Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

kasia1 07:44, 18 lip 2019

Z borówkami to nie wiadomo. Mnie borówki w tym roku pozytywnie zaskoczyły obfitym owocowaniem, są wręcz oblepione owocami. U mnie glina, na start doprawiona kwaśna ziemią (w tym sezonie wilgoci mają sporo) i stanowisko wietrzne w polu. Nawoziłam tylko raz, podlewałam może kilka razy.
Co ciekawe, sadzonki kupowałam dwa lata temu razem z moimi rodzicami, identyczne odmiany. U nich piasek, trochę wzbogacany kompostem. Rok temu, gdy moje nawet jednego kwiatka jeszcze nie miały, oni już się zajadali owocami. Myślałam nawet, że widocznie moja działka nie nadaje się pod borówki.
Ale cierpliwość się opłaciła, bo za to w tym roku, u nich owszem owoce, ale skromne, za to u mnie krzaczki się rozrosły i obficie owocuje każdy. Myślę, że chodzi o ph gleby...
Cieszę się bardzo, bo jeśli chodzi o resztę, tzn. warzywnik, to w tym roku przegrałam ze ślimakami.
Kawa 14:12, 18 lip 2019

uwielbiam...
Zakrecona 15:08, 18 lip 2019

Piękne Twoje działania Tak zgrabnie wszystko skomponowane

A o oprysku drożdżami już doczytałam
Gruszka_na_w... 20:54, 18 lip 2019

Kasiu, ziemię przygotowałam im zgodnie ze sztuka ogrodniczą. Zeszły rok był bardzo suchy ten też. Nie przepadam za roślinami specjalnej troski, a one do nich należą; wymagają codziennych porcji wilgoci. Są, bo są. Póki co.
Ze względu na suszę ślimaków w tym roku jest niewiele. W warzywniku ich nie spotkałam.

Lubię nieskomplikowane rośliny. Bardzo rozważnie wprowadzam inne.

Ścięłam w połowie pęd kwiatowy naparstnicy, a ona wypuściła nowy.

Orliki ładnie się wybarwiły.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:03, 18 lip 2019

Kawa napisał(a)
uwielbiam...

Kawciu, cmok! Miło, że zajrzałaś.
Sesja z przegorzanami w roli głównej. Teraz są najpiękniejsze.

Kiedy karczowałam żywopłot, to zostawiłam dwa buczki, bo miały ciekawy pokrój. Może uda się z nich zrobić coś ciekawego.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 18 lip 2019

Zakrecona napisał(a)
Piękne Twoje działania Tak zgrabnie wszystko skomponowane

A o oprysku drożdżami już doczytałam

Pomidory i ogórki póki co, zdrowe.
Z tą zgrabnością, to różnie bywa. Ogród się rozrasta. Tam, gdzie 7 lat temu była patelnia, teraz jest cień lub półcień. Trzeba robić korekty.

Ten miskant, prawdopodobnie Silberfeder, wsadzany był w formie jednego badylka z liściem.

Żeby mieć mniej pielenia, na początku używałam roślinnych zadarniaczy: kuklika, rogownicy, irysów, kocimiętki, przywrotnika, przetacznika, bezodmianowej rudbekii. Teraz trzeba je usuwać.

Gruszka_na_w... 21:36, 18 lip 2019

Dzisiaj miałam dzień koszenia, potem zajęło mnie kiszenie ogórków. Czasu wystarczyło też na leżenie odłogiem. Miły dzień.

Idealnie się wstrzeliła ta krwawnica w przerwę w kwitnieniu szałwii.

Rondo mocno się zagęściło. Kiedy przekwitną jeżówki, kichawiec i Christa, to zaczną rozchodniki i rudbekia Goldsturm.

Mikołajek wpasował się kolorystycznie do prosa Heavy Metal, rozchodnika Mr Goodbud i krwiściągu. W pleckach ma jeżówki purpurowe i białe floksy.

tawlina jarzębolistna

kalina Compactum

Margerytka40 21:58, 18 lip 2019

Haniu a czy Ty masz może trzmielinę compacta? Szukam informacji czy ona faktycznie dorasta tylko do 1m jak katalogi podają.
Gruszka_na_w... 22:17, 18 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)
Haniu a czy Ty masz może trzmielinę compacta? Szukam informacji czy ona faktycznie dorasta tylko do 1m jak katalogi podają.

Nie mam. Mam tylko te płożąco- stojące dwubarwne (biało- zieloną i żółto-zieloną), oskrzydloną- po 3 latach ma jakieś 70 cm i europejską.
Gruszka_na_w... 20:42, 19 lip 2019

Duszno, parno, 30 stopni. Cały dzień zbierało się na burzę, ale ostatecznie spadło parę kropli.
Podlałam warzywnik.
Karłowe pomidory- są wielopędowe i nie wymagają podkrzesywania.

Selery w gotowości do nabierania masy korzeniowej.

Jabłuszka na Oli obrodziły bardziej niż te w sadzie.

Owoce są na dwóch z trzech grusz. Zaniedbałam w tym sezonie opryski propionianem i drzewa są mocno zaatakowane przez rdzę.

Na młodziutkiej śliwie więcej jest owoców niż na tej najstarszej.

Modernizowane wnętrze rabaty na froncie. Połączyłam tam rodki z hortensjami, hosty i runiankę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies