Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:12, 29 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Masz rację, ja na ten pomysł wpadłam podczas prac kanalizacyjnych i było przywiezione na rabaty przed domem trochę gliniastej ziemi. Za mało, żeby był efekt.
Za altaną mocno pachnie rządek białych goździków. Wokół altany postarałam się o większość białych kwiatków z dodatkiem bladoróżowego koloru. Czekam na anabelki i lilie.

Widoki ogrodowe jak zawsze piękne.
Tym razem ujął mnie ten bukiet doniczokwy betonu i wilczomlecza.
Razem je posadzilas ?
Piwonie śliczne
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:38, 28 maj 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
U Ciebie piach, u mnie glina, jakby tak wymieszał, byłaby gleba idealna, piaszczysto-gliniasta
Masz rację, ja na ten pomysł wpadłam podczas prac kanalizacyjnych i było przywiezione na rabaty przed domem trochę gliniastej ziemi. Za mało, żeby był efekt.
Za altaną mocno pachnie rządek białych goździków. Wokół altany postarałam się o większość białych kwiatków z dodatkiem bladoróżowego koloru. Czekam na anabelki i lilie.

Liliowo i kolorowo:) 14:36, 28 maj 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

dziękuje, dużo wody potrzebują Narazie podlało, chodz dziś to gdzie wczoraj pikowałam cynie, astry to musiałam podlac, szybko na piaskach wysycha. Ale mi ślimaki szkód robią, sypie niebieskim proszkiem bo by mi ogród zjadły Coraz bardziej kolorowo bo i azalie i rodki i nawet pierwsze lilie Róze już też zaczynają.

Róża botaniczna ma piękny kolor listów i dużo pąków ma.

Co to za róża botaniczna? I ten rodek?

Elaty ładnie Ci rosną u mnie chyba mają ciężkie warunki glebowe. Muszę trocin dosypać. Ładne widoczki
Liliowo i kolorowo:) 20:34, 27 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Hakonki masz ładne, moje straszne mizeroty. Kolorowo u Ciebie od kwiatów i listeczków.

dziękuje, dużo wody potrzebują Narazie podlało, chodz dziś to gdzie wczoraj pikowałam cynie, astry to musiałam podlac, szybko na piaskach wysycha. Ale mi ślimaki szkód robią, sypie niebieskim proszkiem bo by mi ogród zjadły Coraz bardziej kolorowo bo i azalie i rodki i nawet pierwsze lilie Róze już też zaczynają.

Róża botaniczna ma piękny kolor listów i dużo pąków ma.

Mam dużo rodków, ale dużo wody potrzebują niestety, musiałam zagospodarować cieniste miejsca.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:52, 26 maj 2020

Do góry
Danusiu, skorzystałam z zaproszenia i jestem. Piękne te wiosenne kompozycje. Zachwyciłam się węzłowym ogrodem i nowymi 'rarytasikami'. Dostrzegłam pięknego kielichowca, ciemne lilie wodne, buczka... W ogrodzie widać coraz bardziej większe drzewa, które robią klimat, cudnie jest. Śliczne masz kompozycje w donicach
Spokojnie poczekam na fotki kociaków
Uściski zostawiam
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 08:17, 25 maj 2020

Do góry
Dziękuje Danusia u mnie dopiero zaczynają się kolory, grad też był tylko w centrum wsi.
Azalie w tym roku słabo, mają mało pączków, za to lilie już gonią do kwitnięcia.
To żółte to jednak chyba będzie pontyjska, bo ładnie pachnie.
Ogródkowe perypetie:) 20:37, 24 maj 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)

No i dlatego zastanawiam się nad rybkami, bo te dwa moje ancymony, coś czuję, że robiłyby tak samo, a ruszyć od oczka to chyba by się nie ruszyły...
Aguś a co masz posadzone w tym oczku, pamiętasz?, bo teraz zastanawiam się jeszcze na roślinkami do mojego oczka.... buziaczki

Monia, ale one rybek nie ruszają naprawdę.. żaden kot, nawet sąsiadów a chodzi ich tutaj.. chyba z 8 rybek nie rusza.. ale piją wodę, nie chcą w domu wolą z oczka.

Co mam.. hmm nie jestem za mocna w roślinach wodnych, może dziewczyny pomogą. Mam liliowce te żółte..dam jak chcesz
I mam osokę aloesową.. też ci dam.. bobrek, lilie, rdest, ale ten u mnie marny jak nie wiem.. i chyba tyle.. za dużo tam nie wejdzie
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:50, 24 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przykro mi, że przymrozki Was dotknęły Na pocieszenie powiem ,z ę u mnie lilie też tak załatwiło, ale jeszcze od serduszka się budzą znowu, więc może te u Was też dadzą jeszcze radę.

Sylwio pewnie że szkoda,ale mogło być gorzej i tego sie trzymajmy

Najbardziej mi szkoda rozplenic
Do raju daleko - u Ewy 12:57, 23 maj 2020

Do góry
vita napisał(a)

Dzięki Małgosik za mądre rady Gąsienice na bukszpanie najłatwiej wybiera mi się w pełnym słońcu

Ewa, szkoda pąków piwonii, zastanawiam się co to może być, niestety nic do głowy mi nie przychodzi. Jeszcze nigdy nic nie żarło mi pąków. Grzyb to owszem, atakował. Renowacja donic super. Zapisałam nazwę farby, może się przydać.

Może to jakieś gąsienice. Rzadko zaglądam pod liście. Muszę chyba zacząć.
Dziś ubiłam kilka poskrzypek - objadały mi lilie
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:24, 22 maj 2020

Do góry
Przykro mi, że przymrozki Was dotknęły Na pocieszenie powiem ,z ę u mnie lilie też tak załatwiło, ale jeszcze od serduszka się budzą znowu, więc może te u Was też dadzą jeszcze radę.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 01:39, 22 maj 2020

Do góry
Tu lilie z Gardenii i zdobyta tiarella. Nie wiem dlaczego tak ciężko je zdobyć stacjonarnie. Tylko jedna ale do rozmnożenia.

W przechowalniku też gęsto. Hosty, 2 hortensje, 2 juki, coś tam nn, hibiskus.

Wszystko jest takie soczyste. A Anabelle szczególnie się u mnie rozchodzi odłogami, co mnie bardzo cieszy, bo mogłabym ją mieć w kilku miejscach.
Do raju daleko - u Ewy 22:42, 21 maj 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Śliczne azalie u CiebieA co do lilii ja swoje też podlewam pokrzywą albo nawozem do kwitnących jak podlewam donice i rosną bez problemu

U mnie lilie słabo rosną. Jestem zdziwiona, że się rozmnożyły. Tylko takie jakieś chudziutkie są.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:46, 20 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Zimniejsze wiatry są wschodnie ja raczej nie widzę nic co by zimowało. Trzeba co roku zmieniać roślinki. Masz ogród pełen dobra, zawsze coś znajdziesz. Wiem że nawet tuje na balkonach murowanych przemarzają. Trzeba specjalne ocieplane donice robić i też nie wiem czy pomoże.

Ja miałam przez 4 lata tuje tam i zimowały donice były od srodka wyłożóne styropianem, z tym nie było problemu, zimowały orliki, lilie, tulipany clematisy do momentu skoku temperatur w lecie. Od dwóch sezonów nic nie daje rady jak upały przychodzą
Do raju daleko - u Ewy 21:08, 20 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Moje lilie nawóz dostają przy okazji podlewania innych roślin na rabacie.Albo florowit, albo gnojówkę z pokrzyw, czy dedykowane do róż albo powojników. Te co rosną koło rododendronów też nie narzekają, na ten do kwasolubów. Zauważyłam tylko , że niektóre odmiany lilii maja jakąś większą tendencję do rozmnażania, raczej nie związaną z nawożeniem.
Myślę, że najlepszy byłby dla nich nawóz do kwitnących, jeżeli chcesz je osobno podlać.Można też jakimś biohumusem. Anabuko chyba obornikiem w granulkach podsypuje lub robi z niego gnojówkę.
Buczka masz pięknego i azalijki ślicznie kwitną. Twój japoński od zawsze mi się podoba

W kwietniu podrzuciłam im trochę obornika granulowanego podczas nawożenia innych roślin. Spróbuję jeszcze z nawozem do kwitnących

Azalie aż się uśmiechają z daleka
Do raju daleko - u Ewy 20:27, 20 maj 2020

Do góry
Moje lilie nawóz dostają przy okazji podlewania innych roślin na rabacie.Albo florowit, albo gnojówkę z pokrzyw, czy dedykowane do róż albo powojników. Te co rosną koło rododendronów też nie narzekają, na ten do kwasolubów. Zauważyłam tylko , że niektóre odmiany lilii maja jakąś większą tendencję do rozmnażania, raczej nie związaną z nawożeniem.
Myślę, że najlepszy byłby dla nich nawóz do kwitnących, jeżeli chcesz je osobno podlać.Można też jakimś biohumusem. Anabuko chyba obornikiem w granulkach podsypuje lub robi z niego gnojówkę.
Buczka masz pięknego i azalijki ślicznie kwitną. Twój japoński od zawsze mi się podoba
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:28, 20 maj 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
A u mnie widziałaś jak coś zjada piwonie Co za głodomory!

Nie mam pojęcia pewnie w nocy, wkurzajace
Mi cos obzarlo lilie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:09, 20 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Poszukuję inspiracji na zagospodarowanie balkoniku na pietrze długi wąski z zachodnia wystawą pod jaskółką z dachówki ceramicznej. Wymyśliłam, że tylko lawenda i rozplenice dadzą radę w lecie jak temp od południa do wieczora blisko 50 stopni sięgają....a może nie dadzą......
Za lawendą nie przepadam, do tego nie bardzo kolorystycznie mi pasuje do drewnianej ciemnej balustrady podbitki w palisandrze i żółtej elewacji i dachówki w kolorze cegły.
Ktoś coś podpowie, jakieś inspiracje?
Balkon Emus nam remontuje, a ja myślę i nic nie wychodzi mi z tego myślenia. A to co wyszło nie bardzo mi gra.

Musi zimować na balkonie. Przerobiliśmy i jeszcze 4 lata temu się sprawdzało, orliki, irysy syberyjskie, clematisy, róże na pniu, surfinie, pelargonie, tulipany i lilie, potem doszły dwa szmaragdy. Ale przy tych temp. w ciągu ostatnich dwóch lat wszystko padło Musi wytrzymać gorąc (bo chłodniej się raczej nie zrobi, pełne nasłonecznienie od godziny 14.00 do nocy, lubić sucho.....tylko kaktusy mi przychodzą do głowy i sukulenty

Rojniki i stipa
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:07, 20 maj 2020

Do góry
Poszukuję inspiracji na zagospodarowanie balkoniku na pietrze długi wąski z zachodnia wystawą pod jaskółką z dachówki ceramicznej. Wymyśliłam, że tylko lawenda i rozplenice dadzą radę w lecie jak temp od południa do wieczora blisko 50 stopni sięgają....a może nie dadzą......
Za lawendą nie przepadam, do tego nie bardzo kolorystycznie mi pasuje do drewnianej ciemnej balustrady podbitki w palisandrze i żółtej elewacji i dachówki w kolorze cegły.
Ktoś coś podpowie, jakieś inspiracje?
Balkon Emus nam remontuje, a ja myślę i nic nie wychodzi mi z tego myślenia. A to co wyszło nie bardzo mi gra.

Musi zimować na balkonie. Przerobiliśmy i jeszcze 4 lata temu się sprawdzało, orliki, irysy syberyjskie, clematisy, róże na pniu, surfinie, pelargonie, tulipany i lilie, potem doszły dwa szmaragdy. Ale przy tych temp. w ciągu ostatnich dwóch lat wszystko padło Musi wytrzymać gorąc (bo chłodniej się raczej nie zrobi, pełne nasłonecznienie od godziny 14.00 do nocy, lubić sucho.....tylko kaktusy mi przychodzą do głowy i sukulenty
Moja bajka 21:49, 18 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie buki zmarzły,pontyjska,wisteria,magnolia,klony też trochę i lilie. Cieszę się że u Ciebie bez strat.

Widziałam Gosiu, aż serce boli. Wielka szkoda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies