Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Dominika11 20:16, 01 lip 2019

sarenka napisał(a)
foteczki poprosze
proszę bardzo
sarenka 21:15, 01 lip 2019

Iza, u mnie mało się dzieje. Osobiście wolę czytać co u Was
W skrócie, na rabacie z trawami będą wiśnie Kanzan w ilości 1-2 sztuk
Na wąskiej rabacie plany mam id dziewczyn, ale nie wiem na czym się skończy...mąż chce drzewa z okrągłymi koronami, a dziewczyny polecają Amonogawy

Dominika, dzięki. Kurcze,jakoś nie przemawia do mnie taka brązowa trawa...ale nie mówię, że mi się to nie zmieni bo kiedy chciałam sam trawnik mieć, a teraz coś tam kombinuje z rabatami
Dominika11 21:37, 01 lip 2019

Spoko. Ona jeszcze młoda
UrsaMaior 11:56, 02 lip 2019

A dlaczego z okrągłymi? Chodzi o cień? Amanogawy są cudne, mam 3 w szpalerze, ale cienia za dużo to one nie dają.
makadamia 13:22, 02 lip 2019

A kupiłaś już te kanzany?
Bo jeśli mąż bardzo, bardzo chce te kulki, to lepiej będą wyglądały albo same kulki po obu stronach podjazdu, albo z jednej strony kulki a z drugiej amanogawy. Opcja: z jednej strony kanzany a z drugiej umbry (najbardziej mi się widzą w charakterze kulki) moim zdaniem najgorzej będzie wyglądać.

Na tej wąskiej rabacie proponowałam amanogawy, żeby żywopłot można było puścić wyżej, i żeby jedno z drugim się zmieściło (Iza - amanogawy mają rosnąć na północ od podjazdu, więc tak czy inaczej cienia na podjazd nie dadzą).
Ale jeśli jest taka wola właścicieli, to można tam posadzić i kulki, tylko żywopłot wtedy trzeba ciąć na takiej wysokości, żeby się zmieścił pod koroną drzewa.
sarenka 13:56, 02 lip 2019

Nie kupiliśmy jeszcze kanzan. Chyba do końca lipca raczej nie będzie kiedy pojechać nawet do ogrodniczego.

Z tymi drzewami to mu chodzi głównie o ten cień właśnie. Choć ogólnie to kszatl taki strzelistych drzew mu się nie podoba, no, ale nie wszystko musi mu się podobać
makadamia 15:05, 02 lip 2019

Mnie też się kiedyś kanzany nie podobały właśnie ze względu na pokrój

Ale po co ma się chłopak zmuszać do czegoś, co mu się nie podoba. Posadźcie w takim razie te wiśnie umbraculifery (tylko dopytaj się na wszelki wypadek dziewczyn, które mają je dłużej, do jakiej wysokości dorastają).
Dwie od strony trawnika, a trzy na wąskiej.

Z niedużych i okrągłych to jeszcze katalpy są lubiane (choć nie przeze mnie). One co prawda późno startują i nie kwitną, ale za to można je zwyczajnie ogłowić, co jest chyba prostsze niż przycinanie całej korony w kulę.
sarenka 16:13, 02 lip 2019

Ten kszatl wiśni bedzie szybciej zaakceptowany

A
Poczytam o niej.
A widzicie dziewczyny u mnie jakieś drzewko o ciemnych liściach bordowych??

sarenka 16:14, 02 lip 2019

Czy wg Was to jest to ta sama odmiana Carex?

Jedne są jaśniejszez a drugie ciemniejsze
Wiolka5_7 19:16, 02 lip 2019

Myślę,że takie same tylko jedne pogły stać w cienou a drugie w słońcu