Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 23:22, 22 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Musiałam wykopac dwie hortensje ogrodowe, bo miały poprzerastane korzenie podagrycznikiem i konwaliami. Jedną oczyściłam, ale przy czyszczeniu kepę musiałam podzielic na mniejsze, bo inaczej nie dało rady wyciągnąć chwastów. Druga pozostała do oczyszczenia na jutro, ciemno się zrobiło.

Teraz muszę pomysleć, czy wsadzić w to samo miejsce, czy gdzieś indziej.

Jak nie wiesz co zrobić, to ja pomogę
W Gąszczu u Tess 23:20, 22 paź 2016

Do góry
Teresko to tak oficjalnie pomacham, żeby nie było że zawsze cichaczem.

Z podagrycznika czyściłam w tym roku buksa, masakra. Ale to cholerstwo się u mnie panoszy i nie mogę sobie dać rady. Ale w końcu nawet w Arkadii jest...

MariBere napisał(a)
Ja zachorowałam na Green Jewel po zdjęciach Zany.
To tak jak ja. I z tego wszystkiego kupiłam 1 szt żeby przekonać się jaki ma naprawdę kolorek. Jak przezimuje to dokupię.

Tess napisał(a)

No to teraz zgłupiałam całkowicie. Twoje greeny wyglądają inaczej, niż te pokazywane przez dziewczyny.
Kształt kwiatu (płatków) i trochę kolor środka zmieniają się wraz z dojrzewaniem kwiatu.

Tess napisał(a)

Piękne, tylko szkoda, że te moje to raczej nie green eleven. Mają liscie szerokie, a green eleven pokazane przez Magnolię i Marysię - wąskie.
Dlaczego szkoda? Może będą jeszcze piękniejsze i co ważne- bezproblemowe....

I dzięki.... za tą warszawską grupę
Ogród bez roweru 22:59, 22 paź 2016

Do góry
MariBere napisał(a)

Anka - Hmm. Trochę mnie za dużo było wczoraj w wątku Tess.

Dlaczego za dużo?

Posadziłaś? Pokażesz?
Ogród bez roweru 22:56, 22 paź 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Marysiu przywędrowałam za tobą z Tessowego wątku. Piękną macie działkę i spore miejsce do popisu.
Brzózek trochę szkoda, choć rozumiem. Ale fajnie, że macie takie otoczenie ogrodu. W części północnej Warszawy jestem często, więc jak może kiedyś proponowane przez Tereskę spotkanie dojdzie do skutku to może się załapię. Choć ja już za Wawą.

Byłaś incognito?
Jesteś warszawska, choć już za Wawą
W Gąszczu u Tess 22:52, 22 paź 2016

Do góry
Dzisiaj ciąg dalszy walki z kłączami konwalii. Dla urozmaicenia także z kłączami podagrycznika.

Trzy takie kosze ukopałam.

Musiałam wykopac dwie hortensje ogrodowe, bo miały poprzerastane korzenie podagrycznikiem i konwaliami. Jedną oczyściłam, ale przy czyszczeniu kepę musiałam podzielic na mniejsze, bo inaczej nie dało rady wyciągnąć chwastów. Druga pozostała do oczyszczenia na jutro, ciemno się zrobiło.

Teraz muszę pomysleć, czy wsadzić w to samo miejsce, czy gdzieś indziej.
W Gąszczu u Tess 22:38, 22 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Cieszę się, że pokazałam moje ciemierniki, bo to spowodowało (pośrednio), że tak wiele osób zastosuje odkwaszanie
Jeżówek też jestem ciekawa, i to jak!
Za pochwały ogrodu - dziekuję

a dzis nalazlam pierwszyy pak
skorupki juz pokruszone, teraz tylko je rozsypac, dzis odchwascilam tylko
W Gąszczu u Tess 22:37, 22 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Moje greeny dla Ciebie

No to teraz zgłupiałam całkowicie. Twoje greeny wyglądają inaczej, niż te pokazywane przez dziewczyny.
W Gąszczu u Tess 22:36, 22 paź 2016

Do góry
MariBere napisał(a)
Ja zachorowałam na Green Jewel po zdjęciach Zany.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=256#post_1
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=260#post_1

lojalna_ napisał(a)
Green tez Zana mnie zaraziła cudniste sOm troche mam i do teraz kfffitnace )))

No i wstyd jak beret, bo strasznie dawno u Zany nie byłam, nawet nie wiedziałam, ze ma takie cudności. Trzeba nadrobić.

Marysiu, dziękuję za te fotki. Green Jevel cudne są.
Ogród bez roweru 22:33, 22 paź 2016

Do góry
Karol - Też mi się bardzo podobają. Zaskoczyły mnie pozytywnie. Zobaczymy jak przetrwają zimę.

Asia (Asiak) - Też się nie znam. Więc jesteśmy dwie.

Anka - Hmm. Trochę mnie za dużo było wczoraj w wątku Tess.
Weszłam na Twój wątek i oko zatrzymało się na obrazku z drogą dojazdową do oczyszczalni. Przez chwilę myślałam, że chodzi o tę warszawską... Ale doczytałam, że 70km od Warszawy mieszkasz. Mam nadzieję doczytać więcej.

Asia (nawigatorka) - Wiosna już nie tak daleko. Coś mi tylko chodzi po głowie, że Luki pisał, że zamówienia kończą się w marcu. Ale nawet sadzenie na początku kwietnia będzie pewnie przyjemniejsze niż w listopadzie.
W Gąszczu u Tess 22:32, 22 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Tess piekny jest Twoj ogrod , niebanalny ))).

A łapy precz od Trawiszczy co to znaczy bede dzieliła a po co jak taki cudny busz jest .....nie pozwalam )))

Tessiu fajnie ze jestes znowu z nami /)))

Dziękować
Busz za duży już.))) A trawiszcza są mi potrzebne na nową rabatkę. Kupować nie zamierzam, bo mam awersję do zakupów przez internet, jak sobie przypomnę, jakie "okazy" ML kupiłam kilka lat temu

Jestem, ale pewnie już niedługo, bo od listopada do pracy wracam. Chyba.

W Gąszczu u Tess 22:28, 22 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
akcja skorupkowa... ja tez jutro wrzucę swoim, bo zapomiałam.
90 cm jest- i dobrze.

Green Jewel- u mnie niektóre przyrastaja bardzo wolno, inne znowu szalajeą.
A najsilniej rosną na rabatce Ema. ( tak, on musiał dostac swój kawałek, bo byśmy się kłócili o podejście do roślin i kompozycji). Rosną cudnie, ale juz dwie zimy padałay po dobrym sezonie. W tym roku próbowaliśmy je wysadzać tak żeby płycej rosły, zobaczymy
Wiosną daję mu nowe sadzonki, tyją na potęgę, kwiaty mają duuże.
Ale nasze mają listki nie okrągłe, raczej wydłużonej elipsy i jasnozielone.
tu je widać

No to już jestem pewna, że nie mam Green Jevel. Moje mają szerokaśne liście.
Cudowny jest ten wasz małżeński układ ogrodowy Mój eM już się wtrąca, ale jeszcze za uprawę kwiatów się nie bierze.
To po ilu latach przychodzi?

Magnolio, co to za rozplenica z jeżówką?
W Gąszczu u Tess 22:24, 22 paź 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
nowa rabata super bardzo mi sie podoba Ciekawa jestem jezowek zoltych ale nie jak rudbekia
Gabion rzeczywiscie teraz super wyglada.
Lece ciemiernikom skorupek sypnac. Kiedys o tym czytalam i nawet rok temu cos dostaly ale teraz rosna w innym miejscu a ja zapomnialam, ze one lubia odkawaszanie.
Pozdrawiam z zachmurzonej Bawarii

Cieszę się, że pokazałam moje ciemierniki, bo to spowodowało (pośrednio), że tak wiele osób zastosuje odkwaszanie
Jeżówek też jestem ciekawa, i to jak!
Za pochwały ogrodu - dziekuję
W Gąszczu u Tess 22:16, 22 paź 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
U mnie trzyletnia green jewel miała w tym roku cztery kwiaty, a roczne po jednym....więc z tym rozkrzewianiem chyba prawda

Ale one piękne są, nawet jeśli skromne

Piękne, tylko szkoda, że te moje to raczej nie green eleven. Mają liscie szerokie, a green eleven pokazane przez Magnolię i Marysię - wąskie.
W Gąszczu u Tess 22:14, 22 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Tess to zdjęcie podoba mi się najbardziej - pięknie

Werbena samosiejka tyle aż się jej wysiało? Ciekawa jestem czy u mnie w przyszłym roku się pokaże

Dziękuję Lubię mój przedogródek. Tak, werbena to wyłącznie samosiejka. Życzę Ci, żeby też Ci się tak dużo wysiało
W Gąszczu u Tess 22:12, 22 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
właśnie chodziło mi o to że nie powtarza cech.nie próbowałam ale rozmawiam kiedyś z Finka o tym i nie polecała raczej wysiewac odmian właśnie dlatego że efekt będzie niepewny bardzo.
Pisząc o rozkrzewaniu miałam na myśli to że jak na razie u mnie green jewel ma max 8 ,kwiatów a np rowna wiekiem coconut lime miała na jednej sadzonce z 60 jak nie więcej kwiatów. A właściwie chyba więcej.
Średnica kwiatu nie jest taka zla.ładne będą na pewno

No też tak słyszałam.
Ale po tym, co pokazały Magnolia i Marysia, jestem przekonana, że mam coś innego. Ależ długo muszę czekać, zeby zobaczyć, jak się będą prezentować. Aż do lipca.
W Gąszczu u Tess 20:52, 22 paź 2016

Do góry
Tess piekny jest Twoj ogrod , niebanalny ))).

A łapy precz od Trawiszczy co to znaczy bede dzieliła a po co jak taki cudny busz jest .....nie pozwalam )))

Tessiu fajnie ze jestes znowu z nami /)))
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:51, 22 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Zamierzałam napisać to, co już napisała Basia, więc napiszę U Ciebie cudnie przebarwione liście piwonii, a ja już musiałam swoje wyciąć, bo od trzech tygodni pada niemal codziennie, stały się brzydkie.
Szczęka mi opadła, kiedy zobaczyłam jaki piękny murek własnymi rękami zrobiłaś. Dziewczyno, chylę czoła
Tessi ale miło połaskotałaś moje ego, dzięki
Dziś był pochmurny poranek, wyglądało to tak jakby po deszczowej nocy zaraz miało rozpadać się na nowo...i do tej pory nie pada, całe szczęście, nawet jest dość ciepło bo ustał wiatr.
Mogłam trochę podziałać w ogrodzie, wykopałam mieczyki, zrobiłam kancik wzdłuż murku, coby darń nie wpełzła pod kamyki, zwiozłam kamienie na dalszy ciąg murku i porobiłam trochę jesiennych fotek.
Teraz trochę odpoczywam przy herbatce żurawinowej bo niektóre "kamyki" były dość ciężkie

Murek przed kancikowaniem...

i po

następne kamyki do ułożenia w murek,

ciekawe czy zdążę przed zimą, jeszcze jest tyle prac bieżących
W Gąszczu u Tess 10:47, 22 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Pomijając to, czy moja to green jewel - czy chcesz powiedzieć, że green jewel nie ma nasion, czy że nie powtarza cech matecznych?
Czy dobrze rozumiem, że green jewel się słabo rozkrzewia i ma małą średnicę kwiatów? To ostatnie jest możliwe - ten jedyny duży nie jest.
Ale się nie martwię - nic mnie nie kosztowały, jeśli nie będą ładne, pójdą na kompost Albo nad Rozlewisko.
właśnie chodziło mi o to że nie powtarza cech.nie próbowałam ale rozmawiam kiedyś z Finka o tym i nie polecała raczej wysiewac odmian właśnie dlatego że efekt będzie niepewny bardzo.
Pisząc o rozkrzewaniu miałam na myśli to że jak na razie u mnie green jewel ma max 8 ,kwiatów a np rowna wiekiem coconut lime miała na jednej sadzonce z 60 jak nie więcej kwiatów. A właściwie chyba więcej.
Średnica kwiatu nie jest taka zla.ładne będą na pewno
W Gąszczu u Tess 10:38, 22 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Tess to zdjęcie podoba mi się najbardziej - pięknie

Werbena samosiejka tyle aż się jej wysiało? Ciekawa jestem czy u mnie w przyszłym roku się pokaże
W Gąszczu u Tess 10:18, 22 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Ja też dopisuję się do listy fanów drewnianego gabionu, zresztą od początku mnie zachwycił
Ten kadr jest boski! Gapię się...
Czy te trawki przy buksach to Silver Sceptre?

ps. Ja bym Twoim kopytnikiem nie wzgardziła

Nieskromnie powiem, że sama sie gapię Naprawdę zyskało to miejsce po zabraniu stąd cisów.
Tak, trawki to Silver Sceptre.

ps. pisz na pw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies