Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Moja działka na Dębowym Lesie 08:29, 19 lip 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
U Ciebie floksy w pełnym rozkwicie, a u mnie już po nich Deszcz ostatecznie je załatwił Liczę, że po przycięciu ponownie zakwitną

U mnie nie wszystkie jeszcze się rozkręciły.A ze dwa nowe.Chyba nie zakwitną.Szkoda.
No tak zaraz trzeba ganiać z sekatorem i przycinać je .

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:00, 18 lip 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
U nas wczoraj trochę popadało i dzisiaj pada od rana, ale nie wiem ile tej wody musiałoby spaść przy takiej suszy, żeby starczyło chociaż na trochę. Ogród już wyglądał marnie, a podlewamy tylko młode nasadzenia i czasami warzywniak. Najgorzej obrywały u mnie floksy
Noce są zimne i faktycznie taki trochę sierpień zrobił się już na początku lipca.

Ja w każdym razie jestem już zwarta i gotowa na zmotyczkowanie całego ogrodu po deszczu, bo w końcu w skale będzie można coś zrobić.

No właśnie dopiero teraz nie wiem już od kiedy można było pomotyczkować - przeleciałam cały ogród został mi jeszcze warzywnik a w zasadzie moje kwiatowe rabaty w warzywniku
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:48, 18 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jedna doniczka z roślinką ciut rozrośniętą w kępkę tzn 4-5 roślinek takich samych w kupie w jednej doniczce i nie pomyliłam ceny Omijaliśmy to stanowisko z daleka Bardziej popularne odmiany były po 25-35 zł za taką samą kępkę, a pojedyncze roślinki tych mniej wyfikanych po 10-15 zł.[/quo

Ostatnio byłam u mnie w szkółce i sprawdzałam ceny - liliowce i floksy mają jakieś powalone ceny - ja myślę że jest popyt na ogrody i rośliny i to m.in konsekwencja.
Ale z drugiej strony ostatnio rozmawiałam w szkółce z właścicielem i jak rozpoczęła się wyliczanka ile kosztują nawozy, ludzie których nie ma do roboty, woda no i same sadzonki - to znów pomyslałam że nie ma co się czarować wszystko drożeje - zatem zostaje wymiana roślin - temu sprzyjają spotkania
Moja działka na Dębowym Lesie 22:31, 18 lip 2018

Do góry
U Ciebie floksy w pełnym rozkwicie, a u mnie już po nich Deszcz ostatecznie je załatwił Liczę, że po przycięciu ponownie zakwitną
Moja działka na Dębowym Lesie 21:39, 18 lip 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Aniu niie przyszłaś na kaweczkę i po trawki

Bogusiu, jakoś różne zawirowania się wkradły.i wyszło jak wyszło.
W ten weekend, będę tego bardzo pilnować i za prace się nie wezmę zanim nie odwiedzę ciebie i nie zobaczę pięknych roślin i jeżówek.
Do mnie furtka jest zawsze dla ciebie otwarta

floksowe widoczki

to nie wszystkie moje floksy
Ogród kwiatowy 19:18, 18 lip 2018

Do góry

U mnie leje, a nowe rośliny czekają na wsadzenie. Dziś kupiłam 2 nowe odmiany kocimiętki. Nepeta Neptune i Summer Magic. Niski kłosowiec Agastache Beelicious Purple. Żółty złocień właściwy Leucanthemum Goldfinch, dzielżan Salsa. Ostróżki, lilie i floksy czekają od ubiegłego tygodnia.

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:45, 18 lip 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Piękne pomidorki mniammmmm

Basiu przypomnij mi proszę - przekwitnięte floksy ściąć tylko kwiatostany i zakwitną ponownie?

tak!!! wyłam lub wytnij tylko kwiatostany i to jak najszybciej...
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:19, 18 lip 2018

Do góry
Piękne pomidorki mniammmmm

Basiu przypomnij mi proszę - przekwitnięte floksy ściąć tylko kwiatostany i zakwitną ponownie?
Bylinowa łąka 12:11, 18 lip 2018

Do góry
Pojechałam wczoraj na działkę zobaczyć co w trawie piszczy. Niestety po przyjściu na miejsce zaczęło siąpić. Mokro strasznie, tak że chwasty tylko z brzegu dało się wyrywać, a dalej błocko.
Kilka zdjęć panoramicznych z tarasu po dwutygodniowej nieobecności. W łące zaczynają kwitnąć rudbekie, floksy i sadźce.

Migawki z ogródka 09:13, 18 lip 2018

Do góry
Kupiłam wczoraj floksy, może postawię doniczki na oknie? Jak myslisz, przylec?
Śliczności
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:53, 17 lip 2018

Do góry
Zaczynają astry, ale floksy niezmordowane są jednak

Jeżówki

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:58, 17 lip 2018

Do góry
Monia mam jeszcze inne dzwoneczki-fioletowe , u mnie floksy łapały mączniaka i pozbyłam się ich, miałam jednego różowego. Ładne masz trawki, jeżówki, rozchodniki.
Trzykrotkę mam białą.Jak coś chcesz daj znać.
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:50, 17 lip 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Moje liatry właśnie w niedzielę podpierałam...lubię takie floksy z oczkiem. Mam też takie

A jak fajnie te floksy pachną, słodko, że hej
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:25, 17 lip 2018

Do góry
Moje liatry właśnie w niedzielę podpierałam...lubię takie floksy z oczkiem. Mam też takie
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:43, 16 lip 2018

Do góry

a na klonowej, liatry sztywno stoją, floksy pięknie pachną
Rododendronowy ogród II. 20:36, 16 lip 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Fajnie ,że udało się ją uchować ,teraz spokojnie możesz ją dzielić,pogoda sprzyja . Poluję na niebieskie floksy ,właśnie przeglądam oferty szkółek.

Ja tez niebieskich i fioletowych muszę kupic , moze w Skierniewicacach bo nie chce mi sie w internecie zamawiac.Jesli znajdziesz napisz.
Bajkowy ogród Weroniki 20:07, 16 lip 2018

Do góry
Krys napisał(a)
Weronika oglądałam Maję,piękny ogród,wspaniali gospodarze,gratulacje

Dziękujemy Krys. Miałyśmy okazję się poznać u Bogdzi w Królestwie RH i nie tylko. Dla Ciebie skromne ale też ulubione moje floksy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:47, 16 lip 2018

Do góry
Figielka napisał(a)
Haniu jakie trawy polecasz jako niezawodne, wysokość do 1 metra. Takie dla mało zaawansowanego ogrodnika, wieloletnie. Jakoś nie mogę się odnależć. Mam kostrzewy, miscant zebrinus i chyba trzcinnika -kupiłam raczej na zasadzie próby. Chciałabym coś pokroju kostrzewy tylko większe.

Zadałaś trudne pytanie, bo:
-najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, do czego Ci ta trawa potrzebna? Tło? Środek rabaty?
- Czy będą jej towarzyszyć inne rośliny? Jakie?
-Na jakim stanowisku chcesz ją mieć? Jaka tam jest gleba? Nasłonecznienie?
-Jakie są warunki klimatyczne?

Niezawodność w odniesieniu do roślin to sprawa problematyczna. To, co u jednych rośnie bez problemu, u innych sprawuje się kiepsko.
Kiedyś już pisałam u Ciebie, że przy Twojej lokalizacji ogrodu czymś naturalnym byłoby pójcie nie w wyfikane, sztucznie napuszone kompozycje, ale w proste, nawiązujące do tego, co za płotem. W sąsiedztwie jeziora i lasu aż się prosi o wysokie trawy, zwykłe jeżówki, rudbekie, astry, floksy.
Kostrzewa szybko się starzeje, Zebrinus jest silnym, "twardym" miskantem. Przez to paskowanie trudno go skomponować z innymi roślinami. Trzcinniki lubię za wczesny start wiosną.
O trawach poczytaj tutaj
Handmade by Elka 15:48, 16 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Twoja hostowa kradnie moje serducho

Czy fioletowe z hortkami to floksy? Jaka to odmiana taka pięknie fioletowa?

Tak, floksy. Niestety, nie wiem, jaka odmiana. Wiem tylko, że mają pełne kwiaty. W ubiegłym roku kupiłam je w Pęchcinie. Czekam aż pokażą się w całej krasie.

Hostowa i mnie zaczęła się podobać na tyle, że zrobię bliźniaczą rabatę pod domem. Duże kępy naprawdę wyglądają efektownie
Ogród Mirelli 14:27, 16 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Wszystko, wszystko u ciebie mi się podoba.
I nie wiem co bardziej chwalić.
Bo i hortensje ogrodowe piękne, wyjątkowe.
A i bukietowe bardzo urodziwe.
Jeżówki śliczności, trawy.. i te floksy..A co to za trawa między tymi pięknymi różowymi trawami.??
Ten ciemny rozchodnik, jest ładniutki.A co to za odmiana ??

Aniu trawa to rozplenica. Dla mnie sprawdzone zestawienie floksy w rozplenicach
Ciemny rozchodnik to rozchodnik karpacki Desert Black
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies