Wybrałaś najgorsze tuje, teraz wyglądają nieźle, ale za 10 lat będzie z nimi kłopot.
Tnij poziomo, zetnij z pół metra, zrób to przy miarce, żeby równo było. W pionie też przytnij. Nożycami szpalerowymi,
Obciąc na wiosnę jak wierzbę prawie po pniu i czekać że odbije podobnie, ale raczej to niemożliwe. Nie zmusisz drzew aby rosły tak samo, zwłaszcza robinii, wystarczy że jedna rośnie bardziej na wietrznym stanowisku i po robocie.
źle nawożony, jechałeś siewnikiem ze zbyt dużymi odstępami, dokładnie widać ścieżkę nawozu (ciemna zieleń) - brak nawozu jasna zieleń
Masz chwastnicę, trudna to walka bo ona się wysiewa mocno. Z dziurą nic nie rób, zarośnie, chyba że chce ci się zasypywać tysiąc dziur.
W kilku miejscach trawnik spalony (brązowy) chyba siewnik zakręcał i posypał trzy dawki.
Na chwastnicę niektórzy pryskają Pumą. Spróbuj na małym kawałku czy da radę.
Nie wiem jaki masz problem poza tym że są tuje zasypane kamieniami, trochę pojedyncze gałązki podsychają, może są nadłamane. W każdym razie ja bym szmaty nawet daleko nie kłądła, nie sypała tyle kamieni a korę przekompostowaną i nie nawoziła, linia za krótko, a jeśli jest glina to długo też nie może być, bo dołek napełni się wodą i tuje jak w garnku potopią się (korzenie zgniją). Rozkop wokół jednej tui i zobacz system korzeniowy.
Mnie również nie zachwyca mata plastikowa szkółkarska na rabatach i trawnik nawożony w paski, tak jak jechał siewnik, czyli z przerwami-odstępami mam na mysli. . Koniecznie to popraw.
Niesamowite, co przyroda nam serwuje, a my jej w tym pomagamy. Trzeba tylko umieć to dostrzec, zestawić. Uwielbiam patrzeć na migające w słońcu liście czerwonych żurawek ... kalejdoskop marzeń.
'Przykłady zestawiania kolorowych liści w festiwalu oślepiających letnich kwiatów. Zestawianie ich niezliczonych odcieni daje odpowiednie efekty. Liście określają strukturę i kolorystykę naszych ogrodów.
Ta zdumiewająca alchemia kształtów, rozmiarów, w różnorodnych barwach tęczy, tworzy bogatą, teatralną scenerię, w której kwiaty mogą pysznić się w centrum uwagi.'
Nasz ogród jako przykład stworzenia kojącej symfonii zieleni. Na zdjęciu m.in. Haconechloa - wielka, foremna kępa. Kule z bukszpanu kontrastują z Hakonechloa macra 'All Gold'.
Obciąć kwiaty nisko bo są przypalone upałem zapewne. Wstawić w bardziej zacienione miejsce. Podlać magiczną siłą do hortensji, do września zakwitnie ponownie. Dbać o stałą wilgotność podłoża.
1. Na pierwszych zdjęciach nie jest perz, perz da się koszeniem wytępić. Jest coś znacznie gorszego i walka z tym jest przegrana.
2. Pryskaj punktowo, zacznij z próbą na jednym chwaście, odczekaj co się będzie działo i wtedy działaj na całym trawniku
3. Trawy te całe kępy wycinaj z ziemią żeby żadne korzenie nie zostały, bo odrasta. Koszeniem tego nie zlikwidujesz.