inka74
10:23, 18 lip 2019

czyli musisz wybrać rośliny na piętro od strony tarasu wysokości ok. 100-150 cm tak aby siedząc widzieć inne widoki ale też żeby dół był nieco zasłonięty. Hotki i miskanty na tył a na przód jeżówki, rozplenice, rozchodniki - ta część z tego co pamiętam mocno słoneczna. Można też jakieś zimozielone wpleść - np. od strony tarasu strzyżony "parkanik" z cisa a dopiero za nim coś dalej. Albo w drugą stronę - na tarasie donice drewniane jako lekka zasłona dodająca intymności a pod spodem szaleństwo bylinowo-różane. Możliwości jest tak wiele, że trudno wybrać. Nie wiem ile fizycznie masz tam słońca na tarasie ale chyba dużo to oprócz górnej rolety może warto zamontować boczne przesłony, zasłony, panele, kratki, cokolwiek. U mnie taras się mocno nagrzewa mimo iż jest pod dachem i trzeba było powiesić rolety z boku. Mam też donicę z drabinką jako stała zasłona bo nie dało się normalnie usiedzieć. Tylko u mnie jest mniejsza przestrzeń więc i inaczej zagospodarowana. Musisz posiedzieć trochę na tarasie o różnych porach dnia i zobaczyć co ci przeszkadza i jakie osie widokowe chcesz zachować a co cię razi i chcesz zasłonić.