Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogród na deweloperce. Glina, piach i wielki pies. czy to się uda ? 20:33, 22 kwi 2024

Do góry
No i rabata ostatnia, największa, najgorsza, najmniej przemyślana.
tygodnie temu postawiłam na niej dodatkowo małą szklarenke.

Na rabacie sa miskany morning light, hortensja phantom, rozplenica red head, brzozy, jakies inne ponownie przypadkowe drzewka i rosliny.

Plan ? Usunac wszystko ( c juz zaczełam robic) pod plotem posadzić grabiki na żywopłot, następnie morning light ( mam ich tyle ze zal mi się ich pozbyc, ponownie phantomy, ktore w tym roku sciełam wyzej, licząc na to ze tym razem red head ich nie przerosnie) Z drzewa chce tam tylko 5 brzozek. Ambrowiec i wierzba do przesadzenia/usuniecia.

Problem mam z rozplenica, rosliny sa ogromne, zagluszaja inne rosliny, a chetnie dorzucilabym np jeżowki. moze imperate ?

Zupełnie nie mam pojęcia jak te rabate zbudowac, ma szerokosc 250 cm wiec daje pole do popisu a jednak zupelnie nie radze sobie...

Na koncu działki, po lewej stronie powstaje palenisko, drugi taras, mam tam w donicach bambusy ktorych szczerze niecierpie. miskanty memory, ktore dla odmiany uwielbiam, po konstrukcji docelowo miała piąc się wisteria.
Wilczy ogród 20:31, 22 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pamiątkowe Madzia

Nasza Ekipa w strojach roboczych sztukowanych na ten dzień i pogodę

Ogrodowe innym razem żebyś miała na co czekać przyjemniejszego

Z tego leję normalnie -jakbyśmy się z Pegeeru wyrwały moda ogrodowa na całego ,tylko epoki nam się pomyliły

Kurczę -ryczę na samo wspomnienie wczorajszego dnia -tyle dobroci ludzkiej .....nie wiem co napisać .....
ogród na deweloperce. Glina, piach i wielki pies. czy to się uda ? 20:27, 22 kwi 2024

Do góry
Kolejna strona działki również nie zachwyca.
Jako typowy nowicjusz nasadziłam drzewek owocowych, ktore jak na ironie trzymają się dzielnie, owocują obficie ( brzoskwinie, czeresnie) ale nie sa zbyt dekoracyjne. Szkoda mi ich jednak usuwac, poniewaz te owoce stanowią wielką radość dla moich chłopaków.
Posadziłam tam lawende, perovskie, kocimietke, rozchodniki ( na zdjeciu piasek, jeszcze przed uzupełnieniem kamieniem)

Zaraz przy głownym tarasie mam taka małą rabate z trawami. nie wiedziałam jednak ze bedzie z nimi taki kłopot. Rozplenice rosną u mnie w tempie szalonym, ale wysiewaja sie równie szalenie. wiec czeka mnie w weekend wyrywanie siewek...
W moim małym ogródeczku II 20:25, 22 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kocham niezapominajki, one się ślicznie komponują ze wszystkimi kolorami i roślinami A tą roślinką z pod ławeczki jestem zachwycona, co to???
Też je uwielbiam, zakrywają całą ziemię na rabatach i masz rację z wszystkimi kwiatkami świetnie się komponują.
Te kwiatuszki pod ławką to gęsiówka pełna, wieloletnia.

ogród na deweloperce. Glina, piach i wielki pies. czy to się uda ? 20:24, 22 kwi 2024

Do góry
Bok ogrodu to sprawa trudna, sciezynka jest wąska. Wsadziłam tam miskanty i funkie, plus grujeczniki i brzozy.
W tym roku planuje duze zmiany. Wiemy juz ze tuja tu nie wytrzyma. niestety woda z pól schodzi przez działki i mimo odwodnienia na tej stronie woda lubi czasem stac. Obserwuje co mam za płotem, lipy, graby. Daja rade, wiec planuje pojsc w zywoplot grabowy. Zalezy mi na zywoploce aby moc pozbyc sie tych pasków przeplatanych, a poki co innej opcji brak.

W miejscu gdzie konczy sie taraz, poszerzyłam rabatę, posadziłam brzozy i nieco bez przemyślenia runianke, jakies inne rosliny.
Efekt ? Brzózka wielopienna zdechla w głownym pędzie, ostała się młoda odnoga.
Teraz okazało się ze środkowa brzoza po uszkodzeniach przez wichury tez nie przeżyła.
Planuje je usunąc, dać na koncową rabate a w to miejsce posadzic spore grujeczniki pendula, uzupełnić to stipa i hmm ostróżka ? werbena ?

Dalej praktycznie działka się konczy, wąski pas z variegatusami, chwilowo z drewnem, ktore zdązyłam juz usunąc, podobnie jak z poprzedniej rabaty. variegatuja planuje zastapic zywoplotem grabowy.
lada moment działka za plotem bedzie kupiona, bede musiała zatem usunac furtkę wiec poszerze rabatkę
W moim małym ogródeczku II 20:20, 22 kwi 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak niezapominajki sama nazwa wskazuje, że nie można o ich uroku zapomnieć.
Rozdałam i posadzilam wszędzie osiedle też w niezapominajkach.
Lepiej rosną w półcieniu, wtedy ich kolor jest bardzo intensywny.

Dzisiaj znowu przywiozłam siatkę sadzonek na osiedle. Posadzę w poniedziałek pod lasem niech rosną.
U mnie też jest ich bardzo dużo, ale ja je bardzo lubię i pozwalam im się wysiewać i kwitnąć na potęgę. Wczesną wiosną wyglądały kiepsko i nie liczyłam na tak obfite kwitnienie.

ogród na deweloperce. Glina, piach i wielki pies. czy to się uda ? 20:17, 22 kwi 2024

Do góry
Nastał czas na aktualizację. Mineło niemal półtorej roku. Za ogoród zabrałam się ponownie dokładnie rok temu. Jak zwykle na raty, cykle przerywane ( ahoj ADHD ! ).
Efekt ? Nadal mocno daleki od zadowalającego, w związku z czym znowu zabrałam się za rozkopywanie największej rabaty na koncu działki.
Ewidenie nie potrafię w komponowanie rabat. Dodatkowo teraz mam nadmiar roślin VS plan ktory obecnie mam w głowie.
HELP !

Przedogródek zmienił się znacząco, i tu jestem zadowolona z efektu, chociaz czeka nas wymiana tujek bo 10 sztuk zdechlo....Nie jestem ich wielka fanką ale zalezało mi aby rosliny w tym miejscu były zimozielone, a warunki mają trudne, zastoje wodne i ciągle słonce + wiatr.

z roślin postawiłam na judaszowca, ostrokrzewy karbowanolistne, hakone ( była kula cisowa ale nie zniosła ilosci wody...)

od frontu tuja, fortensja annabelle i hakonki.
po boku pieris i hakone. jakis przybłąkany perukowiec.
Był również deren kousa ale podzielił los tujek i cisa.
DO wymiany.

Anna i Ogród 2 20:09, 22 kwi 2024

Do góry
Troszkę byłam zajęta sprawami rodzinnymi więc zaległości mi się narobiło.

Przez mój ogród przeszedł przymrozek i trochę szkód narobił. Ucierpiał tulipanowiec, magnolia Susan i katalpy. Ewidentnie szło górą bo to co przy ziemi nie ruszyło.

Dziś znowu pikowałam pomidorki bo się wyciągają. Nie mogę ich wystawić na zewnątrz bo za zimno.

Wsadziłam też w końcu patyki hortensji.

To jeszcze nie wszystkie bo kubków mi zabrakło . Poszło ich 50szt.
Ciekawe czy coś mi padnie bo nadal różnie może być
April podbija las... 20:05, 22 kwi 2024

Do góry
April napisał(a)

A ja trzymam kciuki za twojego. Twoje futra też potrafią dokonywać niezaplanowanych zmian w nasadzeniach Oby jednak nasze Ice Dragony zostały tam gdzie posadziłyśmy

U mnie wczoraj deszcz
Foty przez okno

Soczystość aż bije po oczach

Ja mam jeden patent, który u mnie działa na podkopywanie roślin. Bo niestety czasami się to zdarza, tylko na jednej rabacie, zaraz przy budach. Raczej nie ruszają „starych” roślin, już dobrze ukorzenionych (podejrzewam Brutusa, ale nie złapałam go na gorącym uczynku na kopaniu, więc piszę w liczbie mnogiej), tylko lubują się w świeżej ziemi.
Wokół danej rośliny układam kamienie. Raczej większe, przeważnie już później zostają na rabacie .
Kraina spełnionych marzeń 20:03, 22 kwi 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Magdalenka nie wiem od czego zacząć przepiękna historia dębu, zwierząt od myszek polnych i kotka poczynając ,a na kretach i sowach kończac . No i oczywiście cudnego psiaka.

Ogród pięknieje z każdą chwilą widać że wkładasz mnóstwo pracy,planowania .
Bardzo mi się podoba jak wszystko masz pięknie przemyślane , dopieszczone , szklarnia i skrzynie zwalają z nóg .

A już tyle roślin ci kwitnie i zdobi jestem zakochana będę mieszkać u ciebie na wątku.)

Dziękuję. Cieszy mnie, że ogród się podoba.
Z tymi wszystkimi żyjątkami to w ogóle jest jak w jakimś zaczarowanym ogrodzie.
Jeszcze okazało się, że sąsiedzi mają kozy.

Ogród pod lasem 19:38, 22 kwi 2024

Do góry

Ogród pod lasem 19:37, 22 kwi 2024

Do góry

Ogród pod lasem 19:33, 22 kwi 2024

Do góry
Wrzucam parę fotek, choć aura nie sprzyja.

Wankuweria całkiem całkiem

Wilczy ogród 19:10, 22 kwi 2024

Do góry
Magleska napisał(a)

Zaraz wszystko wywale z mojej skarpy i narzucam kamlotów
Cudo
Lidka ma rację- najpiękniejsza skarpa
Spełnianie marzeń - ogród czas start 18:43, 22 kwi 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

No to teraz mogę to powiedzieć: a nie mówiłam?
Raptem tydzień temu miałaś trawnikowe rozterki, a dzisiaj już zielono! Super!
Dasz więcej zdjęć?

Wciąż jest mocno roboczo, ale jakiś zarys już widać
Spełnianie marzeń - ogród czas start 18:25, 22 kwi 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Widok z okna, wreszcie coś więcej niż ziemia.

No to teraz mogę to powiedzieć: a nie mówiłam?
Raptem tydzień temu miałaś trawnikowe rozterki, a dzisiaj już zielono! Super!
Dasz więcej zdjęć?
Spełnianie marzeń - ogród czas start 18:08, 22 kwi 2024

Do góry
Widok z okna, wreszcie coś więcej niż ziemia.

Malinowy zakątek 17:34, 22 kwi 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)

Trzmieliny dość wysoko szczepione, specjalnie takie szukałam

Na innej rabacie mam werbene i chciałam tu powtórzyć ale rozejrze się też za czymś innym.

Pamietaj,że werbena to przepiekny chwast-jak nie będziesz jej kontrolować to zawładnie całą rabatą
ale fakt ze śliwami będzie wygladała cudownie ( moja rabata ma 3 metry)

Wilczy ogród 17:25, 22 kwi 2024

Do góry
Magleska napisał(a)

Wczoraj auto stało więc opuściłyśmy placyk, na szczęście coś zostało dla Krasnoludka bo byłaby strata finansowa albo dziura budżetowa w małym portfelu
Glina i zielsko 17:22, 22 kwi 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Tak

Po lewej co to za drzwa? Platany?
czy inne? Zgubiłam się
A czy poszerzenie obecnych rabat wchodzi w grę ?

Ja sie upieram przy takiej opcji( tylko mogę sobie popisać he he
Zielony pas-chodnik z trawy-tak jak planowałaś 3 metry- nasepnie rabata ze śliwami i bylinami-powtórka tego co masz na rabatach pod murem ale tylko wybrane gatunki ,żeby zbytniego miszmaszu nie robić

Z basenu fajny widok bedzie i możesz sobie leżaczek na trawce postawić i wypoczywać przy sliwach magnolii i różach i innych cudach

A teraz mnie jeszcze taka myśll naszła, że w tych rabatach pod płotem dałabym tylko trawy ozdobne a w rabaty równoległe przeniosłabym byliny i róże
Jak rewolucja to rewolucja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies