Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:54, 25 lis 2024

Zwykle listopad kojarzył się z opadami deszczu lub deszczu ze śniegiem albo śniegu. W tym roku jest bardzo suchy. Padało może ze dwa razy, króciutko.
A rok temu było tak

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 12:10, 25 lis 2024

Piękny dzień to prawda. U nas też ciepło. Szkoda że tylko ten jeden dzień ma być taki ładny. Jutro chłodniej a weekend zimny znowu
Gruszka_na_w... 12:14, 25 lis 2024

Makao napisał(a)
Piękny dzień to prawda. U nas też ciepło. Szkoda że tylko ten jeden dzień ma być taki ładny. Jutro chłodniej a weekend zimny znowu

Nie szkodzi. W ogrodzie nie przewiduję już żadnych prac. Zostało tylko uprzątniecie tych ostatnich liści (mocno wieje).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 17:20, 25 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Po zakończeniu oglądania całości w pełni zgadzam się z Twoją opinią i rozumiem, o co chodziło z tą inteligencją widza.

Judith 17:23, 25 lis 2024

Haniu, widoki u Ciebie w ogóle nie listopadowe . Kolory, liście, trawka cudna .
U mnie w słoneczny dzień beżowo, a w pochmurny - szaro .
Alija 22:15, 25 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zwykle listopad kojarzył się z opadami deszczu lub deszczu ze śniegiem albo śniegu. W tym roku jest bardzo suchy. Padało może ze dwa razy, króciutko.
A rok temu było tak

Haniu, piękne widoczki z ogrodu, jesienne, ale takie mało listopadowe.
Ja nadal czekam na solidny deszcz, na razie tylko mżawka, śniegu też nie ma, kiepsko z wodą.

Aż trudno sobie wyobrazić, że rok temu była już taka zima.
Magara 23:06, 25 lis 2024

Judith napisał(a)

Też mi dokładnie takie słowa się nasunęły

Haniu, napisz proszę, że z kancikami na zimę nie zdążyłaś

U nas też dziś była boska pogoda, Małżonek zdołał wygrabić mokre liście i igły z tzw. trawnika, ja, kuternoga, powycinałam trochę bylin - nie jest źle
Gruszka_na_w... 10:01, 26 lis 2024

Judith napisał(a)
U mnie w słoneczny dzień beżowo, a w pochmurny - szaro .

Odrobina słońca zawsze wpływa na ogląd ogrodu. W pochmurny dzień zawsze wszystko gorzej wygląda.
Gruszka_na_w... 10:04, 26 lis 2024

Alija napisał(a)

Haniu, piękne widoczki z ogrodu, jesienne, ale takie mało listopadowe.
Ja nadal czekam na solidny deszcz, na razie tylko mżawka, śniegu też nie ma, kiepsko z wodą.

Aż trudno sobie wyobrazić, że rok temu była już taka zima.

W nocy była wichura. Dzisiaj chyba ostatni raz zbierałam odkurzaczem liście z grysu na froncie. Po południu ma padać. Też czekam na deszcz. Pod drzewami jest bardzo sucho. Zastanawiałam się nawet, czy nie wsadzić pompy zanurzeniowej do studni i nie podlać zimozieloności.
Życzę nam obu opadów.
Gruszka_na_w... 10:10, 26 lis 2024

Magara napisał(a)

Też mi dokładnie takie słowa się nasunęły

Haniu, napisz proszę, że z kancikami na zimę nie zdążyłaś

U nas też dziś była boska pogoda, Małżonek zdołał wygrabić mokre liście i igły z tzw. trawnika, ja, kuternoga, powycinałam trochę bylin - nie jest źle

Z kancikami i wycinką bylin zdążyłam. Aura sprzyjała. Udało się nawet rozsypać kompost.
W ogrodzie przestoju nie ma. Zaraz na liście pojawią się kolejne prace- obcinanie kwiatostanów hortensji i łamiących się liści miskantów. Już zaczynają fruwać.
Zbierania liści mam już po dziurki w nosie. Dobrze, że z trawnika mogę je zebrać kosiarką bez konieczności machania grabiami.
A ta kuternoga to z jakiego powodu? Zamachnęłaś się na kogoś/ coś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies