Aniu! W październiku po zbiorze warzyw posiałam gorczycę jako poplon. Jak urósł tak na 10-15cm skosiłam podkaszarką. Na to dałam swój kompost posypałam trochę popiołem drzewnym , lekko przemieszałam, (nie przekopywałam) i podlałam dość obficie i po jakichś dwóch dniach posiałam marchew Amsterdam i pietruszkę ze swoich nasion jako siew zimowy.
Podobnie zrobiłam pod cebulę zimową. Nie dawałam tam obornika , bo w ubiegłym roku dawałam dużo podłoża popieczarkowego, a ono zawiera obornik.
A na pozostałych poletkach dałam już obornik ale mam taki dobrze przekompostowny , dałam też popiół i polewałam też soczkiem humusowym produkowanym przez moje dżdżownice kalifornijskie to wszystko posypałam kompostem i wysiałam poplon, ale dość późno, bo tam miałam jeszcze koper, sałatę, pory , selery, które długo zostawiałam na grządkach i późno zebrałam, więc poplon słabo zszedł, było już zimno i za sucho, a woda już pozakręcana na tą część działki
Wiosną wysieję tam też jeszcze ze dwa rządki marchewki Bolero i Nefryt i rządek pietruszki na wszelki wypadek, gdyby z zimową coś wyszło nie tak

Marchwi nie sieje się po oborniku, ale nie chciało mi się pilnować eMa (on rozkładał mi ten obornik)i prosiłam by dał na całe dwa poletka, a na resztę nie! (musiałabym zaplanować gdzie będą konkretnie te rządki- a jeszcze nie wiem, bo ja nie robię takich szczegółowych planów jak ty. Nie zawsze pilnuje następstwa i sąsiedztwa, nie zawsze mi to wychodzi by pogodzić wszystko

)
Tu mam posianą zim. marchew i pietruszkę:
Tu po prawej dwie kwaterki na wiosenne wysiewy(widać jak słabo zszedł poplon)
Po lewej rabata z truskawkami i druga kwiatowa. Ta na wprost trawiasta, za nią będą jeszcze ziemniaki
Tu po lewej -borówki wyściółkowane igłami sosnowymi.Tam gdzie sama ziemia posadzona jest cebula zimowa, a tam gdzie zielony poplon, będą ogórki i papryka.