Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:13, 03 sie 2014

Do góry
eee_taam napisał(a)
czytam taki twój komentarz ale jakby oślepłam i nie widzę ani po lewej ani po prawej próbek kolorów

"Ciemne paski po prawej to kolor "dąb" po lewej to tikurilla dąb bielony (za szary) a na dole dąb bielony z mojego sobistego mieszlanika, czyli różen proporcje beli i dębu made in Madżenka & Altaxin"

jesli chodzi o drewno to w ostatnim zieleń to zycie jest ogród w którym jest malutki domek obity surowym drewnem modzewiowym, które naturalnie szarzeje bardzo mi sie to podoba bo takie obicia domów równiez pokazuje Kewin w swoich Wielkich projektach.

Chętnie zobacze co wymalowałaś bo znawcy mówia ze rośliny najciekawej wygladaja na szarym kolorze

a tak....to przyszłam powiedzieć, że i mnie dopładła ta "zaraza rózana" wybrałam 15 odmian z serii must have czekam na oferte i potwierdzenie dostepności, przeczytałam wątki Robaczka jak zobaczyłam wykaz 185 a sumarycznie jakies 350 szt to sie za głowę złapałam i myślę ze ja na 20 kilku zakończe zwłasza ze mam juz kilka szt u siebie mam.

czy u ciebie w wątku też gdzieś jest taki wykaz odmian róz które nabyłaś? bo jakoś nie spotkałam się z nim

Dawno Cię nie było oficjalnie...bo skoro zaraza różana Cię opanowala tzn że na forum bywalaś tylko incoguto jak mawia pewien znany mi generał

Nie ma co dywagować nad kolorem drewna, ja jestem taki typ , który lubi jak mu doradzaja ale decyzje podejmuję sama Skoro mi i M się podoba ten bielony (deseczki po prawej stronie od dolu) to taki będzie. Jutro zaczynam malowanie calości a M szlifuje dalej

Jedno jest pewne te kolory będą współgraly z caloscia moich wnetrz i nie będzie wreszcie dysonansu, ktory mnie męczył
Ja mam fazy kolorystyczne i nie lubie w kolorach misz masz, w przeciwienstwie do roslin. No i jeszcze jedno kolor drewna i szarości będzie dobrze sie komponowal z delikatnym róźem, purpurą i niebieskim w moim ogrodzie.
Liste róż nie ma spisaną. Obiecuję jesienią zrobic, teraz kupuje pojedyncze egzemplarze i obserwuje, jesli sie sprawdzą będe kupowac kolejne te same aby byly wieksze plamy kolorystyczne.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:05, 03 sie 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Marzenko, potrzebuję trzy buki kolumnowe . Jeszcze waham się czy w to miejsce dać purpurowe czy zielone. Na ten moment bardziej skłaniam się do czerwonych. Mysle o dawyckach. Czy możeszsz cos w tej kwestii poradzić?

Pokażesz gdzie je chcesz posadzić! Zdecydowanie preferuję purpurowe jednakże one jeśli są posadzone nlisko zielonego tła to są mało widoczne. Taki los spotkał mojego buka, ktory na tle żywoplotu grabowego calkowicie jest niewidoczny... Pieknie buki purpurowe wyglądają jako solitery. Dawyck tez latem chyba bardziej zielenieje?? Nie mam go ale marzy mi sie i z pewnością kiedyś zawita do mojego ogrodu. Pokaż gdzie chesz je posadzić i z jakim tłem mają się wkomponować
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:01, 03 sie 2014

Do góry
Skoro szefowa u mnie to myślałam , że jakieś nowe fotki som
Danusiu pokażesz swoje róże, zwłaszcza Munstead Twoja dwulatka, ciekawa jestem jak duża różnica w stosunku do mojej juniorki
Ogród wśród pól i wiatrów 13:39, 03 sie 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie wiem co to Przejrzyj ten wątek - może ktoś coś takiego wkleił - jeśli nie to wklej zdjęcia tam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4571-rozpoznawanie-drzew-i-krzewow

Hortensje masz boskie - a co do host to Madżenka dobrze radzi - całkowicie za blisko... Przesuń żurawki jakieś pół metra do przodu, ale docelowo i tak to jest za mało... Te hosty są gigantyczne po latach

Sebuś, przeglądnęłam rozpoznawanie i nic podobnego tam nie ma. Ale przynajmniej mi pomysł podsunąłeś, by w wątku tematycznym zapytać,jak się ów nabytek mój zowie Dzięki!!

Z hostami - wiem, że macie z Madżenką rację. Dodatkowo, Twoje określenie ich jako "gigantyczne", sprawiło, że wręcz się zastanawiam czy im nie znajdę w ogóle jakiegoś innego miejsca w ogrodzie. Może gdzieś w narożniku, w brzozowym zagajniku.

Co do hortensji - dzięki Na pewno jeszcze z nimi poprzynudzam

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:57, 03 sie 2014
Do góry
czytam taki twój komentarz ale jakby oślepłam i nie widzę ani po lewej ani po prawej próbek kolorów

"Ciemne paski po prawej to kolor "dąb" po lewej to tikurilla dąb bielony (za szary) a na dole dąb bielony z mojego sobistego mieszlanika, czyli różen proporcje beli i dębu made in Madżenka & Altaxin"

jesli chodzi o drewno to w ostatnim zieleń to zycie jest ogród w którym jest malutki domek obity surowym drewnem modzewiowym, które naturalnie szarzeje bardzo mi sie to podoba bo takie obicia domów równiez pokazuje Kewin w swoich Wielkich projektach.

Chętnie zobacze co wymalowałaś bo znawcy mówia ze rośliny najciekawej wygladaja na szarym kolorze

a tak....to przyszłam powiedzieć, że i mnie dopładła ta "zaraza rózana" wybrałam 15 odmian z serii must have czekam na oferte i potwierdzenie dostepności, przeczytałam wątki Robaczka jak zobaczyłam wykaz 185 a sumarycznie jakies 350 szt to sie za głowę złapałam i myślę ze ja na 20 kilku zakończe zwłasza ze mam juz kilka szt u siebie mam.

czy u ciebie w wątku też gdzieś jest taki wykaz odmian róz które nabyłaś? bo jakoś nie spotkałam się z nim
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:04, 03 sie 2014

Do góry
Dla Juzi - tło z fairy dla Munstead wood

William Szekspir postanowił zakwitnąć

Liczę na jego spektakl za rok
I długo oczekiwan (czy oczekiwany) Louis Odier

Firts Lady mimo złamania pąka przy sadzeniu postanowiła i tak zakwitnąć

I to by było na dzisiaj. Idę się poszukać na kanapach na tarasie. Bo za tydzieńt o bedzie olejowanie tarasów więc nie odpocznę, cąły tydzień malowanie garazu więc też nie odpocznę. Trzeba dzisiaj poleniuchować
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:59, 03 sie 2014

Do góry
Danusiu tojeści daje ostatnią szansę w kostrzewie.
Dzień bez munstead wood to dzień stracony. To Twoja róża w moim ogrodzie. Wybarwiłą się od upałów ciut inaczej
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:56, 03 sie 2014

Do góry
I tadam zamiast gren jewel będzie green envy - niech no tylko pokaże wszystkie kwiaty, które ma w pąkach. Jutro eksmituje liliowce a w ich miejsce pójda jeżówki. tak samo długo kiwtną a bardziej pasują do mojego ogrodu

Bedą posadzone gdzieś tu.
Ogród wśród pól i wiatrów 11:54, 03 sie 2014

Do góry
Nie wiem co to Przejrzyj ten wątek - może ktoś coś takiego wkleił - jeśli nie to wklej zdjęcia tam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4571-rozpoznawanie-drzew-i-krzewow

Hortensje masz boskie - a co do host to Madżenka dobrze radzi - całkowicie za blisko... Przesuń żurawki jakieś pół metra do przodu, ale docelowo i tak to jest za mało... Te hosty są gigantyczne po latach
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:53, 03 sie 2014

Do góry
I chyba jeżówka cheyenne spirit - Marta znając moją słaość do różu wybrała z tej mieszanki różwy, niespotykany przełamany miedzią. Idelanie się będzie komponować z brązem trawy buchanani. oceńcie sami. Za chwilę zakwitną kolejnymi kwiatkami.
Marta dzięki, jest piękna!

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:51, 03 sie 2014

Do góry
Tojeść za to ma się zrehabilitować w kostrzewie sinej. To tak przy okazji pokaże jej sąsaidkę Burgundy Icberg

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:48, 03 sie 2014

Do góry
To już dokleiłam
A teraz przymiarki Finkowych jeżówek
Skoro tojeść nie spełnia poczekiwanych nadziei w stipie będą jeżówki

Skoro ogrodowisko wykupiło w necie wszystkie southerm bell, zostały tylko po 19,90 !! To u mnie będą Finkowe raztamazz za połowę tej ceny
W rzeczywistości sa piękne purpurowe, aparat i słońce przekłąmały ich barwę
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:34, 03 sie 2014

Do góry
tak też zrobię Madżenka , wyrównam i będzie elegancko spryskam jeszcze na grzyba tylko nie wiem czym? Topsin?
bo to grzyb raczej nie starość bo ja ją w tamtym roku latem posadziłam
nawadnianie kropelkowe ją dobiło pewnie ale już wyłączyłam w jej rejonie dzięki za czujność dziewczyny! buziaki
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:31, 03 sie 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)
Madżen, jako, że u nas elewacja jest w kolorach szary-biel i cała stolarka w białym kolorze (malowana lakierobejcą Sadolin) zdecydowaliśmy się pomalować tą lakierobejcą taras, bo KONIECZNIE chciałam mieć drewniany. Masakra! Taras jest na południe i jak świeci słońce nie da się tam siedzieć. Powinien być przynajmniej szary, ale niestety w Polsce szary nie jest zbyt popularnym kolorem i nie znaleźliśmy takiej bejcy.
Dodatkowo na taras zimą spada śnieg i lakierobejca zwyczajnie jest odparzona. Taras chcemy wymienić na kompozytowy w szarym lub antracytowym kolorze.
O mieszaniu też myślałam, ale jakoś się tego boję.
Niedzielne buziaki!

Aniu taras będzie szary lub srebrno szary - czyli jak moje okna aluminiowe Chyba bym oslepła od bieli na tarasie
Natomiast drewno elweacyjne nie będzie pomarańczoe lecz dąb bielony. Dzisiaj obejrzałam w słońcu efekt wczoarjszych pób kolorstycznych i do szarego tynku, szarej srebrzystej stolarki bardzo mi się podoba to rozbielone drewno.
Poglądowo pokaże oszlifowane drewno - najlepsze byłoby własnie takie naturalne, ale bedzie ciut rozbielone.
Zaraz wkleję zdjęcia

Zdecydowanie oskrobane listwy podobają mi się do szarości bardziej niż te pomarańcze, które raniły moje oczy przez pięć lat. Podjęcliśmy decyzję, ze nie malujemy na razie elewacji na biało...wkoło ciagle się coś buduje, za dwa lata byłaby szara. Na szarej kurzu nie widać... za to drewno rozjasnimy i wreszcie bedą pasowac jasnoszare donice betonowe, które zamierzam zimą kupić
Ciemne paski po prawej to kolor "dąb" po lewej to tikurilla dąb bielony (za szary) a na dole dąb bielony z mojego sobistego mieszlanika, czyli różen proporcje beli i dębu made in Madżenka & Altaxin

Wersja mini mini 11:28, 03 sie 2014

Do góry
O słynnych korkach na A1 cały czas mówią na TV24 ....
Kupiłaś burgundy iceberg?
Rododendronowy ogród II. 10:22, 03 sie 2014

Do góry
Bożenko czy druga połowa wrzesnia to będzie dobry moment na przesadzenie rh. Muszę przesadzić goldbukett. Poniewaź jest wrażliwy na mrozy, dlatego chciałabym aby się zdązył ponownie ukorzenić do zimy. Będę przesadzać z dużą bryłą korzeniową.
Rododendronowy ogród II. 10:20, 03 sie 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Podzielę się swoimi spostrzeżeniami, może wiuni coś również podpowiem.
U mnie podobnie zachowywały się trzy różaneczniki wystawione na pełne słońce, do czasu, gdy zobaczyłem, że mała zbita torfowa bryłka z doniczki, mimo podlewania i wilgotnego torfu wokoło, jest zbyt sucha. Teraz pcham konewkę do środka rodka, aby bryłka dobrze namakała. Druga sprawa, bryły są tak małe, że za bardzo ruszał nimi wiatr, tak więc na czas ukorzeniania zamontowałem krótkie patyczki spięte tasiemką z różanecznikami, to ważne - nie tylko przy sadzeniu różaneczników, ale i innych roślin - aby na ten czas roślina stała w miarę sztywno. Różanecznik chwyta się ze świeżym torfem bardzo drobniutkimi korzeniami, włośnikami i każda ingerencja mechaniczna w tym miejscu niszczy je.
Miedzian czy Fastak na pewno mu nie zaszkodziły, tym drugim nawet je pryskałem.
Kilka różaneczników posadziłem na lekkich torfowych wypiętrzeniach, glebę mam zbyt zbitą i w przeciwnym razie przy każdej ulewie stała by tam woda, czego one nie znoszą. Teraz leje konewkę i woda znika jak w gąbce, gleba robi się przyjemnie wilgotna.

Bogdziu, rozpisałem się u Ciebie, ale jak świeżo upieczony hodowca różaneczników i twój uczeń, czuję takową potrzebę Miłego dnia

U mnie z powodu bryły torfowej po dwóch latach usechl różanecznik, niby wkolo mokro ale w ugromne upały i zbita bryła torfowa nie nasiakala woda. Teraz wiem dlaczego trzeba praktycznie rozrywać korzenie rh przy sadzeniu ...
Ogród wśród pól i wiatrów 10:17, 03 sie 2014

Do góry
jolka napisał(a)
Wiele nie, ale zawsze coś ) Przed tujami wsadziłam ogromną hostę, którą wcześniej podzieliłam na 3 części. W proponowanych przez Danusię zestawieniach jest taka żółta wysoka hosta, podsadzona czerwonymi żurawkami. Miałam i hostę i żurawki, mam nadzieję że będzie im razem dobrze. Przepraszam za estetykę (czytaj: bajzlownię), ta część ogrodu jest dopiero w powijakach, ale zależy mi na tym, by się roślinki do zimy ukorzeniły. "Dopieszczać" będę za rok. Z tyłu są jeszcze naparstnice, zostawiam je by się wysiały, ale docelowo stąd oczywiście wylatują.

Nie chcę cię martwić ale tę hostę za blisko innych roslin posadziłaś. W tym roku jeszcze nie będzie strasznie ale za rok zcznie włazić na tuje a żurawek nie będzie widać. Hosty mocno się rozrastają a jesli to jest s&s to potwór , który potrzebuje mnóstwo miejsca. Dla przecietnej hosty (nie miniaturowej) potrzebne jest kolo o średnicy 1 m. Miniturowym wystraczy 20-30 cm a średnim 50-60. Nie zdjemy sobie jednka sprawy z tego, że wiekszość host to jednka doclowo wielkie rośliny,. Zimą w tym miejscu jest jednak pusto
Ponieważ to młoda rabata to teraz niech cię cieszy ale radzę wiosną zrobić dla niej więcej miejsca.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:13, 03 sie 2014

Do góry
Sebek odpocznij trochę!!
Początki w Kruklandii 10:12, 03 sie 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No widzisz...a mi chyba jednak bardziej Bonica się podoba. Chyba muszę na żywo obczaić, bo ze zdjęć to też tak nie chcę wybierać...

Albo zaszaleję i na tej rabacie dam The Fairy i dorzucę im kulek na kiju...a Bonicę lub Larisskę sobie dokupię w inne miejsce

To zacznij od lariski z kulkami Bonica wbrew pozorom potrzebuje sporo miejsca. Wieczorem pokaże. Ci fotki porównawcze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies