Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dwa ogrody 16:30, 02 lip 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Nie jestem specjalną fanką pelargonii,ale ta czekoladowa jest piękna!

Świetnie te róże ułożyłaś. Moje róże zadziwiająco dobrze się spisały i po zimie i po fali ulew,mimo że nie pryskałam niczym ani razu.
Bardziej mnie martwi to,że po tej niby lekkiej zimie, mam o połowę bylin mniej.
Nie mam już odętki,krwawniki niby chwast-ani jednego.Jeżówki odmianowej ani jednej,na szczęście te zwykłe się uchowały.Kupiłam jesienią nowe odmiany naparstnic,oczywiście po zimie nie zostało z nich nic

Zdradź tę tajemniczą metodę pikowania ostnicy.Taki łan to miałam tylko raz,jak kupiłam wielkie gotowe sadzony.Po każdej zimie mam zniszczone.A moje próby siania kończą się na kilku kłakach Zbieraj nasiona białej firletki,bo u mnie nie wyrosło nic z ubiegłorocznego siewu

Snowshill Manor and Garden - Anglia 16:25, 02 lip 2019

Do góry

Snowshill Manor and Garden - Anglia 16:21, 02 lip 2019

Do góry
Długa, z wąską ścieżką pośrodku ciągnąca się z dół wzgórza. Rośliny zewsząd nas otulały.

Blaski i cienie nowego życia 16:21, 02 lip 2019

Do góry
Liliowcowa zapączkowana

Blaski i cienie nowego życia 16:19, 02 lip 2019

Do góry
I jeszcze seledynek,młoda sadzonka która już chyba nie zakwitnie. Po deszczu wyblaknięty.

Stella z drugiej strony domu kwitną na tyłach młodej brzózki. Pewnie kiedyś zmienią miejsce pobytu.

Blaski i cienie nowego życia 16:15, 02 lip 2019

Do góry
I żółte żaróweczki- duży i pusty oraz pełny. Te mam na pewno od Ewci. Nieostre zdjęcia wychodzą bo albo słońce albo wiatr a trzeba robić zdjęcia szybko bo to kwiaty jednego dnia.

W samym słońcu 16:14, 02 lip 2019

Do góry
Czy wg Was to jest to ta sama odmiana Carex?

Jedne są jaśniejszez a drugie ciemniejsze
Snowshill Manor and Garden - Anglia 16:10, 02 lip 2019

Do góry
Gdy dotarliśmy na miejsce taki oto widok nas przywitał.

Niestety zabudowania przegrały z tą rabatą. Mnie oczarowała, choć nie lubię żółtego w ogrodzie tu taki zgaszony działał na mnie jak magnez.

Blaski i cienie nowego życia 16:08, 02 lip 2019

Do góry
Potem łososiowe

Żółty z brązowym środkiem

Blaski i cienie nowego życia 16:03, 02 lip 2019

Do góry
Liliowce w takiej kolejności się pokazywały. Muszę je podpisywać tylko nie wiem jak żeby napis nie zniknął.

Pierwszy ciemne bordo od Bogdzi, kwitł już w zeszłym roku.

Ogród Ani :) 15:59, 02 lip 2019

Do góry
anbu napisał(a)
[
cudny efekt
Snowshill Manor and Garden - Anglia 15:58, 02 lip 2019

Do góry

Wiewiórki opanowały karmnik dla ptaków. Jedna najmniejsza weszła do środka, dwie na zewnątrz czekały aż wyrzuci im małe co nieco.
Snowshill Manor and Garden - Anglia 15:55, 02 lip 2019

Do góry
Snowshill Manor and Garden położony jest w Anglii. Długo zastanawiałam się jakie ogrody wybrać do oglądania w czasie naszego krótkiego pobytu. Wybór padł min. na ten ogród. Jakoś tak mi intuicja podpowiadała, że to mogą być klimaty memu sercu bliskie. Ciesze się, że go wybrałam, bo ten ogród choć niewielki wywarł na mnie niesamowite wrażenie. Myślę, że oprócz kompozycji roślin niesamowity wpływ na moje odczucia ma tutaj usytuowanie, architektura, użyte materiały. W tym ogrodzie można naprawdę się zrelaksować i oderwać na chwilkę.
Danusia poświęciła mu aż dwa artykuły.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/188-ogrody-angielskie-snowshill-manor-cz-1
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/191-ogrody-angielskie-snowshill-manor-cz-2

Świetnie opisała historię, poszczególne pomieszczenia i wnętrza ogrodowe. Dziękuje Danusi. Dzięki nim skusiłam się i nie żałuje.

Zapraszam na relacje. Czerwiec 2019.

Aby dostać się do posiadłości po wykupieniu biletu trzeba odbyć 10 minutowy, bardzo przyjemny spacer. Ścieżka do posiadłości została obsadzona licznymi bylinami i krzewami, które bardzo naturalnie komponują się z otoczeniem.

Nowoczesny ogród ze skarpami 15:55, 02 lip 2019

Do góry
Siedzę i myślę, gdzie zrobić szpaler z tych Gracilimusów

I mam w głowie takie opcje:

1. wysadzić Laurowiśnie przy tarasie i w ich miejsce posadzić gracki, w kształt litery L, w sąsiedztwie kulkowisko przy tarasie i podświetlane drzewko (lub dwa), przykładowo grab

2. zrobić nową rabatę w zaznaczonym miejscu - same trawy lub coś jeszcze

(od strony drogi patrząc na taras jestem bardzo widoczna - zero prywatności, aż się prosi żeby tutaj coś posadzić, były nawet propozycje świerków serbskich, ale póki co tą opcję odłożyłam na bok) eM w tym zaznaczonym miejscu nie chce rabaty, chce tam mieć prosty trawnik :/ mówi że na tej stromej skarpie posadzić te trawy, ale na skarpie mogą nie osiągnąć wystarczającej wysokości żeby stworzyć zasłaniającą ścianę

3. Posadzić Gracki na łagodnej skarpie ( i tutaj też 3 opcje: 1* jeden szpaler z Gracilimusów i przed nimi coś innego, 2* posadzić w części skarpy w kształt trójkąta i w niższych częściach skarpy inne rośliny, 3* obsadzić całą skarpę grackami). Na tej skarpie była jeszcze opcja z trzcinnikami KF lub moliniami

Co sądzicie o tych wersjach z Grackami?
A może macie jeszcze jakiś inny pomysł?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:53, 02 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Fantastyczna jest wasza Anglia. Podziwiam zdjęcia, widoki, staw.

A te lilie mają przepiękne kolory. Zakochałam się ostatnio w liliach, a te są cudowne.
Przedziwny Ogród 15:35, 02 lip 2019

Do góry

Przedziwny Ogród 15:33, 02 lip 2019

Do góry

Przedziwny Ogród 15:30, 02 lip 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Ależ cudne masz te wszystkie róże, nie wiadomo na którą najpierw patrzeć.
I ta ilość kwiatów na nich, widać, że im dobrze u Ciebie
I na dodatek mają świetnie dobrane towarzystwo innych kwiatów, wszystko współgra ze sobą.

Dziękuję Grażynko Staram się, ale z suszą nie zawsze da się wygrać...

Trzmielowy ogród 15:22, 02 lip 2019

Do góry
Piesek? Hmm, można powiedzieć, że uczę się go tolerować
Ma swoje przyzwyczajenia, np. po kąpieli wyciera swój pysk w mój rozchodnik (zadarniający) albo w dzwonek, lubi wyrywać mi uschnięte (na szczęście) czosnki i polować na trzmiele ... no i oczywiście gryźć buty.

Ale ma tak sympatyczną mordkę, że nie potrafię się na niego długo gniewać, czasem, tylko trochę mu pogrożę

Tawułki, w zeszłym roku kwitły dłużej:

Liliowce:

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:04, 02 lip 2019

Do góry
Haniu jestes niezawodna
dla Ciebie Clarkia - zdazyla zakwitnac na swieto
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies