Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

sylwia_slomc... 13:11, 07 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Musiałam przetrawić trochę Twoją propozycję Nie wiem, czy pasuje mi do mojej wizji ogrodu taka pergola jako przejście. Nie to, że zupełnie odrzucam ten pomysł, bo pergole lubię, ale jakoś tak intuicyjnie mi nie bardzo pasuje Ale z drugiej strony to naprawdę fajny pomysł... Hmmm..

To bez pergoli, clematisa przenieść gdzie indziej, a tylko tuję dosadzić z drugiej strony też zrobi takie jakby przejście do drugiej części, ale mniej podkreślone......chyba, ze wcale nie leży Ci taka koncepcja to ok, Ty wiesz jak to wszystko wygląda w całóści ja tylko z fotek
TAR 13:27, 07 sie 2019

mnie sie zdaje, ze dwie kolumnowe bylyby zbyt dominujace i ciezkie dla tych lekkich rabat
mrokasia 13:43, 07 sie 2019

wg mnie też lepsze kulki
Brzozowadzie... 13:45, 07 sie 2019

No muszę przemyśleć tą pergolę...
A może rzeczywiście pójść tak - trochę połączyć nasadzenia na tych dwóch rabatach, bo narazie jest tak od czapy... Przerzucić tą jedną jeżówkę ognistą do seslerii, a na tej po lewej dosadzić tu i ówdzie ze trzy seslerie... Tylko ta ognista jeżówka będzie mi się chyba gryzła z cytrynowym klonem...

Dla przypomnienia:
Brzozowadzie... 13:47, 07 sie 2019

To już postanowione. Wysadzę tuje kórniki, a w ich miejsce dam cisową kulę. Tam są dwa kórniki - pozostałość po żywopłocie.
Tylko co dalej?
Brzozowadzie... 13:49, 07 sie 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

To bez pergoli, clematisa przenieść gdzie indziej, a tylko tuję dosadzić z drugiej strony też zrobi takie jakby przejście do drugiej części, ale mniej podkreślone......chyba, ze wcale nie leży Ci taka koncepcja to ok, Ty wiesz jak to wszystko wygląda w całóści ja tylko z fotek

Jednak zrezygnuję w tym miejscu z tego przejścia, ale wykorzystam go gdzie indziej - z drugiej strony warzywnika - mam tam kolejne przejście po wyrwanych porzeczkach i chciałabym to miejsce osłonić, bo z tarasu widzę sąsiada paradującego w galotach po swoim ogrodzie Tam taka pergola dałaby szybki efekt osłony. I słońca tam sporo, może róża jakaś ładna dałaby radę...
Brzozowadzie... 13:53, 07 sie 2019

A właśnie, może któraś z Was ma doświadczenie z cięciem jagody kamczackiej, mam potężne krzaczory. Bardzo chętnie cyknęłabym je w tym roku radykalnie. Czy one przeżyją po takim odmładzającym cięciu? Bo zaczynają estetycznie mi przeszkadzać
galgAsia 13:57, 07 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
No muszę przemyśleć tą pergolę...
A może rzeczywiście pójść tak - trochę połączyć nasadzenia na tych dwóch rabatach, bo narazie jest tak od czapy... Przerzucić tą jedną jeżówkę ognistą do seslerii, a na tej po lewej dosadzić tu i ówdzie ze trzy seslerie... Tylko ta ognista jeżówka będzie mi się chyba gryzła z cytrynowym klonem...

Cytryna z pomarańczą nie będą się gryzły - będzie cytrusowy gaj
Brzozowadzie... 14:01, 07 sie 2019

galgAsia napisał(a)

Cytryna z pomarańczą nie będą się gryzły - będzie cytrusowy gaj

Haha, zeby to wyszedł cytrusowy gaj, to byłoby pięknie
makadamia 14:15, 07 sie 2019

ten cytrynowy klon to jest to drzewko co widać po prawej?
Na zdjęciu on jest bardziej jasnozielony i mi się nie gryzie, ale na żywo może inaczej to wygląda.

Tak ogólnie, to ja lubię trzymać się jednej tonacji: albo ciepła, albo zimna - i nie mieszać (odwrotnie jak w kranie)

i jak patrzę na zdjęcie, to po prawej stronie widzę klona i seslerię w tym samym jasnożółtym odcieniu, do którego te pomarańczowe jeżówki mi pasują.
Nie pasuje mi natomiast ten żałobny powojnik i miskant z lekkim niebieskawym odcieniem - oba przeniosłabym na prawą stronę.

I jeszcze tak sobie myślę nad innym sposobem "uspójnienia" tego fragmentu.
Zamiast ograniczać się do jednego koloru na obu rabatach, zostawiłabym żółcie i pomarańcze na jednej, a zimne fiolety na drugiej. Dodałabym natomiast trzeci kolor - przewodni na obu rabatach.
Tylko mam problem, żeby wymyślić, jaki to mógłby być kolor
Na razie mam dwie opcje:
- dać więcej ciemnozielonych kulek po obu stronach przejścia, a ograniczyć inne zimozielone
- albo znaleźć taki odcień różu, który będzie pasował i do fioletu, i do pomarańczu; koralowy? amarantowy?

https://pl.pinterest.com/pin/285486063862279236/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862279254/