Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

paniprzyroda 22:47, 06 sie 2014

Nie dziwię się, że Maja zachwyciła się bylinami, wszak gościła u Królowej Bylinowej, nie bez kozery taką nazwę tu otrzymałaś
Fajnie, że wszystko się udało
lojalna_ 22:48, 06 sie 2014

Jeju tyle tutaj gwiazd telewizyjnych a wszystkie takie przemiłe i skromne
monteverde 22:54, 06 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Staram sie kupować jeżówki namacalnie w szkółkach.. u nas jest tak jedna szkółka. I ma dobre ceny bo po 11 zł.
Ale czasami kupuję w necie. Na moja rabatę z cycami posadziłabym Supreme Cantalupe..sztywna i wysoka.. świetny odcień pomarańczu... u nas jej nei ma ..szkoda

Sadzonki jeżówki sie podniosą, nawet jak liście zdechną... urosną nowe... 90% powinno przeżyć .. i mateczka twoich siewek

Aniu szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, że chcesz Supreme Cantalupe u nas jest mogliśmy Ci przywieźć
weronika77 23:15, 06 sie 2014

Aniu, że będzie ciekawie, wiedziałam, ale, że aż tak pięknie masz zestawione roślinki do zdjęć, gratuluję.
Narzekałaś, że nie wpuścisz, że wszystko przekwitło, a co zostało, pogoda dobiła, a ja tu widzę wielką encyklopedię roślin dorodnych, jeżówki to cały rozdział dla Wikipedii. Dedykacja mówiąca wszystko w kilku słowach, a Maję wszyscy znamy i kochamy, Twojego Feliksa też, Ciebie uwielbiamy.
grembosia 01:10, 07 sie 2014

Ależ się u Ciebie dzieje, podziwiam, że jesteś w stanie to wszystko ogarnąc.
Ogród prezentuje się nieskazitelnie, tylko gości zapraszac i się chwalic.
Muminek słodki jak cukierek, naszego też można schrupac.
Pozdrawiam cieplutko.
Madzenka 06:55, 07 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Maja odkryła u mnie kilka odmian jeżówek .. o których zapomnialam...
Najbardziej podobały się pomarańczowe... i pomarańczowa rabata, chociaż to nei jej kolory ... decyzja o wyrzuceniu juk była słuszna
Chociaż rabata nieskończona i młoda.. to dostałą swoje 5 minut w TV... i mam pomysła co dołożyć do moich "cycków" z tawułami.. by dopasować je do otoczenia bez wyrzucania... pomarańczowe róże.
Specjalistki różane..co polecacie w tym kolorze???
To się spodobało... ale i tak najbardziej chyba podobałą sie kałuża

jeżówka Secret Pride (chyba )

A tu jest ileś odmian... Lelia, Hot Lava, Harvest Moon, Green Jewel, Supreme Cantalupe (nie kwitnie jeszcze), Maui Sunshine

Tu też znalazła sie jeszcze jedna odmiana.... a ja łażąc po ogrodzie kilka zapomnianych i zrośniętych odnalazłam.. pora je wyciągnąć z zapomnienia.

Ania a moze na tę rabatę trytomy ognisto pomarańczowo-żółte? Mam same żołte - chcesz? Moje trytomy maja prawie 2 m wysokosci.

A z roż polecam żółtą golden celbration, lososiowo różową jubilee celebration lub crown princess margareta, lady Emma hamilton, lady of Shalott. Rosomanes zachwycaja sie również Grace.

Jestem taka madra bo mam swieżutki katalog roż Austina przeczytałam kilka wątków rózanych Z autopsji z czystym sumieniem polecam golden celbration (ciepla żólta).

I pomyśl o takim kolorze jak summer song lub boscobel.
Madzenka 06:59, 07 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Wyrzuciłam... mam w innym miejscu i wystarczy.
Juki są piękne, ale nie nadają sie na rabatę... ciężko coś z nimi skomponować. One mogą rosnąć same na rabacie.. wtedy są fajne, a na bylinowej rabacie są tylko utrapieniem.. Ja przynajmniej nie umiałam ich wkomponować.

Jakieś dzisiejsze migawki z ogrodu...

Widzialam ostatnio przy fajnym nowoczesnym domu rząd juk w żwirku. Rewelacyjnie to wygladało ale wkoło było ascetycznie i juki przepięknie wyeksponowane. Masz rację , nie umiałabym ich z niczym połączyć, dlatego nie odważyłam się ich posadzić na przedpłociu
lojalna_ 07:43, 07 sie 2014

Tyle ciepełka i radosci bije z Waszych twarzy to wszystko ten kojący widokiem ogród jak Ty to ogarniasz ~ nie wiem jak to robisz ale jest cudownie

Buziaki sle
mira 08:30, 07 sie 2014

Ja juki już nie mam - miałam w centralnym miejscu na bylinowej - to mi nie spasowało choć była wartościowa ale po zimie chyba za dużo do niej wody wleciało.
Juki ładne widziałam tylko nad morzem ciepłym jak się szło na plażę wzdłuż dojścia - były na jakby górce cały szpaler - to robiło wrażenie - a innym razem byla to nadmorska łąka z bardzo starymi jakami i miały powyginane łodygi i dopiero liście tak na wysokości metra - takie skarłowaciałe były - super - więc jak będę miała domek nad morzem to o nich pomyślę

a jeśli chodzi o Grace różę - to ja ją mam od tego kwietnia i choć to moje cudo wypatrzone w Anglii to widzę że kwiatki bardzo szybko przekiwtają a to by Ci sie chyba nie spodobało / śmieciuch straszny / ich kolor bardzo delikatny morelowy no i cudny kształt kwiatka - zwana też daliową a to już chyba lepiej co ?

pisze tak sporo bo mam czas jadę do Rzesz ale do niegorodowych ludzi więć ładuję baterie

pozdrawiam
Mala_Mi 09:30, 07 sie 2014

Mira - róże Grace obejrzałam u Ciebie. Jest piękna Wpadnij do mnie naładować bateryjki... jak już będziesz.. to .... Juki to trudny temat... też uważam, że pięknie wyglądają samotnie i w żwirku..

Jola lojalna - witaj w moim wątku.. a w kwestii Twoich świerków to też może być mszyca świerkowa... poczytaj o tym szkodniku... Ogród sie da ogarnąć jak się pracuje w nim w miarę systematycznie. innej opcji nie ma.... Moja systematyczność ciągle jest zaburzana, wiec i nie zawsze jest jak trzeba, ale kto by sie tym przejmował. Ogród jest dla mnie, a nie dla innych...
A gwiazda telewizyjna była jedna.. i w żadnym momencie nie była jak gwiazda tylko jak super kumpela, miła, inteligentna ... wszytko co powinien mieć ktoś z kim chce sie przebywać..

Madżen - z jukami mam to samo zdanie, dlatego chociaż z żalem sie ich pozbyłam.. I niestety trytomy maja podobny pokrój i też mam z nimi problem... nijak nie mogę ich skomponować, wiec tkwią na skalniaku i denerwują, ale jak zakwitną to cieszą. Listę polecanych róż przepisałam do kapownika... Trytom na rabacie tej nie chcę, bo nie mam dla nich miejsca.. i tu jest ziemia dość wredna, bo słabo urobiona, będą gniły od wilgoci. Juki rosły na wzniesieniu, które zlikwidowałam. Rabata wygląda łyso, bo tu wszytko jeszcze jest małe.. Zyska na urodzie jak urosną serby w tle i dadzą zielona ścianę.. Część rudbekii zastąpię jeżówkami

Grembosia - była już z samego rana schrupać Waszego Muminka na śniadanie..... i nie było go.... za to był bardzo dojrzały ogród... szybciutko Ci wszytko urosło

Weronika - jesteś tak miłą, że aż nie wiem co napisać... zamiast pisać zajrzę potem do twego bajkowego królestwa

Aniu Monte - Supreme Cantalupe nadaje sie na nowa rabatę i na tę co jest.. zamiast nadmiaru rudbekii... piszą, że jest sztywna i sie nei pokłada.. Może mogłaś przywieźć, ale nie miałaś i tka czasu by zajechać.. szkoda.. byłaś tak blisko... aż żal....

Mariola - ze mnie taka królowa.... jak i królestwo którym rządzi.. A czy sie udało, to się okaże

Ta kępa w tym roku o połowę mniejsza Nie mam pojęcia dlaczego... może sie już postarzała i wymaga przesadzenia..