Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Anda 11:41, 28 sie 2018

Widoki piekne u Ciebie. Suszy nie widać.

23 sztuki Artemis, wow. Będzie żywopłot różany?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 11:49, 28 sie 2018

Anda napisał(a)
Widoki piekne u Ciebie. Suszy nie widać.

23 sztuki Artemis, wow. Będzie żywopłot różany?

Ona już tam rośnie. Rosła już w Zielniku po obu bokach.

Nie widać, bo zdjęcia są ogólne ale z bliska to ... . Ale nic to, będzie lepiej.
magnolia 11:57, 28 sie 2018

Ewo
A wiesz,że też od razu pomyślałam o ziołach z różami?- właśnie niskie oregano ( ta Twoja odmiana jest super w kwestii wysokości), melisie.

Proso Sangria tez fajne,niezbyt wysokie
Piwonie to tez świetny pomysł. Dwie tylko?- może więcej nawet, miejsca tam jest chyba sporo?
Pszczelarnia 12:17, 28 sie 2018

magnolia napisał(a)
Ewo
A wiesz,że też od razu pomyślałam o ziołach z różami?- właśnie niskie oregano ( ta Twoja odmiana jest super w kwestii wysokości), melisie.

Proso Sangria tez fajne, niezbyt wysokie
Piwonie to tez świetny pomysł. Dwie tylko?- może więcej nawet, miejsca tam jest chyba sporo?

Będzie historycznie: ta odmiana "Herrenhausen" pochodzi od nazwy XVII-wiecznego barokowego ogrodu w pobliżu Hanoweru w Niemczech. Ten bogaty, formalny ogród został założony przez Zofię Hanowerską (1630-1714), która była wnuczką Jakuba I a urodziła się w (niderlandzkiej) Hadze.

Mam jeszcze odmianę o. 'Rosenkuppel' - bardziej winno-czerwona, na razie do testów.

A to dołożę piwonie, tam jest dużo miejsca.
magnolia 12:26, 28 sie 2018

fajnie,że tyle wiesz o tym oregano
Monia81 13:15, 28 sie 2018

Ewuś na pewno połączenie zrobisz rewelacyjne, bo pięknie ci wszystko wychodzi ja się nie znam, ale jak pamiętam z takich wyjazdów na wieś to typowe było połączenie róż z piwoniami, ale do tego połączenia w niektórych ogrodach były jeszcze floksy a wiosną kwitły te stare odmiany czerwonych tulipanów
Połączenie róż z oregano, szałwią bardzo fajny pomysł ja w tym roku na tarasowej testuję szałwię Berggarten, jest śliczna, fakt nie kwitnie, ale liście ma bardzo dekoracyjne i zapach... buziaki
Anda 13:19, 28 sie 2018

Do staroświeckich ogrodów wiejskich pasują jeszcze malwy i ślazy, ślazówki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 13:26, 28 sie 2018

Anda napisał(a)
Do staroświeckich ogrodów wiejskich pasują jeszcze malwy i ślazy, ślazówki

Produkują się właśnie. Zaraz pójdą na rabaty, bo już urosły.
Urszulla 13:45, 28 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Marto,

dukt trawiasty zostanie (jednak, eM. obiecał dbać o niego, czyli podlewać, żeby to był trawnik). Trzeba przekopać (dać jakiś start tej trawie) i wypoziomować (straszne dziury po nornicach i jeszcze po dawnej powodzi zostały, nigdy nie ruszane) - czekamy tylko na definitywne ochłodzenie i jakiś deszcz, żeby nam pomógł.

Ta rabata to mistrzostwo kompozycyjne - ale to wiesz. Do seslerii astry typu amellus pasują, niesamowite są te kolory limonki i niebieskiego fioletu. Fajnie wyglądałby też dość niski zawilec, anemone hupehensis 'Bressingham Glow', jeżeli ktoś woli malinowy róż i pełnię kwiatu.
Lubię eksperymentować na niej.

Widziałam arcydzięgla bordowego w seslerii jesiennej - to też był piękny widok (wstawię zdjęcia niebawem).

Na różance będzie ... oregano: Origanum laevigatum 'Herrenhausen' - próbuję je namnożyć - chcę wypróbować to połączenie przy różach niższych. I będzie melisa. W ścieżce, wzdłuż goździki pachnące a w rogach 2 prosa (w typie 'Sangria'), 2 piwonie po bokach centralnie (chyba - ale nie jestem pewna). 2 ciemierniki są i będą.
Oczywiście wszystkie sugestie mile widziane. Zasadniczo zależy mi na takiej staroświeckiej różance, nie na rabacie bylinowej z różami.

Ewo o wiośnie i pszczołach doczytałam i rozumiem już.

A tu o zmianach. Koło 40 róż przesadzić to nie lada wyzwanie. Ciekawa inicjatywa. Osobiście unikałabym melisy bo jednak się rozchodzi. Ale u siebie wypróbowałam przy różach wielosił,mam też niskie czosnki kwitnące jesienią.
Filomena 14:38, 28 sie 2018

Tworzy się ogród zapachów. Bardzo ciekawie