Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 22:48, 17 sie 2017

Kasia nie miała to być typowa ścieżka a raczej oddzielenie kamyków od kory.
Mrokasia, buksy by mi się marzyły i nawet z eMusiem o tym juz dyskutowaliśmy ale w erze ćmy bukszpanowej wstrzymałabym się z zakupem nowych kulek bo znając moje szczęście zaliczyłabym i tę plagę (tfu tfu )
Reniu, żebym to ja wiedziała co tam planuję ...

Mam do dyspozycji kilka kulek bukszpanowych
około 30 lawend viva
rozchodniki (bardzo)okazałe
careksy ID
carexy evergold
selserię jesienną
szałwię niebieską (średniowysoką)
Róże the fairy
miskanta Gracimillusa

Parasol widziałaś?

i co z tym począć ?
anna_t 22:50, 17 sie 2017

babka napisał(a)

Aniu a możesz rozwinąć myśl ? Jak Ty byś to widziała ?

Rozważałam kiedyś taki układ:

Pod murem - rozchodniki
Środkiem - dwa pasy lawendy
Bliżej płotu - róże okrywowe

Tylko to wszystko mi się nie zmieści...
A może rozchodniki pod murem i przed nimi sama lawenda ?

raczej bym zrobila misz masz nie tak w liniach jak piszesz tylko tak zeby to się przenikało. 2,2m to wcale nie tak dużo, ja ostatnio zrobilam rozplenicowo-rochodnikową na rabacie 3,5x6 i w "L" 1,8x6 i wcale to nie jest duza rabata jak na te rosliny. podpytywalam Nawi to one 80-120cm srednicy moga osiagnąć
wejdż w busz minimal
mowię Ci
a tutaj inspirka na lawende z rozmarynem https://pl.pinterest.com/pin/166422148711343640/
ren133 23:07, 17 sie 2017

babka napisał(a)
i kolejna konkluzja - czy jest sens dzielić wzdłuż tak wąski pasek ziemi ?
Błądzę jak dziecko we mgle

A gdzie jest wejście do domu?
Pokaż to miejsce z dalszej perspektywy może ...
Nie chcesz drzew przy ogrodzeniu?
babka 23:16, 17 sie 2017

Aniu, inspiracja rewelacyjna, zapisuję
Busz lubię ale nie umiem stworzyć, jakoś zawsze mi regularne nasadzenia wychodzą
Ale podoba mi się to
babka 23:18, 17 sie 2017

tu jest wejście do tego nnieszczęsnego ogródka

Drzewa na pniu pod płotem też biorę pod uwagę ale nie wiem na jakie rozwiązanie się zdecydować - z drzewami czy bez
Drzewa musiałabym dosadzić w późniejszym czasie, teraz nierealne
Johanka77 23:28, 17 sie 2017

babka napisał(a)

Drzewa na pniu pod płotem też biorę pod uwagę ale nie wiem na jakie rozwiązanie się zdecydować - z drzewami czy bez

Szczerze...? Wysypała bym fajnym żwirkiem i dała bym roślin MAŁO.
Buksy, na tyłach pod płotem wysokie trawy (miskanty 2 góra 3 kępy), pojedyńcze kępy lawendy, ewentualnie kilka carexów. I koniec...
Będzie ładnie, jasno, czysto.

W części wąskiej można dać pod płotem dwa drzewa, jakieś strzeliste, grab fastigata czy coś takiego.

Tak mi poszybowała fantazja.
Ja tam dobra nie jestem
ren133 23:30, 17 sie 2017

babka napisał(a)

Dzrewa na pniu wzdłuż płotu widzą mi się bardzo
Przy ścianie hortki, przed nimi rozchodniki albo rozplenica z rozchodnikami ... pas bukszpanowy z seslerią nieregularnie rozmieszczone wzdłuż chodnika do domu ... tylko niestety nie mam w tym planie miejsca dla lawendy
babka 00:23, 18 sie 2017

Asia pisząc na tyłach co masz na myśli ? na końcu wąskiego pasa czy na końcu z zacytowanego przez Ciebie zdjęcia ?
Zamieszczam trochę poprawiony plan z zaznaczeniem kierunków świata, wejść ogródka i do domu.
Graby ? hmmm... podoba mi się
Edit. Teraz dopiero widzę, że nie załączyłem planu echhh... Wstawię po południu
babka 00:31, 18 sie 2017

Reniu z tego chodnika (którego fragment widać na zdjęciu) wchodzi się do ogródka więc jakieś zejście między parasolem a prawą stroną od wejścia musi być więc nie mogę tego tak zabudowywać. Hortki pod scianą też odpadają bo to południowa strona a u mnie piach, padną mi

Podoba mi się pomysł dziewczyn by nogi parasola trochę zabudować rozchodnikami. Wsadziłabym między nie ze dwie rozplenice.
W części wis a wis parasola buksy i trawka. Dobrze Cię rozumiem ?

No i znów leżę z wąską częścią Powtórzyć rozplenice i rozchodniki ?
malkul 08:32, 18 sie 2017

ja bym obie części podłączyła czyli mam na mysli że te same nasadzenia

Drzewa na pniu –mnie się nie widzi ten pomysł, raczej łan miskantów podsadzony rozchodnikiem i wrzucone kule z buksa lub w to wrzycic dosłownie parę sztuk pojedyńczo tego gracka to tu to tam po jednym

i te nogi z parasola też okryć aby uzyskać coś ale wielopniowe zatopione w czymś

i wszytsko w busz nie w paski (raczej bym zrobila misz masz nie tak w liniach jak piszesz tylko tak zeby to się przenikało.)

dasz rysunek to jeszcze peweni się rozjasni