Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:40, 17 sie 2017

Makusia napisał(a)
HAniu dziękuję- spróbuję. A ile słoiczków wychodzi z tej porcji?

Wyparzam zwykle tyle słoików, ile się zmieści na leżąco na dwóch rusztach w piekarniku (z zakrętkami leżącymi luzem).

Potraktuj ten przepis eksperymentalnie. Możesz go zmodyfikować i robić bez pomarańczowych skórek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:01, 17 sie 2017

Agatko, tam nie zdążą urosnąć duże chwasty. Mnie wystarczają zwykłe metalowe pazurki.
Wykorzystałam sprzyjającą aurę i zrobiłam oprysk PW. Róże wyglądają nieciekawie. Czarną plamistość złapały New Dawn, Doktorek, Zephirine, jedna Bonica. Zephirine dodatkowo podłapała rdzę. Ehhh...Muszę się zdecydować, czy przy tarasie chcę mieć trawy, czy róże. Na połączenie obu zrobiło się za ciasno. Trawy sobie radzą świetnie, ale różom brakuje miejsca.
Są miejsca w ogrodzie, które się udały. Nie wymagają żadnej korekty, nie są też pracochłonne. Takie są wszystkie rabaty na froncie z garażową i przedpłociem. Ze studziennej muszę wysadzić część irysów syberyjskich.

Drobnych korekt wymaga półksiężyc z różanką. Przywrotniki nie sprawdziły się jako osłona nóżek róż pnących. Lawenda po ścięciu jest za niska. Trzeba pomyśleć.
Nie wiem, co z rondem. Nie do końca mi się podoba. Wprowadzenie tam naparstnic spowodowało pewien bałagan.

Marcinki i kosmosy- lubię.

Prosa i werbenę też.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 22:50, 17 sie 2017

Haniu jest pięknie
Makusia 10:01, 18 sie 2017

Dziękuję za info o słoiczkach
Marcinki z Tobą mi kojarzą
roma2 14:21, 18 sie 2017

Haniu, przywlokłam się w końcu do Ciebie! Ale tylko pooglądałam. Jest szansa na więcej czasu, to do tekstu wrócę . Buziaki ślę!
Gruszka_na_w... 22:48, 18 sie 2017

Jana

Makusiu, mam nadzieję, że zasmakuje. Marcinki ze mną?

Romuś, kamień z serca mi spadł. Dobrze, że dałaś znać. Na starość niepokoją mnie takie nagłe zniknięcia.

Pracowicie dzisiaj było. Kolejna porcja słoiczków jeżynowo- malinowo- borówkowo-poziomkowych już w spiżarni. Gasiliśmy pragnienie świeżym sokiem pomidorowym.

Podlałam strategiczne rośliny gnojówką skrzypowo-wrotyczowo=krwawnikową. Oddałam sąsiadowi 3 zebrinusy z okolic tarasu. A potem już był wieczór. A jak wieczór to polegiwanie na hamaczku i słuchanie cykających świerszczy.

Rozplenica hameln dla Johanki.

I ogród w promieniach zachodzącego słońca.

polinka 22:58, 18 sie 2017

Słoiczkowo i ja dzisiaj działałam Sok malinowo-jeżynowy już stoi w piwniczce Nie lubię gotowac ale robienie zapraw w rozsądnych ilościach jak najbardziej sprawia mi frajdę
Pamiętam kilkadziesiąt lat do tyłu, całą piwniczkę, spiżarnię mieliśmy zapełnioną na zimę. Dzisiaj mimo, zę wsztko można kupić to i tak duża część społeczeństwa powraca do własnych przetworów.

Pozdrawiam Haniu i życzę spokojnej nocy! u mnie podobno znów ma być burzowo...
Gruszka_na_w... 12:14, 20 sie 2017

Polinko, kiedyś robiłam sporo przetworów. Teraz tylko te, których nie da się nabyć w odpowiadającym mi smaku lub cenie. Sporo mam kiszonych ogórków, trochę suszonych pomidorów w zalewie czosnkowo-ziołowej i konfituro-dżemików.
Burz nie było, deszczyk był. Taki akuratny.
Ochłodziło się bardzo. Na termometrze ledwie 15 stopni.
Tawuły japońskie powtórnie kwitną. Musze w przyszłym tygodniu poszerzyć te część rabaty, bo turzycom brakuje miejsca na złapanie oddechu. To jeden z moich ulubionych bezobsługowych zestawów. Spokojny od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Drugie kwitnienie zaczęła Mary Rose (za jeżówkami). Wkrótce jeżówki zastąpione zostaną przez astry.

Ładnie powtarzają kwitnienie Rhapsody in blue i róże na pergoli.

Elmshorn ma sporo pąków. O tej porze roku lubię kolory na rabacie zachodniej.

Gruszka_na_w... 12:17, 20 sie 2017

ryska 12:44, 20 sie 2017

Obejrzałam sobie dziś wszystkie zdjęcia Mary Rose jakie wstawiłaś z podpisem, że to ona. Przekopywana, potem przesadzana dziękuje za poświęcony czas i pielęgnacje
Pszczółka też pisze, że to jej ulubiona.
I tak sobie myślę, że na nią wymienię te, które u mnie słabo kwitną z różnych powodów.
Też mi się kojarzysz najbardziej z marcinkami
Miłej niedzieli.