Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 15:35, 16 cze 2020

galgAsia napisał(a)
No dobra, to ja w temacie pachnienia , ale tak bardziej serio: czy Asiulu wąchałaś tę kwitnącą hostę? bo ja mam bardzo poważne podejrzenia, że ona jest pachnąca, i to daleko bardziej niż gnojówki i gnojóweczki Kwiaty ma białe, takie trochę liliowate, duże niebieskozielone liście... Byłaby to hosta Amos?

Asiula szczerze mówiąc jeszcze jej nie wąchałam dzisiaj niuchnę tylko ta moja to chyba Blue Angel, chyba.. bo tą mam na pewno tylko teraz nie pamiętam gdzie ją posadziłam a wiesz one takie podobne
galgAsia 15:39, 16 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

Asiula szczerze mówiąc jeszcze jej nie wąchałam dzisiaj niuchnę tylko ta moja to chyba Blue Angel, chyba.. bo tą mam na pewno tylko teraz nie pamiętam gdzie ją posadziłam a wiesz one takie podobne
Jak nie pachnie, to pewnie Blue Angel Ale kwiaty ma takie "pachnące" Ja wszystkie takie wącham, od czasu, jak odkryłam, że one cuuudnie pachną
Nowa12 15:44, 16 cze 2020

Kasya napisał(a)
Ja się juz z jezowkami pożegnam
Ślimaki opitolily wszystko, nawet łodygi z pakami poprzegryzaly
Same plagi egipskie w tym roku u mnie

Jeżówek to by mi szkoda było bo ja je bardzo lubię. Też nie cierpię ślimaków. Na razie same domkowe a potem u mnie ruszają te gołe paskudztwa.
deszczowymaj 15:48, 16 cze 2020

galgAsia napisał(a)
Jak nie pachnie, to pewnie Blue Angel Ale kwiaty ma takie "pachnące" Ja wszystkie takie wącham, od czasu, jak odkryłam, że one cuuudnie pachną

Asik

Czy ja dobrze zrozumiałam ? bo mam chyba problemy z czytaniem ze zrozumieniem :

Jeżeli pachnie to będzie to Amos?

A jeżeli pachnie to Blue Angel ..czy jeżeli w ogóle nie pachnie to Blue Angel ?
galgAsia 15:55, 16 cze 2020

Amos pachnie, Blue Angel nie pachnie Bo liście i wielkość mają podobne.
Te pachnące hosty - mam taką w awatarze, ale bez zapachu - to pachną jak bez, lilie i jaśminowiec razem wzięte Po prostu cudo
sylwia_slomc... 18:13, 16 cze 2020

O gnojówkach dopiero co napisałam u Karoli, kto ciekawy to przeczyta Co do ślimorów to wczoraj mnie zszokowały Sprawdzałam czy nie ma stonki na ziemniakach, a co znalazłam ślimaki właśnie wpierniczają liście ziemniaczane aż miło, a warzywnik dookoła obsypany granulatem bo dalie ratowałam to jak się do ziemniaków dostały brzydale?
Basieksp 18:24, 16 cze 2020

Ja u siebie znalazłam czarne "bobki" jeża, tak się cieszę że przychodzi, trochę posprząta
Kasya 18:29, 16 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
O gnojówkach dopiero co napisałam u Karoli, kto ciekawy to przeczyta Co do ślimorów to wczoraj mnie zszokowały Sprawdzałam czy nie ma stonki na ziemniakach, a co znalazłam ślimaki właśnie wpierniczają liście ziemniaczane aż miło, a warzywnik dookoła obsypany granulatem bo dalie ratowałam to jak się do ziemniaków dostały brzydale?

U mnie są na wszystkim
Wpietniczyly mi całe jezowki odmianowe, zwykle w połowie, zawilce, sadzce
Na ziemniakach tez są, nawet na rozchodnikach
Niebieskie kulki tylko więcej ściagają
sylwia_slomc... 18:33, 16 cze 2020

Kasya napisał(a)

U mnie są na wszystkim
Wpietniczyly mi całe jezowki odmianowe, zwykle w połowie, zawilce, sadzce
Na ziemniakach tez są, nawet na rozchodnikach
Niebieskie kulki tylko więcej ściagają

Dlatego sypie po obwodzie, a nie przy roślinie najczęściej sypie pod sama siatka by odciąć drogę tym co do ogrodu chcą przyleźć, ale w tym sezonie po zeszłorocznych powodziach w krzakowisku i ugorze sąsiada są ich tysiące do tego pogoda im sprzyja bo wilgotno....nie chce myśleć co będzie za rok jak te się rozmnożą
Magara 22:47, 16 cze 2020

Dziś o piątej rano wybrałam się "na ślimaki" do skrzyń warzywnych i jestem pewna, że te ilości mi się dziś będą śniły Nie zdawałam sobie sprawy, że może ich być aż tyle bo piąta rano z reguły nie jest "moją" godziną Jestem miłosierna, ale jak zobaczyłam co się dzieje i co mam obżarte to mi miłosierdzie przeszło i czajnik parę razy wstawiałam...
Jutro planuję kupić preparat z fosforanem żelaza, który EwaAnda proponowała, ma nie szkodzić innym zwierzętom, oby się te ślimaki nim zatkały...