Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Tu ma być ogród :) 20:07, 21 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To prawda, wypasione są, nie ma to jak pojechać zobaczyć i wybrać sobie.

Amelia, u mnie to się nic ciekawego nie działo, szkoda piątkowego wieczoru
pismo obrazkowe od majowych tulipanów obejrzałam, wybacz ale czytać nie będę umbry pięknie ci przybrały, moje stoją w miejscu, ale rewelacji nie ma, może się w przyszłym roku zbiorą. U mnie takich rarytasów w szkółce nie ma, od czasu do czasu się jakaś zwykła rozplenica trafi
Ogród w remoncie 11:39, 21 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Tu mi coś nie pasowało. Jakoś tak nieforemnie ta część wyglądała

I po poprawkach

Chyba lepiej

Przy Inversie z jednej strony bym chyba dała głazy (2-3) przy głazach kulki tujowe ale cięte w bardziej płaskie poduchy. Tak by głazy z poduchami tworzyły kompozycję. Spod głazów wychodząca trawa (albo hakone, albo jakiś zółty? carex) A za świerkiem i poduchami trawy (np.Variegatus, lub inny miskant wysoki, kwitnący + niski, rozplenica i sedum) dla zrównoważenia gnomowatości.
Ewentualnie przy świerku derenie, np. Ivory. Niskie o jasnych liściach i hortki.
Niezaprzeczalnie Gnoma bym zrównoważyła dodatkowo molinią 'Heidebraut' rosnącą w 'V".

Też mówię "nie" obstawianiu dereni kulkami. Kulki zestaw w grupę lub w pasek, ale nie rób z nich obwódek wokół roslin, zwłaszcza, ze to tuja mająca płytkie rozległe korzenie co będzie kolidować z płytkimi korzeniami dereni.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:43, 20 lip 2017

Do góry
asiulka napisał(a)
Pomoże ktoś? Będę wdzięczna za jakies rady

plac ogromny az prosi sie o jakies duze rosliny krzewy drzewa to moze z jednej strony dac szpaler miskanta sirene lub silberspinne na srodku jakies okazałe drzewo podsadzone np rozplenica dookoła na brzegach kora a na niej liliowce jeżówki hortensje
Ogród KasiWB - część II 19:23, 19 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Pięknie! Jaka to róża i trawka?
Ale mi zrobiłaś smaka na torcik. Bezy mi nie wychodzą niestety.

Róża D. Austina Royal Jubilee - stworzona na diamentową rocznicę królowej Elżbiety II do tego rozplenica (odmiany nie znam) i rozchodnik
wspaniała tarta! ale niestety nie mój wyrób
Ptasi gaj 13:57, 19 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu moj wpis wczesniej odczytaj.

Trawy sa bardzo wdziecznym eksponatem w ogrodzie. Tak prawde mowiac nie klopotliwe, nie choruja i robactwo tez nie gryzie. Wiosna scinam jesienia wiaze by sie nke rozsialy suche liscie po dzialce.

Jak bedziesz kupowala patrz na etykiety cze wysoka i jaki ma kwiatostan.

Troche wiecej napisze moze wieczorrm.

Zauważyłam poprzedni wpis. Rozumiem.
Rozplenica u mnie odpada. A proso rózgowate chyba czas będzie sprawdzić. Tego jeszcze ni miałam u siebie. Miskant Silberfeder u mnie dobrze rośnie więc pewnie znowu go kupię. I może miskanta Memory wypróbuję.
Anna i Ogród 19:26, 18 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
A teraz czytam, że hortki będą pomiędzy to tak jak u mnie i też mam posadzone graby co 250 cm.

Ja mam jeszcze przed hortkami rozplenice Hameln naprzemiennie z jeżówkami Vintage Wine - ale ta ostatnia linia dopiero kilka tygodni temu obsadzana więc w tym roku efektu jeszcze nie będzie.

Kurcze to gdzieś mi umkło to połączenie u Ciebie. Gdyby u mnie rozplenica dawała radę to na pewno też bym ją wybrała ale niestety u mnie straszy a nie rośnie i muszę coś innego tu dobrać. Myślę o rozchodnikach jak u ciebie, a może jakiś carex albo sesleria. Zobaczymy. Najpierw niech hortki się zadomowią.
Kiedyś będzie tu ogród 22:03, 17 lip 2017

Do góry
Cd kawałka ogrodowiska w moim ogrodzie...

Rozplenica z siewu i sadzonki

Molinia

Hakone

Purple Majesty

All Gold
Ogród z łezką II 12:11, 17 lip 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu giganta lilia cudo ja nie mam ani jednej Lili.
Jakie masz Trawki na tej rabacie?

Z lewej kawałek łezki widać, tam rozplenica Hameln. Z tyłu miskanty Morning Light. Aaaa...widzę jeszcze przy floksach siewkę turzycy Buchanana
Małymi kroczkami do celu... 09:58, 16 lip 2017

Do góry
Vanilki coś nie mogą się zebrać...

Rozchodniki, vanilki, rozplenica

Mirkowy ogród (początki) 21:20, 15 lip 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Trawkowo
Rozplenica Black.

Piękna trawka.Długo trzyma fason ?
Mirkowy ogród (początki) 19:46, 15 lip 2017

Do góry
Muszę jeszcze szkółką sie pochwalić.Mam nadzieję że nie macie dość

Rozplenica Moudry

Turzyca

Pegasus

Mirkowy ogród (początki) 19:26, 15 lip 2017

Do góry
Trawkowo
Rozplenica Black.

Kłosownica przecięta tydzień temu zaczyna odrastać.

Hameln

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:03, 14 lip 2017

Do góry
Witam,
zrobilam tak jak zaplanowalam.
Stanowisko sloneczne.
Na jednej czesci posadzilam w tym roku aksamitki (mialam nadmiar od dziadka ). Rosna 3 sztuki Rozchodnika Brillant.
Czym wypelnic jak nie bedzie aksamitek, tak aby bylo bardziej lekko. Jakies trawy ktore przezimują, byliny?
Bukszpany i trzmielina beda ciete w kule.
W ogrodniczym mam dostepne tez Carexy Ice Dance.
Najbardziej podoba mi sie trawa Rozplenica Japonska Hameln.
Planuje na sciane puscic Clematis Piilu i Roze albo krzak albo pnącą w kolorze rozowym.

Nowocześnie z różAnką :D 12:26, 14 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Czyli ja muszę też swoje podzielić i posadzić masowo,może wtedy będzie wyglądał bo co prawda mam chyba z 5 w kupie ale tak jak piszesz,wyglądają jak zielsko.

No ładnie.
Mnie też na razie rozplenica bardziej się podoba niż śmiałek, ale jak go posadzę na metry, to rabaty mi na nic innego nie starczy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:25, 14 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Z moich doświadczeń i eksperymentów wynika, że rozplenica lubi ciężką, żyzną ziemię i wodę, dużo słońca i rośnie.
Bez wody słabo rośnie i słabo kwitnie.
Korzenie ma olbrzymie i dlatego dołek musi być bardzo głęboki, w miarę szeroki i dużo dobrego w nim. Ważne by starannie przekopać z własną ziemią.

ML na początku marudzi. Potem rośnie - czy to słońce czy półcień, czy dużo czy mało wody. Rośnie i nie marudzi Ale pierwszy rok zazwyczaj strzela focha

Toszko jak fajnie że to napisłaś
bo mój ML jeden strzela focha drugi jakoś rośnie

cmok

Kasia mozesz zobaczyć moje ML
Ogród na glinie 21:04, 13 lip 2017

Do góry
jeszcze rozplenica potwór, jedyna w moim ogrodzie
i hortensje ogrodowe
w tym roku zima była dla nich łagodna

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:00, 13 lip 2017

Do góry
Z moich doświadczeń i eksperymentów wynika, że rozplenica lubi ciężką, żyzną ziemię i wodę, dużo słońca i rośnie.
Bez wody słabo rośnie i słabo kwitnie.
Korzenie ma olbrzymie i dlatego dołek musi być bardzo głęboki, w miarę szeroki i dużo dobrego w nim. Ważne by starannie przekopać z własną ziemią.

ML na początku marudzi. Potem rośnie - czy to słońce czy półcień, czy dużo czy mało wody. Rośnie i nie marudzi Ale pierwszy rok zazwyczaj strzela focha
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:33, 13 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Widzę że chyba z Albamar zamawiałaś. Sadzonki przychodzą nie za wielkie ale myślę że łatwiejsze do ukorzenienia i przewiezienia. Cenę mają dostosowaną do wielkości sadzonek. Będzie dobrze.
Jeśli chodzi o rozplenicę to ja się krzywię na samą myśl o niej bo u mnie słabo rośnie, późno odbija i wkurza. W tym roku ją wywalam. Dlatego kupiłam seslerię jesienną.

Tak, w Albamar. Cena rzeczywiście atrakcyjna, choć i miskant i rozplenice nie przypominają tych ze zdjęć przykładowych sadzonek i stąd moje rozczarowanie. Ale nic, najważniejsze żeby dobrze się przyjęły to i urosną .
Mam nadzieję, że u mnie rozplenica będzie dobrze rosła bo ma być na frontowej rabacie... Sesleria z kolei pójdzie na rabatę za domem, zamieszka przy berberysach.
A Twoja rozplenica na jakim stanowisku rośnie?
Na zielonej... trawce :) 15:44, 13 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Reniu znów for YOU hortensjowa z grackami od frontu - świeżynki

Dbasz o moje samopoczucie

Z tyłu pomiędzy hortensjami i po bokach masz gracki. A a jakie wysokie masz hortki i
w jakiej odległości od siebie są posadzone? A z przodu rozplenica?
Jurajski Ogród 08:24, 13 lip 2017

Do góry
Polinko, dziękuję

Aniu, z traw u mnie dają radę: Miskant Morning light, którego sadzę prawie na każdej rabacie, jakaś stara odmiana rozplenicy (wielka jest), rozplenica Hammeln też daje radę, choć lepiej rośnie podlewana, Miłka Eragrostis Spectabile (niższa, to moje odkrycie, jest zjawiskowa w okresie kwitnienia, a przed po prostu zielona), kiedyś miałam hakone, ale nie pasowała mi kolorem, no i ostnica Pony Talis, która raz posadzona - sama co roku się wysiewa, ale są inne, wieloletnie odmiany ostnicy, uwielbiają wprost zasadowe gleby.

Basiu, hi, bałagan przy domu??? Proszę bardzo, specjalnie dla Ciebie:
fajnie?

a tu wdzięczny błękitny odcień maszyny do zaginania blachy

Tylko proszę nie cytować tych fotek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies