Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W Kruklandii 10:25, 13 wrz 2024

Do góry
I znowu las...

I górki

Ogród z plażą 01:47, 13 wrz 2024

Do góry

Ogród z plażą 01:43, 13 wrz 2024

Do góry
Te kwiaty mnie zachwycały

Ogród z plażą 01:40, 13 wrz 2024

Do góry

Dzieci faktycznie prały tam ubrania

Chińskie "małpki"

Glina i zielsko 20:44, 12 wrz 2024

Do góry
Przedogródek

Glina i zielsko 20:40, 12 wrz 2024

Do góry
Taras i okolice

Rodkowa

Horty , laurowiśnie -made by Lidka
Glina i zielsko 20:36, 12 wrz 2024

Do góry
Kiedys udało sie ukorzenić wilczomlecz. Chyba trzeba spróbować znowu bo ładny jest. Tworzy taka zgrabną kopułkę.
Tym razem wstawie do wody.

Róża candy roko kwitnie jakby za nic miała suszę i porę roku

Sesleria jako obwódka bardzo mi pasuje
Glina i zielsko 20:32, 12 wrz 2024

Do góry
Maruna

Bodziszek chyba max frey

Hortki candelight

Floksy nn. Polubiliśmy się i planuje więcej .

Szałwia purple rain. Nie ciełam jej z nadzieją że się posieje.

Miodunka moonshine dzielona w lipcu i mam poletko

Glina i zielsko 20:14, 12 wrz 2024

Do góry
Parę fot z kortowej.

Gaury z siewek i z ukorzenionych gałązek zbudowały ładne krzaczki.
I zacZynają kwitnąć.

Szałwie z tegorocznych p9 dzielone na pół i przesadzane z doniczek pod derenie a potem na kortową też mają całkiem fajne kępki.

Marketowe phantomy w towarzystwie werbeny też się przyjeły.
Werbenka to dary od Wiaan

Przesadzone buczki żyją.
Jeden zgubił liście i ma nowe.

Odętki i sadźce dzieliłam mocno i w upały i miałam o nie obawy mimo parasalek.
Ale żyją

Glina i zielsko 20:07, 12 wrz 2024

Do góry
Dziękuję za dobre życzenia i dobre słowa.
Przydadzą się bardzo ❤️❤️❤️❤️

Hania -Ty zawsze wiesz co powiedzieć ❤️❤️❤️

Dziś po południu udało mi się przesadzić 6 róż na kortową.
Przesadziłam 3 aquarelle i 3szt candeligh. Przyciełam je i dostały w dołek skóry banana, obornik i skorupki. Zanim do dobroci dotrą korzonki będzie wiosna.

Pare dni temu podparłam derenie nowymi podporami. To metalowe rurki z mrówki, powinny wytrzymać dłużej niż drewniane paliki.
Mam tez wycięte liliowce ze skrzyń bo już dość Suche były.

I troche poklikałam fot.

Przesadzone róże

Oczyszczone skrzynie

Boso przez ogródek 19:50, 12 wrz 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, Twoje hakone mają moc

Rabata z trawami i hortensjami prawie gotowa, brakuje tylko rozchodników (4 sztuki już są) i cebulowych. Trawy i hortki są gęściej posadzone, chętnie mieć szybko busz. Za kilka lat jak urosną to przeniosę w nowe miejsce.

Dostałam w gratisie hortensję. Nie wiem co z nią począć. Może macie jakiś pomysł?
Ogród z zegarem 19:25, 12 wrz 2024

Do góry
Ogród z zegarem 19:24, 12 wrz 2024

Do góry
Ogród z zegarem 19:23, 12 wrz 2024

Do góry
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:17, 12 wrz 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:14, 12 wrz 2024

Do góry
Tu fotka jak teraz jest dostep do wyczystki

Szalunki zdjete

To ja haha

Grzebiuszka ziemna 17:43, 12 wrz 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Świetna wycieczka

Aga też tak uważam

Monika83 napisał(a)
Cudny widok!❤️

Moniko nie będę zaprzeczać

Basieksp napisał(a)
Bardzo lubię to miejsce Biblioteczka chyba bardzo nowa, bo wiosną jej nie było albo ją przegapiłam Fajnie, że się rozwijają pamiętam to gołe drzewo, jeszcze niedawno miało takie potężne konary gdzieś mam jeszcze zdjęcie z konarami widocznie będą je całkowicie wycinać.

Basiu masz rację, nie było. Co do drzewa to też mam w moich zbiorach zdjęciowych sprzed kilku lat a może kilkunastu i jeden dzień dłużej TO drzewo, potem były jeszcze konary wielkie wokół drzewa już suchego a teraz kikut wielki.

MartaCho napisał(a)
Przepiękne miejsce na ziemi! A takich zdrowych zielonych liści kasztanowca to dawno już nie widziałam- bardzo szybko niestety łapią u nas w okolicach Krakowa plamistość i opadają.

Marto dziękuję też się zdziwiłam nad zdrowotnością kasztanowców, ale to młode drzewka były.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie w tym Arboretum nad jeziorem Świetne te mebelki z pni, bardzo w moim klimacie

Sylwio a wiesz, że nawet przyszłaś mi na myśl jak patrzyłam na te różne pieńkowe mebelki? A Ty piszesz, że w Twoim klimacie synchronizacja

hankaandrus_44 napisał(a)
Grzebuszko, pozdrawiam wrześniowo! Zaległości nadrobiłam.

Haniu dziękuję za odwiedziny i pozostawienie śladu chyba czas na jakieś wierszowanki nie uważasz?

Aniu Twoje serdeczności przyjęte i odwzajemnione

basia3012 napisał(a)
Bożenko, a ta paproć to może jest pióropusznik strusi? Miałam kiedyś, podobna była do Twojej.
Piękna była ale u mnie tak się mnożyła, że potrafiła kostkę betonowa podnieść.
Podziwiam jak zawsze kawiarenkę. Te chwile w piżamie na tarasie są wspaniałe, też tak lubię.

Basiu nawet brałam pod uwagę pióropusznik szukając jakiejś identyfikacji, ale nie zgadza się kilka rzeczy z opisu, szczególnie te dwa rodzaje liści. No i tempo rozmnażania zdecydowanie nie jest inwazyjne, a raczej takie spokojne w normie. Wytrzymuje spore okresy suszy, jest bezpośrednio na słońcu. Chociaż nie takie jak były w tym roku, ponad 40°C między budynkami i tam właśnie będą zmiany.
Obok u rodziny w tunelu parę dni temu zakwitł po raz czwarty ten sam kaktus który i ja mam (od nich )

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:52, 12 wrz 2024

Do góry
Porobione! Brawo ja!

Było i jest:

I jeszcze jeden biforafterek, bo się napawam efektem

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 13:11, 12 wrz 2024

Do góry
Druga wersja na bazie propozycji kół od Judith. Brzozy w trawie, dwie pergole (czarne kreski). Kompostownik w dolnym lewym rogu ukryty w rabacie razem z domkiem ogrodnika. Trzy spore drzewa i 3 kolumnowe. Huśtawka przy małym trawniku kolistym, hamak w brzozach. Na lini trawiastego półkola rośliny najbardziej reprezentacyjne. Zejście na trawę wprost z chodnika, otwierająca perspektywa na łukowatą rabatę z ozdobnymi elementami (rzeźba, cortenowe dodatki).

Trzecia wersja to półkolista rabata przy chodniku z jakimś drzewem.
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 13:05, 12 wrz 2024

Do góry
Witaj. Miałam dziś chwilę i machnęłam trzy rysunki jako luźne propozycje. Łatwiej mi idzie w linie proste niż w koła czy fale.

Pierwsza zawiera trzy kolumnowe drzewa blisko kuchennego okna (graby, amanogawy czy ambrowce), dwa większe drzewa w centrum, raczej różne gatunki, pergolę, pod którą się przechodzi na drugą część trawnika. Część brzóz włączyłabym w rabatę, a część zostawiła w trawie jak na poniższym pinie.
https://pin.it/44Kx5UEa2
Hamak dałabym w brzozy, a huśtawkę między dwa drzewa. Przy chodniku rabata z największą ilością zimozielonych i innych roślin „na front” skoro chcesz jak w przedogródku. W lewym dolnym rogu z tujek bym zrobiła przesłonę na kompostownik i domek ogrodnika, wejście tam gdzie strzałka. Wtedy brzozy trzeba by tak prowadzić by wygodnie przechodzić miedzy nimi z taczką itp.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies