Sylwia dziękuje ci bardzo. Posadzę najprawdopodobniej 1,5 od tujek, tak jak sugerujesz.
Chcę posadzić 3 jednakowe obok siebie, myślałam o CW lub Novej Zembli właśnie.
Jakbyś miała wybrać jedna z tych dwóch, można z nich faworyta wybrać?
Czy CW jest mniejszy niż Nova Zembla?
Pioerwszego roku miałam koktajlowe pomidorki koraliki i były super na słońcu przepyszne, kolejnego roku miałam tylko w szklarni i juz nie były takie pyszne (żanda z odmian- bo brak słońca bezpośredniego).
Świetnie sprawdził się sler, rosnie wileki i jest bezobsługowy. brokuł również.
czosnki się udają.
szpinak nowodzelandzki rewelacja.
faslka szparagowa full cały sezon i groszek zielony ciągle mało bo zjadamy wszytsko na pniu.
rzodkieweka silesia (ja lubię na tasmie) smaczna i duza)
w tym roku probuję: burak ćwikłowy, kalarepa, kalafior.
Stanowczo za blisko od thuji ... Ciągle się zastanawiam nad przesadzeniem . Nadal rozmyślam
Nova Zembla to duży egzemplarz ale ja mam posadzone co metr ...Na szerokość chyba ok ale stanowczo za blisko od thuj.
Myślę Danusiu, że wystarczy przenieść do ogrodu niedużą karpę pokrzyw lub wrotycza, posadzić w ustronnym miejscu i co roku będziesz miała świeże ziele pod ręką. Wrotycz choć ekspansywny również dobrze wygląda w kompozycjach z innymi roślinami. Przy stosowaniu preparatów pochodzenia roślinnego nie musimy tak sztywno trzymać się zasad jak to jest w przypadku stosowania środków chemicznych. Olejki eteryczne których zapach odstrasza szkodniki znajdują się również w czosnku, macierzance, piołunie. Wiele roślin z których robimy wyciągi i gnojówki możemy również zakupić w postaci suszu w sklepach zielarskich.
Tak to bywa, niestety. Człowiek mimo, ze ma chęci, ale nie zawsze na wszystko mamy wpływ.
Dlatego tak często zastanawiam się, czy dam radę z tym ogrodem