Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogródkowy chaos u monitki 22:44, 07 sie 2014

Do góry
Mary rose na mojej liście jesiennych zakupów była. Dobrze że utwierdzasz mnie w przekonaniu dot. tego wyboru
Ogród Dominiki 22:07, 07 sie 2014

Do góry
Domi tęsknimy......
Jesli znajdziesz chwileczkę czasu pomiędzy opieką nad robaczkami napisz rposzę czy varelle uszczykujesz wiosną. Nie wiem czy mi się poczochrają , mam 3 malutkie, ktore nie są tak idealne jak moja duża kupiona od razu w rozmiarze XXL
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:05, 07 sie 2014

Do góry
Ja czekam na fotki donic!!! I nie ma to tamto!!
Wszystko posadziłam i elewację domalowalam
Ogród z łezką 22:03, 07 sie 2014

Do góry
K siu pozdrowienia dla "czekoladki"
Napisz mi oroszę na prive co to za czarodziejstwo na nornice.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:56, 07 sie 2014

Do góry
Anek u mnie nie musisz nadrabiać Nic się nie dzieje zarobiona jestem
Ogrodnik Mimo Woli cd 06:59, 07 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wyrzuciłam... mam w innym miejscu i wystarczy.
Juki są piękne, ale nie nadają sie na rabatę... ciężko coś z nimi skomponować. One mogą rosnąć same na rabacie.. wtedy są fajne, a na bylinowej rabacie są tylko utrapieniem.. Ja przynajmniej nie umiałam ich wkomponować.

Jakieś dzisiejsze migawki z ogrodu...

Widzialam ostatnio przy fajnym nowoczesnym domu rząd juk w żwirku. Rewelacyjnie to wygladało ale wkoło było ascetycznie i juki przepięknie wyeksponowane. Masz rację , nie umiałabym ich z niczym połączyć, dlatego nie odważyłam się ich posadzić na przedpłociu
Ogrodnik Mimo Woli cd 06:55, 07 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Maja odkryła u mnie kilka odmian jeżówek .. o których zapomnialam...
Najbardziej podobały się pomarańczowe... i pomarańczowa rabata, chociaż to nei jej kolory ... decyzja o wyrzuceniu juk była słuszna
Chociaż rabata nieskończona i młoda.. to dostałą swoje 5 minut w TV... i mam pomysła co dołożyć do moich "cycków" z tawułami.. by dopasować je do otoczenia bez wyrzucania... pomarańczowe róże.
Specjalistki różane..co polecacie w tym kolorze???
To się spodobało... ale i tak najbardziej chyba podobałą sie kałuża

jeżówka Secret Pride (chyba )

A tu jest ileś odmian... Lelia, Hot Lava, Harvest Moon, Green Jewel, Supreme Cantalupe (nie kwitnie jeszcze), Maui Sunshine

Tu też znalazła sie jeszcze jedna odmiana.... a ja łażąc po ogrodzie kilka zapomnianych i zrośniętych odnalazłam.. pora je wyciągnąć z zapomnienia.

Ania a moze na tę rabatę trytomy ognisto pomarańczowo-żółte? Mam same żołte - chcesz? Moje trytomy maja prawie 2 m wysokosci.

A z roż polecam żółtą golden celbration, lososiowo różową jubilee celebration lub crown princess margareta, lady Emma hamilton, lady of Shalott. Rosomanes zachwycaja sie również Grace.

Jestem taka madra bo mam swieżutki katalog roż Austina przeczytałam kilka wątków rózanych Z autopsji z czystym sumieniem polecam golden celbration (ciepla żólta).

I pomyśl o takim kolorze jak summer song lub boscobel.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 06:43, 07 sie 2014

Do góry
Sebek poczta"am o marzeniach, posażnej pannie , bieganiu po. Brukseli (u Ewy), hortkach i biofix
Czy ja dobrze pamiętam, że planujesz zmienić tę rabatę przed schodami? Dlaczego i co planujesz zrobić?

Ps.po biofix jak długo nie mozna kosić trawy?
Miejsko & sielsko 06:36, 07 sie 2014

Do góry
Ucalowalam te brzydką ze aż piekna morgę kudłatego cudny jest!!! Tak samo mówie o moim Tytusie, tak brzydki, że aż ładny

Szydełkowanie.... Ah budze sie zlana potem na samą myśl o tym :
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:57, 06 sie 2014

Do góry
Jestem wrócę w weekend
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:55, 06 sie 2014

Do góry
Zmykam malować garaż a potem mam full roboty z pracy....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:55, 06 sie 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Po tym polecanym nawozie moja żółta magnolka pierwszy raz w tym roku zakwitła drugi raz. Skąpo, bo skąpo, byle jakimi kwiatkami, na dodatek miały takie brązy gdzie nie gdzie (słoneczko przypaliło, czy co...) i szybciorem opadły nie pokazując swego piękna, ale jednak były...całe 4 sztuki

Melduję, że nie wszystkie różowe jeżówki tam wykupili, som znowu

Kindzia to jest szansa że wiosną 2015 da czadu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:54, 06 sie 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
A moja magnolia ma 3 lata, pięknie ciagnie do gory ale nie kwitnie

A nawoziłaś ją wczesną wiosną (marzec) w trakcie kwitnienia i w lipcu? Jesli kwtła obficie wiosną to nic się nie martw.
Teraz nie musi kwitnąć , ważne aby zawiązała pąki na wiosnę. Ja nawet wolę aby teraz nie kwitły i zbierały siły na wydanie dorodnych pąków pod końiec lata, ktorymi zakwitnie wiosną.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:52, 06 sie 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
A moje magnolie zaczely teraz kwitnac...

Moje też...ale to nie ten sam efekt co na łysych gałeziach wiosną , gdy szaro-buro a królowe magnoliowe wtedy opanowują ogród.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:51, 06 sie 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...Wy sypiecie nawozami a ja za tydzień oprysk roundapem na to cos co niby u mnie jest trawnikiem... ale i tak się cieszę...
...moje magnolie przesadzałam wczesną wiosną, jedna zniosła to lepiej druga gorzej ale żyją i kwitły...zobaczymy efekt dopiero za rok....

Aga pisałam moją opinię nt roundapu u Syli. Firmie najłatwiej tym załatwić... Z jakimi konsekwencjami dla oataczajacych roślin to inna sprawa... Ja po roundapie nic nie sadziłam przez 2 miesiące.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:50, 06 sie 2014

Do góry
aage napisał(a)
Marzenko melduję, że trawnik opryskany humusową papką
Masz może jeszcze jakiś sprawdzony nawóz jesienny do trawnika?

Pewnie kupue jak zwykle "Nawóz jesienny do trawników Agrecol", dzisiaj chcialam kupić w Castroamie i jeszcze nie było zadnych nawozów jesiennych...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:49, 06 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zadaj proszę to pytanie w wątku o magnolii, może będzie okazja żeby inni także odpowiedzieli Będzie też okazja do gromadzenia konkretnych wiadomości w konkretnym wątku, dla potomności i jasności oraz czytelności forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany

Magnolia nie lubi przesadzania z powodów podanych przez Marzenkę, jeśli musisz przesadzaj, ale nie za głęboko, nie lubi, nie uszkodź korzeni. ziemia lekko kwaśna, cieniutka ściółka z przekompostowanej kory sosnowej.

Masz rację Danusiu, merytoryczne uwagi dot. magnoli powinniśmy je tam wpisywać. Kopie mojego wpisu też tam dam.
Co do przesadzania ryzykowalabym wyłacznie póżną jesienia gdy zgubi liście.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:44, 06 sie 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Marzenko dziękuję ci za to że podpowiedziałaś mi żeby podciąć magnolię od dołu.
Mi zawsze podobały się takie drzewa z dołu łyse a u góry koronka.
Szczególnie ładne są takie z wieloma pniami.
Nie wiem co mi się stało że nie widziałam tego u mojej magnolii.
Trzeba ją było dawno ciachnąć.
Samej sobie jakoś nie potrafię doradzić.Potrzebuję innych do doradzenia
Dobrze że jesteś
Ja wcześniej mocno cięłam swoją magnolię.Całe gałęzie jej przycinałam bo byłaby zbyt wysoka i szeroka.Zauważyłam jednak że w zeszłym roku trochę za późno ją poprzycinałam i w tym roku kwiatków było nieco mniej.
Za to teraz właśnie widzę że moja magnolka znowu zakwita.
Ma kilka kwiatków wśród listków.Ta odmiana (Lennei) chyba tak ma bo corocznie to u niej widzę.

Basiu standardowo magnolie kwitną w sierpniu kilkoma kwiatkami a potem zawiązują pąki na przyszlą wiosne. Dlatego jesli chcesz aby obficię kwitnęła pod żadnym pozorem nie tniemy teraz gałązek.mwycielaś dolne i magnolia teraz lepiej wygląda ale już jej do przyszlej wiosny nie ruszaj
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:10, 06 sie 2014

Do góry
Więcej pytań chyba nie było?

Zdjęcia najwczesniej w weekend...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:09, 06 sie 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ja podcięłam niedawno magnolię za radą Marzenki ale tylko od dołu.
Wcześniej cięłam po kwitnieniu a teraz zostawiam "na kwiatki".

Magnoli nigdy i w ogóle nie przycinam - końców ktore mają kwitnąć. Jedyne wycinanie to gałezie od samego dołu, korzeni baaaaardzo delikatnie. Praktycznie max 1-2 gałązki na rok. Magnolie tego po prostu nie lubią i mogą oprotestować kwitnienie. Nie radzę eksperymentować. Wycięcie jakichkowliek gałęzi najlepiej lrzeprowadzać zaraz po kwitnieni. Ale zaznaczam kolejny raz, jeśli nie ma potrzeby lepiej nie ryzykować. Nie lubią też grzebania w korzeniach, bo mają szeroki i płytki system korzeniowy. Dlatego obawiam się przesadzania róż, ktore mam w ich pobliżu...no cóż ale bonica włazi mi na tarwnik muszę ją wyekspediować w inne miejsce. Zrobie to dopiero po zawiązaniu pąków przez magnolie i nie wczesniej dla róż niz w pażdzierniku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies