Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ja i mój ogródek, a może ogród 21:55, 15 mar 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Wiosna wiosna
Piękna wiosenka stipa widać ładnie przezimowała,moja obcięta już puszcza zielone
o tak coraz przyjemniej i wszystko zaczyna się powoli budzic
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:55, 15 mar 2019

Do góry
Wiosna wiosna
Piękna wiosenka stipa widać ładnie przezimowała,moja obcięta już puszcza zielone
ogród (nie)Mocy 12:56, 15 mar 2019

Do góry
Basiu, stipa własnie takimi bździnkami rośnie dlatego trzeba ją później najlepiej po kilka pikować, żeby się jako tako prezentowała U mnie stipa sieje się na potęgę, wręcz muszę ja ograniczać, każdej wiosny wyrywam sporo kęp, bo by mi zeżarła całe rabaty

Wstawiłam mojego derenia po ciachaniu dziewczyny piszą, że krócej by ścięły, ja się troszku bojam
ogród (nie)Mocy 22:19, 14 mar 2019

Do góry
No jednego odmówić im nie można rosną naprawdę szybko w porównaniu z resztą armii zielonych braci, którzy mają gdzieś zielone maniery i tylko kontrolnie wypuszczają jakiegoś na wabika dla mnie,zebym radochę miala

Stipa na którą chucham i dmuchan na razie wystawiła takie bzdzinki,ze wstyd pokazywac.
Paradise czyli mój kawałek raju 08:40, 14 mar 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Na szczęście tylko ten łuk, szkoda że u Ciebie takie zniszczenia

To rysunek robiony na szybko, wielkości i ilości też tak na oko robione.
Mam nadzieję że mnie Agnieszka nie zabije za skopiowanie pomysłu

Co myślicie? Magnolia się nada?

Wg mnie magnolia się nie nada, bo lubi bardziej kwaśno. Róże pod drzewem to zły pomysł. Nawet żelazna Bonica nie da rady chorobom grzybowym, jeśli jej liście nie będą mogły porządnie obsychać, bo z góry będzie na nią kapać.

Lawenda i stipa lubią mało żyźnie i dość sucho, róże wprost przeciwnie.

Zamiast róż mógłbyś posadzić albo krzewy Caryopteris x clandonensis, albo łan różowych jeżówek, takie naprawdę duże ilości. Nad tym wszystkim zamiast magnolii mógłby górować Elaeagnus angustifolia 'Quicksilver', którego mógłbyś wyprowadzić wielopniowo.
Wszystkie te byliny lubią się wysiewać, więc wiosną jedynie pozbywałbyś się niechcianych siewek
Byłaby to rabata wymagająca po dwóch latach mało podlewania.
ogród (nie)Mocy 19:17, 13 mar 2019

Do góry
Moja siewki rozplenicy też nie wzeszły ale stipa chyba potrzebuje więcej czasu
Słoneczny Ogród 18:02, 13 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Z jego słomianym zapałem, ehe...
Byliny głównie naparstnice, ostróżki, floksy- bo na nich mi najbardziej zależy, do tego nie za wysokie budleje, berberysy kolumnowe zielone, ML i te, które wysiałam w styczniu czyli floks gwiaździsty, lewkonie, heliotrop, trawa stipa.

To bedzie ładna rabata. Kolumnowego berberysas zielonego mam jednego (uwielbiam go) a floksy mam wysokie, dopiero w zeszłym roku kupiłem niskie.
Ogród z wilkiem zamkn. 17:26, 13 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Asiu dzięki -lecę zobaczyć
potrzebuję porady jaka trawa będzie dobrze wyglądać jako najniższe piętro -obok stipy ?

ten maziaj na beżowo to stipa ,
a ten na zielono …..nie mam pomysłu jaka trawka obok stipy fajnie wygląda ….
tam będą kwiaty pomiędzy trawami -na kulki nie patrz -nie będzie liniowych nasadzeń ,tylko plamiaste ….
tzn.... będzie chaos w geometrii

i nie mam na razie pomysłu ,gdzie moje inversy przesadzić ….lubię je i muszę im miejscówkę znaleźć

Też Madziu, jak nasza koleżanka, przed stipą widziałabym kostrzewę np. evergold a może konwalniki(?).
Fajne plany, tylko ta zimnica. Ja też chora, nie mówię tylko skrzypię.
Dzięki za odwiedziny. Zdrówka życzę i pogody.
Ogródek warzywny na balkonie 14:43, 13 mar 2019

Do góry
oliwka napisał(a)
hej Ewa, dziękuje, ze wpadłaś w sumie niby dużo i mało. Pierwsza kawa na balkonie była już chyba 3 tygodnie temu
Wszystkie trawy przycięłam dwa tygodnie temu. Ruszyła juz stipa i miskant zebrinus.Tak wygląda Hakone albostriata - już ruszyła:

poza tym w tym roku wydawało mi się, ze wszystkie czosnki posadziłam w dużych donicach, a tulipany poszy do jednej mniejszej. Hmm jednak chyba sie pomyliłam

udało i się opryskać drzewka i róże miedzianem. Zastanawiam się tylko, czy powinnam przyciać Marię Therese czy zostawić tak jak jest - to jest jej trzeci sezon w donicy. z 5 egzemplarzy została tylko ona ....

Oliwko, ona siedzi w donicy, więc trzeba ją ciąć krótko. Moje donicowe tnę wiosną nad 3-cim oczkiem, tak ok. 10 cm nad ziemią
Nawieź ją porządnie w kwietniu i w końcem czerwca. Mulczuj kompostem. I nie zapomnij o podlewaniu
Ogródek warzywny na balkonie 21:23, 12 mar 2019

Do góry
hej Ewa, dziękuje, ze wpadłaś w sumie niby dużo i mało. Pierwsza kawa na balkonie była już chyba 3 tygodnie temu
Wszystkie trawy przycięłam dwa tygodnie temu. Ruszyła juz stipa i miskant zebrinus.Tak wygląda Hakone albostriata - już ruszyła:

poza tym w tym roku wydawało mi się, ze wszystkie czosnki posadziłam w dużych donicach, a tulipany poszy do jednej mniejszej. Hmm jednak chyba sie pomyliłam

udało i się opryskać drzewka i róże miedzianem. Zastanawiam się tylko, czy powinnam przyciać Marię Therese czy zostawić tak jak jest - to jest jej trzeci sezon w donicy. z 5 egzemplarzy została tylko ona ....
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:30, 12 mar 2019

Do góry
Balea napisał(a)

Pieknie.
Sezon sie zaczyna, juz sie nie moge doczekac na nastepne projekty w twojej Angli

A co to za trawa? czy to stipa ponytails? Bedziesz ja za niedlugo opcinac?

Tak, to stipa. Tutaj pozostawiłam, żeby zobaczyć co będzie. Na innych rabatach ścięłam do ziemi prawie (te kanciaste poprawiłam).
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:55, 12 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Krokusy się pozamykały od wiatru

Pieknie.
Sezon sie zaczyna, juz sie nie moge doczekac na nastepne projekty w twojej Angli

A co to za trawa? czy to stipa ponytails? Bedziesz ja za niedlugo opcinac?

Słoneczny Ogród 20:36, 11 mar 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Basenik fajny, poczekaj jak syn cię przebije i wykopie olimpijski basen

Co tam będziesz sadzić?

Z jego słomianym zapałem, ehe...
Byliny głównie naparstnice, ostróżki, floksy- bo na nich mi najbardziej zależy, do tego nie za wysokie budleje, berberysy kolumnowe zielone, ML i te, które wysiałam w styczniu czyli floks gwiaździsty, lewkonie, heliotrop, trawa stipa.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:32, 11 mar 2019

Do góry
W warzywniku widać czosnek i szczypiorek. Przycięłam tymianek.Startuje już melisa. Przydałby się słoneczny dzień. Derenie jadalne maja mnóstwo kwiecia. Pszczółki mogłyby ruszyć do zapylania.

Pięknie mnożą się czosnki główkowate.

Stipa podrosła o 1 cm.

I na koniec trochę koloru.

Moja działka na Dębowym Lesie 13:01, 10 mar 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
moje siewy tegoroczne marne, stipa pięknie wykiełkowała a potem ją zalałam i cała padła. nie mam siły siać od nowa, potem pewnie będę żałować. no cóż.

a u Ciebie wszystko super się ma.
O masz.A to pech.
Może warto jeszcze raz ją wysiać.Jest jeszcze czas, Ewelinko
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:44, 10 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa Podobną koncepcję mam do swoich brzóz tylko u mnie stipa ,w plecach Memory i ML ....
Do tego brązy ,pomarańcze i żólcie ....więcej chaosu

Piękny ten obrazek ....będzie cudnie

Memory i ML to świetne połączenie Uwielbiam oba. Pięknie będzie!
Bylinowa łąka 22:38, 09 mar 2019

Do góry
Stipa najlepiej się sieje w kamieniach i kostce. Widziałam to i kiedyś jej nie chciałam a teraz chcę bo w razie czego wypielę i wyrzucę nadmiar.
Moja będzie na tej planowanej rabacie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:15, 09 mar 2019

Do góry
Ewa Podobną koncepcję mam do swoich brzóz tylko u mnie stipa ,w plecach Memory i ML ....
Do tego brązy ,pomarańcze i żólcie ....więcej chaosu

Piękny ten obrazek ....będzie cudnie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:54, 09 mar 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
o pomysl revelka podobaja mi sie tez werbeny patagonskie nie mowiac o brzozach ale mam dosc lisci na podworku wiec je sobie podarowalam a tatuś nakopal sie dobrze miec kochanego tate zazdroszcze

Cieszę się, że Ci się podoba zakochana jestem w tym zdjęciu totalnie!
Werbenę mam od Darii, stipy mam, podzielę a jak zabraknie, dokupię, niskobudżetowo wyjdzie
Akurat jak róże na pierwszym planie jeszcze nie kwitną, stipy i werbena ruszają to rodki będą zdobić na trzecim planie. Potem rodki przekwitają a róże zaczynają, potem werbeny i stipa
Tatuś najukochańszy na świecie. Kupiłam milion nasionek warzyw: pomidorów gruntowych, różne sałaty, cukinie, marchew, pietruszkę, cebulki dymki i wiele innych.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:14, 09 mar 2019

Do góry
moje siewy tegoroczne marne, stipa pięknie wykiełkowała a potem ją zalałam i cała padła. nie mam siły siać od nowa, potem pewnie będę żałować. no cóż.

a u Ciebei wszystko super się ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies