Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

Adela 10:40, 24 sie 2018

Pięknie, Basiu
Pozdrowienia z kroplami deszczu znad morza, pa
marba 20:36, 24 sie 2018

Renatko, cieszę się, że eszeweria przyjęła się. Pamiętaj, że nie zimuje w gruncie.
Muszę rozejrzeć się za nasionami smagliczki, na wiosnę pewnie gdzieś dopadnę, ale może to trzeba wysiewać już na jesieni, żeby wcześniej zakwitły. Poszperam jeszcze w internecie, może gdzieś będą dostępne. Ze smagliczką pewnie jest podobnie jak z moim uczepem złocistym, z jednej sadzonki dwa lata temu mam teraz całe łany.

Grażynko, floksy szydlaste trzeba ca kilka lat odmładzać, ukorzeniać młode pędy. Wtedy nawet po przekwitnięciu pozostaną zielone, zadarniające poduchy.

Aniu, coraz bardziej przekonuję sié do rozchodników okazałych, wprawdzie długo każą czekać na kwitnienie, ale jesień w ogrodzie też musi być kolorowa. Kobea też późno zakwita, ale warto czekać.

Elu, dzięki za pozdrowienia znad morza, macham.

greg66 20:40, 24 sie 2018

Witaj Basiu
To trzeba mieć sporą wyobraźnię aby taki wąwóz obsadzić i o niego tak dbać, a u Ciebie tak jest

Lubię pochodzić po Twoim ogrodzie.
Pozdrowienia
marba 21:13, 24 sie 2018

greg66 napisał(a)
Witaj Basiu
To trzeba mieć sporą wyobraźnię aby taki wąwóz obsadzić i o niego tak dbać, a u Ciebie tak jest

Lubię pochodzić po Twoim ogrodzie.
Pozdrowienia

Miło mi to słyszeć, Grzegorzu. Zawsze zapraszam, również w realu.
Ja też chętnie do Ciebie zaglądam, bo karmisz nie tylko pięknymi widokami, ale i poezją, którą bardzo lubię.
gogo 13:18, 25 sie 2018

Basiu, floksy odmładzam, ale, mając na myśli " szpecą ", myślałam o krótkim okresie kwitnięcia i potem zostają tylko zielone plamy. Coś jak trawa, jest i miło na ładną patrzeć, ale to nie kwiat.
Ze smagliczką jest dokładnie tak, jak z uczepem, z trzech sadzonek mam kobierce smagliczkowe.
barbara_kraj... 18:55, 25 sie 2018

Wąwóz dojrzewa!
A rdest u mnie już prawie wszystek brązowy.
marba 21:23, 25 sie 2018

Grażynko, ja to nawet bardzo lubię te zielone poduszeczki floksów szydlastych po przekwitnięciu, bo ładnie zadarniają i tworzą chwastoszczelną kołderkę. A niektóre odmiany mają piękny, szmaragdowy kolor.

Basieńko, liczę na to, że rdest w przyszłym roku bardziej się rozrośnie.

Rozplenica Bleack Beauty pierwszy raz zakwtła zaledwie jednym kłoskiem, i wcale nie czarnym, ale może jeszcze ściemnieje.

A jednoroczna Red Majesty rośnie coraz wyższa.

Dąbrówka rozłogowa, moja ulubiona odmiana.

Pozdrawiam weekendowo wszystkich odwiedzających.
gogo 21:59, 25 sie 2018

U Ciebie zadarnianie ma sens, przy tym areale, ale u mnie zajmują dużo miejsca i przerasta przez nie trawa. Tylko w jednej kępie wysiał mi się, nie wiem skąd, goździk brodaty i co roku tam kwitnie i fajnie to wygląda.
Też pozdrawiam
greg66 10:53, 26 sie 2018

Basiu ta rozplenica może jeszcze wypuścić nowe kłoski.
Gosialuk 13:44, 26 sie 2018

marba napisał(a)

A jednoroczna Red Majesty rośnie coraz wyższa.

Ładny ten krajobraz za tą trawką. Trawka też warta starań, bo efektowna bardzo. Floksy szydlaste są piękne jak kwitną wiosną, późniejsza ich zieleń mi nie przeszkadza. Trochę tylko ciężko wyplewić z nich trawę i chwasty.