Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:09, 09 sie 2019

Do góry
Basiu Halinko

Mariola dobrze, ze ja mam tak blisko ale za kazdym razem przepadam.Wyczytalam wlasnie na ich stronie, ze maja ponad 400 roznych odmian. No zwariowac idzie
tu do poczytania i poogladania ich strona
http://www.historische-hortensien.de/

a u mnie w ogrodzie wlasnie kwitna budleje

ta biala wyhodowalam sama(Irena pamietasz )

i ta tez z patykow

te malenkie kwiatuszki na skalniakukwitna juz od czerwca sliczne sa zapomnialam jak sie ta roslina nazywa ale mam gdzies zapisane.

Przerwa na kawę... 08:51, 09 sie 2019

Do góry
Dumam

A tymczasem Iwonka prosiła o zdjęcia żurawki glitter:

zbliżenie na kolor liści

tutaj można porównać jej wielkość w stosunku do żurawki krwistej (rośnie przed nią)

ogólnie jest trochę większa niż inne moje żurawki,
wielką zaletą jest to, że kwiaty się nie pokładają, co mnie irytuje w ż. krwistej.
no i oczywiście: kwitnie już dwa miesiące
Ogród Małej Mi 2017 08:38, 09 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Muszę lecieć bo już koniec przerwy... Jeszcze front którego nikt nie sfotografował

Fajne masz te kwietniki, a Twój froncik uwielbiam
Cieszę się, że się układa z pracą
Wzgórze chaosu 08:20, 09 sie 2019

Do góry
Pozostając w temacie bieli i niebieskości wrzucam jeszcze wiosenne zdjęcia białej wisterii, której kolor okazał się fantastyczną pomyłką No piękna jest... Aniołek cały zeszły sezon leżał w cieniu wśród mchu i już powoli zaczynał nabierać patyny... Niestety mój kochany mąż zatroszczył się o niego i schował przed zimą na strych, aby nic mu się nie stało. Bardzo szlachetny czyn, ale anioł aż świeci po oczach na tej kamiennej ścianie W sumie to aniołek więc powinien być biały i świecić swoją anielskością

Pod wisterią zadomowiła się runianka od Anitki, już mam prawie dywanik. Na środku kamiennej podłogi - wiem, wiem nie poprawiona jeszcze zagościły zioła, co mnie cieszy bardziej niż miejsce na grill czy ognisko
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 08:19, 09 sie 2019

Do góry
tomekb napisał(a)
Może źle szukam, ale brakuje mi informacji jak np przyciąć taką czereśnię kolumnową, czy dobrze rozumiem że jak jakieś pędy odskoczą w bok bardziej od innych to je ciąć ?
Przykład

Czereśnia owocuje na pędach 2-3 letnich więc za bardzo się nie spiesz z tym cięciem, bo nie będziesz miał owoców.

Podaj informację co z tą formą kolumnową?
Wzgórze chaosu 08:01, 09 sie 2019

Do góry
Mało piszę i dokumentuję bo mam lenia Ale na szczęście tylko na forum. W ogrodzie działam z małymi przerwami spowodowanymi suszą i wyjazdem. Sierpień nas wreszcie rozpieszcza opadami, więc w końcu mogę kopać w mojej glinie jak to mówi Abiko: glinie marki glina Efekty kopania wkrótce pokażę, ponieważ jak to u mnie przy robocie niestety zdjęć mało.
Ale wrzucę chociaż dokumentację co kwitło, bo w sumie takich zdjęć w tym roku mało, pomijając fotki od moich kochanych gości Chociaż im czasami podoba się to, czego ja wcale u siebie nie widzę Ale to dobrze, bo przynajmniej wy też możecie zobaczyć coś innego niż te same kadry

Na początek nowy kadr, mój ukochany zakątek - brzozowy. Kocham biel tych cieniutkich pniaczków a to co w końcu im w nogi dałam cieszy bardzo Jest tam kocimiętka w ilościach hurtowych, biały przetacznik, miskant ML i hortensje. Nie ma jukki, stipy, jeżówki - nie pasowały mi, chociaż do pozbycia się jukki dojrzewałam powoli. Dziś już czuję ten temat - to info dla Anitki
Bylinki królują na początku, w sierpniu duże cięcie i na prowadzenie wychyla się trawa z hortensjami. Na obwódkę zamiast kamieni pójdzie najprawdopodobniej brunnera Alexander, która konkuruje o to miejsce z bodziszkiem. Niestety na razie nie znalazłam wystarczająco dużego bodziszka a malutki chyba zginie w tym miejscu. I tak sobie dumam, ale bez pośpiechu. Mam wreszcie w sobie jakiś spokój, bo zrozumiałam, że ogród uczy cierpliwości. I wreszcie mam tę cierpliwość w sobie, oby tak mi zostało
Matko, daję w końcu zdjęcia, bo ileż tego wstępniaka może być

To na tyle brzozowego spamu Ale uwierzcie mój zachwyt jest ogromny i cieszę się jak dziecko. Trochę zdjęć jest pod słońce, ale o poranku, właśnie idąc w kierunku tej rabaty tak ją widzę. Całość dosłownie świeci i skrzy a dźwięk jest nie do opisania. Rój bzyków daje koncert, mnie udało się jedynie motylka sfocić, ale cudny prawda?
Ogród Małej Mi 2017 08:00, 09 sie 2019

Do góry
Perowskia dla Anabuko.
Ogród w remoncie 07:46, 09 sie 2019

Do góry
Na razie to tak wygląda

Widzicie jak różne mam śmiałki pod brzozami? . Muszę wyciepać te ciemniejsze.
Moja glebo terapia 07:45, 09 sie 2019

Do góry
kerii napisał(a)

Wszystkie twoje widoczki Jolu BARDZO mi się podobają.
Jezowki śliczne. A te co wysialas,powtórzyła cechy mateczne ?
Hortenje prześliczne. Trawy bardzo urokliwa. Podkreślają ladnie całe rabaty.
Ogród Małej Mi 2017 07:43, 09 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

ona rośnie w pośrodku róż. Marzyła mi się taka duża w duecie z różami.
A bida stoi i nie widać jej kompletnie.
Dolomit mam dodam tam. Wymieszaj z ziemią. A to teraz już zrobić ?
No kiedyś też kilka znikło jezowek.
Nie wiem co jest przyczyną.
Jak ładna roślinki i ogród to zawsze wnikliwie oglądam. Z dużą przyjemnością obejrzałam ja u ciebie

Przepraszam że tak zaniedbuję mojego jedynego gościa. Praca i wnuki zajęły cały mój czas od świtu do nocy.. teraz próbuję się pozbierać. Prace mam nienormowany więc jak przyciśnie to muszę na pełny zegar. Ale wolę to niż jej brak. Tym bardziej doceniam że do mnie zaglądasz.
Ogród oglądam tylko przez okno w kuchni.

Są odmiany perowskiej niskie i wysokie.. może masz niska i róże ja tłamszą . A może ma tam za mokro. Ogólnie warunki potrzebuję takie same jak lawenda. Może za wcześniej wiosną ścinasz. Ja przycinam jak zaczyna ruszać a robi to bardzo późno. W tym roku myślałam że z mojej starej już nic nie będzie ale się pozbierała. Dobrze że nie wyrzuciłam a już stałam nad nią z łopatą. Na zimę możesz ją trochę zakryć korą.
Jeżówki u mnie mają zimą za mokro. A latem mają za mało słońca.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 07:39, 09 sie 2019

Do góry
Margarete napisał(a)

Bardzo ładne wszystkie widoczki.
Czytam,że u ciebie Małgosiu popadalo. W koncu rośliny odzyja i trawnik bawodniony. I mnie 3 razy fajnie podlalo.
Ogród Małej Mi 2017 07:29, 09 sie 2019

Do góry
Jeżówek czar.... Wątek już idzie w zapomnienie ale dla historii zapisuję.

I inne... Chociaż królują u mnie różowe.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 07:25, 09 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
Kupiłam
2szt Fraise Melba i 2 szt Phantom. Dobry wybór?

O Fraise Melba nie słyszałam, ale wygląda jak siostra Vanilki Natomiast Phantom mam u siebie od... 3 tygodni Miały być anabelki, ale że wszędzie stacjonarnie ich brak, nagle zmieniłam koncepcję i kupiłam 3 sztuki zastępstwa. Docelowo brakuje mi jeszcze jednej, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Myślę, że to dobry wybór. Hortensjada czyli Bożenka zawsze chwaliła phantom, jako jedną z odmian która jest niezawodna. Chociaż nie ukrywam, że kusi mnie też Polar bear, mniej się przebarwia na różowo. A anabelki i tak kupię, w nowej koncepcji mam dla nich jeszcze lepszą miejscówkę, bo nieco zacienioną. Ach te koncepcje, oszaleć można

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:17, 09 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym troszkę przyszalała i powiększyła rabatki, są moim zdaniem za wąskie, przynajmniej skarpa przy tarasie, skoro skarpa to będzie taka wąska zbyt stroma i kiepskie warunki dla roślin. Powiększ ją dwukrotnie.

o kurcze nigdy nie pomyślałam o takiej koncepcji a fajnie zasłoniłaby widok z tarasu który częściowo skierowany jest niestety na dodatkowy garaż (w którym jest składzik wszystkiego od zabawek dzieci, rowerów, hulajnog, po motory i motorynki mojego męża) i troszku miejsca na mój samochód. Będę mocno myśleć
Problemy z tujami 23:34, 08 sie 2019

Do góry
Chyba żadne inne rośliny nie są w naszych ogrodach tak problematyczne, jak tuje.
Ja wdalszym ciągu nie mogę rozszyfrować co dolega moim dwóm tujom Smaragd. W całym żywopłocie (44 szt) dwie chorują, a ja nie wiem na co.
Zaczęło się w czerwcu i stan się pogarsza. Łuski zaczęły schnąć tylko w części krzewów. Z czasem mąż je wyciął trochę martwe gałązki. Wygląda to fatalnie, choć żywopłot w całości jest, moim zdaniem, ok.
Ostatnio potraktowałam je topsinem, ale bez przekonania.
Co im może dolegać?
Pary zdjęć przedstawiają tą samą tuję sprzed miesiąca i teraz

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:19, 08 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzieci mają różne charaktery Może się wnusi kiedyś doczekasz przytulaski
Ciężka sprawa, bo jesienią ma być Mały Leon, a mnie by się chciało kokardek, falbanek spineczek i innych dziewczęcych gadżetów. Ja mam 3 chłopców i następne pokolenie same chłopaki.

Tajemniczy Ogród 23:08, 08 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
No dobrze, pierwsze koty za płoty Jeżówka pod klonem. Asiu - to był strzał w dziesiątkę! Trochę ostre słońce ale nie mogłam się doczekać, żeby Wam to wrzucić Renatka prosiła mnie o szerszy kadr z klonem, to wrzucam też dla Niej ostatnie foto

I teraz pytanie - na ostatnim zdjęciu widać z lewej ostatnie hakone Aureola z wiązowej na froncie, a za klonem rosną w nóżkach graba seslerie. I mam zagwozdkę, co dać w nogi pierwszej śliwie, rośnie tam teraz runianka ale jest za niska. Myślałam albo o hakone zielonej albo o seslerii. Zastanawiam się co ładniej połączy te pomarańcze z cytryną Aureoli i malinowymi hortensjami, które rosną pod sosnami. Co myślicie?

Agata, bardzo udane połączenie No bardzo.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:07, 08 sie 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
U Ciebie Doris wszystko jest NAJ... tak jak pisały dziewczyny wyżej...Warto spacerować po Twoim ogrodzie bo ciągle jest co oglądać...Swój ogród już się opatrzył więc rozsiadam się u Ciebie, nie będę przeszkadzać, tylko cichutko posiedzę nad stawikiem... wśród obfitej zieleni i kwitnących kwiatów oraz przeuroczych dekoracji...
O jej tyle pochwał to ja nigdy nie dostałam, aż się zastanawiam czy na nie zasłużyłam. Od wielu lat nie miałam tak zielonego ogródka, nawet trawę mam zieloną. Co jakiś czas przelatują u nas deszcze, rabaty i tak podlewam. Zapraszam częściej, leżaczek oferuję.

Ogród w remoncie 23:07, 08 sie 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
Asia zmiany mnie powaliły!!!
a rondo to już w ogóle
pięknie!
a ile pracy!!
ściskam

Kami dziękuję za miłe słowa, to takie motywujące bardzo. Rondo uwielbiam
W ogródku emerytki 23:04, 08 sie 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Zabrałam ten bukiecik z siatki, tu mi lepiej pasuje.

YES, YES, YES

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies