Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 16:31, 04 lip 2016

Do góry
Pobo napisał(a)

Zacznę od chwastów bo na to pytanie odpowiedziałaś jako pierwsze
Poniżej zdjęcia i pytanie uzupełniające:
1. Skoro nie mam pryskać na chwasty to rozumiem, że pozostaje tylko ich mechaniczne usunięcie ?
2. Posiadam wyrywacz do chwastów firmy fiskars, będzie odpowiedni ?
3. Niektóre dziury są większe, stąd tez zapytałem czym uzupełnić lukę ?
4. Od kiedy w takim razie mogę robić oprysk na chwasty w trawie ?

Teraz przedstawie zdjęcia swojego trawnika i tego co z nim zrobiłem, zasiana trawa do Barenbrug Sport
Proszę również o ogólną ocenę i opinie stanu trawnika.

Co do nawadniania to czy godzina 4 lub 5 rano będzie odpowiednia ? Sekcje są ustawione na 14 minut już po obserwacji stanu po podlaniu tak więc uważam, że trawnik nie jest zalewany lub niedolewany.

O tujach odpowiedziałam tutaj i przeniosłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2362-problemy-z-tujami?page=48#post_9

Trawnik:

źle nawożony, jechałeś siewnikiem ze zbyt dużymi odstępami, dokładnie widać ścieżkę nawozu (ciemna zieleń) - brak nawozu jasna zieleń

Masz chwastnicę, trudna to walka bo ona się wysiewa mocno. Z dziurą nic nie rób, zarośnie, chyba że chce ci się zasypywać tysiąc dziur.
W kilku miejscach trawnik spalony (brązowy) chyba siewnik zakręcał i posypał trzy dawki.
Na chwastnicę niektórzy pryskają Pumą. Spróbuj na małym kawałku czy da radę.
Problemy z tujami 16:28, 04 lip 2016

Do góry
Pobo napisał(a)

Odnośnie tuje to jest wysypany kamień "grys szary o frakcji 8-16, to kamień granitowy" natomiast pod tuje kopałem szerszą i głębszą dziurę i wymieniałem podłoże na ziemię dla iglaków ponieważ mam teren gliniasty. Po wykopaniu dziury sadziłem tuje a obręb wokół trzpienia pozostawiłem nieokryty włókniną tylko zasypałem kamysziem. W tym też "odkrytym miejscu" wolnym od włókniny jest linia kroplująca która dostarcza wody (może mam ustawiony na zbyt krótko bo na 10 minut linie kroplującą"
Zgóry dziękuje za odpowiedzi i sugestie. Resztę zdjęćmojego ogrodu wrzuce do tematu który jeszcze dziś chciałbym założyć. Poniżej zdjęcia tuji szmaragd (sadzone co 75 cm):

Nie wiem jaki masz problem poza tym że są tuje zasypane kamieniami, trochę pojedyncze gałązki podsychają, może są nadłamane. W każdym razie ja bym szmaty nawet daleko nie kłądła, nie sypała tyle kamieni a korę przekompostowaną i nie nawoziła, linia za krótko, a jeśli jest glina to długo też nie może być, bo dołek napełni się wodą i tuje jak w garnku potopią się (korzenie zgniją). Rozkop wokół jednej tui i zobacz system korzeniowy.
Trawnik z mikrokoniczyną - ekologiczna wersja trawnika 16:25, 04 lip 2016

Do góry
tomekb napisał(a)
Stwierdziłem, że nie ma co walczyć z koniczyną w trawniku, tylko z racji przyciągania pszczół i os poszukuję wersji bezkwiatowej, może ktoś coś słyszał w temacie.
Ogród Fliniowy - zapraszam ! 16:24, 04 lip 2016

Do góry
Mnie również nie zachwyca mata plastikowa szkółkarska na rabatach i trawnik nawożony w paski, tak jak jechał siewnik, czyli z przerwami-odstępami mam na mysli. . Koniecznie to popraw.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:13, 04 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja właśnie weny pracusiowej dostałam, ale wczoraj popracowałam, do nocy.
Pozdrowienia zostawiam.

Jak masz taką wenę, to byś mi się do pomocy przydała
dzięki za odwiedzinki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:22, 04 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
[i]

Danusiu, to jakiś klonik z lewej ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:20, 04 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
'Przykłady zestawiania kolorowych liści w festiwalu oślepiających letnich kwiatów. Zestawianie ich niezliczonych odcieni daje odpowiednie efekty. Liście określają strukturę i kolorystykę naszych ogrodów.

Ta zdumiewająca alchemia kształtów, rozmiarów, w różnorodnych barwach tęczy, tworzy bogatą, teatralną scenerię, w której kwiaty mogą pysznić się w centrum uwagi.'

Niesamowite, co przyroda nam serwuje, a my jej w tym pomagamy. Trzeba tylko umieć to dostrzec, zestawić. Uwielbiam patrzeć na migające w słońcu liście czerwonych żurawek ... kalejdoskop marzeń.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:51, 04 lip 2016

Do góry
'Przykłady zestawiania kolorowych liści w festiwalu oślepiających letnich kwiatów. Zestawianie ich niezliczonych odcieni daje odpowiednie efekty. Liście określają strukturę i kolorystykę naszych ogrodów.

Ta zdumiewająca alchemia kształtów, rozmiarów, w różnorodnych barwach tęczy, tworzy bogatą, teatralną scenerię, w której kwiaty mogą pysznić się w centrum uwagi.'

Nasz ogród jako przykład stworzenia kojącej symfonii zieleni. Na zdjęciu m.in. Haconechloa - wielka, foremna kępa. Kule z bukszpanu kontrastują z Hakonechloa macra 'All Gold'.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/?tab=album&album_id=1463431990349552

Jak widać w wielu ogrodach na Ogrodowisku, to zestawienie się przyjęło, bo jest niezwykle udane.

Iglaki - ulubione gatunki 08:15, 04 lip 2016

Do góry
Czy to aby na pewno jest Platycladus orientalis 'Aurea Nana" ? Mnie się wydaje że Platycladus orienatalis i będzie rósł zupełnie inaczej.

Coś takiego
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 08:11, 04 lip 2016

Do góry
Obciąć kwiaty nisko bo są przypalone upałem zapewne. Wstawić w bardziej zacienione miejsce. Podlać magiczną siłą do hortensji, do września zakwitnie ponownie. Dbać o stałą wilgotność podłoża.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:08, 04 lip 2016

Do góry
Fiolet z pomarańczem też ciekawe zestawienie
Chwasty w trawniku 08:06, 04 lip 2016

Do góry
1. Na pierwszych zdjęciach nie jest perz, perz da się koszeniem wytępić. Jest coś znacznie gorszego i walka z tym jest przegrana.
2. Pryskaj punktowo, zacznij z próbą na jednym chwaście, odczekaj co się będzie działo i wtedy działaj na całym trawniku
3. Trawy te całe kępy wycinaj z ziemią żeby żadne korzenie nie zostały, bo odrasta. Koszeniem tego nie zlikwidujesz.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 08:01, 04 lip 2016

Do góry
Zacznij od zdjęć, a potem pogadamy

1.Na chwasty nie pryska się na tak młodym trawniku.

2.Musisz nauczyć się rozsiewać nawóz równomiernie i w dobrej dawce, bo na jednym trawniku trawa dobra, spalona i niedonawożona to za dużo wrażeń jest

3.Nawadnianie przestaw na rano, trawnik będzie wychłodzony.Poza tym wieczorne podlewanie w upały, kiedy trawnik nie ma czasu przeschnąć grozi chorobami grzybowymi. Musi do nocy wyschnąć.

Nie trzymaj się kurczowo 14 minut, a odkop gdzieś i zobacz na jaką głebokość jest mokro, może w ogóle zalewasz trawnik nadmiernie, trawa też tego nie lubi i będzie wygniwać.

4.Komosę wyrywaj, dziura nie jest aż tak duża chyba żeby aż ją zapełniać?

5. Tuje brązowieją? Jak brązowieją, pokaż to w problemach z tujami. Być może:
- mają za mokro
- zbyt głęboko są posadzone
- być może a raczej na pewno leży pod kamieniami szmata, więc to normalne że padną w zbyt mokrym stanowisku
- warstwa kamieni (jakie kamienie? jeśli wapienne to zmieniają pH podłoża i tuje padną na bank w zasadowej ziemi) jest zbyt gruba, korzenie się duszą
- nie zaczynaj z nawożeniem, jako lekarstwem na całe zło, jeśli inne najważniejsze warunki jakie powinieneś zapewnić - zwaliłeś (kamienie, mokro, szmata?, brak lekko kwaśnego podłoża żyznego).

Wszystko być może da się jeszcze naprawić, tylko musisz działać mądrze i tak, żeby roślinom/ogrodowi było dobrze a nie Tobie wygodnie. Ogród się odwdzięczy.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 07:55, 04 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym dodała jeszcze jeden Clematis- właśnie ten ciemny 'The President' Dwa powojniki nie zaszkodzą, a zaostrzą mdłe kolory i będzie dużo lepiej

ano właśnie teraz to widzę tylko w nóżkach już nie ma miejsca na posadzenie kolejnego Clematisa zgodnie ze sztuką ) bo tam są jeszcze bluszcze no i inne Clematisy ) może gdzieś z boku posadzę i po skosie puszczę ))
Dziękuję
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 07:52, 04 lip 2016

Do góry
Ja bym dodała jeszcze jeden Clematis- właśnie ten ciemny 'The President' Dwa powojniki nie zaszkodzą, a zaostrzą mdłe kolory i będzie dużo lepiej
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 07:41, 04 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym powiedziała, że wcale nie porażka. jakby do tego dodać granatowego to byłby cymes

coś takiego u mnie wyszło to przypadkowo, ale dziękuję Danusiu za pocieszenie generalnie to nie są moje kolory i raczej z czasem się z nimi pożegnam, chociaż lektura Twojego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/472-chelsea-flower-show-2016-czesc-iii daje do myślenia
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:13, 03 lip 2016

Do góry
Kule z bukszpanu na zielonym dachu zostały pożarte przez byliny i trawy I bluszcz, ale go wycinam namiętnie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:38, 03 lip 2016

Do góry
Sport.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:37, 03 lip 2016

Do góry
W stawie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:37, 03 lip 2016

Do góry

Na zielonym dachu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies