

Pomidory muszę w przyszłym roku posadzic jakoś w gruncie bo skrzyni nie chciały rosnąć

Ja z pomidorami zrobiłam eksperyment. Mam 4 odmiany pomidorów. Do doniczek wsadziłam po 1 sztuce z każdej odmiany. Zawiązały owoce, ale bardzo mało. Nie ma porównania do tych sadzonych w gruncie, te mega obrodziły. Więcej do doniczek nie posadzę.

Faktycznie w ogrodzie jest kolorowo

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:31, 13 sie 2019

Do góry
Kasik napisał(a)
I dalej

Świetna kompozycja
Pozdrawiam.
Skąpana w słońcu 08:26, 13 sie 2019

Do góry

Skąpana w słońcu 08:22, 13 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Niezłe plony i smaczne
Dereniówkę dużo osób robi a ja nie wiem nawet jak smakuje, cierpka jak aronia?

Liliowiec to mój ulubiony. Kwitł już u mnie ale mała kępka to dopiero za rok będzie więcej kwiatów.

Pomidory obrodziły bardzo obficie. Owoce derenia są bardzo smaczne, ale muszą dojrzeć. Są słodkie te co spadną na ziemię. Tylko z takich robię nalewkę. Sama jestem ciekawa jak będzie smakowała.
Tego liliowca Ci nie dałam, wtedy nie miałam go na tyle. Jeżeli ten Ci się podoba to myślę, że jedną sadzonka znajdę dla Ciebie

Zdjęcia z wczoraj.

Skąpana w słońcu 08:17, 13 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Czy ta jeżówka sama się tak rozrosła? Ślicznie to wygląda

Ula, to jeżówka Cherry Fluff. rosną tutaj 4 sztuki. U mnie świetnie sobie radzi i super się krzewi

I dla Ciebie odrobina wczorajszego dnia

Ogród z uśmiechem 08:14, 13 sie 2019

Do góry
jolanka napisał(a)

Candy Rokoko.

Cudna
Skąpana w słońcu 08:10, 13 sie 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Piękne masz liliowce i jeżówki w tak pokaźnych bukietach. Ostróżki też świetnie Ci kwitły,moje się w tym roku nie popisały.

Aniu, jeżówki bardzo lubię i faktycznie jest ich u mnie dość dużo. Liliowce w większości zaniedbane. Ogród wciąż tworzę, bałaganu nie pokazuję, żeby nie straszyć. Ostróżki też porządkowałam i w przyszłym roku będzie ich więcej.

Dokupiłam kolejne, na efekt trzeba będzie poczekać

Róże dla Ciebie

Haritage, bardzo delikatna

Pirouette

Ogród z uśmiechem 07:59, 13 sie 2019

Do góry
Witaj Jolu.

Bardzo spodobała mi się Twoja hortensja. Co to za odmiana ?

Mirkowy ogród (początki) 07:42, 13 sie 2019

Do góry
Mirka napisał(a)

Zachwycam się Mirko twoją zielenią a czosnki główkowate to moje odkrycie Mus zasadzić wkrótce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies