Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 12:42, 19 cze 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

]

A to nowość: róża jak Mozart, w takim kolorze jak na zdjęciu i ma na imię 'Konrad' (czy Kondzio wie o istnieniu takiej róży?)

Dziekuje Ogromnie lubie Twoj ogrod!
Nowa roza ma wyjatkowy kolor. Co do roz, to ja teraz posadzilam i juz wiem, ze mam za duzo, ale z drugiej, bez roz to nie w moim ogrodzie. Mary Rose masz juz duza, nie moge sie doczekac, az moja dorosnie, chociaz przyznam, ze jakos niedoszacowalam jej wielkosc docelowa.
Slaz u mnie tez sie wysiewa, kwitnie roznie, czasem w tym samym roku, czasem w pozniejszym, jesli w pozniejszym, jest znacznei wiekszy. Ale ograniczam jego ilosc, w tym roku mam tylko jeden, przy kompostowniku, bo choruja na rdze, malwy tez, ostala sie jedna, i tych juz wiecej nie bedzie.
Podmiejski ogródek 12:35, 19 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Widziałam

Dziewczyny, w ogródku pojawił się nowy mieszkaniec:

Szukalam jakiegos zwierzaka.
Doczytalam pozniej, ze to laweczka, ha ha. Wyglada jakby tam byla od zawsze. Mam nadzieje, ze nie bedzie jej przykro, ze ja uznano za dobry, stary kawalek kraobrazu
Ogród z rzeźbą 12:33, 19 cze 2019

Do góry
Zana napisał(a)

I zaczęły tawułki na jordanowej:

Alez piekna ta Jordanowa Na mojej Jordanowej tez takie pastelowe tawułki kwitna Patrz jak mamy podobnie, hi,hi

Wszystkie rabatki magiczne!
Przerwa na kawę... 12:22, 19 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Muszę jeszcze jeden widoczek i kielichowca Aphrodite zostawić bo bardzo je lubię.

Tak mnie wita moje pudełeczko po ciężkim dniu pracy

Nie chce mi się z niego wychodzić.

No i to jest powitanie jak należy! Też bym posiedziała
Mój 4 arowy azyl... 12:18, 19 cze 2019

Do góry

Chwasty w trawniku 12:14, 19 cze 2019

Do góry
Erik napisał(a)
Dzien dobry.

W dniu 20-5 zasiałem trawę. Po 1 tygodniu zaczął rosnąć, a teraz wygląda jak na poniższym obrazku. W ciągu ostatnich kilku dni widać coraz więcej różnych rodzajów trawy, można ją zobaczyć na środku obrazu. Jakiś pomysł, co to jest i czy to zniknie po koszeniu trawnika? Po drugiej stronie domu jest znacznie więcej tego chwastu. Dzisiaj dodam zdjęcie z drugiej strony.

Czy mogę już zacząć koszenie trawy lub czy jest jeszcze za wcześnie?

Pewnie trawnik już skosiles. Na drugiej fotce widać chwastnice trzeba ją wyrywać lub ew pryskać środkiem "puma" ale najpierw radzę zrobić próbę w kącie na metrze kwadratowym. Zapamiętać rozcieńczenie środka.
Chwastnica to paskudny chwast jak go kusisz to się krzewi i przy samej ziemi potrafi kwitnąć nasiona się rozsiewają i w przyszłym roku jest jest go jeszcze wiecej. Innymi nie należy się przejmować jednoroczne.
Mój 4 arowy azyl... 12:13, 19 cze 2019

Do góry
Trochę niebieskości

Ukojenie 12:10, 19 cze 2019

Do góry
Dopiero zrobilamm porzadek w tuneliku. Pomidory poszly do fryzjera a to co scielam maja za sciolke.
Poxno ale wczesniej nie bylo jak.

Po lewej same czarne, po prawej wiekszosc czerwonych.
Mój 4 arowy azyl... 12:08, 19 cze 2019

Do góry
Róże tu i tam

The Fairy Lovely

Pnące: White Cover, New Dawn i Parade

Sebastian Kneipp

Rumba

W ogródku emerytki 12:07, 19 cze 2019

Do góry
Ewo, dzięki
Z tych lilii jestem bardzo zadowolona, bo to pierwsze kwiaty posadzone w ogrodzie 10 lat temu.
Z trzech cebul zrobiło się już tyle
I róże mnie pozytywnie zaskoczyły, a to dzięki Twojej radzie przygięcia gałęzi, więc jeszcze raz dziękuję
Dzwonek chyba poszarskiego, obok trawa Purple Majesty, okropny mikrus, ale żyje i może zdoła zawiązać kolbę, nawet późnym latem.

Tak kwitną ostróżki od Bogusi, choć dwa kwiaty złamała sobotnia nawałnica

Juka Color Guard coraz ładniejsza.
Ogród wśród pól i wiatrów 11:54, 19 cze 2019

Do góry
jolka napisał(a)
Nadrabiam troszeczkę zdjęciowo Wiosna w pełni.. a więc na początek zieloności

Napatrzeć się nie mogę...masz tak ładnie i takie wyjątkowe ujęcia z widoczkiem w tle
Zacytowałam zdjątka z hostami...czy to "Patriot"?...jak tak to czas moją tak poprowadzić jak u Ciebie
Mój 4 arowy azyl... 11:40, 19 cze 2019

Do góry
Tydzień szalonych upałów skutecznie uziemił mnie w domu. Dopiero w poniedziałek zajrzałam na działkę. Mnóstwo przekwitłych kwiatów, roboty w bród! Wielki znak zapytania - kiedy zacznę ciąć cisy i bukszpany? A czas najwyższy!
Cieszy Gaura, trzyma się już trzeci, a może czwarty sezon.

Tak się jakoś samo skomponowało
Kwiaty we włosach 11:17, 19 cze 2019

Do góry

ostrogowiec i przetacznik w duecie

OMG ale piękne połączenie! Cudowne ujęcia jak zawsze!
Ogród wśród pól i wiatrów 11:16, 19 cze 2019

Do góry
jolka napisał(a)

Jak zwykle przeslicznie u ciebie. Wszystko tak pieknie kolorystycznie dopasowane.
Mariken tez juz sie grubasny zrobil a brzozy sa wyjatkowe piekne.

Przycinales je? Jesli tak, to w jakiej porze roku?
I w jakim odstepie sadzilas te brzozy?

Pszczelarnia 10:42, 19 cze 2019

Do góry
Ewo, śliczne naparstnice, tez mi zakwitły z nasion od Ciebie. I mam jeszcze naparstnicę rdzawą- ta mnie też zauroczyła, choć połowę siewek pokonały mrówki, a resztę mszyce ( kwitnie jedna, druga próbuje)
Trzmielina - Euonymus 09:27, 19 cze 2019

Do góry
Dzień dobry
Proszę o poradę. Oto moja trzmielina przeprowadzając się byłam zmuszona ja przesadzić. W nowym miejscu jest już 3 tygodnie. Czy mogę już ja ciąć? Myślicie że się przyjęła na tyle, że ciecie jej nie zaszkodzi?
Za drzwiami do ogrodu... 09:22, 19 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Obiecane zdjęcia
Z takimi atrakcjami jechałyśmy do Ani, strajk, ale jaki....

A teraz ogród Ani moim spojrzeniem pokazany, ciekawe czy i Wam się spodoba

pamietacie jak powstawały te donice?

atrakcje po drodze, atrakcje w ogrodzie.a nawet w dwoch.
No, no...bogata niedziele miałyście :0
Fajnie,ze każdy inaczej patrzy
Ogród kwiatowy 09:21, 19 cze 2019

Do góry
Augusta Luise zakwitła jako pierwsza i cały czas kwitnie. W tym roku przechodzi samą siebie.

Starlet® Rosen Melina ledwie zipie od upałów.

Mt. Shasta
Ogród leśny na polu 09:09, 19 cze 2019

Do góry
O strumyku/oczku wodnym jeszcze porozmawiamy, bo zgadzam się z Toszką
W kazdym razie - jeśli ma być cienisty, leśny zakątek z ławeczką do czytania, to trzeba go zrobić między drzewami. A jeśli mają być klimaty naturalne, to trzeba się pogodzić z liśćmi wpadającymi do wody.

Strona południowa - czyli ta z serbami - to strona z której dostajesz światło i masz najładniejszy widok. Do tego jest "najbezpieczniejsza" jeśli chodzi o zimne wiatry zimą. Z tych powodów nie sadziłabym tam szczelnych, wysokich iglaków, tylko parę drzew liściastych dla urozmaicenia i niskie nasadzenia.
Żywopłot z serbów bym zostawiła, ale jako formowany, cięty na wysokości max. 2m (zasłoni to "urocze" betonowe ogrodzenie sąsiadów).

Natomiast od strony północnej zrobiłabym szczelną osłonę - nieformowany, mieszany żywopłot.
Najwyższe piętro: przesadzić te cztery daglezje, uzupełnić świerkami serbskimi (już nie ciętymi), wymieszać z cisami/choinami kanadyjskimi (Toszka zaraz doradzi, co się lepiej sprawdzi), też ciętymi tylko kosmetycznie, potem wyższe drzewa liściaste (brzozy, klony, buki), potem niższe drzewa i krzewy.

Sosny porozrzucać w grupach po całym terenie, z naciskiem na część północną.

Tak - mniej więcej - bym to widziała:

Narysowałam tylko szkielet nasadzeń, czyli żywopłoty i duże drzewa.
Od tego powinnaś zacząć sadzenie/przesadzanie.
Kwiaty we włosach 09:03, 19 cze 2019

Do góry
goździki

jeszcze szałwie

scewola- polecam

sasanki, teraz też jeszcze zachwycają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies