Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W Dolinie Muminków 12:38, 02 sie 2019

Do góry
Aganiowo dla Basi
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:26, 02 sie 2019

Do góry
Violka napisał(a)
Witaj Agania, dziś dopiero trafiłam do twojego ogrodu i aż mi dech zaparło, niezwykłe miejsce stworzyłaś - urodziłaś sie z takimi zdolnościami? Nie zdążyłam jeszcze u ciebie za wiele przeczytać, obejrzałam tylko trochę zdjęć i aż czuję się onieśmielona , bo ja na razie mam pole , z którego chcę zrobić ogród i na razie intensywnie nad tym myślę
Pozdrawiam cię serdecznie i zapraszam, chociaż na razie nie ma do czego, ale jeśli bedziesz miała ochotę w czymś doradzić, to będzie mi miło

Violu witaj, trochę się aż zarumieniłam od takich miłych pochwał, te zdolności powoli
same się kształtowały, zawsze lubiłam kontakt z przyrodą
i zwierzętami domowymi, z fauną i z florą, że zawsze chciałam mieć dom
z ogrodem i życie dało mi taką szansę to ją wykorzystałam na maxa

Dziękuję i wpadaj do mnie jeśli chcesz czerpać ode mnie siły i rodzić swój zapał
będę Cię zawsze wspierać...odpisałam u Ciebie
Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:25, 02 sie 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Nie mam aktualnych zdjęć, ale zostawiam widoczek...ostatnio w końcu krajobraz
po upragnionym deszczu

Ziemia oddycha

Dopiero po ostatnich moich wędrówach wiem na jakich pagórkach masz swój azyl i widczki. Ładnie. Kraków do tej pory kojarzył mi się płasko a w oddali co widać?
Ogrodowe widoki zielone całe szczęście po tej suszy teraz już będzie z górki. Ja dziś myślałam o wrzosach do donic
W ogródku emerytki 12:12, 02 sie 2019

Do góry
W nocy spadł 10 minutowy deszcz, dobre i tyle
Na daszku z banerów zbiera się wtedy trochę wody i wróble zrobiły sobie tam kąpielisko
Stałam i z przyjemnością patrzyłam

Cis - Taxus 12:05, 02 sie 2019

Do góry
Toszka napisał(a)

Takie wiadomości cieszą bardzo

docelowo ma być taka prostokątna ścianka z cisów oddzielona drzewkiem i trawą od rzędu z tui tak aby nie było monotonnie przycinałam na wiosnę na równo, ładnie się zagęszczają i rozumiem, iż kolejne cięcie dopiero wiosną
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:03, 02 sie 2019

Do góry
Kasia morskich(nadmorskich) opowieści to raczej przy szantach i rumie lepiej słuchać

stary most pontonowy na Wyspę Sobieszewską, zastąpiony nowszym pontonowym a teraz jest pełen wypas podnoszony nówka nierdzewka

spodnie stylówa nieziemska tylko jeden krawiec w miasteczku takie szył (po zapisie do kolejki)

dwaj skrajni to my gigusie którzy za kasę wyliczoną na 2 tygodnie przeżyli 6 tygodni(chleb ze smalcem,ziemniaki ogórki i pomidory, w niedzielę jajko sadzone i śmietana do mizerii)

LeŚnicZaNka 11:58, 02 sie 2019

Do góry
Aniu anabuko ślicznie dziekuje teraz emek uklada taras
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:28, 02 sie 2019

Do góry
Kochani - muszę się pożegnać z Wami do września obowiązki zawodowe trochę dają mi w kość. Tak jak w ogrodzie - tak i w pracy za dużo sobie biorę na głowę - z tą różnicą, że praca w ogrodzie mnie cieszy, a ta zawodowa trochę mniej No ale cóż, myślę że we wrześniu będzie trochę spokojniej i ruszę do moich jesiennych ogrodowych planów. Po drodze jeszcze urlop - będę podczytywać Wasze wątki do poduchy. Tymczasem zostawiam kwiatuchy

Ogród leśny na polu 10:52, 02 sie 2019

Do góry
Violka napisał(a)

A co bym chciała na działce? Marzy mi się cienisty zakątek i oczko z kaskadą z kamienia ze strumyczkiem i małym drewnianym mosteczkiem i huśtawką drewnianą... ach, aż mi się słodko zrobiło i palenisko z kamienia, albo gril i mnóstwo zieleni i trochę słonecznego miejsca na basenik i zabawę dla wnuków.
nie mam też pomysłu jak oddzielić warzywniak od od części wypoczynkowej - teraz kończy się trawnik i zaczyna ścieżka prowadząca do warzywniaka.
To chyba tyle, nic mi wiecej do głowy nie przychodzi.

No i teraz nasze pole

Dziękuję za zaproszenie do Ciebie Violu...jak sobie tak czytam teraz Twoje słowa, to takie same marzenia miałam jak kupiliśmy działkę i to był dziki zapuszczony pustostan, wierz mi szybko będziesz miała piękny ogród jeśli masz i czujesz takiego samego bakcyla jak my tu wszyscy

Widzisz mój ogród nie wiadomo kiedy wtopił się już w krajobraz, a Ty
jesteś na drodze samych przyjemności, bo czas tworzenia, kreowania, wytyczania rabat, sadzenia jest najmilszą częścią realizacji, a kiedy widzisz jak rośliny rosną i dobrze się u Ciebie czują, to najwięcej radości sprawia nam satysfakcja, że to nasze dzieło

Uzdatnianie ziemi na pewno się opłaci...Toszka i Asia wzięły Cię pod swoje skrzydła trzymaj się ich i działaj
Ja tu wiele nie wniosę, ale kocham drzewa, trawnik u mnie środkiem ogrodu meandruje pomiędzy rabatami i oczkami wodnymi, jest i kaskada, nie widać jej, bo nakrył ją swoim parasolem wiąz Camperdownii...To jest nasza strefa relaksu. Poniżej pierwszego tarasowego oczka z usypanej skarpy znajduje się okrągły wgłębnik otulony usypaną rabatą właśnie na basen całoroczny i to jest nasze ostatnie marzenie...do tej pory był tu basen sezonowy chowany na zimę.

Strefa warzywna, szklarnia, grill i wędzarka jest za domem i tam mam szpaler derenii jadalnych.

Przed tarasem, wystawa południowa rozciąga ogród w dół naszego stoku. Od zachodu i od wschodu stworzyłam ramy ogrodu, mieszany pas zielonej ściany, gdyż nie lubię thui jako takich są wkomponowane bardzo różnorodnie, mam tylko regularny pas żywopłotu z cisa kończący ogród i od wschodu cześć żywopłotu z brabanta, który oddziela sąsiada i jest wiatrochronem dla rabaty liściastej z klonami, dereniem kwiecistym i z wiśnią Pissardii.

Napisałam Ci tu trochę o mojej ogrodowej historii, jeśli lubisz drzewa, to
nie sadź wszystkich tych szybko rosnących tzw. siewek, warto mieć w ogrodzie kilka szlachetniejszych odmian iglaków i później jak już będziesz mieć te zielone wiatrołapy to nawet o klony palmowe możesz się pokusić
Pozdrawiam, powodzenia Violu

Moja działka na Dębowym Lesie 10:39, 02 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo dziękuje i w imieniu liliowców i kadrów zdjęciowych
Moje hibiskusy syryjskie

Hibiskus na pniu to moje nowe wyzwanie dostałam siewki od Sylwi i Kasi Niespodzianki
Właśnie dziś im stanowisko szykuję. Jak długo trzeba czekać? U Ciebie pień ma już z 0.5m wysokości będziesz ciągnęła wyżej?
Mój ogrodowy pamiętnik 10:38, 02 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękny ogród.
a trawnik idealny.Nie to co mój

Powiem ci że to jest aż nie do uwierzenia, że jeszcze całkiem niedawno wyglądał tak.

Wystarczyło, że kilka razy spadł deszcz i to wcale nie w jakiś oszałamiających ilościach żeby trawnik się zazielenił. A może rozpuścił się w końcu dobrze nawóz 100-dniowy który daliśmy w czerwcu .
Ogród z czereśnią 10:32, 02 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Piękny ogród.
I śliczna fuksja.Ja mam jedna.Ale zupelnie inna
Blaski i cienie nowego życia 10:30, 02 sie 2019

Do góry
Pozbierała się jedna niska szałwia zjedzona wiosną przez ślimaki

Przetaczniki wysokie pościnałam i przesadziłam na tyły a na ich miejsce dałam bordowego rozchodnika ( oczywiście sadzonkę) i nie ma jeszcze co pokazać.

Szałwia okręgowa w donicy wysiana przeze mnie poszła w zieleninę a za nią mam małą sadzonkę przetacznika chyba najniższego płożącego. Końcem sierpnia pójdzie do gruntu. Siedzą w skrzyneczce

Przytargałam wczoraj od sąsiadów po raz drugi goryczkę granatową i przetacznika siwego bo mi się sadzonki padły.

LeŚnicZaNka 10:27, 02 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Ale masz elegacko, ślicznie , wzorowo
Blaski i cienie nowego życia 10:26, 02 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Dzięki Bogdzi i Ewci Skąpanej w Słońcu mam takie pięknotki. I jeszcze inne ale akurat wykwitły się chwilowo. Ten środkowy żółtek mój nawet się u mnie spisują
Zobacz tam do nich co mają- śliczne kolekcje

Był jeszcze taki pomarańcz pełny i cieniowany

A ten jest moim ulubieńcem

I jeszcze bordowy super, ale już nie zakwitnie w tym roku

no piękne liliowce.
Ja tez ma jeszcze sporo mlodych

Fiolet z seledynowym środkiem też piękny

Najbogaciej w tym roku kwitnie łososiowy

Mam zbyt młode liliowce więc tylko zajawki puszczam miło że zaglądasz

Mój ogrodowy pamiętnik 10:24, 02 sie 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Zdjęcia z perspektywy trawnika .

Piękny ogród.
a trawnik idealny.Nie to co mój
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:23, 02 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pięknie.
Fajne te buraki liściowe.Na drugi rok muszę się o nie postarać.
Blaski i cienie nowego życia 10:20, 02 sie 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Ula, masz „hektary”, dobrą rękę do roślin, zastanów się nad założeniem szkółki

Coraz ładniejsze zakątki pokazujesz
A ja znowu mam ochotę na niewielką zmianę nasadzeń (oczywiście tych niewielkich roślinek) i aż mnie ręka swędzi
Może dotrwam do jesieni
Pozdrówka

Nie muszę myśleć nad założeniem szkółki bo ją mam u siebie

Staram się ogarniać te "hektary" a dla Ciebie trzymam fotkę miniaturki

I powojnika

Blaski i cienie nowego życia 10:17, 02 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne liliowce

Dzięki Bogdzi i Ewci Skąpanej w Słońcu mam takie pięknotki. I jeszcze inne ale akurat wykwitły się chwilowo. Ten środkowy żółtek mój nawet się u mnie spisują
Zobacz tam do dzirwczyn co mają- śliczne kolekcje

Był jeszcze taki pomarańcz pełny i cieniowany

A ten jest moim ulubieńcem

I jeszcze bordowy super, ale już nie zakwitnie w tym roku

Fiolet z seledynowym środkiem też piękny

Najbogaciej w tym roku kwitnie łososiowy

Mam zbyt młode liliowce więc tylko zajawki puszczam miło że zaglądasz

Ogród z wilkiem zamkn. 10:13, 02 sie 2019

Do góry
Magda, to ujęcie zacytowane powyżej przez Wiole powala na kolana!!! Jak zaprojektowane przez świetnego architekta krajobrazu!
Powiedz, jakie masz wymiary tego fragmentu ogrodu, konkretnie interesują mnie te długości orientacyjne tych kolorowych linii?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies