Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:52, 25 sie 2019

Do góry
Witam
Trzy tygodnie temu zakładano u nas trawnik z siewu, przed przystąpieniem do zakładania cała darń została zdarta, nawieziono 24 tony ziemi ze sprawdzonego przez wykonawcę miejsca, posiana trawa to Barenburg Solide + nawóz Yaro Mila Complex.
Na ogrodzie zainstalowany jest system nawadniania i sądziliśmy, że po powrocie z urlopu czekać na nas będzie piękna zielona trawka. Niestety poza nią wyrosło sporo zielska. I tu pojawia się moje pytanie. Zdaniem Wykonawcy należy zrobić oprysk Starane jednakże mamy wątpliwości czy nie zaszkodzi to trawie. A może jest jakiś inny sposób na pozbycie się tego paskudztwa? Za wszelkie uwagi będę wdzięczna.
Ponad to pomimo sprzyjających warunków trawa nie wzeszła równo i jak widać na zdjęciach są spore prześwity czy powinniśmy w tych miejscach zrobić dosiewkę?

[img
Przerwa na kawę... 15:44, 25 sie 2019

Do góry
Gosiu, dziękuję. Muszę spróbować wysiać. Trochę suszków zebrałam.
A na razie nie mogę napatrzeć się na jeżówki od ciebie to Delicious Candy, dobrze pamiętam?
Moja bajka 14:52, 25 sie 2019

Do góry
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:49, 25 sie 2019

Do góry
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie.
Mam problem z jednym 10 letnim świerkiem serbskim.
Około czerwca tego roku zauważyłam, że żółknie. Pomyślłam "zagłodzony" Podsypałam nawozu do iglaków. Nie pomogło.
Za miesiąc odżywiłam dolistnie preparatem Piniwit do iglaków i powtórzyłam 3 razy co 10 dni. Bez efektu.
W końcu kupiłam preparat Magiczna Siła do iglaków i również nawiozłam dolistnie.
W tak zwanym międzyczasie doczytałam, że serby lubią glebę lekko zasadową do obojętnej, a u mnie raczej kwaśna, (bok tego świerka dwa inne rosną pięknie) więc podsypałam mielonego dolomitu. Nic nie pomogło, jest coraz gorzej. Obecnie igły stają się pomarańczowe do brązowych i opadają.
Zobaczcie i proszę nie zostawiajcie mnie samej z problemem, bo mi serce pęka gdy patrzę jak marnieje w oczach.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:34, 25 sie 2019

Do góry
Taki Gosiu

Moja działka na Dębowym Lesie 14:34, 25 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Śliczna jest ta jeżówka. Długo już ją masz? wysiewa się?
I słoneczniczek mnie też zauroczył.
[/quoteTo prawda, Green Twister to piękna jeżówka.Kupiłam ją w ubiegłym roku.
I w tamtym miała tylko ze dwa kwiatki.w tym już ma ich sporo.Nie zauważyłam,żeby się wysiewała.
A te odmianowe, to się wysiewają ?? Raczej te zwykłe.
Te mi się sieją.Innych nie zauwazyłam.
słoczeczniczek z samych liści jest bardzo dekoracyjny.
A jeszcze to ,że niski, i rośnie kępiasto, to już całkiem fajnie

]
Moja działka na Dębowym Lesie 14:21, 25 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Aniu masz ogrom rodzajow kwiatow w ogrodzie zdecydowanie jest na czym oko zawiesic❤

Czy ogrom to nie wiem.Ale jest ich sporo.I to mnie cieszy

Dalie bardzo cieszą swoimi kwitnieniami

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:03, 25 sie 2019

Do góry

Wiolu, czy mogłabyś powiedzieć, jaka odmianę jeżówki tu masz (czy to SOUTHERN BELLE) i w jakiej odległości od hortensji jest posadzona? Do kiedy Twoim zdaniem najbezpieczniej sadzić jeżówki?
Pozdrawiam z zachwytem.
Ogród na glinie 14:02, 25 sie 2019

Do góry
Wiosna nakupiłam woreczkowych ciemno fioletowych dalii kalii.
Niestety kolory wyszły biskupie, różowe, białe i żółte.
Ale żółta dalia jest ogromna!
Moj ogród w wazonikach.

Kwiaty we włosach 13:37, 25 sie 2019

Do góry
Elu za trawami rośnie zawilec.

W ogródku emerytki 13:23, 25 sie 2019

Do góry
Halinko, dziękuję, pomidorki będą jeszcze smaczniejsze po Twoich życzeniach
Moje mrozy rosną już trzeci rok, a ponoć są jednoroczne
I ja lubię rośliny o srebrnych liściach, podoba mi się kalocefalus, ale ten z ubiegłego roku zimy nie przeżył, mimo okrycia.
Spróbuję przezimować tegoroczny w budynku, może się uda.
Tak wygląda teraz.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:12, 25 sie 2019

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:03, 25 sie 2019

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:49, 25 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Dobrze, że takich wariatek tu więcej

Przestudiowałam ostatnie strony, metamorfoza waszego garażu powala na kolana. Okiennice obłędne w tym kolorze. Całośc uświadamia, że nasze przydomowe ogrody potrzebują nie tylko roślin, ale też budowlanego liftingu. Ja opaskę wokół domu przemalowuję na jasną ponieważ na bordzie bylinek nie widać
Kasiek powiedziała kiedyś zdanie które utkwiło mi w pamięci, aby patrzeć na rabaty czy ogród kadrami. Robić zdjęcia i analizować, czy podoba ci się to co widzisz, czy malarz namalowałby taki obraz. Dużo daje mi teraz myślenie w ten sposób, nie tylko czy rabata jest poprawna, ale też czy jest "malownicza". Dodatkowo czy współgra z budynkami, tłem, czy przesłania to, co jest konieczne. Jak często ją widzę, czy przechodzę koło niej, bo jeśli rzadko to nie warto zbytnio w nią inwestować, chyba że już nie mamy co robić w ogrodzie

U mnie choina rośnie wolno, ale pytanie jak zachowuje się cięta? U ciebie jako żywopłocik będzie musiała być cięta systematycznie. Koniecznie poszukaj porad.
Podoba mi się wizja jednego drzewa na środku, które Ania namalowała. Cudownie nadaje lekkości mocnej w sumie konstrukcji garażu. Nie wiem jak wygląda krajobraz za garażem, ale jeśli dodatkowo drzewo dałoby przesłonięcie niechcianego widoku to tym bardziej jest to opcja na plus. Pasuje bardzo aby po kratkach coś się pięło w górę. Od drzewa po bokach miękkie linie aby żywopłot nabrał lekkości. U ciebie bardziej widzę lekki busz niż mocne szpalery. Fajna ta inspiracja na tle deskowanej ściany, szkoda że nie jest to wystawa południowa.

Super też, że wrzuciłaś linki z inspiracjami doorenbosów. Może i ja zrobię między nimi ścieżkę? W sumie większość rabat mam taką do podziwiania - czyli podchodzisz i patrzysz. Brakuje mi namacalności niektórych kącików. Może i u mnie od strony klona uda się zrobić malutką ścieżkę... Będę dumać i podglądać twoje pomysły. Fajnie że mamy ten doorenbosowy temat, a wejścia w rabaty czynią ogród bardziej "ludzkim"

Zaintrygowałaś mnie tą książką, dawno nic o ogrodach nie czytałam. A przez te druty to w ogóle od ponad roku analfabeta ze mnie.
Zmykam na rower, eMuś wzywa

Iwonko, dziękuję za słowa uznania metamorfozy garażowej. Wiem, że było warto mimo oporu wszystkich domowników... Siedząc wczoraj nad jeziorem wymyśliłam, że jeszcze wymienię drzwi, dwie pary na drewniane takie a'la stodoła coś w tym stylu :

Miałam odnawiać stare drzwi ale tam nie ma czego ratować...drewno rozlecialo się i jest totalnie spróchniałe.

Co do choin rzeczywiście ich ażurowy pokrój jest wyjątkowy i aż szkoda go likwidować mocnym cięciem. Może właśnie przed choinami warto by było coś lekkiego jak ażurowe drzewo. - klon palmowy, trawy a po kominie pnącza powojniki (tam po tych kartkach one będą wędrować). Nie mam nic do zasloniecia za garażem więc drzewo może być niskie a garaż ma ok. 3 m wysokości.

Zgadzam się z koncepcją patrzenia na ogród kadrami, to znacznie ułatwia planowanie, dlatego robię sporo zdjęć i potem je oglądając wpadam na rozmaite pomysły co jeszcze zmienić, udoskonalić etc.

Iwonko, ścieżka między Doorenbosami to dobry pomysł, właśnie ta chęć obcowania z każdą rośliną zmotywowala mnie do zrobienia wielkiej i szerokiej na 8 m rabaty z trzema pasami nasadzeń, każdy o zupełnie innym charakterzed różanki z miskantami ML, sesleriami i naparstnicami poprzez lasek Doorenbosowy z łąka kwietną aż do spokojnej kwaśnej rabaty z rodkami, hortkami i sosenkami Misz masz ale to mój ukochany misz masz

Wariatką to ja jestem totalną.... w wielu dziedzinach życia

Powiem Ci, że ja mam fale książkowe, są miesiące że nic nie czytam, jakoś bez weny jestem a potem przez kilka miesięcy chłonę dziesiątki książek. Biblioteka już się ugina i musimy z eMem zaprojektować coś nowego na książki. Sporą prawdziwą bibliotekę.
Druty to extra sprawa, kiedyś próbowałam ale jednak nie załapałam tej pasji.

Buziaki, udanego rowerowania!

Pozdrawiam z pięknej wielkopolskiej miejscowości z klimatyczną knajpką.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 12:43, 25 sie 2019

Do góry
Dawno zdjęć nie było
Blaski i cienie nowego życia 12:25, 25 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Cynie śliczne. Z roku na rok coraz bardziej mi się podobają
Hortensje no to wiadomo Królowe teraz.
Jak będziesz miała chwilę wpadnij do mnie - pokazałam jak rosną trawki od Ciebie i werbenka Wszystko się przyjęło fajnie i rośnie.

Wszystko Ci napisałam to tu się nie będę powtarzać
Mogę Ci pokazać moją niższą szałwię która dopiero w drugim kwitnieniu istnieje i zimuje bo Twoją widziałam

Ogród do odnowy 12:19, 25 sie 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Praying Hands dla Joasi, już przekwitły

Dziękuję Gosiu.
Bardzo, bardzo mi się podobają i dokładnie o tę odmianę mi chodzi
Tak jak rozmawiałyśmy 3 szt.
Miłej niedzieli
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:18, 25 sie 2019

Do góry
Kasiu, taką prośbę mam: jak znajdziesz chwilkę czasu, napisz mi proszę coś o dereniu compressa, bo strrrrrasznie mi wlazł w głowę - głównie ile sobie mierzy wzrostu, ile ma lat, i jak się przebarwia. No, potrzebuję materiału do przemyśleń .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies