Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pysznogłówka ogrodowa (Monarda hybrida ) 18:38, 16 lip 2019

Do góry
Odmiana Balmy Purple

Balmy Pink
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:33, 16 lip 2019

Do góry

Może nakresle jak ogólnie zasialem trawnik.
Nawiozlem ziemię z olx hummus. Na to wysypalem jakieś 40 worków torfu bo teść powiedział że to najlepsza ziemia pod trawę. Ogólnie miałem mieszane uczucia bo jak zauważyłem szybko wysycha. Pożyczyłem glebogryzarkę, równo wysialem nawóz Substral w małych ilościach a następnie przeoralem wszystko przez jakieś 3 h tak że ziemia miała luźną strukturę. Na górze rozsypalem resztę worków torfu (niby na opakowaniu ziemia pod trawnik) na grubość 1 cm po czym zwalowalem nasiona. Na ta chwilę wygląda tak jak na zdjęciach a gdzieniegdzie są nowe kiełki trawy która dosiewałem 3 tyg po dodaniu pierwszej. Po pierwszym koszeniu jakieś 8 dni temu zaczęły właśnie robić się żółte kiełki. Wczoraj kosilem drugi raz. Czy ten nawóz letni barenbrug będzie ok? Czy za mocny?

A i sialem wszystko siewnikiem na kółkach starając się żeby było równo

Na zielonej... trawce :) 18:27, 16 lip 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 18:25, 16 lip 2019

Do góry
Taras w tym roku w bieli

Na zielonej... trawce :) 18:23, 16 lip 2019

Do góry
Limki już za chwilę

Na zielonej... trawce :) 18:22, 16 lip 2019

Do góry
Kulki

Na zielonej... trawce :) 18:18, 16 lip 2019

Do góry
Lawenda także daje popis

Mój ogrodowy pamiętnik 18:18, 16 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Glowing Dream - wiadomo .

Agata, jaka wysokość ma u Ciebie tą jeżówka??
Na zielonej... trawce :) 18:16, 16 lip 2019

Do góry
Tak już są w pełnym rozkwicie, choc szczerze wole jej w limonkowej odsłonie, za jakiś miesiąc takie będą

Mój ogrodowy pamiętnik 17:58, 16 lip 2019

Do góry
jolka napisał(a)
Ale się naoglądałam jeżówek Piękne je masz..
I rutewka mi się podoba, znam ją tylko z ogrodowiskowych fotek.
Jak gdzieś spotkam to sobie kupię

Dzisiaj usiłowałam zrobić zdjęcie fioletowej rutewki ale komórką to bez szans .
Totalna porażka .

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:55, 16 lip 2019

Do góry
Fuksja napisał(a)
Witam, co za roślinka ta niebieska.

Salvia verticillata 'Purple Rain'.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:36, 16 lip 2019

Do góry
Z róż jeszcze larissa przed cieciem. Póki co dosyć ładnie tłoczy

A poniżej w trawach szykują się lilie U mnie to jest raczej nowość, ale wynalazłam im zakątek odpowiedni i mam zamiar zaliliować się w tym miejscu mocniej O ile oczywiście będzie się nam współpraca układać
Ale lilie chyba nie są jakieś problemowe, więc może damy radę

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:33, 16 lip 2019

Do góry
no zobaczymy na przyszly rok co pokaze

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:32, 16 lip 2019

Do góry
Kochani. Oto moja pięta Achillesa czym obsadzic o wódki tej rabaty. Chcę wymienić świerk na buk czerwony pendula i myślałam o miniaturowej róży na wykończenie. Czy to dobry pomysł? To miejsce eksponowa chciałabym żeby było reprezentacyjne. Wszelkie sugestie mile widziane

Stanowisko slonce/polcien

Ogród wśród pól i wiatrów 17:32, 16 lip 2019

Do góry
A ja dziś cięcia c.d. Lawendę ciachnęłam pod larissą, bardzo mocno. Na wiosnę oszczędzałam, ale teraz ciachnęłam naprawdę ostro. Tak więc nie wiem czy zakwitnie jeszcze w tym roku, ale może się krzaczki ładnie odbudują. Zobaczmy. Poza tym meidiland pod brzozą ciachnęłam, luźniej się zrobiło.

Bonica ścięta jakoś dziwnie wygląda, nie mogę się przyzwyczaić do braku krzoczorów
Ale liczę na powtórkę kwitnienia we wrześniu.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:26, 16 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No wlaśnie takie urocze, że nawet chciałam je kupić w tym roku. I co? Kupiłam jeżowki . Niereformowalna jestem. Ale potwierdzam że floksy są bardzo ładne.

Widziałam Twoje jeżówki - piękne masz!!! U mnie eM kocha jeżówki, a jako że wraca w niedzielę, to coś czuję, że przyszłym tygodniu mnie czeka maraton po lokalnych szkółkach w poszukiwaniu jeżówek, hehe. Nie powiem, żebym się specjalnie martwiła tą perspektywą, też lubię jeżówki

Dzisiejszą vaniklę zostawiam
Chwasty w trawniku 17:23, 16 lip 2019

Do góry
Jestem załamana, kupiliśmy trawę z rolki i firma nam założyła miesiąc temu 300 m trawnika.
Jedna trzecia to wiechlina roczna.
Już przeczytałam wszystko w wątku na ten temat.
Niewiele osób podzieliło się efektami stosowania herbicydów selektywnych.
Na taki świeżo założony trawnik mogę coś zastosować?
Chyba tylko procesowanie się ze sprzedawcą mi zostało?
Dziś trawnik wygląda jak na zdjęciu.
Rozpoznawanie traw 17:22, 16 lip 2019

Do góry
Być może to rozplenica szczecinkowata Pegasus - podobny kłos

sierpień
Mój ogrodowy pamiętnik 17:12, 16 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Pszczółka chyba się opiła nektarem .

Hehe, widzę Koleżanka też pszczółki podgląda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 16 lip 2019

Do góry
Rudka napisał(a)
Witam, obserwuję to forum od jakiegoś czasu. Marzy mi się taki piękny ogród jaki ma większość z was Na początek mam prośbę o pomoc przy projekcie rabaty. Rabata ma 0.6 na 12m. Ciągnie się pomiędzy ogrodzeniem a kostką na wjeździe. Za ogrodzeniem jest podjazd do domu sąsiada a za podjazdem dom drugiego sąsiada. Wiem, że rabata jest strasznie wąska, ale już nie da się jej poszerzyć. Chciałabym się trochę odgrodzić. Myślałam żeby wsadzić tam jakieś drzewa kolumnowe (grab, jarząb ) o jak najwęższej koronie, żeby jak najmniej przechodziły przez siatkę a pod nimi wsadzić lawendę albo trawy ozdobne. Z naszej strony rośliny mogą wchodzić na chodnik. Rabata ma wystawę południową. Poniżej zdjęcie z nabazgranymi roślinami. Co sądzicie o takim nasadzeniu? Czy drzewa na tak wąskiej rabacie to dobry pomysł? Nie mogę posadzić żadnego pnącza bo to nie moje ogrodzenie, wstawianie tam pergoli również nie wchodzi w grę.

Na końcu z prawej strony będzie wiata na drewno, myślałam żeby puścić na nią wiciokrzew.

Mam podobną rabatę,tylko,że sąsiada tuje za płotem tworzą tło.Kolumnowe drzewa jak najbardziej tu się sprawdzą,pomyśl o Amanogawie lub kulistych szczepionych wiśniach.Jednak na siatkę puściłabym trzmielinę lub bluszcz,obie rośliny są zimozielone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies