Ala najważniejsze, że rośliny rosną a nawet rozrastają się Niebieskie donice wymiatają Możesz bluszcza podlać floro... ładnie pójdzie do góry-sprawdzone
Mszyca w ubieglym roku doprowadziła u mnie na bukach do zahamowania wzrostu. Nie obserwowałam jednak pozwijanych liści. Proponuję opryskać teraz innym środkiem ponownie.
Na razie mam zdobniczkę tylko na jednym buku, z którą walczę od ubiegłego roku. Po pierwszym oprysku apaczem trochę jej odpadlo ale jeszcze siedzi na liściach. Na tricolor, ktory miał ją w ubiegłym roku nic nie widzę, na nowych też nie ma. Jeśli pogoda pozowli opryskam zdobniczkę i opuchlaki calypso. Mam za to sporo gąsienic, które wyzerają liście, też dostana po oczach a właściwie części ssąco-gryzacej calypso.
A ja mszyce goniłam już 2 razy i dzisiaj zauważyłam, że znowu włażą, ale też zauważyłam więdnięcie młodych pędów róż samych "górek" pryskałam score i karate i myslałam, że będzie spokój a tu co znalazłam to bruzdownica pędówka, obcinałam młode pędy do zdrowego bo diablica w środku pędu wyżera i robi rurki i mazałam farbą emulsyjną w poniedziałek popryskam Mospilanem