Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:16, 18 lip 2016

Do góry
Na razie w najbliższych planach jest zmiana aranżacji donicowej na stole tarasowym. Czas dopasować do elfika nowe rośliny, których jeszcze nie mam

Najprzyjemniejsze jest poszukiwanie.

Kolejne działania: docinanie topiarów, na razie pociachane jest za podjazdem w stronę śmietnika i na wprost bramy.
Muszę też uporządkować bluszcz, który włazi wszędzie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:24, 17 lip 2016

Do góry
Miałam takie głogowniki (pod Warszawą) i zmarzły. Jeśli temp. będzie zbyt niska, na pewno zmarzną. Okrywanie nic nie da. To rośliny na Holandię, w Polsce ewentualnie Wrocław, ale też pod znakiem zapytania.
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 19:48, 17 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Polecam nóż solidny, znając życie na Twojej glebie każdy się złamie, gdy będziesz podważać czyli przeginać uciętą darń. Najlepiej jak się złamie, uspawaj sobie u ślusarza wzmocnienie. Wykorzystaj nóż, a na trzonku miejsce łączenia noża z trzonkiem wzmocnij.

Bardzo dziękuję
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 18:55, 17 lip 2016

Do góry
Polecam nóż solidny, znając życie na Twojej glebie każdy się złamie, gdy będziesz podważać czyli przeginać uciętą darń. Najlepiej jak się złamie, uspawaj sobie u ślusarza wzmocnienie. Wykorzystaj nóż, a na trzonku miejsce łączenia noża z trzonkiem wzmocnij.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:27, 17 lip 2016

Do góry
Witaj Sylwio w moich progach W ogrodzie i na Ogrodowisku
Ogród - wspaniałe miejsce na relaks 16:19, 17 lip 2016

Do góry
Problem może tkwić w czymś całkiem innym, np. podniesienie się poziomu wód gruntowych, a tym samym zalanie korzeni, susza która robi spustoszenie wokół i padają np duże iglaki w miejscowościach, gdzie przejeżdżam do pracy.

Bez zdjęć niestety nic nie da się powiedzieć.
Przeglądnęłam cały watek i zauważyłam na przykładzie miłorzębu, że ewentualnie jest za głeboko posadzony. MOim zdaniem odgrzeb szyjkę korzeniową i zobacz jak wygląda kora.

Za dużo tych oprysków, oprysk an to, na tamto, przeciw opryskowi oprysk. Zahamuj tę chęć opryskiwania przeciwko wszystkiemu, a skup się na prawidłowym zapewnieniu roślino warunków siedliskowych i pielęgnacyjnych.

Podstawowe pytanie:
Czy masz szmatę pod korą?

Zrób zdjęcia. Daj je Mazanowi do rozpoznania w wątku rozpoznawanie chorób i szkodników.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:48, 17 lip 2016

Do góry
Możesz o tu
https://www.ogrodowisko.pl/users/Gardenarium

Kliknij w zielony link: Napisz wiadomość

Witaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 17 lip 2016

Do góry
Dziękuję Zdjęcia zrobiłam w miejscach zaprojektowanych przez mistrzów wiodących w projektowaniu preriowych ogrodów na świecie
Dereń biały - Cornus alba 10:56, 17 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cornus alba "Ivory Halo" -

sport odmiany "Elegantissima" - o połowę mniejszym wzroście. Zielone gałązki zimą przebarwiają się na jaskrawoczerwony kolor.

Witam Pani Danusiu
a gdzie można kupić takie piękne sadzonki derenia Ivory Halo jestem z W-wa i w sklepach ogrodniczych to rzadkość a jeśli już są to jakieś wątłe trzy patyczki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 17 lip 2016

Do góry
Dzisiaj na FB nowa publikacja o ogrodach preriowych. Artykuł niebawem wkleję u nas
Na razie dodałam sporo fotek na fb.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/?tab=album&album_id=1475499142476170

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:44, 17 lip 2016

Do góry
Ta wykładająca się zapewne kiedyś musiała dobrze przemarznąć i dlatego w środku jest tyle suchych. Są dwa wyjścia, nasypanie w środek kompostu, próchnicy kwaśnej, może coś odbije i uzupełni braki.

Drugie wyjście, wyciąć patyki a te zewnętrzne nagiąć przy pomocy obręczy lub ozdobnych podpórek. Wtedy krzew się zagęści w środku, potem jak gałazki zdrewnieją będzie można podpórki usunąć.

Niezależnie od tego kompostu/próchnicy kwaśnej można nasypać w środek.

Ale wygląda całkiem nieźle i nie widać, że ma braki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:25, 17 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hortensja drzewiasta 'Invincibelle Spirit' PINK ANNABELLE

Dziękuję i pozdrawiam .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:20, 17 lip 2016

Do góry
W dziale https://www.ogrodowisko.pl/watek/87-nasze-hortensje-urzekajace-kwiatami-przez-dlugi-okres?page=237

pokazałam wiele ciekawych odmian hortensji ogrodowych, zdjęcia robiłam na Hampton Court Flower Show w zeszłym roku i w tym roku. Pokazałam wszystkie zdjęcia hortensji, jakie miałam Odmiany są bajeczne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:18, 17 lip 2016

Do góry
Hortensja drzewiasta 'Invincibelle Spirit' PINK ANNABELLE
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:12, 17 lip 2016

Do góry
@czarnywzg

Skład podaję poprawny, tylko Ty pewnie patrzysz na inną trawkę - precyzując, to co wysiałem to trawa sportowa Barenbrug Trawnik Polski Sport.

@Gardenarium

Dziękuję za spojrzenie praktyczne, bo o takie mi właśnie chodziło. Ja tam jestem cierpliwy, zatem nie spieszy mi się z bieganiem po tym 2 tygodniowym trawniku i dosiewaniem - szkoda mi zadeptywać tak młodą trawkę.

Dla pełniejszego obrazu spójrzcie jak trawa prezentuje się z góry.

Rzut z góry na część, która nie ma widocznych prześwitów przy podziwianiu jej z dołu:

Rzut z góry na część, która ma widoczne prześwity przy podziwianiu jej z dołu:

Generalnie podejrzewam co jest tego przyczyną - tak jak pisałem w jednym z poprzednich postów, na pewnym etapie siania pojawił się na chwilę niespodziewany wiatr, który poprzemieszczał mi część nasion, nim zdążyłem je zwałować. Dodatkowo dosiałem w puste miejsca jeszcze nasiona, ale wychodzi chyba na to, że nie była to wystarczająca ilość.

Jak widać trawa ma się jeszcze gdzie zagęszczać i krzewić, mam tylko obawy czy da sobie radę z taką ilością miejsca do zagospodarowania.

Dam znać za jakiś czas.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:20, 16 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zawsze podziwiam zdjęcia z Waszego ogrodu i Wasze zaangażowanie a my z tego czerpiemy same przyjemnościte 6 lat to dużo czasu ale niech to forum istnieje w takiej formie jak najdłużej. Wielkie podziękowania
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:37, 16 lip 2016

Do góry
Hortensja 'Magical Amethyst'

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:36, 16 lip 2016

Do góry
Hortensja 'Libelle'

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:34, 16 lip 2016

Do góry
Hortensja 'Red Ace'

Hortensja 'Love You Kiss'

Hortensja 'Blueberry Cheese Cake'

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:32, 16 lip 2016

Do góry
Hortensja 'Dark Angel Purple'

Hortensja 'Cotton Candy'

Hortensja 'Kardinal'

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies