Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

inka74 10:23, 18 lip 2019

jolanka napisał(a)

Ścianka tarasu ma 50 cm wysokości. Rośliny musza mi to zasłonić i pewnie być jeszcze wyżej ale nie powinny mi zupełnie, przynajmniej na razie zasłonić widoku.
Po prawej stronie tarasu przy ścianie domu są róże i miscanty i jezówki. No i zakończone to jest miłorzębem.
Muszę jednak to dobrze rozrysować.
czyli musisz wybrać rośliny na piętro od strony tarasu wysokości ok. 100-150 cm tak aby siedząc widzieć inne widoki ale też żeby dół był nieco zasłonięty. Hotki i miskanty na tył a na przód jeżówki, rozplenice, rozchodniki - ta część z tego co pamiętam mocno słoneczna. Można też jakieś zimozielone wpleść - np. od strony tarasu strzyżony "parkanik" z cisa a dopiero za nim coś dalej. Albo w drugą stronę - na tarasie donice drewniane jako lekka zasłona dodająca intymności a pod spodem szaleństwo bylinowo-różane. Możliwości jest tak wiele, że trudno wybrać. Nie wiem ile fizycznie masz tam słońca na tarasie ale chyba dużo to oprócz górnej rolety może warto zamontować boczne przesłony, zasłony, panele, kratki, cokolwiek. U mnie taras się mocno nagrzewa mimo iż jest pod dachem i trzeba było powiesić rolety z boku. Mam też donicę z drabinką jako stała zasłona bo nie dało się normalnie usiedzieć. Tylko u mnie jest mniejsza przestrzeń więc i inaczej zagospodarowana. Musisz posiedzieć trochę na tarasie o różnych porach dnia i zobaczyć co ci przeszkadza i jakie osie widokowe chcesz zachować a co cię razi i chcesz zasłonić.
mrokasia 10:23, 18 lip 2019

Jolcia, a Ty chcesz jakoś ograniczać te klony czy będą rosły swobodnie? Do tych 10 metrów wysokości?
jolanka 21:50, 18 lip 2019

inka74 napisał(a)
czyli musisz wybrać rośliny na piętro od strony tarasu wysokości ok. 100-150 cm tak aby siedząc widzieć inne widoki ale też żeby dół był nieco zasłonięty. Hotki i miskanty na tył a na przód jeżówki, rozplenice, rozchodniki - ta część z tego co pamiętam mocno słoneczna. Można też jakieś zimozielone wpleść - np. od strony tarasu strzyżony "parkanik" z cisa a dopiero za nim coś dalej. Albo w drugą stronę - na tarasie donice drewniane jako lekka zasłona dodająca intymności a pod spodem szaleństwo bylinowo-różane. Możliwości jest tak wiele, że trudno wybrać. Nie wiem ile fizycznie masz tam słońca na tarasie ale chyba dużo to oprócz górnej rolety może warto zamontować boczne przesłony, zasłony, panele, kratki, cokolwiek. U mnie taras się mocno nagrzewa mimo iż jest pod dachem i trzeba było powiesić rolety z boku. Mam też donicę z drabinką jako stała zasłona bo nie dało się normalnie usiedzieć. Tylko u mnie jest mniejsza przestrzeń więc i inaczej zagospodarowana. Musisz posiedzieć trochę na tarasie o różnych porach dnia i zobaczyć co ci przeszkadza i jakie osie widokowe chcesz zachować a co cię razi i chcesz zasłonić.

Chyba ta pierwsza wersja do mnie bardziej przemawia Donice musiałyby się chyba same podlewać bo wysychały by non stop.
Co to rolet. Najpierw będę zawieszała tkaniny właśnie z boku, góra to trochę bardziej skomplikowane, zobaczę jak się sprawdzi taka rzymska właśnie na górze, jeśli nie to pomyślimy o czymś demontowanym na zimę.
Dzisiaj odebrałam ze sklepu belkę tkaniny na te boki, teraz szukam krawcowej albo maszyny Swoją oddałam przy przeprowadzce a teraz z byle duperelką muszę latać nie wiadomo gdzie.
Jak to zamontuję, pomyślę nad górą.
jolanka 21:52, 18 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Jolcia, a Ty chcesz jakoś ograniczać te klony czy będą rosły swobodnie? Do tych 10 metrów wysokości?

Tak naprawdę to jeszcze nie wiem Te 10 metrów to mi się nawet podoba ale nie mam pojęcia jak będą się zachowywały przy większych wiatrach. U mńie to może być problem. Jeśli tak, to będą musiały być jednak trochę niższe. Ale tylko wtedy
Margarete 22:16, 18 lip 2019

jolanka napisał(a)
Na dobranoc:

A co to za cudna róża Jolu ?
Bardzo mi się podoba.
TAR 10:02, 19 lip 2019

Przepieknie, klony super. A widok z tarasu koi nerwy. Jeszcze raz sie cofne i na spokojnie fotki poogladam
Kasia_CS 11:00, 20 lip 2019

jolanka napisał(a)

Od środka:

Na tej fotce, to w ogóle wygląda jak obraz w ramie super!!

jolanka napisał(a)
Fajny mam widok?

Powiedziałabym, że wręcz idealny
Kasiolaaa 11:19, 20 lip 2019

Jolu ja tez chcem wiedziec jaka to odmiana róży ❤
Kasya 17:45, 20 lip 2019

jolanka napisał(a)
Teraz mój tarasowy koszmarek, który powoli zamienia się w... no jeszcze nie wiem w co

Tak wyglądało sadzenie klonów po usunięciu katalpy. Nie patrzymy na taczki i inne sprzęty
Trochę mieliśmy pietra bo drzewka są jak widać dosyć wysokie a niekoniecznie jeszcze grubiutkie wiec zabezpieczanie zajęło nas sporo czasu.

Z zewnątrz:

Od środka:

Fajny mam widok?

Bardzo ładnie
A gdzie katalpa poszła ?
A klony to jakie są ?
Jola, dawno u mnie nie byłaś
jolanka 17:36, 21 lip 2019

Margarete napisał(a)

A co to za cudna róża Jolu ?
Bardzo mi się podoba.

To Lovely Rokoko. Bardzo delikatna, kwiaty nie są duże ale jest ich dużo więc robia przepiękne wrażenie.
Niestety nie pachnie. Cała seria Rokoko jest "niepachnąca" a szkoda.