Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z czereśnią 22:49, 18 lip 2019

Do góry
Miałam porobić fotki w fajnym zachodzącym słońcu, ale tak jakoś mi zeszło przy rabatach, że słońce zdążyło się schować za domy sąsiadów

Ale, żeby były jakieś kolory to chociaż trochę różnego misz-maszu
Ogród z czereśnią 22:42, 18 lip 2019

Do góry
Pozwólcie, że odnośnie tej małej rabatki wypowiem się ogólnie
Każdą wolną chwilę poświęcam na ogród teraz

Tam gdzie jest to czerwone zaznaczenie to miejsce gdzie już 15 cm pod powierzchnią biegną jakieś rury. Tędy idzie kanalizacja i coś tam jeszcze innego (mówiono mi ale jakoś nie mam głowy do takich spraw i tam posadzić nic większego nie można. Powiem szczerze, że nawet nad hostami się zastanawiam bo przecież po kilku latach to korzenie ma mocne bardzo i cięzko wykopać nawet te małe, a chodzi o to, żeby tam jednak łopatą nie machać bo łatwo o awarię

Zatem po lewej nic wysokiego nie będzie raczej. Dzisiaj po prawej stronie dosadziłam ostatnio kupioną tawułkę - podzieliłam ją na dwie mam nadzieję, że się nie obrazi. Tak więc chcę żeby kolorowe tło stanowiły właśnie tawułki. Co prawda to byliny i zimą i wczesną wiosną będzie łyso, no ale... Jeśli sobie tam poradzą to chcę żeby tam zostały.

Ula masz rację - bez przesady z różnorodnością - zgadzam się w pełni.

Ewa - nie zmierzyłam ale ta rabatka ma jakieś 80 cm na ok 3 m - tak myślę. Ziemia u nas jest... dobra niestety nie wiem czy kwaśna czy zasadowa. Jak sadzę kwasolubne to przeważnie dodam torfu i kory. Poza tym raczej wszystko dobrze rośnie. Nie jest piaszczysta, ani gliniasta. Fajna, przepuszczalna

KasiuBawario stanowisko jest półcieniste - do ok 12.30 jest tam słońce - dość mocno nie cały czas na całości. Potem już słońca nie ma wcale aż do kolejnego dnia Jest w miarę fajny jasny cień. Tawułki powinny dać radę. Nie jest tam zbyt mokro. Trzeba podlewać.

Czyli tawułki powiedzmy jako tło i główne rośliny - bergenie zostaną. Hosty chciałabym jednak wymienić na co innego, przywrotnik to zależy jak sie sprawdzi bo się boję, że trochę za ciemno dla niego.
Ogród Małej Mi 2017 22:35, 18 lip 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Czyli siać mus, bo to posiadanie przelotne jest, tak, kiedyś razem nawiedzimy Anię, Ania zaprasza więc.....

Zapraszam
Wrzuciłam u Ciebie kupę zdjęć, komentarzy, nawet udało mi się skomentować foty które wstawiam.. i nie wiem dlaczego nie wstawiło całego postu.. Zajęło mi to tak dużo czasu, że już nie miałam kiedy zrobić nowego.. a nie chce byle jak na kolanie.. i moja wena twórcza poszła w kosmos..
Razem z Twoja biżuterią ..

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:33, 18 lip 2019

Do góry
Zaciekawił mnie temat komponowania kolorów w ogrodzie i kupiłam sobie książkę
„Kolory w ogrodzie” WOLFGANGA BORCHARDTA. Fajna lektura na wakacje. Będę zapisywała ciekawe cytaty i swoje przemyślenia

Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 22:24, 18 lip 2019

Do góry
Witam,
Bardzo prosilbym forumowiczow o pomoc.
Zasadzilem choiny kanadyjskie w zeszlym roku we wrzesniu.
Pilnuje zeby byly podlewane - srednio co okolo 3 dni 6 litrow. Juz 2 razy w tym roku mialy wysypane nawoz. Niestety ostatnio zauwazylem brazowienie koncowek, tak jak to widac na zalaczonych zdjeciach. Opryskalem wtedy wszystkie choiny topsinem i odcialem zbrazowiale koncowki. Niestety, chyba w troche mniejszym stopniu ale dalej na choinach pojawiaja sie tego typu objawy. Co moge zrobic zeby temu zaradzic?

Ogród Małej Mi 2017 22:23, 18 lip 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Zachwycałam sie twoją naparstnicą a mam taką samąCzyli dobrze zapamiętałam ,ze gdzieś powinnam mieć i poszłam szukać

Twoja i moja Kurcze fajne są , muszę chyba poszukać miejsca na więcej .. ciekawe jak z rośnięciem z nasion??

A tak se wpadam z ciekawości po całym dniu babciowania i zawsze gdzie wpadnę to ciekawostki. Widzę że jesteś wolniejsza i wizyty są. Pewnie jak ja będę mieć więcej czasu to się Ty za babciowanie weźmiesz no i tak to.

A fajnie by z Ewą razem się wybrać.
No róże u Ewy i moje serce zawładnęły ale że Twoje no no.

Mam i ja tą naparstnicę i z nasion. Nasiona wysiała Viva i dostałam siewki. W 3-cim roku zakwitła czyli w tym sezonie. Miałam 5 cudownych kęp i często je pokazywałam na wiosnę bo były mega obiecujące. Została jedna i nie wiem co je zżarło ale wyglądało to jak rdza . Niemniej zbiorę nasiona i wysieję zwłaszcza że Vivie wszystkie gdzieś przepadły i pewnie czeka na nasiona.

pozdrawiam
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:23, 18 lip 2019

Do góry
Dzisiaj rano nakryłam Kosa jak wyjadał moje borówki. Zastosowałam środek zaradczy - moskitierę, która okazała się za mała na hamak. Niedługo wyjeżdżam i ptaki będą mogły częstować się resztą owoców
Swoją drogą takiej obfitości borówek się nie spodziewałam
Ogród z czereśnią 22:22, 18 lip 2019

Do góry
Kasiu bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź i za zdjęcia.
Może faktycznie warto poczekać choćby na to pierwsze kwitnienie. Chociaż nie myślałam o tym, żeby go przycinać w sensie skracania pędów tylko właśnie takiego "podkrzesania", żeby był widoczny pień. Ale nie spieszy mi się więc dam sobie jeszcze trochę czasu i poczytam więcej o dereniach.

Dla Ciebie moja fuksja, trzy lata temu uratowana z marketu, maluszek ledwo dychający Odwdzięcza się co roku

Ogród z uśmiechem 22:16, 18 lip 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Na dobranoc:

A co to za cudna róża Jolu ?
Bardzo mi się podoba.
Kiedyś będzie tu ogród 22:13, 18 lip 2019

Do góry
Dzień moralnego niepokoju.... Gdzie przebiega granica między empatią a zdrowym rozsądkiem? ....

Od kilku dni widać było delikatne oznaki buszowania jakiegoś zwierza w ogrodzie. Zjedzona nać od buraków, maleńkie ślady 'czegoś', widoczne próby dostania się do stawu (za mało wody jest). I wczoraj upolowałam sprawcę spokojnie wcinającą jabłka spod drzewa

Pełna kultura chciałoby się rzec. Niestety po dzisiejszym obchodzie obudziły się we mnie mordercze instynkty- doszczętnie zjedzona metasekwoja i jeden z cypryśników. Drugi do reanimacji. Połamane anabelki i jeżówki... Wściekłość to mało powiedziane...

A potem widzę tą pannę z językiem do ziemi , spragnioną przy oczku. I trochę jakby złość mniejsza...

I rozłożenie na łopatki....

Ogród z czereśnią 21:59, 18 lip 2019

Do góry
Zdjęcia (z telefonu) mojego Milky Way z każdej strony
Na wprost i z boku:

Z tyłu i z drugiego boku
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:44, 18 lip 2019

Do góry
jarząbkowa...

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:43, 18 lip 2019

Do góry
klonowa w drugą stronę... zachwycam się tymi jeżówkami zwykłymi, rewelacyjną robotę robią na rabacie w takiej masie...
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:41, 18 lip 2019

Do góry
klonowa...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:40, 18 lip 2019

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:39, 18 lip 2019

Do góry
cypelek...

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:37, 18 lip 2019

Do góry
tarasowa ciąg dalszy...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:36, 18 lip 2019

Do góry
Dzisiaj miałam dzień koszenia, potem zajęło mnie kiszenie ogórków. Czasu wystarczyło też na leżenie odłogiem. Miły dzień.

Idealnie się wstrzeliła ta krwawnica w przerwę w kwitnieniu szałwii.

Rondo mocno się zagęściło. Kiedy przekwitną jeżówki, kichawiec i Christa, to zaczną rozchodniki i rudbekia Goldsturm.

Mikołajek wpasował się kolorystycznie do prosa Heavy Metal, rozchodnika Mr Goodbud i krwiściągu. W pleckach ma jeżówki purpurowe i białe floksy.

tawlina jarzębolistna

kalina Compactum

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:35, 18 lip 2019

Do góry
Parę fotek wrzucę wszystko kwitnie i cieszy...
tarasowa...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies